Hysteroskopie - máte někdo zkušenost?

loreley1
21. led 2015

Ahoj holky,
v rámci vyšetření v CAR mi chtějí dělat hysteroskopii. Zatim nám totiž nenašli nic (genetika, imunologie, spermiogram v poradku). Tehotnim opakovaně, ale neudržím hned na počátku. Chtějí se podívat, jestli tam není zánět, polyp nebo cokoliv... Mam za sebou 3 gastroskopie (mega hnus!) a kolonoskopii (trochu menší hnus), a tyhle metody "tak se proste kouknem a treba něco najdem) mi přijdou zbytečně invazivní. A už vůbec nechci narkózu😞.
Prý ten endoskop má jen 3mm a je to rychlý... Tak nevím, no.. Byly jste na tom některá?
Díky!!! 😊

minerva
21. led 2015

Mě dělali hysteroskopii zrovna při diagnostické laparoskopii. Akorát jsem pár dnů krvácela, nic mě po tom nebolelo. V tvém případě bych na to šla. Fakt můžeš mít něco v děloze a nejsou jiné způsoby jak to zjistit. Oni by to asi zrovna mohli odstranit a bylo by to. Narkoza je v pohodě, bude to rychlovka.

limlim
21. led 2015

Ahoj byla jsem na hysteroskopii a zjistili nepruchodnost vejcovodu. Po case jsem sla na laparoskopii ktera presnejsi a najednou ze je vse ok.. Takze muj zaver je ze hysteroskopie je na prd a mohla jsem si usetrit jednu narkozu a hlavne nervy.

mekim
21. led 2015

Ahoj, mě našli nějaký útvar v podbřišku, tak jsem šla na hysteroskopii, nervy, co to je, jestli náhodou (rakovina), je to nejpříjemné jen díky té narkoze, jinak bezbolestné, tedy pokud ti nebudou dělat nějaký zákrok. Já jsem měla i kyretáž, tedy výškrab a čekala 14 dnů na výsledky, naštěstí negativní 🙂 laicky řečeno je to zákrok, kdy se ti kamerou podívají do děložní cesty a dělohy samotné a zjistí, třeba nějaké srůsty či polypy a z toho důvodu třeba neprůchodnost do vejcovodů.

sisinka74
22. led 2015

Docela dulezite vysetreni, nejlepe spojene s laparoskopii. Doporucuji. Narkozy se neboj, je to bezbolestny zakrok a mne diky tomu prisli na endometriozu.

h_p
22. led 2015

Ja som bola na tom dva krát kvoli polypom. Je možné, že narkózu ani nedostaneš, pokiaľ ti nič neobjavia a teda nebudú musieť odstraňovať.

konik11
22. led 2015

mne robili pri 2 laparoskopiach aj hysteroskopiu a potom este jednu hysteroskopiu kvoli polypu a to bolo rychle, o 15 min. som sa zobudila a vsetko v poriadku.

78marcela
22. led 2015

@loreley1 mě taktéž v car dělali, naprosto v pohodě to bylo. Po čtyřech neúspěšných transferech se chtěli podívat, jestli tomu něco nebrání. Měla jsem malý polyp, který mi přitom hned vzali. Vzali vzorky ze sliznice, to bylo v pořádku. Následující pátý pokus jsem otěhotněla. V 9.týdnu ale přestalo bit srdíčko. Teď po šestém pokusu opět tehu. Tak snad to dopadne lépe.
Za mě hysteroskopie určitě ano. Má prý i lepší účinek na zahnízdění embrya, což se u mě povedlo. A nebylo to vůbec nic strašného. Při odběru byla narkoza šílená, tak jsem se bála, ale při tom teď úplně v pohodě.

loreley1
autor
23. led 2015

Děkuju všem za názory a zkušenosti, holky. Já jsem narkózu odmítla hned (jde to prý i bez ní), ale i tak se mi do toho moc nechce. Četla jsem na nějakých stránkách pro doktory, že častou komplikací je perforace dělohy a někdy i embolie, a že běžný jsou i záněty... Uvádějí všude různý hodnoty, jak dlouho nesmí být pohlavní styk, doba kdy pak dostanete MS apod. Přijde mi, že to je prostě hodně invazivní a rozhodí to rovnováhu těla...
Jak jste to měly pak s MS a kdy jste na to mohly zase "vlítnout"? 😉

@78marcela To je mi moc líto 😢 Ale teď moc gratuluju a přeju, ať je zářijový miminko zdravý a silný a ať jde vše hladce!

