Jaké problémy můžou potkat snažilku s celiakií?

idoch
6. srp 2008

Ahoj, máte někdo zkušenosti, nebo víte o nějakých problémech, které můžou potkat snažilku s celiakií ? Dodržuji bezlepkovou dietu a žádné jiné zdravotní problémy nemám. Děkuji předem za Vaše příspěvky.

yanny
6. srp 2008

Ahoj Idoch,
už jsem tady jednou založila diskuzi o alergii na lepek, protože je to celkem stejné jako celiakie, akorát , že mě jí diagnostikovali až na imunologockém vyšetření ohledně neplodnosti, nemám vrozenou celiakii a le získanou alergii.
Do té doby jsem na sobe nic nepozorovala a nijak se neomezovala.
Dnes již od ledna dodržuji striktně bezlepkovoou dietu. Zatím se mi nepodařilo těhotnět. Prý to má velký vliv na neplodnost, či na potraty. Prý rekce na lepek v těle působí až do dělohy a brojí proti embryjkům, hned od prvopočátku. Když se náhodou otěhotní, tak proti miminku v těle.

Idoch a ty držíš dietu ad mala????
A jak se ti to projevuje????

barag
6. srp 2008

ahoj holky, a zdravím hlavně yanny, protože sme se tu před pár měsíci potkaly právě přes tuhle záležitost. nedá se říct, že bys měla získanou celiakii, protože je to otázka genů, jenže na ni dřív nepřišly, ješětě teď množství lidí s celiakií nediagnostikovanou značně převládá nad těmi, kdo ji už mají dioagnostikovanou¨...a i s tím je docela potíž, pediatři ani praktïčtí, ba ani jiní odborníci na ni möc nemyslí a tak si nedokážozu dát dohrömady zdánlivé prkotiny, ketré ale můžou na celiakii ukazovat. celiakie se totiž neprojevuje jen problémy v oblasti trávicího traktu. já např. odjakživa měla sklon k chudok¨revnosti, k častým infekcím, od puberty k častým mykozam.

projevuje se taky nějakými ekzemy, horší kvalitou zubů a zvýšenou kazivostí zubů (já mám většinu zubů ve svých třiceti už několikrát převrtávanou, a to už od dětství. problémy se štítnou žlázou (jsem po operaci) je toho hodně a přitom nic..

a tak dál, a tak dál, nikdo si to nedal do souvislosti, nikdo, až jedna doktorka na imunologii, kam sem chodila právě skrz časté nemoci a velmi časté mykozy.

bohužel u mě teda diagnoza není jednoznačná, nějaké ukazatele, které jsou velmi citlivé mi vyšli negativní, ale protilátky proti lepku vyšli pozitivní. těžko říct, jakou roli v tom sehrálo, že v době kdy se odehráli vyšetření sem jedla opečivo, kde byla aspoň částečně zastoupena jiná mouka, těstoviny používala bezlepkové apod. vyřešit by to mohl zátěžový test - určitou dobu jíst potraviny s lepkem, neomezovat se a pak krevní testy a gastroskopie.

jenže sem se snažila o otěhotnění, takže o zpřesnění diagnozy uvažuju až do budoucna.

bezlepkovou dietu dodržuju od půlky letošního ledna- myslím 100% bezlepkovou, asi dva týdny po jejímj dodržování sem otěhotněla, nicméně šlo o biochemické těhotenství, rok předtím sem měla velmi ranný potrat.

a teď 4 měsíce po dodržování diety jsem otěšhotněla a dostala se tam, kam sem se nikdy předtím nedostala....předtím se na nic nepřišlo, jediné co mi zbývalo vyšetřit byla genetika u mě a u partnera. ale na to ani nedošlo, rpotže se stal tenhle zázrak, neumím si to jinak vysvětlit, že tam kde není vyživována matka, její tělo se msuí vyrovnat se spoustou problémů, nemůže si tělo dovolit ještě dalšího vetřelce, protože už takhle jede na dluh... řekla sem svou teorii své gynekoložce a ona mi řekla, že je to klidně možné. jak jinak vysvětlit ty dvě předchozí neúspěšné těšhotenství? možná genetická chyba, která byla včas odhalena. ale potom stejně nechápu, proč sem neotěhotněla dřív, vždyckyto trvalo tak 9 měsíců- já mám ukázkovou ovulaci, partner supr spermiogram, v podstatě nic nebránilo otěhotnění, a taky se už 3 krát podařilo, a¨le teprv potřetí se opravdu zadařilo a mimčo je vitální a má se k světu. umím si to vysvětlit jedině tak, že se moje tělo dalo dohromady dietou a mohlo se vyrovnat taky s těhotenstvím.

