Endometrióza - bolesti břicha, jak vydržet bez analgetik?
Zdravím ženy 🙂, které máte podobný problém s endometriózou.
Já jsem k ní přišla po porodu císařem, kdy se endometrium usadilo v jizvě po sekci.
První 3 roky bolesti nebyli tak strašné a objevli se pouze v době růstu sliznice - čiže návaznost na cyklus.
Teď, poslední rok už bolesti jsou nesnesitelné a kontinuální někdy silnější, někdy slabší, podle aktivity a denních činností.
Nechci užívat analgetika pořád dokola každý den a ulevit tak organizmu od chemie z farmaceutických velkovýroben.
V břiše se mi nikdo hrabat nebude pokud nejsou hmatatelné boule v jizvě alespoň velikosti 5cm, a taky to ani sama nechci
a mám pouze 2 možnosti -
1. otěhotnet a rodit znovu císařem kdy se jizva a okolí při jednom vyčistí a nebo
2. navodit menopauzu na pul roku až rok aby bolesti nebyli vázané na cyklus.
Otěhotnět zatím 3 roky nemůžu a nikdo neví proč vše je naprosto v pořádku podstoupila jsem asi vše co šlo k vyšetření proč nemůžu otěhotnet a tak se snažíme tomu pomoct a zatím pořád nic.....
Nemáte někdo nejaké babské rady, recepty, cvičení nebo cokoliv co by mi mohlo pomoct od bolestí?
Opakuji nemám endometriózu v děloze ale v jizvě v podbříšku - krevními testy je na 100% potvrzená.
Děkuji za rady.🙂
Aktualne na endometriozu uzivam sprej synarel 2x denne a pravdepodobne bude na delsi dobu pul az tristvrte roku, mate nekdo s tim zkusenosti? Kdy priblizne prestali bolesti bricha? Atd.... ;)K tomu jeste mam antidepresiva trochu jsem se bolestma bricha a blokacemi zad slozila takze nezadouci ucinek synarelu kterym je deprese nehrozi.....
Já jsem 6 týdnů po laparoskopii a neužívám nic ani mi nenabídli (chtěla jsem odmítnout ale ani nenabídli) prý mám hned otěhotnět (to mě pobavili, pač to nejde že..) no ale mám hrozný problémy s chozením na malou a bolesti mám pořád a ted ještě více rozsáhlé, ve středu jdu na kontrolu tak nevím co mě čeká. Jinak během tří týdnů po operaci mi narostla cysta na vaječníku a má 3,5 cm, při oepraci tam nebyla... :( Drž se @monanan !!
@lucie7411 mne prijde ze bolesti jsou jeste horsi nez kdy pred tim, uzivam sprej na preruseni cyklu jeste jenom par dni a taky by bylo otehotneni nejlepsi ale neslo to 4 roky po hormonalnich stimulacich mi trosku svihlo a bojuji s uzkostmi a panikami takze uz prdim na nejake snazeni kdyz mi to jenom skodi;(
@monanan to je síla Ti povím, drž se!!! člověk musí bojovat, já věřím, že jednou to miminko přijde jak k nám tak k Vám...My už máme skoro 11 letou dceru, tak snad se toho druhátka dočkáme...Včera mi sestřenice poslala fotku bříška oznámila všem včera že čekají třetí miminko a je v 16.týdnu hrozně moc jim to přeji ale samozřejmě jsem to obrečela a měla splín jako hrom :( ivf budete zkoušet? my se do toho v létě pustíme...
IVF v žádném případě zkoušet nebudeme, bud přirozene, a nebo vůbec, ted budu 9 měsíců na antidepresivech kvůli hormonální pomoci před inseminací, hormony mi rozbily celého mého člověka:( Jen jsem se psychicky rozsypala a bude to ještě chvíli trvat než budu znovu v pořádku, pořeším si aspoň endometriózu dám si hlavu do pořádkua pak uvidíme.
