Dlouhodobé špinění při kojení - přírodní řešení?

johnirvingfan
2. pro 2018

Dobry den, predem sveho dotazu chci uvest na pravou miru, ze v pripade lekare jsem uvedomela a bude-li treba, navstivim ho, je to muj velice dobry znamy, menit jej nechci, ale asi nema moc, jak by mi pomohl jinak, nez horomony, ktere pri kojeni uzivat nechci a prestat kojit take nechci. Za zeptani zde nic nedam 🙂
Kojim 19 mesicu, rada bych klidne i do samoodstavu. Jiz pred tehotenstvim jsem mela potize s cyklem, ktery spise nebyl zadny, toto jsem vyresila akupunkturou a cvicenim. Syna mam hned napoprve po hormonalne vyvovalane ovulaci. Prvni MS cca v synove7.mesici. 2-3 cykly klasika. Prumerne tak po 35 dnech, od urcite doby misto krvaceni jen 10 dni spineni, "opravdova" MS byla pak jednou a to pred tim probehla i ovulace. Jinak jsem ji nevypozorovala/nevytestovala 🙂.Nyni posledni cyklus uz spinim skoro 3 tydny. Je to pri kojeni bezne? Co pripravky typu-Gynex? Mate nektera, prosim, zkusenost?
Dekuji za kazdou odpoved, ktera bude opravdu k veci 🙂

hermij
2. pro 2018

@johnirvingfan Gynex bych ve Vašem případě nedoporučovala (jsem zdravotnice, dál se vzdělávám jako poradce v oblasti hormonálního systému a plodnosti). Fytoestrogeny nejsou při kojení vhodné, navíc u Vás dochází k hormonální nerovnováze vlivem kojení (prolaktin blokuje produkci progesteronu). Právě nedostatek progesteronu způsobuje špinění. Spíš zkuste doplnit vit. B6 (je v Bkomplexu), vit. C a hořčík. Dále je na to výborná mateří kašička, ideálně od včelaře pokud máte někde známého. Pokud nejste alergická na včelí produkty. Dá se příp. koupit v lékárně nebo zdravé výživě, ale šla bych po bio kvalitě, pro jistotu.

johnirvingfan
autor
2. pro 2018

@hermij Dekuji moc za uzasnou odpoved 🙂 Myslite, ze je i sance na druhatko, budu - li dal kojit, ale dam se dohromady?

hermij
2. pro 2018

@johnirvingfan To se takto těžko odhaduje. Kojení je jednou z cest, jak předcházet početí. Pokud ale nekojí žena plně, což po 19 měsících už nebude, tak se postupně uvolňuje cesta tvorbě hormonům. Opět, zmiňovaný progesteron je důležitý pro uhnízdění. Estrogeny podporují růst děložní sliznice - peřinky pro miminko, progesteron pomáhá miminko udržet v peřince. Důležité je zjistit, zda ovulujete - sledováním hlenového příznaku, anebo měřením bazální teploty. To je v domácích podmínkách asi nejspolehlivější. Je zbytečné chodit ob den nechat se sledovat v gyn.ambulanci... Cykly nyní mohou být dlouhé. Ovulace může vynechávat. Při kojení je to normální. Ale nevím, jak bude reagovat konkrétně Vaše tělo, když píšete, že syn vznikl díky vyvolávačce. Uvidíte 🙂 Držím pěsti.

johnirvingfan
autor
2. pro 2018

@hermij Dekuji Vam moc moc moc 🙂

katule1990
2. pro 2018

@hermij Dobrý večer, již jsme se potkaly na jiné diskusi týkající se špinění a také jste mi doporučovala mj. mateří kašičku. Cyklus mám pravidelný, pravidelně ovuluji, hormony dle rozboru 1DC v pořádku, v druhé polovině cyklu ale pravidelně už asi rok špiním/krvácím až do MS. Někdy pro mě bylo i těžké určit 1DC, protože jsem krvácela před MS celkem hodně, ale trpím 1DC velkými bolesmi, díky kterým příchod MS poznám. Chtěla bych se Vás zeptat, zda by mohlo pomoci brát každý den B komplex + např. 1x za dva dny rozpustnou tabletu hořčíku? A mám to příp. brát jen po ovulaci, nebo celý cyklus? Domácí mateří kašičku nemám kde získat a na internetu jsem našla kůru na 10 dní, tj. na jeden cyklus a je to celkem drahé a nevím, jak moc výživné, když není bio nebo domácí, proto bych nejdříve zkusila ten B komplex a hořčík. Beru kyselinu listovou, nechtěla bych toho brát úplně mnoho, ale vím, že hormony (progesteron), které jsem brala během luterální fáze dosud, nejsou úplně dobré. Nyní jsem v 2. polovině, špiním cca od 2 DPO (teď jsem 6 DPO), ale zatím opravdu málo, skoro neznatelně, jen když si ve sprše sáhnu na čípek, tak je od krve, jinak to není ani na intimku, jen maličko při utření, když se na to zaměřím. Omlouvám se za detailní popis 🙂.