mějte se hezky a přeju ať se zadaří 😉

idoch
autor
6. srp 2008

Moc díky za Vaše příspěvky, Barag gratuluji k miminku 🙂 .
Nikdy jsem netrpěla akutní formou celiakie, úpornými průjmy, plynatostí, křečemi nebo náhlým poklesem hmotnosti. Jen jsem byla občas trpěla únavou a po příchodu z práce jsem si třeba musela až na 2 hod. lehnout, ale přikládala jsem to nedostatku železa. Dlouhodobě jsem totiž trpěla chudokrevností a železo, které mi doktoři předepsali ve formě léků, se kvůli tehdy ještě neodhalené celiakii nevstřebávalo tak, jak by mělo, tak jsem chodila na infůze a doktoři mě poslali na hloubější kontrolu. Absolvovala jsem ultrazvuk střev, krevní testy na protilátky a nakonec i enterobiopsii, při které mi odebrali kousíček tenkého střeva, NO a v září 2007 mi byl sdělen výsledek - CELIAKIE.

S dodržováním bezlepkové diety nemám žádný problém, v červnu 08 jsem vysadila HA a MS proběhla 2x, cyklus mám delší – 36 dní, ale takový měla i před HA. Dle měření BT u mě ovulace probíhá v pořádku akorát jsme se během ní asi málo snažili 🙂 snad se tento měsíc zadaří. Ptala jsem se gynekoložky, jestli má zkušenosti s jinými pacientkami s celiakií, které by měli problém otěhotnět a bylo mi řečeno, že pokud mají pravidelný cyklus, tak by neměly být problém. U nás v rodině nikdo jiný celiakii nemá, sestra byla na testech na protilátky a nic jí naštěstí nenašli. Je možné, že ji někdo má a neví o tom, prozatím je pouze 1 z 10 celiaků je diagnostikován.

yanny
6. srp 2008

No to ti Barag, taky moc gratuluji. Tak se to opravdu po té dietě povedlo, to mám radost až mám husí kůži.

Taky držím 100% dietu, ale stále nic, stále netěhotním, teď jsem tedy v období čekání po IUI. Tak třeba 🙂

Ale je pravda, že jsem byla od dětství chudokravná, zuby mi v prvním těhotenství také dost odešly a hlavně jsem měla vždy hodně suchou pokožku a problémy s ekzemem ve dlaních.

Jednou se mi zdálo, že mi vadila i mletá sladká paprika, myslíte, že tam můžou taky na objem namlýt mouku na objem????
Všechno pečlivě čtu a studuju, abych lepek nepozřela,no ale nekdy se mi zdá, že v něčem musel být i když podle složení ve výrobku být něměl.

Taky máte takové stavy???? A nebo mám alergii i na něco jiného, možná na mléko či co.

idoch
autor
8. srp 2008

Je možné, že i do mleté sladké papriky může být přidaná mouka, hodně často bývá i v kořenících směsích, např. na ryby, na kuře, atd... Dobré stránky jsou tyto : http://www.vupp.cz/czvupp/04bezlepkove/index.htm , jsou tam všechny otestované výrobky jak vyhovující tak nevyhovující. Dost často kupuju výrobky od Scharu, a co vy ? Moc mi chutná Pan Carré, z domácí pekárny se mi ještě žádný dobrý nepovedl.

jerryna
8. srp 2008

Ahoj holky, ráda bych se přidala.
Celiakii mám diagnostikovanou od svých 8 let. Dodržuji ji víceméně poctivě, ale občas si dám nějakou sušenku nebo chlebíček. S manželem se chystáme na miminko a mám z toho docela strach, aby se to podařilo.
Doktor mi tvrdí, že pokud dodržuji dietu, tak jsem v podstatě zdravá, takže by prý neměl být žádný problém. Jsem na to zvědavá. 🙂 Každopádně už bych strašně ráda měla mimíska.