Holky, držím vám palečky, ať jste v pořádku a hlavně v pohodě jak psychické, tak fyzické. Já byla ve čtvrtek na urogyndě a rozhodli, že mi dají pásku pod močák kvůli inkontinenci a rovnou se i podívají, jestli se mi někde nedělá další endometrioza. První endo mi operovali v roce 2010 a od té doby jsem brala antikoncepci nepřetržitě, abych neměla menstruaci. Jenže do toho mi v roce 2012 na revmatologii nasadili kortikoidy a beru je doteď s různými změnami dávek. Až jsem si tak nedávno hledala nějaké informace a řekla jsem doktorovi, že bych si radši nechala vzít dělohu a vaječníky, abych tu antinu nemusela brát. A doktor mi řekl, že je lepší mít endometriozu než brát antinu a kortikoidy současně, že bych mohla mít trombozu a klidně i umřít. Po čtyřech letech, až když jsem se na to ptala mi řeknou tohle. No chápete to? Hrůza, jak je to naše zdravotnictví někdy smutný ☹
@petulb Muj manzel jakoz to lekar rika radsi jakykoliv organ v tele nechat, porad jakz- takz plni svoji funkci, bez zenskych vnitr. pohl. organu a taky hormonu se strasne rychle rozbehne osteoporoza a ruzne komplikace s tym spojene. Ja ted beru sprej synarel na umele vyvolani menopauzy mam ho 10 dni a je to des vsechny mozne nezadouci ucinky...ted krvacim, je mi soufl, boli me svaly, jsem unavena....do to mam antidepresiva ktere si musi jeste minimalne 14 dni sednout - a taky maji kopu nezadoucich ucinku ktere jsou diky Bohu mnohem mirnejsi nez na zacatku ...a jeste neurol proti atakum paniky a uzkosti a taky proti nezadoucim ucinkum toho vseho....zacina mi byt teda trosku lepe, ale je to des. Veskere leky zpusobuji bolesti svalu, stazene kosterni svalstvo, brneni svalu atd a s tym ja mam nejvetsi potize mam disbalanci svalu a potrebuji se vsem dalsim problemum tykajicich se svalu vyhnout.....cvicim 6 tydnu co jsem doma...pilates, mojzisovovu, jogu.. ..a je to spise kontraproduktivne nez s efektem:( Potrebovala bych osobni fyzioterapeutku na par tydnu aby me dala dohromady....Nevis o nekom?🙂
@monanan Ty jo, to je teda síla. Fyzioterapeutku bohužel neznám, chodila jsem jsem jen na běžné masáže k soukromnici. Sama bych někoho takového brala 🙂 Mám systémový lupus erythematodes, Sjogrenův syndrom, polyneuropatii, depresivně úzkostnou poruchu a další. Dřív jsem byla aktivní, makala běžně i 16 hodin denně. Dělala jsem celý život v obchodě, vždy jako vedoucí velkého kolektivu a teď je ze mě troska. Mám fobii z lidí, velké deprese, no hrůza.
Dlouhodobý stres a přepracování mě dostalo tam, kde jsem. A moje pstychoterapeutka se mě ptá, jestli mluvím se svou nemocí, proč ke mně přišla atd. No jo, mluvím 🙂
@petulb Ty brdoo.... holka taky to nemas jednoduche......to moje problemy jsou nic oproti tvym:( V kazdem pripade drzme si palce vzajemne.....Kazdopadne manzel ted koupil pobyt na Vanoce na 4 dny do hotela se 4 hvezdami, kvuli malemu budeme mit na pokoji stromecek, cele Vanocni svatky budeme mimo dom abych vyvetrala hlavu, mame procedury muz vse venoval me, abych si odpocinula, zadna stedrovecerna vecere, zadne cukrovi, zadne stresy v nakupnych centrech, o vse se postara hotel a taky se postaraji 4 dny o nas🙂) my budeme prochazkovat, masazovat, koulovat se a delat snehulaky a mozna dame maleho i do lyzarske skolicky. Doufam ze mi to lekarka a psychatricka dovoli a beztrestne pujdu odpocivat a relaxovat🙂Darky pro maleho mam koupene z eshopu s muzem si dame symbolicky neco maleho asi to budou ponozky🙂)) hehehe a je to🙂
@monanan To je super. Určitě si to krásně užijte, mysli na ty hezké chvíle, které tam budete prožívat a ne na starosti. Klid v duši je to nejlepší. Já se taky snažím bojovat s depresemi, ale není to jednoduchý. Děti nemám, s partnerem se asi rozcházíme, protože jsme chtěli jít společně do vlastního zemědělství a já na to prostě nemám a s ničím bych mu nejspíš nepomohla. Do toho jsem od loňska úplně frigidní. A po kortikoidech a antidepresivech jsem přibrala 25 kilo.
Tobě moc držím palce, ať jsi zdravá, ale hlavně ať jsi šťastná a spokojená.
@petulb Dekuji za prani, tobe samozrejme taky v ramc mezi.....my sme se tak nejak vybrali jinou cestou slaveni svatku a to na doporuceni sousedu kteri jedou do Tater. Doporucuji Ti taky se nekam vyber, je uplne jedno kde, kdekoliv kde se o Tebe pekne postaraji, navari Ti uklidi....My kupovali pres slevomat da se sehnat pobyt kdekoliv v laznich, na horach, u vody .....za pekny peniz 🙂Merry X-mass🙂
@monanan Jojo, to asi dá, děkuju. Lázně bych brala hned, ale čekám na penízky. V únoru mi přišel zbytek podpory, protože jsem loni v srpnu skončila v práci, protože jsem to už bolestí kloubů a únavou nedávala. No a od té doby jsem nosila na sociálku lékařské zprávy, abych mohla zažádat o ID. Tak mi ho konečně 2.11. teď přiklepli, ale mají na vyřízení 90 dní, takže stále čekám. Pořád mi říkali, že se můj stav musí zhoršit atd.
nech si lázně napsat lékařem🙂)ja to udělám během roku, plánuji že ted do lázni pujdu za svoje a během roku na pojištovnu🙂

@lea212 Aha, to mi moje doktorka ani nenabídla. Bavily jsme se o odstranění dělohy a vaječníků, ale o injekcích nic.