78marcela
23. led 2015

@loreley1 já běžne nemám skoro nikdy ms, mám pco. Týden jsem počkala po tom výkonu a pak začala brát léky na vyvolání ms. Takže u mě to není směrodatné. Ale myslím že fakt není čeho se bát. Za 15minut jsem byla zpět na pokoji, úplně v pohodě to bylo a za dvě hodiny odcházela domů. Fakt se není čeho bát. Bez narkozy nevím, bála bych se že to bude bolet. A pokud tam něco najdou tak určitě by to nemohli hned vzít, jak mi hned vzali ten polyp.
No uvidíš. Já jdu dnes na kontrolu. Tento týden nemám vůbec už žádné příznaky, tak se strašne bojím, co mi dnes najdou. Bojím se, aby se neopakovala stejná situace.

sisinka74
25. led 2015

ja jsem taky sragorka, tak si radeji bucnu. Byla jsem fakt rada za narkozu, protoze nakonec jsem pry ztvrdla na sale 2 hodky. Ale ja mela hysterku i laparku dohromady.

zabzulka
25. led 2015

já jsem byla na ambulantní hysteroskopii dvakrát (rozrušování srůstů v děloze) a dalo se to vydržet.. poprvé tam hodně stříhal, tak jsem cítila nepohodlí a štípání, podruhé to byla brnkačka. Měla jsem srůsty vzniklé po revizi MA, bránily otěhotnění, do dvou měsíců od druhého zákroku jsem otěhotněla.

loreley1
autor
25. led 2015

No tak laparoskopii bez narkózy bych taky nedala... Ale tu "hysterku" teda asi podstoupím.

@78marcela Tak co, jak ti dopadla kontrola? Doufám, že to byl jen strach a všechno je v pořádku...

78marcela
25. led 2015

@loreley1 ano, v pátek bylo všechno ok. Ale teď jsem začala spinit, tak nejdu spát a cekam co to udělá. Nemuzu mít fakt nikdy klid.

loreley1
autor
25. led 2015

@78marcela Neboooj, špinění samo o sobě nic neznamená, jestli bylo všechno v pořádku a máte srdíčko... Vím, že se to lehko řekne a těžko udělá, ale snaž se být hlavně v klidu. Stresem a ponocováním tomu vůbec nepomůžeš, naopak ☹ Jestli nemůžeš spát, tak se věnuj něčemu příjemnýmu, třeba si pusť hezkej film, co tě přivede na jiný myšlenky, nebo si s miminkem povídej a hlaď ho, hlavně zkus zůstat pozitivní... Budu na tebe moc myslet a posílat energii...

78marcela
25. led 2015

@loreley1 díky, jsi hodná😉
Jsem celkem v klidu, prostě to teď musíme dat.

slavesek
25. led 2015

Popis hysteroskopie

Hysteroskopie je moderní endoskopická vyšetřovací metoda umožňující prohlédnutí děložního hrdla a děložní dutiny. Provádí se speciálním optickým přístrojem – hysteroskopem. Při výkonu lze cíleně odebrat vzorek děložní sliznice (endometria) a provést některé další operační výkony v děložní dutině (odstranění polypů, přepážek, menších podslizničních myomů nebo odstranění děložní sliznice, apod.).

Toto krátkodobé vyšetření se provádí většinou ambulantně, v celkové anestézii, na operačním sále.
Hysteroskop

K vyšetření se používá speciální endoskopický přístroj zvaný hysteroskop. Jedná se o tenkou kovovou trubičku o průměru několika milimetrů, která je na konci opatřena kamerou a studeným (nepálivým) zdrojem světla. Kamera zprostředkovává přenos obrazu zevnitř dutiny děložní na obrazovku.

Díky speciálním nástrojům, které lze k hysteroskopu připojit je možné provádět různé úkony, např. odběr histologického vzorku (biopsii) nebo drobné léčebné zákroky (odstranění polypu, myomu, rozrušení srůstů atd.).
Kdy se hysteroskopie doporučuje

Nejčastějším důvodem proč lékař, gynekolog doporučuje hysteroskopii je nepravidelné opakované krvácení z děložní dutiny s nejasnou příčinou a neúspěšnou terapií, průkaz různých patologií dělohy (endometriální polypy, submukózní myomy, vrozené vývojové vady včetně přepážek), lokalizace nitroděložního tělíska (IUD), při inferlilitě a sterilitě.