barag
8. srp 2008

no co sem četla tak sušenka nebo chlebíček rozjede imunitní procesy a pak se tělo dává dohormady týdny a měsíce...alespoň podle dostupných zdrojů se tohle píše a já si nic nelajsnu..ale máš to už od 8 let, tak o tom taky něco víš, já se teda bojim, protože s těhotenstvím sem měla problémy a najednou hup a je to tady, tak teď se bojim víc než předtím. ale jen mě párkrát napadlo si strčit kus chleba do pusy, poválet ho v ní apak ho zas vyplivnout 😀
mám s tím teď v těhotenství setsakra problém- na bzl. pečivo se nemůžu ani podívat, je mi z něj šoufl, jen na něj pomyslím, a když krájím chleba, obyčejnou šumavu nebo vidím obyč. tukový rohlík, tak bych si fakt dala...jen tak s máslem, mňam, jenež teď fakt nevim, co jíst, ovoce s jogurtem už se mi docela přejídá, ale vzít si ejn tak sýr nebo něco bez pečiva mě fakt neláká

no ale těším se že to taky přejde a já si zase namažu chlebik a pochutnám si 🙂

pan caré sem asi nechutnala, ale nevim, ostatní bzl. pečivo mě už zklamalo a koupit si drahej chleba, jako od schar a pak ho vyhazovat plesnivej se mi nechce 😅

yanny nevim možná seš fakt alergická ještě na něco jinýho...

idoch
autor
11. srp 2008

přesně tak, pokud se má bzl. dieta dodržovat, tak jedině na 100%, sušenka a normální chleba sem tam ti naruší klky v tenkém střevě a znovuobnovení klků trvá moooc dlouho. Já si Schar nemůžu vynachválit, chleba po otevření skladuju v ledničce, tam vydrží v pohodě 7 dní, bez ledničky tak 3 dny. Mají výborné sušenky a těstoviny. Už jsem se s vyšší cenou smířila, je to daň, kterou bzl. přináší. Taky mi doktorka - gastroenteroložka říkala, že moje děti budou muset do 1. roku života také dodržovat bzl. dietu a teprve po roce se může začít s podáváním jídel s lepkem no a poté se musí provést testy na protilátky. Není to sice 100% dědičná porucha, ale kontrola musí být.

yanny
11. srp 2008

Já si také tento chleba občas koupím, ale musím si ho dát do topinkovače, jinak se mi to zdá nepoživatelný 😠

Když si upeču svůj, tak si dám zamrazit a vyndavám po krajíčkách, které taky hned rozpejkám.

Těstoviny používám zatím jen ty rejžová- bílé, z Kauflandu půl kila za 17,-. Není na ních sice značka, že jsou bezlepkové, ale ve složení je jen , že jsou rýžové, tak snad jsou bezlepkové, nekupujete si je také??????

Jinak ze začátku jsem byla na Pribináčkách, tučnách bezlp. jogurtech atp. Myslím, že jsem i přibrala, než jsem si našla cestu k bezlp. dietě.

Ale dnes mi to nevadí, naopak jsem četla, že bezlp. dieta je velmi zdravá........

Co máte vy oblíbeného????

