Endometrióza. Co ji odhalí?

anavie
29. led 2023

Ahojte, odhali endometriozu iba laparoskopia ? Alebo aj hysteroskopia a magneticka rezonancia ? Dakujem za info😊

piggy123
29. led 2023

Před laparoskopií mě poslali na magnetickou rezonanci, aby právě viděli možný rozsah endometriózy. Ale výsledky rezonance ukázaly jen málo. Až následná laparoskopie odhalila mnohem větší a vážnější rozsah endometriózy, než mi ukázala magnetická rezonance, a operace trvala místo plánovaných 30 minut dokonce 4 hodiny 🙈

anavie
autor
29. led 2023

@piggy123 dakujem za info, ale magneticka ukazala teda ze je tam endometrioza ano ? Aspon nieco no, ja mam od svojej prvej menstruacie silne bolesti v prvy den ms, vracanie, krce, hnacky, mam 30, ale za tych 15rokov ma nikto neposlal na laparo, vraj to je u mladych dievcat bezne. Mala som hysteroskopiu kvoli polypu ale nic ine nenasli.

tasimia
29. led 2023

@anavie ano, dokáže to i magnetická rezonance, ale je třeba jít tam kde se tomu věnují a dobře to poznají.
Ale u mě, stejně jako výše u slečny/paní to nejvíc odhalila laparoskopie.

aanisecek
30. led 2023

Mě problémy které trvalo skoro dva roky a půl 😔
Doktoři že jsem v pořádku ..jedná gyndarka mi neuměla pomoct 🙈 a nakonec to svedla na to,že to neumíme v posteli😁🙈 když předtím jsem žádné bolesti neměla..tak jsem vyměnila doktora a druhý doktor že jsem v pohodě...ale pro moje uklidnění,mě poslali na laparoskopii a tak to zjistili...
Takže bohužel...neni to neic příjemného mít endometriozu

bernicka
30. led 2023

U me treba prisel doktor na endometriozu pri predoperacnim vysetreni. Mela jsem masivni lozisko a doktor je genius. Jinak ja bych zkusila expertni ultrazvuk.

anavie
autor
30. led 2023

@aanisecek a ake problemy ste mali ? Ak sa mozem opytat

anavie
autor
30. led 2023

@bernicka a ake predoperacne ? Ultrazvuk?

evap1
30. led 2023

@anavie Mě poznala doktorka na ultrazvuku endometriomy na vaječníku. Ložiska na vazech podle mě na ultrazvuku vidět nejsou..

bernicka
30. led 2023

@anavie ano, u me to poznal na utz i pohmatem...

piggy123
30. led 2023

@anavie vlastně úplně první diagnózu endometriózy mi sdělila má gynekoložka, když na ultrazvuk viděla jednu endocystu u vaječníku. Pak mě poslala na tu magnetickou rezonanci, kde ale nebylo vidět všechno. A pak proběhla laparoskopie, kde byl rozsah endometriózy opravdu veliký… Močovody od ledvin až po močový měchýř, slepé střevo, vaječnik a ještě několik ložisek v děloze - to vše zasáhnuté endometriózou. Takže ta magnetická rezonance ukázala pouze tu endocystu u vaječníku viditelnou i na ultrazvuku a pak trošku v děloze. Zbytek vidět nebyl, až při laparoskopii.

anavie
autor
30. led 2023

@piggy123 dakujem, a mala si problemy aj s mocovym mechurom? Ja mamvam aj opakovane zapaly, palenie pri moceni

anavie
autor
30. led 2023

@piggy123 teraz si ma velmi vystrasila, ja sa urcite nedostanem na laparoskopiu:/ ale skusim si vypytat aspon amgneticku…riesilo sa to u teba operacne ?

piggy123
30. led 2023

@anavie problémy s močovým měchýřem jsem neměla, ale měla jsem obrovské bolesti zad od ledvin dolu a bolesti podbřišku během menstruace. Nebyla jsem schopná často ani vstát z postele a nějak se pohnout. A jak jsem již psala v úplně prvním příspěvku nahoře, operace trvala 4 hodiny místo plánovaných 30 minut.

Pokud máš podezření na endometriózu, v první řadě to sděl svému gynekologovi. On ti udělá ultrazvuk. Na magnetickou rezonanci bych podruhé já osobně už tedy nešla. Nepřineslo mi to žádné jednoznačné výsledky, protože tam nebylo vidět všechno, ale u někoho to může být samozřejmě jinak. Ale rozhodně hledat zkušené doktory, kteří mají s endometriózou zkušenosti.

anavie
autor
31. led 2023

@piggy123 a tie bolesti chrbta si mala len pocas menstruacie ? Alebo aj mimo nej ?

piggy123
31. led 2023

@anavie Bolesti zad a podbřišku jsem měla pár dní před a během menstruace.

aanisecek
1. únor 2023

@anavie jo určitě.
Tak bolesti a krvácení při pohlavním styku 😔
Říkalo se že se to může zlepšit po porodu a bohužel nezlepšilo a to jsem už dva roky.

andreajkab
Autor odpověď smazal
Zobraz
andreajkab
1. únor 2023

Holky,snad nevadí,že sem vlezu se svým dotazem.
Mám problém celkově s menstruaci i ovulaci. Menstruace i ovulace bolestivé,týden před šílené návaly horka, nálada katastrofa, ovulace snad ještě bolestivější než menstruace, kolikrát si od bolesti nemůžu sednout.
Časté krvácení při sexu i dlouho před i po menstruaci. Dle dr.vse v pořádku,nic zlého krom ,,asi cysty,, nevidí. Na kontrolu jdu tento měsíc, kvůli té ,,asi ,, cysty. Jsem tři roky po druhém porodu,a cca rok od ukončení kojení. Myslíte,že můžu mít ještě takhle poblblé hormony? Popřípade,je někdo ,kdo to měl takhle podobně a poradil, jestli to jde nějak srovnat?
Antikoncepce je pro mě jako poslední řešení. Všem moc děkuji za případné odpovědi a rady 💞

evap1
1. únor 2023

@andreajkab Mě se to takhle rozjelo po 3.ockovani proti Covidu.. 😒 Vůbec se to nechtělo srovnat, pořád jsem čekala, nakonec se objevily 3 velké endometriomy, takže jsem skončila stejně s HA a už beru přes půl roku vkuse..

andreajkab
1. únor 2023

@evap1 očkovaná nejsem,tak to tím nebude.
Tak nějak jsem měla vždy problémy, ale teda po druhém porodu je to extrém 😞

anavie
autor
1. únor 2023

@aanisecek a ako prebieha laparoskopia ? Dalo sa to zvladnut ? Ziadne komplikacie po zakroku ?

evap1
1. únor 2023

@andreajkab Hm. Mě nic nepomohlo, kontryhel to ještě zhoršil. Teď věřím, že až vysadím HA, že už to bude dobré. Taky jsem o ní nestála, ale už jsem chtěla mít klid..

aanisecek
3. únor 2023

@anavie to se ničeho nebojte,za mě asi úplně v pohodě 😊 ráno na lačno jsem měla nástup do Nemocnice a vzali mě teda na sál až v půl páté večer 🙈 narkózu teda moc nezvládám,je mi mdlo po ní tak jsem byla ještě na hlídacím pokoji vedle sesterny
Po probuzení mi řekli co a jak se dělo při operaci chtěli po mě abych si došla na WC..a pak sem jen odpočívala.
Měla jsem drenáž z břicha (to je taková ta hacika s tím pytlíkem..nazivaji to kabelkou🤣) a po 3-4dnech jsem šla domů 😉 za mě fakt v pohodě 😊