Dalšími důvody jsou například cílený odběr materiálu k bioptickému a mikrobiologickému vyšetření nebo kontrola s časovým odstupem po hysteroskopických operacích.
Co dělat před hysteroskopií

Před plánovanou hysteroskopií je předem stanoven termín výkonu. Klientka je také podrobně informována o průběhu vyšetření, rozsahu prováděného výkonu a dalším postupu léčby.

Protože se jedná o malý operační zákrok prováděný v celkové anestézii, je nutné podstoupit ještě tzv. předoperační vyšetření u obvodního lékaře. Jedná se o zhodnocení aktuálního zdravotního stavu, vyšetření krve a moče. Na závěr klient obdrží zprávu, kterou vezme s sebou k přijetí do nemocnice. Zpráva obsahuje stručné shrnutí dosavadních onemocnění, úrazů, užívaných léků, alergií, výsledky vyšetření a posouzení možných rizik vyplývajících z plánované anestézie.
Bezprostředně před hysteroskopií

Dle zvyklostí zdravotnického zařízení je nástup k plánované hysteroskopii den předem nebo, častěji, ráno v den zákroku. Je nutné přijít nalačno a od půlnoci také nepít a nekouřit. Pokud lékař povolí vzít si pravidelně užívané léky, je dovoleno je zapít jen co nejmenším množstvím vody.

S sebou se doporučuje si vzít hygienické potřeby, přezůvky, doklady a věci osobní potřeby.

Oholení genitálu, které bylo dříve nutností, dnes už není potřeba.
Před výkonem musí klientka odložit všechny šperky, vyjmout si kontaktní čočky, zubní náhrady, také musí být nenalíčená a s odlakovanými neh­ty.
Průběh hysteroskopie

Hysteroskopie se vždy provádí za sterilních podmínek na operačním sále, v celkové anestézii. Délka operačního výkonu závisí na obtížnosti prováděného léčebného zásahu, běžně se ale pohybuje mezi 15 a 30 minutami.

Hysteroskopie se provádí v leže na zádech, v gynekologické poloze. Po desinfekci zevního genitálu a pochvy zavádí lékař gynekologická zrcadla. Po správném umístění je mírně rozevře, tím dochází k fixaci děložního čípku do vhodného postavení. Po zhodnocení čípku zrakem jej uchopí do kleští a opatrně provádí dilataci. Následně zavádí hysteroskop. Aby bylo možné dělohu dobře prohlédnout, napouští se, na začátku vyšetření, speciálním roztokem, který oddálí děložní stěny od sebe. Tak se získá větší prostor pro manipulaci s hysteroskopem a dalšími nástroji. Optické zařízení umožní prohlédnout dutinu děložní pod velkým zvětšením. Je-li to potřebné, odebírají se vzorky na vyšetření, odstraňují polypy, myomy ( ty, které jsou v dutině děložní ), rozrušují srůsty nebo se odstraňuje celá sliznice dutiny děložní. Případně je možné suspektní (podezřelá) místa fotograficky nebo kamerou zdokumentovat.

Po diagnostickém zhodnocení a případném léčebném zákroku se hysteroskop i další nástroje odstraní a pacientka je převezena na pokoj.
Po hysteroskopii

Bezprostředně po hysteroskopii odpočívá pacientka dostatečně dlouhou dobu, aby se vstřebaly všechny léky použité k anestézii. Během této doby je sledován její celkový stav a především případné krvácení z rodidel. Také, po dobu 2 hodin po výkonu, není dovoleno jídlo ani pití. V případě potřeby je možné ještě podat léky proti bolesti, například u rozsáhlejších výkonů.

Je-li pooperační průběh bez komplikací může být žena večer po zákroku nebo druhý den propuštěna domů.

Kontrola probíhá, dle zvyklostí daného zdravotnického zařízení, přibližně za 1–2 týdny. V případě jakýchkoli potíží je nutné vyhledat lékaře ihned.