elliz
17. srp 2008

Ahojda,tak dnes jsem tu vůbec poprvé,takže se budu snažit nějak začlenit,ale musím říct,že když jsem si vybírala téma diskuze ,tahle mě opravdu zaujala.Spojuje mě stejný problém a to alergie na lepek,celiakie,nebo vlatně je to úplně jedno jak se tomu říká,hlavní je ,že mám možnost vám napsat svůj názor.Mám možnost přes svého tchána (který se zabývá homeopatií,psychotronikou a alternativní medicínou)přijít k možnostem léčby(většinou detoxikací,homeopatií,úpravou jídelníčku,reflexní terapií) a po těchto zkušenostech,musím uznat,že se mu dost dobře daří,alespoň u mě přijít na to co mě trápí.
Většinou to byli problémy s trávením zácpa,žaludeční potíže(Helicobacter pylori),bolesti kloubů atd.Tohle vše jsem si vypěstovala v dětství,kdy jsem měla jednu angínu za druhou a téměř každý měsíc na mě moje lékařka zkoušela nějaká antibiotika,která samozřejmě potlačila jen stávající problémy a nezabírala.
Vrchol všeho byli asi před třemi lety problémy se žaludkem,kdy už jsem byla ochotna udělat vše proto,aby bylo lépe!V tu dobu se zrovna můj tchán začal zabývat detoxikací,řekl mi,že spoustu věcí souvisí také stím,že mám alergii na lepek,ta mi nebyla bohužel nikdy laboratorně prokázána ač jsem podstoupila spoustu gastroskopií a jiných vyšetření.Nedalo s nic dělat nic téměř nezabíralo a obyčejná medicína spoléhá jen na účinek léků,které spoustu věcí potlačí a neřeší počátek věci.Takže jsem doma nastolila vaření bez lepku,je to dřina,to víme všichni,ale jídlo mi mnohem víc chutná a hlavně mi není špatně,zácpy jsem se zbavila,už jsem neměla tři roky chřipku angínu ani jinou závažnou nemoc(a to dělám v nemocnici),jen pokud jsem zrovna detoxikovala svoje tělo,tak vznikly nějaké potíže bolest kloubů nebo rýma(ty bacily musí někudy ven ne?),ale to vše je odvozeno také mimo jiné od jídla ,pokud člověk striktně nedodržuje dietu,pak se mu to ve špatném vrátí,tím bych chtěla apelovat na ty ,,Vaše jogurty'',kterými se tak rádi cpete a nevím ,zda víte jak jsou pro tělo škodlivé.Každý mléčný výrobek nás svojí mléčnou bílkovinou zahleňuje a tím si v těle vytváříme zdroje toxických ložisek.Bakteriím a virům se v tomto prostředí velice daří,takže bych doporučovala trochu ubrat od ,,zdravých jogurtů¨!
Ale to je jen můj názor,samozřejmě člověk má různé chutě,takže ,když mám chuť vezmu si to,ale s přejídáním zrovna nesouhlasím,i když si vezmete něco zakázaného v malém množství tělu to rozhodně neublíží,ovšem pokud si to nebudete vyčítat,a naopak,když z toho budete mít radost,tak je to ku prospěchu.
Na závěr bych Vám chtěla říct,že to je jen malé shrnutí,toho co mě potkalo,ale věřte,že lepek nás ohrožuje čím dál tím víc,spousta lidí je alergických,ale nikdy se to u lékaře nepotvrdí a přece dietní strava jim dost prospěje.

Četla jsem,že vám nechutná bezlepkový chléb,zkusili jste si doma v pekárně upéct špaldový chléb?Kupujeme si od jedné nejmenované firmy po internetu směs na tento vynikající chléb a jsme moc spokojeni.

Jinak v dohledné době se budeme snažit s manželem o miminko,tak doufám,že jídlo ani žádné jiné věci nám nebudou překážkou.
Jednou mi lékař řekl,že tato dieta je pro normálního člověka dost drastická,ale já si myslím opak,50% populace nepozoruje žádné problémy s jídlem,které obsahuje lepek,25% má již problémy,ale není to u nich prokázáno(mezi ně patřím i já) a pak těch zbývajících 25% má prokázanou alergii na lepek....A už teď vím,že svým dětem jednou moc lepku nedopřeji.Raději budu od rána do večera vařit a péct (to dělám teda i teď)než,aby museli mít nějaké problémy.Když se to umí tak jídlo bez lepku mi připadá někdy chutnější než to normální.A dá se udělat všechno i výborná svíčková bez lepku,takže žádný stres!!!

Všechny zdravím a doufám,že jsem Vás moc neunavila a neotrávila.... 🙂

sacvi
17. srp 2008

Ahoj holky, my se snažíme o mimi teď od července. Mám také celiakii a abych pravdu řekla vůbec by mě nenapadlo že by to mohlo těhotenství ovlivnit. Přišli mi na to v 16letech a to ji mám od narození 😠 ..byla jsem pořád nemocná..hlavně angíny jsem pořád mívala a od té doby co dietu dodržuju (7let) jsem v poho..(i všechny ty testy 1za rok bývají ok) Postupem času jsem si zvykla ale začátky byly těžké..vaření je v poho a jí to se mnou i manža a nijak si nestěžuje..aspoň prozatím 😀 Však uškodit mu to nemůže ..spíše opak 🙂 Těsto na chleba jsem si dělala sama a pekla v normální troubě a byla jsem spokojená. Pak jsem dostala pekárnu tak si směsi kupuju a peču v ní...
Nejvíc mně vadí na každý den si chystat oběd..i do práce..co má člověk pořád vařit..?! 😖

