Ledvinová kolika. Máte tipy, jak kamenům pomoct ven?
Manžel se již několik měsíců potýká s problémy s ledvinami. Pravděpodobně tam měl 2 malinké ledvinové kameny, jeden je snad už venku, ale čeká se na rozbor, tak nic neví. Stále má problémy, bolesti. U Dr. dostal několikrát kapačky na bolest a zprůchodnění moč.cest, ale zatím nic moc nezabírá, byl taky asi 2x na rentrgenu, snaží se hodně pít, jí celkem zdravě, sedavé zaměstnání, dříve velký sportovec, po nástupu do práce nic moc, jednou týdně fotbal, víkendy kolo průměrně 60-90km, do práce taky na kole.
No, problém je v tom, že se snažíme otěhotnět, teď, když jsem mu nakázala se zeptat, jestli ty léky co bere, neovlivnují spermie, řekl, že bychom si měli dát tak 2měs pauzu, což o to, ty 2 měsíce mi ani nevadí, klidně počkám, i když bych potřebovala otěhotnět tak do konce roku, kvůli nástupu na druhou mateřskou, ale bojím se, že to ani za ty 2měs, nepomůže. Nemáte nějaké tipy a triky, jak těm kamenům pomoct ven? Má teď i nějaké čaje, prý má pít pivo cca 2denně, skákat na jedné noze.
To, že máme počkat je i ovlivněno i tím, že cca před 14dny dostal nějaký velký driák, když ho to chytlo den před svatbou, kam jsme měli jít, takže asi proto i čekat, než se pořádně očistí.
Léky bere tyto: Algifen Neo, Dislofenac AL50, Aescin-Teva
Ještě jednou děkuji za jakýkkoliv tip, radu a zkušenost.
Mě poradil primář na urologii napustit si vanu hodně teplou vodou, vzít si pivo, nejlépe plzeň a v té vaně ho vypít. Chvíli si ve vaně poležet,pak se pořádně osušit a chodit nebo skákat po schodech. Ale u mužů to asi bude trošku těžší 😒
Přeji moc štěstí 🙂
Doporucuju skakat,pit vodu s citronem, pohyb, teplo, hlavne nenastydnout.zjistit jake kameny se tvori a podle toho drzet dietu.
taky jsem měla kameny a bylo mi doporučen ten citron a v prvé řadě vynechat upně perlivé minerálky z toho se kameny prý rády tvoří,pít sem tam urolog.čaj 🙂
Tak at jsou brzy pryč 😉

Zkušenosti jsou, ale otázkou je kde je ten kamínek a jak je veliký... Určitě by měl brát doporučené léky, při bolesti si hned něco vzít a nečekat nějak dlouho. Důležitý je pohyb v teple, dostatek tekutin+ pít nárazově větší množství. Dále i pohyb, třeba chození po schodech... Když to nezabere musí na výkon- vytažení kamínku nebo zajištění derivace moči stentem... No a samozřejmě hlídat odchod kamínku a to poctivě, ať nejde zbytečně na výkon...