Návrat k běžným aktivitám je po zákroku možný po několika dnech, ale záleží samozřejmě na celkovém zdravotním stavu a rozsahu výkonu.
Výsledek hysteroskopie

Výsledek, tedy diagnóza, případně rozsah onemocnění dutiny děložní, je při hysteroskopii ihned viditelný díky optickému přístroji. Lékař při diagnostice rozhoduje o vhodném řešení (léčbě), které případně ihned provádí.

Vyšetření odebraných vzorků trvá asi týden.

Někdy bývá hysteroskopie součástí určitého souboru vyšetření, která mají za cíl objasnit přesnou příčinu pacientových potíží. Teprve po shromáždění všech výsledků může lékař rozhodnout jaké terapeutické řešení je nejvhodnější.
Alternativní vyšetření

Určitou alternativou vyšetření dutiny děložní je CT vyšetření, magnetická rezonance, RTG vyšetření nebo vaginální ultrazvukové vyšetření. Tyto metody ale neumožňují léčebný zásah, nelze jimi tedy hysteroskopii plně nahradit.

Další názvy: uteroskopie, endoskopické vyšetření dělohy, vyšetření děložní dutiny ...

slavesek
25. led 2015

Zkušenost s hysteroskopií - miche007 (09.01.14)

Včera jsem absolvovala hysteroskopii ve Slaném, velký strach, ale personál byl naprosto úžasný, vše mi vysvětlili a vůbec působili uklidňujícím dojmem. Díky premedikaci Diazepamem jsem na sál šla úplně klidná, pak už si nic nepamatuji a vzbudila jsem se až na pokoji. Jinak postup stejný, jak je tady uváděno. Trochu mě bolelo v podbřišku jako při silnější menstruaci, při vstávání nejistota, motání hlavy, ale to je dáno tím, že i normálně mám nízký tlak. Opravdu se nebojte, čekala jsem, že to bude mnohem horší, odstranili mi myom, teď už jen čekat na výsledky.
Nebojte se hysteroskopie - zikaka (02.01.14)

Hysteroskopii jsem podstoupila pro krvácení po menopauze. Bylo mi nabídnuto absolvovat toto vyšetření bez narkózy. Žádný problém, necítila jsem vůbec žádnou bolest, diskutovala jsem s lékaři o nálezu na obrazovce, odtranili mi polyp, rovněž
nic nebolelo. Po vyšetření jsem za hodinu odešla domů a vůbec necítila bolest ani
nepříjemné pocity.
Doporučuji a chválím - Helena64 (13.11.13)

11.11. jsem absolvovala hysteroskopii s odstraněním polypu v nemocnici na Obilním trhu v Brně. Tak milý a vstřícný kolektiv jsem opravdu nečekala, všechno šlo s úsměvem od příjmu až k propuštění, celkem jsem v nemocnici strávila cca 10hod. Jsem vděčná všem, nejen za provedení zákroku, ale za příjemnou atmosféru, kterou vytváří a za drobné vtípky, kterými se snaží odbourat strach. Děkuji všem, kteří se mi představovali, ale v té smršti jmen jsem si je nezapamatovala až na sestru paní Novákovou a MUDr.Lukášikovou.
Polyp na děloze - Jana772 (24.10.13)

Při pravidelné kontrole mně má lékařka po ultrazvukovém vyšetření řekla, že mám polyp na děloze a poslala na hysteroskopii v nemocnici pod narkózou a to mě opravdu děsilo.
Na těchto stránkách jsem se díky Pavle dozvěděla, že tento zákrok jde udělat ambulantně bez uspání.Tak jsem se jako ona objednala do Odolené Vody a dnes jsem se tam z Liberce vydala. Půl hodiny před zákrokem jsem v čekárně dostala prášek proti bolesti(jedna z možností) a pak se mnou úžasně milá a příjemná sestřička vše sepsala, stejně tak příjemná paní doktorka přesně popsala postup zákroku, udělala kontrolní ultrazvuk.