yanny
17. srp 2008

Eliz a špaldův chléb je také bezlepkový????
Já už se pouštím do jídel, kde je opravdu napsano přírodně bezlepkové a nebo neosahuje lepek.
I všechny koření míchaná jsem raději vyhodila.

Ale chtěla jsem se vác zeptat, není možné že by lepek byl i v nějakém červeném víně, některé mi také nedělá dobře 😀
Ale jiný alkohol mi nechutná.

Také bych chtěla projít nějakou očustou, ale kromě kapek Dr. Jonáše a čisticích čajíčku jsem nic jiného nevyzkoušela.

Taky se nějak pročištujete???

sacvi
17. srp 2008

Já teda ne 😅

elliz
17. srp 2008

yanny,špaldový chléb je bezlepkový a je opravdu moc dobrý,zkus se podívat na stránky shprodiet.
Jinak stím vínem bych to neviděla špatně,ostatní tvrdý alkohol moc vhodný není. Jinak já už ty tři roky procházím očistou kapkami od Dr.Jonáše(vychází nejlépe ze všech detoxikací),ale musí se upravit hlavně jídelníček a třeba i skladba vitamínů.S detoxikací to není snadné, z okolí stále chytáme toxiny do svého těla,takže je to takový koloběh. Čaje mám konkrétně zaměřené na určité období ve kterém se detoxikují dané orgány např. podle měsíce. Každý měsíc má vliv na jiný orgán...je toho spousta.

Já jsem zvědavá,jak v tomhle budu pokračovat momentálně beru detox. na přípravu početí i manžel a myslím,že je to hodně účiné oba nás to ještě nějak víc do toho mimča nakoplo. Takže to moje plánování,že mimčo počnem v listopadu se asi trochu posune dopředu 😀
Já bez plánu a organizace neudělám ani ránu. 🙂

eeefffaaa
1. zář 2008

Ahoj..jsem strasne moc rada,ze tato diskuze tady je.S pritelem ted premyslime nad miminkem a ja mam strach z toho abych nemela problem z otehotnenim.Mam celiakii od svych 8 mesicu.Je mi 23.Nikdo nevedel co mi tenkrat je..tuhle nemoc tenkrat nikdo neznal a v chrudimsky nemocnici me tenkrat malem zabili,pak me prevezli do Hradce a tam dojizdim uz skoro 23 let.Ze zacatku jsem na tom byla dost spatne,pry kdyz jsem pribarala 2dkg byla mamka stastna.Dietu jsem drzela asi do svych 15 let.Byvala jsem casto nemocna,nepravidelna stolice nebo naopak prujmy,bolesti bricha atd.3x jsem byla na biopsii,muze se delat jednou za 5 let takze jsem byla vzdy kdyz to bylo mozne 🙂 No a ted tak 8 let jim naprosto normalne,nic mi neni,kdyz je obdobi chripek nebo chladneji cpu se vitaminama a je to dobry.Nemocna jsem nebyla uz dlouho.Doktor mi rekl ze mam nejaky zvlastni typ celiakie,ze neni mozny kdyz to mam takhle od malicka abych byla takhle v pohode.Ale musim zaklepat nic mi to nedela.Akorat ve svym zajmu se vyhybam potravinam kde je moc normalni mouky,takze nejim napr.knedliky houskovy,bramborovy,ale rohlik jim naprosto normalne.Doktor mi rekl,ze si to musim uz ted hlidat sama.Jezdim akorat tak jednou za 1-2 roky na krev a celkovou kontrolu,kdy me prohmata bricho,zepta se me na neco jak se citim a tak a zvazi me apod.Take mi rekl,ze bych kvuli tomu nemusela otehotnet a nebo z toho dostat rakovinu strev,kdyz si to nebudu hlidat.Nedavno jsem byla na gastroskopii a snad milionkrat jsem tam volala a jednou tam i osobne byla a ani nevim jak mi to dopadlo,protoze tam ten doktor skoro nikdy neni.Pokud je na tom nekdo podobne jako ja,napiste mi prosim co a jak,jestli s tim mate zkusenosti a jake.Uvazuju ze se objednam zase na kontrolu a poradim se s doktorem,ale chtela bych znat i zkusenosti nekoho jineho.Zatim jsme se s pritelem nijak zvlast nepokouseli o mimco,ale tak kdyby nahodou abych vedela co a jak mam delat kdyz mam celiakii.

