Cytologie - špatný výsledek. Co následuje?

izz76
26. čer 2023

Výsledek mé cytologie zní možné Hsil,abnormální buňky. Více hlídaná jsem již dva roky, kdy chodím na kontroly po půl roce. Od poslední dubnové kontroly se výsledek takto zhoršil. Mám za sebou kolposkopii a čekám na výsledek,doktor se blíže nevyjádřil, prý si pockame na výsledky. Mate zkušenost? Co následuje? Konizace? Muže to byt rakovina,nebo jen stav před rakovinou? Děkuji za jakékoli zkušenosti.

lencaa11
26. čer 2023

@izz76 je to většinou stav před HSIL jsem měla z hystologie z konizace CIN 2 HPV 45 + ostatní HPV u vyšetření z kolposkopie jsem věděla hned výsledky lékař mi řekl že mám nález na čípku a jde se na konizaci nečekate spíš na biopsii výsledky ...

beetka
26. čer 2023

@izz76 tak ja som mala vysledky CIN III HPV16 a HPV18 bola som na konizacii ak potrebujes poradit niečo priamo tak sa klidne pytaj 🙂 aktualne som po druhej vakcíne proti HPV a cakam na kontrolu po zákroku som pár mesiacov tak uvidime.

izz76
autor
26. čer 2023

@lencaa11 Mě doktor nejdříve do telefonu řekl ze mám přijít na tekutou cytologii, v ordinaci řekl ze se spletl a je potřeba kolposkopie, kterou provedl. Teď čekám na výsledek hystologie. Nic moc nevysvětlil, jen ze cytologie byla o něco horší než minule a ze po výsledcích budeme chytřejší.

lencaa11
26. čer 2023

@izz76 pokud vám dělala vyšetření tak z toho jsou výsledky hned to vám dělal k tomu biopsii a ceka na výsledky ( nejsou úplně přesně ) jelikož se odstipne jen malí kousek lepší je konizace s nálezem HSIL bych na místě lekare řešil uvidíte

lichozroutsudy
26. čer 2023

@izz76 Pujdeš na konizaci, to by mělo v tomhle případě snad mělo stačit. Cytologie je orientační, proto se nabírá vzorek pro biopsii, ale u mě to byl takový fofr, že jsem šla hned po cytologii rovnou na konizaci a z konizátu se dělala biopsie. Čekala jsem tedy, zda konizace bude stačit, nebo je vzorek už přímo onko a bude se to řešit dál. Měla jsem to těsně, šlo o problém jak s cylindrickými, tak i dlaždicovými buňkami a výsledkem byl CIS a AIS. Z konizátu se také zjistilo, že bude třeba zákrok opakovat, protože tkáně odebrali málo a problematické buňky zasahovaly až do okraje. Rekonizace už byla ok, jsem zdravá a už vyřazená z CGOP a předaná zpět ke své gynekoložce. Doporučuji, aby ses po konizaci nechala také očkovat proti HPV, snižuje to riziko návratu potíží.

miksar
26. čer 2023

@izz76 také mám za sebou konizaci (CIN III) a následnou rekonizaci a potom očkování a mám už 20 let klid.

izz76
autor
26. čer 2023

Děkuji všem za odevzvu, přála jsem si slyšet,ze se třeba cytologie plete a hystologie bude v poradku,asi naivita.. Ještě v říjnu jsem měla jen ten nejlehčí stupeň a v dubnu už podezření hsil,ach jo. Jak dlouho jste po konizaci byly na neschopence?

lichozroutsudy
26. čer 2023

@izz76 Já jsem OSVČ u kompu, takže se mě neschopenka netýká, ale nepracovala jsem 3 dny. 2 dny jsem jen ležela, byla jsem i u našich, aby mi děti neskákaly po břiše a abych měla klid. Třetí den jsem už byla doma, ještě se trochu šetřila a pak už normálka práce. Na schůzky jsem začala chodit další týden.

lencaa11
27. čer 2023

@izz76 já byla 14 dní v klidu a 6 týdnů bez bazénu ,sexu atd ...zaváděla jsem čípky na lepší hojení řekla bych že zrovna jste jedna z mála které cytologie vyšla mě třeba celý život vyšla v pořádku jen díky DNA testu 35+ my vyšlo HPV 45 a + ostatní pozitovni konizace je to nejmenší co se dá udělat než to neco způsobí byla jsem lokálně tak že cca do 30 min jsem šla domů 5-10 den můžete více krvácet špinit 6 týdnů odchází stroupek ...