hermij
2. pro 2018

@katule1990 Ká'to, takhle by to bylo super. Listovka je vitamin B9, pyridoxin což je B6 dobře zabírá na špinění i prodlužuje luteální fázi, tak se neděste, kdyby se pak někdy "oddálila" menstruace. A s tím hořčíkem taky super kombinace. Netřeba utrácet majland, stačí z lékárny doplňky a pak i hledat v pestré stravě. A užívejte klidně celý cyklus, hlavní j ale v té druhé fázi po ovulaci. Vitaminy jsou neškodné (pokud si nedáváte enormní dávky jako třeba 5g denně...), pokud jich je o něco víc než tělo potřebuje, tak se vylučují močí. Při Béčku je pak taková jasně žlutá moč, tak se nelekejte 🙂 Progesteron jako lék není dobrá volba, protože chemici a farmaceuti ještě nedokázali dostatečně napodobit jeho strukturu, takže je v těch lécích jen jakási napodobenina. Snad to pomůže 🙂 mně i mnoha ženám, co jsem doporučovala to pomohlo ;)

katule1990
2. pro 2018

@hermij Moc děkuju, jste opravdu zlatá 😍. Zkusím ten B komplex a hořčík a uvidíme. Luterální fázi mám 15 dní, tak už se nemá moc kam prodlužovat 😅, uvidíme. Progesteron jsem brala hlavně proto, že se nám už dlouho nedaří mimi (asi hlavně kvůli špatným výsledkům spermiogramu) a já jsem se bála (a pořád bojím), aby kdyby to náhodou přeci jen dopadlo, aby to to špinění/krvácení nezhatilo. Progesteron mi na to zabral a měl by i pomoci příp. udržení embrya. Ale nerada beru cokoli umělého, tak jsem ráda, že se najde i někdo, kdo poradí jinou cestu, která by mohla pomoci. Ještě jednou děkuji 🙂.

hermij
3. pro 2018

@katule1990 Káťo, 15 dní je krása 🙂 Pokud ukázal spermiogram horší výsledky, ale spermie tam byly!!, tak se neděste. Pokud jsou cesty průchodné a spermie jsou do ejakulátu, tak se jejich životnost a množství dá vylepšit vitaminy a minerály - u chlapa vit. C, E, selen a zinek. U nás paní gynekoložka doporučuje Sarapis pro muže. Je to trochu dražší, ale obsahuje vše, co je třeba k podpoře spermiogeneze. Spermie rostou 3 měsíce, tak je třeba užívat dlouhodobě (anebo dokud se nezadaří). I proto je třeba vědět, že spermiogram mohl ukázat nějakou jednorázovou nedostatečnost spermií. 3 měsíce jsou dlouho... 🙂 Podpořte muže, ať z toho není špatný a zkuste mu to koupit. Ahlavně přesvědčit k užívání :D Pokud není alergický na včelí produkty. Ten můj byl ze Sarapisu jakýsi nadržený :D Tak to asi funguje po více stránkách :D

katule1990
3. pro 2018

@hermij Děkuji za podporu 😘. Se spermiogramem mám načtené už snad vše. Bohužel to nebyl jen jednorázový výkyv, už ho za sebou máme 4x. První výsledky byly nejhorší (0,5 mil/mil), poslední 2 už se pohybovaly okolo 8 mil/mil., ostatní hodnoty také snížené, ale ne tak moc, jako to množství. Manžel poctivě bere selzink (už skoro rok), kotvičník, macu. Zjistili mu varikokélu, tak bere ještě ascorutin a 2x denně studená sprcha. Vše už více než 3 měsíce. Výsledky jsou trošku lepší (těch 8 mil), tak si říkám, že je stále malá naděje, že by to dopadlo přirozeně, moc bych si to přála. Manžel je celoživotní sportovec, žije zdravě, nenapadlo mě, že by mohl mít takový problém, žádné problémy nikdy neměl. U mě se na žádný problém nepřišlo. Máme za sebou už 3x neúspěšné IUI, teď jsme to zkoušeli doma. Mám strach, že budeme muset na IVF, nedaří se nám už rok a půl. Ale třeba se stane zázrak, vyšlo to i lidem s horšími výsledky 🙂.

bove
Autor odpověď smazal
Zobraz