idoch
autor
6. zář 2008

Pro Elliz, pšenice špalda bezlepková NENÍ, opravdu, informace čerpám z www.bezlepkovadieta.cz a to konkrétně z článku : http://www.bezlepkovadieta.cz/?url=coeliakie-be..., Špalda je totiž odrůda pšenice a lepek obsahuje, dokonce víc, než běžné odrůdy pšenice! Obsah lepku ve špaldě se pohybuje v rozmezí 35 - 45 %, dokonce až 54 % a jeho kvalita je vysoká. Špalda není vhodná pro pacienty s celiakií!

Jinak holky, snad se nám na podruhé zadařilo, 31.8. jsem našla na mammatestu krásné // čárky a tedˇse nemůžu dočkat 26.9. kdy jdu k doktorce na kontrolu a UTZ, aby mi těhu potvrdila. Mějte se a přeji všem krááásný den.

yanny
6. zář 2008

Idoch, tak moc a moc gratuluji. Pozor na lepek, abys nepotratila!!!!!
S tou Špaldou mi to bylo, také divné, nikdy mi nepnapadlo jí koupit.
Eeefffaaa, mám alergii ma lepek, byla mi zjištěna náhodně, ale také nemám žádné problémy. Možná jen trochu pálení žáhy, po buchtách a častější stolici 🙂

Ale ta neplodnost a případná rakovina mě z lepku opravdu vyléčila.

jajava
30. říj 2008

Držím dietu již 30 let. Vlastně všechny se zabýváte možností otěhotnět. Určitě pro Vás budu "nadějí", protože i přes celiakii mám čtyři děti a všechna 4 těhotenství proběhla celkem bez větších problémů. Dvě děti jsou v pořádku, dvě mají celiakii po mamince. 🙂
Jen bych chtěla ještě dodat, celiakie je běh na dlouhou trať a bezlepková dieta není zázrak za 3 vteřiny, proto se obrňte trplivostí a s otěhotněním počítejte raději za několik let než měsíců. Pak Vás mile překvapí, když to bude dřív. 🙂
Ještě jsem zaznamenala, že jste paly nco o špaldě - je to pšenice a obsahuje lepek, takže určitě ne
Využívám recepty z www.celiaclubrokycanyos.blog.cz
Zdravím a držím palce

arteph
30. říj 2008

Ahoj holky, taky mám stejný problém. Asi ve 25 letech mi jeden pečlivý pan doktor při úporných průjmech zjistil alergii na lepek, hodnoty byly na dospělého člověka tak vysoké, že testy pro jistotu opakoval z obavy, aby v laboratoři nezaměnili vzorek krve. Nezaměnili. Na další vyšetření jsem nešla - jsem srab, takže celiakii přímo diagnostikovanou nemám.
Nejdříve jsem dietu vůbec nedodržovala,ale při laparoskopii mě lékař upozornil, že bych asi měla, protože tato alergie může působit problémy při otěhotnění.
Dietu dodržuji střídavě, když jsem třeba na dovolené, tak jím normálně, ale následky mám tak měsíc, no ale třeba medovník, prostě někdy zhřeším.
Teď už skoro 8 měsíců dodržuji dietu poctivě, jsem na parketách(kukuřičných chlebíčcích), které mám nejraději s bezlepkovou paštikou z Globusu (tam mají asi nejširší sortiment, nejen Schar,ale i jiné směsi, chleby a hlavně i uzeniny) a nebo na polystyrenech - pufovaných chlebíčcích z kukuřice rýže nebo soji.
Doma si taky vařím z bezlepkové mouky, sladkosti do mrazáku mi peče maminka od přítele, chleba od Scharu mi chutná jakýkoli. Schar zacali taky prodávat v dm drogerii a dokonce tam mají i někdy akce, že se dá nakoupit i levněji.
Jajavě díky za tip na recepty mrknu na ně.
Teď absolvuji druhý cyklus IVF (první neúspěch, pak ještě 2x KET taky bez úspěchu) tak jsem zvědavá, zda to třeba teď vyjde. Bohužel se mi rozjel OHSS, původně jsem si myslela, že jsem snědla právě něco s lepkem a mám jen nadýmání, ale když to trvalo dva dny, tak jsem nakonec šla pohotovost, kde mi OHSS potvrdili. Bylo to dost pozdě po ET, tak jsem tuhle komplikaci už vůbec nečekala.
Jsem zvědavá na další příspěvky, je to docela poučné a fajn, takhle pokecat o tom, co nás trápí. V okolí nikoho s podobným problémem nemám, tak aspoň takhle přes diskusi.

