Kdy po neštovicích mám nechat dítě očkovat první Hexou?

zofka44
13. únor 2017

Ahoj, potřebuju radu ohledně očkování. Nejmladší z mých tří dětí - skoro 10 měsíců - nemá ještě an jedno očkování, odkládala jsem do půl roku, a od té doby se kolem nás motají samé nemoci, dvě starší děti dokola nosí ze školky rýmičky a kašle, které si doma předáváme, a teď jsou všichni tři čerstvě po neštovicích (ten nejmladší aktuálně ve stadiu zaschlých stroupků).
A otázka zní, jak dlouho po neštovicích ho mám nechat očkovat první hexou, aby mu to nijak neublížilo? Pediatr na mě už od toho půl roku tlačí, že tedy dáme očkování, ale přeci nedám očkovat dítě oslabené virózou nebo neštovicemi? Pediatr mě " straší " tím, že pokud se očkování dá později, nežádoucí účinky jsou větší. Je to skutečně tak? Máte zkušenosti? Pediatr je vcelku ok, ale v tomto v něj nemám zcela důvěru, mám z něj pocit, že si chce hlavně odškrtnout kolonku očkování.
Díky za odpovědi.

petronilkaa
13. únor 2017

Co vím, tak po neštovicích je dlouhodobě oslabená imunita - prý i několik měsíců. Taky mám mladšího 8 měsíců bez očkování. Starší taky pořád teď něco nosí ze školky. Naše doktorka zatím neřeší. Co se týká větších NU, neslyšela jsem, že by to tak bylo, zkušenost mám spíš opačnou.. U starších dětí si toho maminky možná více všímají, než když mají doma nové 9.týdenní miminko, s kterým se ještě pořádně nesžily, a do kterého někdo nacpal hexu třeba i s pneumokokem..

astyna
13. únor 2017

Nikdy se od NIČEHO nenechte zatlačit. Ona se nebude starat o postižené dítě. Dítě musí být absolutně zdravé. Nikdy jsem neočkovala, pokud nebyl měsíc bez obtíží. Po neštovicích i víc měsíců.

zofka44
autor
13. únor 2017

Díky za reakce. Po těch neštovicích tedy určitě počkám, jen tedy nevím, jak dlouho?

petronilkaa
13. únor 2017

To je asi hodně individuální. Někdo říká, že je imunita oslabená klidně i půl roku po neštovicích. Tohle konkrétně neporadím. Také nevím, jak bych postupovala, dokud bych se sama do té situace nedostala. Asi vy nejlépe víte, jestli vaše dítko neonemocní i když je v kontaktu s nemocnými, nebo se z toho rychle dostane a je ok, nebo onemocní, když se na něj jen koukne někdo s rýmou..

soyevita
13. únor 2017

@zofka44 NU jsou větší např.otok v místě vpichu.Přece jen je skoro roční dítě pohybově jinde,než 3 měsíční.A neudržíte ho v klidu.
Mám zkušenosti i s vyššími teplotami,než když se očkovaly jako prťata.
No a jak jsou 3 děti,tak pořád bude někdo nahromadě a teď asi o to víc,když všechny prodělaly neštovice.
Asi bych to odložila do jara

iveee
13. únor 2017

Také bych nedávala očkovat. Jinak k těm NÚ. Doktoři to rádi takto říkají, ale pravdou je, že u větších dětí už jdou lépe rozeznat. Přecejen malé miminko jen brečí, ještě toho moc neumí a nemáte s čím porovnávat. Když ale už žvatlá, umí pást koníky apod. a najednou po očkování nic z toho nedělá, tak je jasné, kde je jádro pudla. Doporučuje se očkovat později.

zofka44
autor
13. únor 2017

Dekuju za reakce. Zkusím podpořit imunitu a uvidíme taky jak budou zdraví či unudleni sourozenci...

