icon

Endometrióza - bolesti břicha, jak vydržet bez analgetik?

monanan
28. říj 2016

Zdravím ženy 🙂, které máte podobný problém s endometriózou.
Já jsem k ní přišla po porodu císařem, kdy se endometrium usadilo v jizvě po sekci.
První 3 roky bolesti nebyli tak strašné a objevli se pouze v době růstu sliznice - čiže návaznost na cyklus.
Teď, poslední rok už bolesti jsou nesnesitelné a kontinuální někdy silnější, někdy slabší, podle aktivity a denních činností.
Nechci užívat analgetika pořád dokola každý den a ulevit tak organizmu od chemie z farmaceutických velkovýroben.
V břiše se mi nikdo hrabat nebude pokud nejsou hmatatelné boule v jizvě alespoň velikosti 5cm, a taky to ani sama nechci
a mám pouze 2 možnosti -
1. otěhotnet a rodit znovu císařem kdy se jizva a okolí při jednom vyčistí a nebo
2. navodit menopauzu na pul roku až rok aby bolesti nebyli vázané na cyklus.
Otěhotnět zatím 3 roky nemůžu a nikdo neví proč vše je naprosto v pořádku podstoupila jsem asi vše co šlo k vyšetření proč nemůžu otěhotnet a tak se snažíme tomu pomoct a zatím pořád nic.....
Nemáte někdo nejaké babské rady, recepty, cvičení nebo cokoliv co by mi mohlo pomoct od bolestí?
Opakuji nemám endometriózu v děloze ale v jizvě v podbříšku - krevními testy je na 100% potvrzená.
Děkuji za rady.🙂

Strana
z2
lucie7411
29. říj 2016

Ahojky, já jsem po císaři 10 let...měla jsem hrozný bolesti, ale na utz nikde nic nebylo vidět, prostě vše naprosto "čistý", ale z krve mi vyšli zvýšené nádorové markery...druhé miminko se nám nedaří, takže jsem nad ničím neváhala a šla na laparoskopii. V pondělí jsem na ní byla, už jsem doma a odpočívám. Srůsty jsem měla veliké na jizvě, ale největší ložisko v pánvi, děloha byla celá obrostlá a pokračovalo to až k játrům a žaludku, vše mi "očistili"... Dle mě žádné babské rady nepomůžou, ale běž rovnou na laparoskopii, proč se tomu tak bráníš? Jak Ti někdo s jistotou může říct, že to máš jen u jizvy? Mě můj doktor, ale i doktoři v nemocnici včetně primáře říkali, že pokud se nepodívají dovnitř tak neví kde to všude je, protože na utz to není vidět....Nemůžeš tvrdit, že ji nemáš v děloze dokud se tam doktoři nepodívají, ani z utz to není poznat....

1lenuska1
29. říj 2016

@lucie7411 souhlas, i mne bylo receno, ze endometrioza jde spolehlive potvrdit diky laparoskopii, podivaji se, kde vsude jsou loziska. A pozor - neni videt vsechno. Oni odstrani jen to co vidi, to ale neznamema, ze neni i jinde. Bohuzel. Proto je to takova mrcha ☹

lucie7411
29. říj 2016

Přesně tak !!!! @1lenuska1 z krve nepoznají kde endo je a ani z utz...a babské rady to nebudu ani komentovat :( ta laparoskopie nebyla hrozná, jen mi vadil asi jen ten drén, ale na druhý den ho vytáhli a bylo. Operovali mě o půl 13 a před 16 hod jsem byla už na pokoji a volala jsem manželovi že žiju a večer jsem už šla normálně na wc, jsou to fakt jen vpichy....a bez laparky Ti nikdo nepotvrdí kde to máš, takže na nic nečekej a objednej se na laparku... my máme teď 4 měsíce na to abychom přirozeně otěhotněli, pokud se nezadaří tak rovnou ivf....

1lenuska1
29. říj 2016

@lucie7411 tak at se zadari brzy!!! Mne ji diagnostikovali v r.2010. A od te doby se porad snazime o to miminko. Bolesti mam, zadne babske rady absolutne nefunguji. Tak drzim pesti at vam to vyjde!!!

lucie7411
29. říj 2016

jééžiši tak dlouho? a ivf jste zkoušeli?