yanny
30. říj 2008

Jáké máte potíže, když hřešíte????
Má někdo mimo jiné, třeba i ekzem na dlaních????
Mám ho z lepku a nebo možná z mléka???

arteph
31. říj 2008

Ahoj Yanny, já ekzémy nemám a ani jsem nikdy neměla nic, co by nějak svědčilo pro alergii na lepek. Myslím, že jsem si ji "vypěstovala" v předchozím - hodně náročném - zaměstnání. Pokud zhřeším, tak mě tak pár dnů potrápí průjem. Nepatřím mezi ty, kterým když potravina jen leží vedle lepku tak hned zvrací nebo mají ekzém, takže v tomhle mám jakousi výhodu. Ale nehřeším nějak moc často, nicméně jsou situace, kdy to prostě risknu.

yanny
31. říj 2008

Globus také miluji, dokonce 10.11 jdu na bezlepkové odpoledne.
Já si myslím, že mi také lepek nevadil, jen občasné nadýmání, pálení žáhy, ani ne průjem, jen častější stolice.
A to jsem si myslela, že je OK. Až na ten ekzem na dlaních, nebo spíš takový suchý dlaně, to mi vadí.
Dietu držím tak rok, dávám si velký pozor i na skrytý lepek a to protože mě vystrašili rakovinou a neplodností.

eeefffaaa
31. říj 2008

Ahojky..uz jsem tu dlouho nebyla...ja si myslim,ze pri diete by se nemelo hresit vubec,ale taky se mi to obcas stane 😅 ja kdyz jsem dietu nedrzela tak jsem mela prujmy,byla jsem unavena,ospala a casto nemocna (chripky,virozy)...tak od sprna se snazime o mimco..ted si myslim,ze se oplodnene vajicko neudrzelo a odeslo s MS..vsechno tomu nasvedcuje...a co vy??necekate nekdo mimco??a ty co mimco maji za jak dlouho otehotnely a co pro otehotneni podstoupily??

jajava
31. říj 2008

Asi to bude znít pedantky, ale pokud se snažíte o mimča a jste odhodlané udělat cokoliiv, tak nehřešte. I na dovolené se dá dieta dodržovat. Já vím on ten červík našepkávač je hrozný, zvlášť když človku není zas až tak zle, ale pevná vůle ho zažene. Možná mám výhodu. V 16 letech jsem se setkala s dívkou, která za dva měsíce zemřela , protože nedržela dietu. Je to tak odtrašující, že od té doby mně ani nenapadlo sníst potravinu třeba jen kontaminovanou lepkem.
Pro eeefffaaa dietu jem začala držet podruhé ve 14 letech a spontáně jsem otěhotněla v 21 letech.

eeefffaaa
31. říj 2008

jajava:jo ja jsem taky pro,ze by se mela dieta poradne dodrzovat..ja taky dietu drzim co nejpevneji,ale tak treba jednou za tri mesice mi to ujede a neco sladkyho si dam treba medovnik nebo mamciny ovocny knedliky...ale to je fakt vyjimka..ja jsem dietu nedrzela od 15 do ted a doktor mi ji ani nenaridil,zacala jsem sama protoze chcem mimco...rekl mi,ze ted si to uz musim regulovat podle sebe jak se citim a tak...ale nijak mi ji nenaridil,coz je taky zvlastni..chci se k nemu co nejdriv objednat a prodiskutovat to s nim,ale nemam bohuzel ted zadny cas,tak uvidim...a to jsi otehotnela hned nebo jsi jedla nejake vitaminy,pila caje,nejak ti pomohly lekari......??