Po ulehnutí do vyšetřovacího křesla byl proveden výplach Rosalginem, a pak paní doktorka zavedla hysteroskop současně se sterilním fyziologickým roztokem do dělohy, odstranila polyp, odebrala vzorky sliznice a přitom jsem bez jakékoli bolesti poklábosila se sestřičkou a za 15 minut bylo hotovo. Kdybych s sebou neměla kamarádku, tak bych si to po zákroku v pohodě odřídila domů sama.
Tímto bych oboum chtěla moc poděkovat za profesionální i lidský přístup
a vřele doporučit všem, co mají stejný nebo podobný problém.
Ambulantní hysteroskopie - PavlaaFrantisek (29.01.13)

Při pravidelné roční prohlídce mě má lékařka po ultrazvukovém vyšetření sdělila, že mám vysokou sliznici a doporučila mě kyretáž v nemocnici pod narkozou. V jednom časopisu jsem četla, že tento výkon jde udělat ambulantně bez uspání, tak jsem hledala na netu až jsem našla. I když jsem z Českého Krumlova a do Odolené Vody to je přes 150 km, tak jsem se objednala a s manželem ve čtvrtek brzy ráno odjela. V hodinu objednání se mě a manžela, kterého sem si moc přála mít vedle sebe, ujala příjemná sestřička, sepsala papíry a šlo se k paní doktorce. Paní doktorka nám vše vysvětlila do podrobností, doporučila lokální anestézii rajským plynem, udělala kontrolní ultrazvuk a šlo se na věc.

Po ulehnutí do gynekologického křesla byl proveden výplach pochvy a sestřička mě dala inhalační ventil s plynem, na její pokyn jsem začala dýchat rajský plyn, který vše tlumil. To, že zavádí hysteroskop, že je mě do dělohy pouštěn sterilní roztok jsem věděla jen povídání, vnímala jsem jen manžela, který mě držel. Při odběru dvou vzorků sliznice jsem jen cítila menší bolest, tak 3 sekundy, nic víc.

Zákrok proběhl za 15 minut, vizuální nález byl negativní a laboratoř také negativní. Prostě absolutní zážitek za který moc děkuji.

Pavla.
Hysteroskopie bez komplikací - schenna (22.01.13)

Včera jsem podstoupila hysteroskopii, takže zážitky jsou ještě dost čerstvé. Dozvěděla jsem se o zákroku 3 dny před vánocemi, nikdy jsem nebyla v nemocnici, takže celé Vánoce jsem měla zkažené a smutné, plné obav. Nejvíce z narkozy a prostředí.
Všechny, které Vás to čeká, nebojte se ničeho.

Přijali mě v 7.30 na lačno. Nejdříve jsem podstoupila klasické gynekologické vyšetření, pak mě ubytovali, dali prášek a čekala jsem. Kolem 8.30 jsem byla na sále, tam 6 lidiček v operačním. Položila jsem se, hned mě přikryli, takže jsem tam vůbec neležela nahá, do ruky zavedli kanylu, řekli že ucítím sladko. Stačila jsem jen sama pro sebe spočítat kolik je tam lidí a víc nevím. Probudila jsem se až v 10h na pokoji, napsala manželovi zprávu, že žiji a zas jsem spala. Ve 12h mě sestřičky odvedli na WC vyčůrat, vyměnit vložku a zas mě položili do postele a spala jsem. Ve 13.15 přišla lékařka a sestra, zkontrolovali krvácení, řekli o tom, co při zákroku provedli (kyretáž a odstranění 2 polypů a srůst), dali info co a jak doma a ve 14h si mě už odvážel manžel.

Cestu domů si ani nepamatuji, doma rychlá sprcha a spala jsem až do druhého dne. Bolesti jako při silné menstruaci, ale jen ten den, druhý den už jen lehounké špinění, celková únava a malátnost. Za 14 dní na kontrolu a výsledky z histologie a za 3 měsíce znovu na kontrolu, jestli tam nic nezůstalo. Takže opravdu se nebojte, nic to není.
Kyretáž a hysteroskopie - mmrazova (05.01.13)

Letos v říjnu jsem prodělala tento zákrok, neboť jsem hrubě zanedbala své povinnosti a to chodit na občasná, neříkám úmyslně pravidelná, vyšetření na gynekologii. Vymstilo se mi to a to tak, že hodně. Začala jsem ohromě krvácet. V tom směru jste bezmocní. Takže – špitál. Nechtělo se mě tam, ale už nešlo nic jiného dělat. Nejprve si mě podali za mou absenci v návštěvách gynekologie, ale potom už to šlo jak na drátku. Nejprve jsem podstoupila kyretáž, po dalších 14 dnech hysteroskopii. Měla jsem obavy, ale byly zbytečné. V pondělí nástup, vše mě bylo vysvětleno, v úterý na výkon, nevím, jak dlouho trval, ale po probuzení ještě na sále, jsem se dožadovala, kdy, že už půjdu na výkon a bylo mě řečen, že je už hotovo. Nevěřila jsem, až když jsem odjížděla ze sálu, kde se mě smáli, tak jsem tomu uvěřila.