1lenuska1
29. říj 2016

@lucie7411 jsme ve 3.IVF cyklu, ted konkretne po 10.transferu. Pred tim 3x iui. Takze jo... zkousime vse co se da 🙂

lucie7411
29. říj 2016

my na iui nepůjdeme, přijde mi to naprosto zbytečný....držím moc moc moc pěstičky at se to podaří !!! 😉

1lenuska1
29. říj 2016

@lucie7411 moc dekuju, i ja vam!!!

petulb
29. říj 2016

Já byla na první operaci endometriózu r.2010. Trvalo tři roky, než se na ni přišlo. Pořád mě strašně bolel jakoby zadek. Byla jsem na operaci hemoroidů a myslela jsem si, že to udělali špatně, protože mě ten zadek pořád bolel, někdy opravdu strašně. Brufen byl můj kamarád, hodně blízký. Lítala jsem po různých vyšetřeních a nikde nic. Až jednou mě ta bolest chytla, když jsem byla u přítele, tak do mě šahnul a narazil na bulku. Pak se to rozjelo, ihned jsem šla na gyndu a ta podle důkladného prohmatu to našla- endometriózu rektovaginálního septa. Operace byla náročná, ale dopadla dobře. Další mi náhodou našli při laparoskopie loni na jaře. Nechala jsem si i preventivně aplikovat ten gel proti srůstům za 3 tisice, tak jsem zvědavá. Děti nemám a neplánuju. Laparoskopii jako prevenci určitě doporučuji.

1lenuska1
29. říj 2016

@petulb mam ten stejny typ jako ty a brufen mi tedy vubec nikdy nezabral, uz to ani nezkousim. Bolesti nejsou trvale, spis to znenadani prijde jako bodava krec a zase to odejde... mne tedy LSK nepomohla, krome toho ze vim o co jde - ze mam endometriozu... vlastne lecba neni zadna. Zadouci je tehotenstvi. Ale to se nedari...

petulb
29. říj 2016

@1lenuska1 stejnou endo jako já, takže rektovaginálního septa? Tu jsem právě měla před těmi šesti lety, ale loni jsem měla jen v děloze, to byla brnkačka. Ta první operace byla dělaná laparo plus normálně vnitřkem, jsem tam celá sešitá. Ale ty bolesti rázem přestaly, tak jsem byla po třech letech utrpení šťastná jak blecha. Já jsem ty brufeny jedla opravdu hodně na husto a těžko říct, jestli mi pomáhaly, protože jsem ty bolesti měla taky nárazové, budily i v noci atd. Já jsem se otěhotnět nikdy nepokoušela, ale Tobě držím palce, ať to vyjde.

1lenuska1
29. říj 2016

@petulb ano, tu. Mela jsem loziska na deloznim vazivu ktere se upina na kostrc. Bolesti silene. Nalez ale nijak extremne velky, ale spis jsem ten pripad, ze toho tam bude asi dost, ale bohuzel neodstranitelneho. Moc dekuju za prani, Tobe preju at Te uz endo netrapi!

petulb
29. říj 2016

@1lenuska1 taky děkuju.. Mně původně i říkali, že mi udělají vývod, protože dle ultrazvuku to vypadalo, že je to přirostlé ke střevu. Naštěstí nebylo, jen se dotýkalo. Toho vývodu jsem se bála nejvíc, protože ho měla moje babička po ozařování při rakovině děložního čípku. Jo a co zkusit jiného doktora, máš dobrého? Já jsem z Kolína, ale s tím jsem byla v Podolí.

1lenuska1
29. říj 2016

@petulb doktor - jako gynekolog - s tim nic nesvede, princip te nemoci to nedovoluje. Na prvni LSK jsem byla v nemocnici, kde je centrem pro lecbu endometriozy v republice. Podruje jsem s tim byla v mensi okresni nemocnici. Ja umely prechod nechci, chci mit miminko. Jenze to bohuzel nejde ☹ Ty jsi to mela asi daleko komplikovanejsi... to jsis asi uzila, co ☹

hank80
29. říj 2016

@1lenuska1 Letos v lednu jsem podstoupila laparku, při které mi odstranili endometrio cysty na vaječnících a polypy... Umělého přechodu jsem se bála, ale nakonec jsem podstoupila půlroční ''kůru'' s Visanne. Endometrióza byla pryč i bolesti a já jsem do týdne po ukončení léčby s Visanne otěhotněla přirozenou cestou. ;)

lea212
29. říj 2016

Ahojky, já mám endometriózu prostě jen tak - ne z důvodu císaře. Přišlo se na to tak, že jsem mimoděložně otěhotněla - přišla o jeden vejcovod (LSK + revize). Léčili mně pomocí léku Visanne, které navozuje těhotenství. Po 4 měsících braní léku a 3 měsících následného snažení (nahodila jsem opět cyklus pomocí Nosifolu) se zadařilo a jsem v 22.t. Takže neklesej na mysli a zeptej se lékaře na tento lék!