mammut
13. únor 2017

@zofka44 řešíme podobný problém. Mám nedonošená dvojčata (nyní už 20 měsíců) a staršího ve školce. Očko jsme odkládali taky do půl roku, ale pak nebyla možnost, pořád se nějaké nemoci točí dokola. Loni před koncem šk. roku to završili všichni taky neštovicema. Dr. pak doporučila 3 měsíce neočkovat. V září se nám podařila jedna dávka hexy s tím, že bude už jen schéma 2+1, ale od té doby zase nic. Od prosince jsou pořád na střídačku na hromadě, už jsem z toho neštastná. Dr. na mě teď ještě vyrukovala s tím, že 1. očko propadá (což je dle mě blbost) a že další vakcíny budem muset hradit, protože s každou rýmou nechodíme k ní se ukázat.

zofka44
autor
13. únor 2017

@mammut no tak to mate stejne jak my. Doporučení po neštovicich bylo tedy 3 měsíce neockovat, to zní vcelku rozumne. Jak je to s " propadnutim" 1.vakciny netuším, určitě tu někdo zkušený bude vědět, jak to je. Napadá me jedine, ze mezi těmi vakcinami musí být nějaký rozestup a když se doba překročí, není pak ta vakcinace účinná? Myslím, ze stejná situace nás muže taky potkat😀Pak když jsou výjimečně deti zdravy, tak jsem zas na hromadě já, a tak stále dokola. A když jsem s obrovským chrchlem říkala pediatrovi, ze nebudu očkovat, když mám tak šílený kašel, tak mi odpověděl, ať nosím roušku...

mammut
13. únor 2017

@zofka44 rozestup jsem se všude dočetla, že je 2-6 měsíců. Do toho se stále ještě vejdeme. Dokonce, že je lepší delší než dva měsíce, že je pak lepší imunitní odpověď. Jen nevím, jak utvrdit dr., že je to v pořádku ☹

zmrz_lina
13. únor 2017

Rozestup mezi dávkami u schématu 2+1 je 2-6 měsíců, ale pokud se tato doba přešvihne, nic nepropadá a prostě pokračujete ve schématu 2+1 dál. To, že propadá, nebo že se dávky hradí, je lež a snadno si to ověříte dotazem na vakciny.net 😉

mammut
13. únor 2017

@zmrz_lina já tomu věřím, ale jak přesvědčit dr., že je to v pořádku. Když bude tvrdit, že jí to pojišťovna neproplatí a odmítne bez úhrady očkovat nebo že dávka propadá. Odkaz na internetový zdroj mi zatím neskousla.

zmrz_lina
13. únor 2017

@mammut Napiš e-mail přímo Petrášovi s konkrétním dotazem, aby ti konkrétně odpověděl. Nevím, co víc by chtěla, než odpověď vakcinologa. A s dotazem o úhradě bych se obrátila na pojišťovnu - že máte delší rozestup kvůli nemocnosti a dr. tvrdí, že budeš muset další hradit. Jejich odpověď by jí snad měla stačit 😉

kackakastanka
13. únor 2017

@zofka44 pozdejsim ockovanim urcite nezvysis NU, ale naopak, je vice vyvinuta hematoencefalická bariéra a prcek celkove odolnejsi, odbornici, se kterymi jsem to diskutovala, rikali idealne zacit az kolem roku...ale konkretne hexa by mela byt podle vyrobce doockovana (tedy tri davky celkem, zvolis-li schema dva plus jedna, ktere je setrnejsi) do tri let veku ditete...

mammut
13. únor 2017

@zmrz_lina na Petráše se chystám 🙂 na pojišťovnu jsme se obrátili, ale dál než na infolinku jsme se zatím nedostali. Tam nám tvrdili, že je to nesmysl. Dnes se nám podařilo získat přímo kontakt na revizáka, co to prý dr. říkal, tak uvidíme, co poví nám.

hanulka184
23. bře 2017

@zofka44 Moje dcerka měla neštovice loni v červnu a dr. řekla, že očkování necháme až někdy na podzim, tak jsme nakonec očkovali v září, jak začínal podzim. Takže vlastně 3 měsíce po neštovicích. A naše dr. na to vůbec nepospíchala 😉