Kdy znovu otěhotnět po císařském řezu?

trepka
6. čer 2017

Ahoj holky!

Jsem 4 měsíce po porodu císařským řezem (bez kompikací, vše v pořádku, jizva stále citlivá a ještě nějakou dobu nejspíš bude). Chtěla bych se zeptat, jestli nevíte, za jak dlouho je možné znovu otěhotnět? Za rok, za dva? Případně co by se dělo, kdybych neplánovaně otěhotněla dřív než se doporučuje - potrat/komplikace atd.? Jaké máte zkušenosti? Děkuju za odpovědi!

if23
6. čer 2017

Ahoj jsem tehotna po roce a 3mesicich ceka me 3cisar....myslim minimalne rok se musi pockat kvuli prasknuti jizvy

trepka
autor
6. čer 2017

@if23 Díky díky, a prosím tě, podle čeho se rozhoduje, jestli i další porod půjde taky císařem a ne přirozenou cestou? 🙂

if23
6. čer 2017

Po dvou cisarich nemuzes uz nikdy rodit prirozene jen dalsi cisar a hlavne naplanovany driv kvuli hrozicim kontrakcim.tak mi to bylo receno)je to na probrani z doktorem ja bych treba nechtela normalni porod nikdy cisar je pohoda.🙂ale zalezi na stavu mamky a miminka

zmrz_lina
6. čer 2017

@trepka podle toho, jakou zvolíš porodnici a na jakého natrefíš doktora 😉

if23
6. čer 2017

@trepka
Ja mela prvni holku koncem panevnim,druhy akutni cisar 21+5(umrelo)zalita deloha krvi a 7hematomu a ted 3a prirozene ty dve byli ivf mam 7cm endiometrizni cystu na vajecniku

if23
6. čer 2017

@zmrz_lina taky pravda kazdy okres jiny zpusoby

betina
6. čer 2017

ahoj, přidávám i svou zkušenost..první sekce 2008 - malá šla koncem pánevním, pro mě první zkušenost se sekcí a teda nic moc...no a otěhotněla jsem rok a tři měsíce po porodu a navíc dvojčátka..kluky jsem naštěstí donosila a nechali mě - což nikdo moc nechápal až do 40tt,kluci měli váhu 3050 a 3150🙂 druhá sekce daleko lepší než první, nicméně mi zůstaly srůsty...no a ted čekáme po 7 letech další miminko-jedno...tohle je hrozně individuální. Když viděl první doktor, že čekám dvojky a tak brzo po sekci, navrhoval jaksi redukci, to jsem odmítla a modlila se🙂 a pak byla jiná dr,která říkala, že mě budou jen víc hlídat..

riakuk
6. čer 2017

První sekci jsem měla akutní po 48hod normálním (vyvolávaném) porodu (takže pro nepostupující porod). Za 13 měsíců jsem otěhotněla znovu - plánovaně. Nikdo neřekl ani ň, vše bylo v pořádku - dcery mám od sebe 22měsíců, druhá sekce byla plánovaná (doporučeno 4z5 doktorů) ve 39tt. Bála jsem se, abych nerodila normálně po té první zkušenosti a vyvolávaném porodu.Nyní jsem otěhotněla cca 4 roky po druhém porodu. Vše je OK. Chodím normálně do práce, funguji zatím dobře, nikdo moc neřeší jizvu. Břicho mám obří, ale mladý pán je spíš menší, takže na jizvu netlačí. Sekci mám naplánovanou 39+2 na manželovi narozeniny 🙂
Jinak si myslím, že doporučení potratu je individuální, ale četla jsem i o ženách, které otěhotněly během 3 měsíců po porodu a vše proběhlo v pořádku. Jinak sekci doporučuje lékař a záleží na mnoha pohledech. Mám pár známých, které mají první sekci a druhý porod normální - nestěžovaly si.

trepka
autor
6. čer 2017

Děkuju moc za informace 🙂

drzticka81
6. čer 2017

Po cs se doporucuje rok pockat s otehotnenim -ja se zacala snazit v roce syna, dcera je tedy o dva roky 🙂)) syn byl akutnim (mel i velkou vahu), s dcerou jsem se rozhodla pro vetsi hmotnost opet pro cs 🙂)) ted budu mit tretiho cs a kdyz jsem se byla domluvit na cs v ove-mudr si myslel, ze chci rodit prirozene,hahaha,ze rodi prirozene i po dvou cs-toz jsem mu rekla, ze uz tyto ambice nemam 🙂))

listopadka1
6. čer 2017

Ahoj, já jsem 11 měsíců po císaři (akutní kvůli nepostupujícímu porodu - dítě se vzpříčilo v pánvi) a už jsem v 8 tt - nebylo to plánované, první dcera byla po IVF, tohle zcela nečekaně a přirozeně, takže trochu šok. Doktor je v pohodě, prý by byl problém, kdyby se embryo uchytilo přímo na té jizvě, jinak OK a budou mě víc sledovat. Jinak pevně doufám, že díky tomu bude i tohle dítě císařem, už tu hrůzu znova zažít nechci.

endys876
Autor odpověď smazal
Zobraz
trepka
autor
6. čer 2017

Koukám, že asi opravdu záleží i na nemocnici a doktorech v ní... to je dobré vědět - škoda, že mě v mojí nemocnici žádné instrukce nedali :D no jo, líná huba holý neštěstí... takže ještě jednou moc děkuju za sdělení všech Vašich zkušeností

verujan
6. čer 2017

@trepka Ahoj, mě říkali, že nesmím otěhotnět rok, otěhotněla jsem za 13 měsíců a porod jsme zkoušeli přirozený, ale nedopadlo to, tak byl znovu císař. Další porod už by byl automaticky císařem.

somalicats
6. čer 2017

@trepka První porod jsem měla přirozený, druhý skončil akutní sekcí. Potřetí jsem otěhotněla rok a půl po sekci, chtěla jsem rodit přirozeně a můj lékař s tím neměl problém (byl i u porodu), podařilo se.

soleilll
6. čer 2017

@trepka Většina gynekologů doporučuje počkat s dalším těhotenstvím 2 roky, někteří říkají, že stačí rok. Jsou ale i ženy, které otěhotněly dřív, třeba za půl roku a žádné komplikace neměly. Já osobně bych si to ale neriskla. Přecejen po každém těhotenství a porodu se tělo musí vzpomatovat a dát do kupy... Někteří lékaři kontrolují během dalšího těhotenství UTZkem jizvu na děloze, jiní tvrdí, že to není vypovídající.
Další porod se volí podle důvodu, proč byl předešlý sekcí - důvody můžou být různé, pokud je zdravotní dispozice, tak rodíš sekcí pokaždé. Taky je to podle zvyklostí v konkrétní porodnici nebo konkrétního porodníka. Někdy tě do přirozeného porodu tlačí, jindy ti ho vymlouvají, jinde se dá domluvit na čemkoli. Hodně záleží na konkrétní situaci, zdravotním stavu a porodnici.

mlynkova85
7. čer 2017

Já mám 2 císaře bez 2 měsíců 2 roky od sebe. První akutní císař. Druhý plánovaný ale nakonec akutní sekce o 3 dny dříve. Když jsem ležela na sále doktor mi řekl že to bylo za 5 12 praskala mi jizva. Kdybych to věděla dřív asi bych si ještě rok počkala aby se jizva opravdu zahojila,ale každá žena to má jinak to je pravda.