lea212
29. říj 2016

@hank80 ještě bych dodala, že podle mého lékaře endometrióza nezmizí, jen se utlumí - vysvětlovat mi to tak, že ta sliznice/krev přestane být lepkavá - neuchytí se na ní vajíčko a může tak pokračovat do dělohy 🙂
Jo a prý po těhotenství budu muset brát už pořád nějaké hormonální léky až do přechodu. Ale důležité je, že se podařilo otěhotnět 🙂

monanan
autor
29. říj 2016

@lucie7411 ja jsem na laparoskopii byla a nikde nic zadne zrusty vse ciste a pruchodne je nam proste bolesti v oblasti jizvy a pozitivne ca125 a he4.

monanan
autor
29. říj 2016

@lucie7411 ja jsem po laparoskopii byla jeste 3 nedele doma s hnisavymi lozisky po vpichu ale vsechno vsude ciste pruchodne zadne srusty....

monanan
autor
29. říj 2016

@lea212 asi do toho pujdu po novem roce pokud sedo te doby nepovede otehotnet;)

hank80
29. říj 2016

@lea212 Taky jsem slyšela. Ale například moje kamarádka byla stejný případ jako já a po těhotenství se jí endometrióza zatím nevrátila - a je to už 25let ;)

lea212
30. říj 2016

@hank80 to je super, ale jak to zjistí, aniz by me zase otvírali? :(

hank80
30. říj 2016

@lea212 Myslíš jak doktoři zjistí jestli se endometrióza navrátila? V jejím případě tak, že nemá problémy, které měla předtím. ...Ona měla při endo. nejen velice bolestivou a nepravidelnou menstruaci ale také bolestivý pohlavní styk, který prý způsobují polypy. Celé to prý způsobila hormonální nerovnováha. Po porodu má hormony tak jak mají být a tak je menses ok a sex bez bolestí. Takže příznaky endometrio. žádné.

lea212
30. říj 2016

@hank80 aha, tak to je fajn, ja v podstatě zadne problemy nemela, jen trochu vetsi bolesti pri ms, ale jak poznat, co uz je moc? Fungovat jsem normalne mohla...

hank80
30. říj 2016

@lea212 To nevím. Já měla třeba bolesti při ms takové, že jsem i párkrát omdlela. Pomohl mi jen algifen a teplá koupel.

psya
30. říj 2016

Holky, kde se endometruoziu zabyvaji, kde jsou odbornici? V Podoli? Byly jste nekde jinde?

1lenuska1
30. říj 2016

@psya na webu endometrioza.cz jsou jako centra pro jeji lecbu uvedena: VFN Praha (tusim Apolinar), FN Plzen, FN Brno (Obilny trh)...

psya
30. říj 2016

@1lenuska1 dekuju, super

petulb
31. říj 2016

@1lenuska1 Ano, užila jsem si ty tři roky bolestí a pak i bolesti hned po operaci, která trvala 5,5 hodiny. Dostala jsem totiž zánět a uvolnily se mi tím stehy uvnitř. Ale jakmile se vše vyléčilo, tak pohoda. O té druhé endo bych ani nevěděla, ale mám chronický zánět močáku, mám úniky moči a nikdo si s tím neví rady. Tak chtěli kouknout jestli nemám endo někde kolem močáku a přišli mi i na tu endometriozu. To byla proti té první operaci už fakt brnkačka. Jinak jak jsem psala, děti vůbec neplánuji a tak beru pořád antikoncepci bez pauzy už 6 let (abych neměla menses). Jenže beru kortikoidy na SLE a ty se špatně snášejí s antikoncepcí, tak přemýšlím, jak to budu dál řešit.

lea212
31. říj 2016

@petulb vim, ze se pichaji injekce, myslim depo-provera jako antikoncepce a zabraneni otehotneni, ale jak moc je to rozdilne od tabletek netuším :/

Strana
z2