arteph
31. říj 2008

Ahoj Jajavo, určitě to nezní pedantsky, spíše záleží na zkušenostech a asi i na rozsahu nemoci. To, co píšeš o smrti té holčičky, to je asi extrém, nic podobného jsem nikdy neslyšela,ale není důvod nevěřit. Stejně tak ale třeba někdo může umřít na alergii na oříšky nebo jablka.
Teď když se o mimčo snažím, tak dietu dodržuji téměř vzorně, ale myslím si , že důležité je být i v psychické pohodě, tak proč se tím vším tak stresovat... stačí to, čím si procházíme při IVF a tak....

barag
31. říj 2008

holky já myslím, že i když nemáte zas tak velký potíže s průjmem nebo zvracením, tak si rozhasíte metabolismus na dlouho a nestojí to za to, proto přeci nevrážíme těžký prachy do diety, abysme si pak na 3-6 měsíců zadělaly na potíže, kterých si ani nemusíme všimnout.... já sem taky neměla uplně jasnej klinickej obraz, tak ani úproto bych si netroufla tvsrdit, že když zhřeším, zase mi to tak moc vadit nebude..

před 100% držením diety sem dvakrát otehotněla a dvakrát sem zkraje o to těhotenstvípřišla, trvalo to pokaždé 8 nebo 9 měsíců než se to znova "podařilo" pak sem začala držet dietu - v únoru (v té době podruhé otěhotněla, pak měsíc pauza, začli sme se snažit a po 2 měsících sem otěhotněla a koukněte mi do pasu...

vyšetřovaná sem byla, na příčinu předchozích neúspěšných těhotenství se nepřišlo, a najednou se to povedlo, já teda vidím přímou souvislost s držením diety, ale nevnucuju to nikomu, jen sem přihodila svůj příběh, každý už si to musí rozhodnout sám..

barag
31. říj 2008

jo ¨a ještě bych chtěla dodat - moje otěhotnění a psychika- nedávám do souvislosti, chystali sme svatbu, dali sme si na to poměrně krýátkej čas, protože sme už chtěli řešit tu několikaletou anabázi a dát si žádost o adopci, takže necelé 3 měsíce stresu okolo svatby, kterou sme si komplet připravili sami, v červnu sem ještě jezdila do gestu, na vyšetření, po svatbě folikulometrie dvakrát - před ovu a po ovu, taky sem volala do gestu abych manžu obejdnala na spg, pak podruhé abych zjistila výsledek spg - takže nemůžu říct nemyslela sem na to a měla jiný stärosti

ještě před gestem sme taky absolvovali vyšetření, ale na jiným pracovišti a časově to pro nás nebylo výhodný tak jako gest, takže vím, že už předtím byla vyšetření v pořádku.. na mým životě se nezměnilo nic..jen to, že sem dietu začala dodržovat na stopro, a teď mám ten největší a nejvytouženější zázrak u sebe v bříšku ještě na nějakých 18 týdnů než se poprvé uvidíme

yanny
31. říj 2008

Ahoj Barag, začali jsme dietu držět skoro nastejno,tak snad mohu jít s klidem v prosinci či v lednu na IVFko
Taky mě embryjka stále opouštěla, dokonce už v prvním měsíci.
Barag a holky nevíte, myslím že mi vadí i věci do kterých bych neřekla, že v nich je lepek. Třeba mletá sladká paprika, nebo japonská směs, kde ve složení není vůbec zmínka o pšenici, nebo čokoláda?????

eeefffaaa
31. říj 2008

yanny : lepek neni jen v psenici atd. je mozny ze to o cem pises obsahuje lepek..radsi se poptej a pokud jsi alergicka na lepek muzes byt alergicka treba i na mliko a jiny veci...to ti musi zjistit lekar...prave ze alergie na lepek je takovy svinstvo,ze muzes byt alergicka jeste na vic veci s tim spojenych..me treba mliko nevadi..coz je jediny stesti,protoze nevim co bych jedla