Pokoj, odpočinek, trošku špatně po narkóze, jinak bez bolestí, druhý den domů. Nález po asi 14 dnech – negativní. NEBOJTE SE, NEBOLÍ TO A HLAVNĚ, JSTE V POŘÁDKU.To za tu chvilku stojí. Nenechte to zajít až tak daleko jako já, že nikam nechodáte, protože Vás nic nebolí. Hloupost!

Mirka
Průběh dne při hysteroskopii - Katka865 (31.10.12)

V 7 hodin ráno jsem byla přijata na denní stacionář, kde si se mnou popovídal lékař, který měl vyšetření provádět. Převlékla jsem se do nemocniční košile a pak jsem šla na sál, kde se mě ještě jednou zeptal anesteziolog na alergie a další problémy. Po probuzení jsem ještě asi hodinu a půl dospávala, pak jsem dostala čaj a mohla jsem se projít. Kolem půl druhé mi lékař popsal průběh vyšetření, dal mi písemnou zprávu a propustil mě. Těsně po vyšetření jsem měla nepatrné bolesti v podbřišku, které odezněly dřív, než jsem mohla vstát z postele. Takže celkově vzato to není nic hrozného a rozhodně se nikdo tohoto vyšetření nemusí bát.
Průběh hysteroskopie a období po ní - babuchaM (25.05.12)

Jsem 24 hodin po hysteroskopii provedeném v nemocnici. Výkon mi byl doporučen pro protrahované menses. Věk 56 let. Popis výkonu mi byl dán písemně při přijmu. Na sále se stále nikdo nepředstavuje, ani tedy nevíte, kdo vám výkon bude provádět. Po letitých zkušenostech nic nového.

Samotný výkon prý bez komplikací, byla odstraněna i část myomu. Doba trvání nesdělena. Dospávací pokoj, při bolestech jsem dostala led na podbřišek. Pomohlo to. Požádala jsem o trochu ledu na rty, ale dostala jsem navlhčený ubrousek. Po 2 hodinách jsem byla převezena na pokoj, dostala jsem slazený čaj a směla jsem si dojít na toaletu.

Po další hodině pospávání přišel lékař, který mi sdělil, že vše proběhlo v pořádku a do 14 dnů musím navštívit svou lékařku. Podrobnosti jsem se dočetla až z propouštěcí zprávy. Myslím, že při tom provozu to ani jinak nejde. Dnes mám ještě lehké bolesti, ale jinak se cítím jako po velkém flámu.

Rozhodně to stojí za to než jít hned třeba na hysterektomii, jako dříve, je tohle daleko méně invazivní. Ještěže jde věda mílovými kroky.

Všem držím palce a děkuji Daniela
Hysteroskopie a odstranění polypu - Pikolina (17.10.10)

Tento týden jsem prodělala operační zákrok na klinice v Karviné. Příjemné sestřičky vám všechno vysvětlí a věnují se vám až do nástupu na operační sál. Představí se vám anesteziolog a než usnete, příjemně vás zbaví od strachu ze zákroku.

Na sále jsem byla asi 20min. a probudila jsem v pokoji, žádná bolest, pouze nucení na malou a trošku špinění. Donesli mi mísu pod zadek. Asi za 2 hodiny mě sestřička pomohla vstát a šla jsem se v pohodě obléknout. Dostala jsem neslazený čaj a manžel, který na mě čekal, si mě odvezl domů.

Byla jsem tam na doporučení svého gynekologa a mohu jen doporučit. Samozřejmě, že jsem měla z toho hrůzu a doufám, že až přijdou výsledky a bude vše v pohodě, nebudu litovat, že jsem neoddalovala a chodila včas na gynekologické kontroly. Nemám po zákroku žádné velké bolesti a vzala jsem za 2 dny, co jsem doma, asi 4krát Ibalgin (1 ráno – 1 večer).

Myslete pozitivně a bude to fajn!

pavlinka089
1. črc 2019

Děvčata zítra mě čeká vycisteni dělohy vůbec nevím co a jak akorát nevím jestli je to stejné jako hysteroskopie co myslíte