icon

Menstruace a gynekologické vyšetření. Jak to řešit?

23. únor 2025

Ahoj, mám už delší dobu gynekologické potíže, nakonec jsem se po dohodě s pr.doktorkou objednala k jiné gynekoložce pro další názor na věc. Lekarku jsem vcelku dlouho vybírala a v úterý bych měla jít, docela je to pro mě zásadní vyšetření.
Nicméně se mi zpozdila menstruace a je dost možné,že to do té doby dostanu.
Jak byste prosím řešily? Šly tam (jde mi hlavně o konzultaci stavu, mám i nějaké výsledky předchozích vyšetření), nebo to přesunuly?
Jde mi hlavně o zkušenosti, jestli někdo máte, jak se k tomu staví lékaři... Samozřejmě tam můžu ještě zavolat, ale jak jsem psala,i z důvodu bolestí bych to nerada zas třeba o měsíc odkladala,pokud to není nezbytné....
Díky moc!

lv
23. únor 2025

Přeobjednat, určitě

alianan
23. únor 2025

Můj lékař při menstruaci normálně vyšetří, prý to bere jako normální věc a krvácení často doprovází různé problémy, kdy stejně vyšetření udělat musí, takže je zvyklí.
Ale já s tím mám problém, prostě se mi to ekluje.

Lékařce bych zavolala a domluvila se.

cuuza
23. únor 2025

Pokud problémy souvisí s menstruací, tak bych šla, jinak bych se přeobjednala.

escapelle
23. únor 2025

Šla bych,zkonzultovala problém,výsledky a na odber cytologie bych se evt dostavila jindy. Už jen na cyto.
Krvaceni je pro gynekologa sice normální,mne by nebylo neprijemne nechat se vysetrit pri MS,ale tezko muže pri Krvaceni odebrat plnohodnoty a objektivni ster z cipku.

lutu11
23. únor 2025

Zavolala bych tam a domluvila se s ní, jak postupovat. Možná/jistě bude potřeba se ,,kouknout,,.

autor
23. únor 2025

@escapelle díky, já právě četla, že to krvácení může být problém právě při těchto odběrech, ale vzhledem k tomu, že jdu pouze na konzultaci, tak si myslím, že mi lékařka odběry dělat ani nebude (nejsem její pacientka). Navíc mě trápí vnější zánět, takže "dovnitř" ani víceméně není potřeba koukat. Příjemné mi to není, ale mám už dlouho velké bolesti a můj gynekolog to už nijak neřeší a při představě, že budu zase třeba měsíc či víc čekat na termín, se mi to nechce rušit, pokud v tom můžu alespoň něco udělat (tím myslím třeba tu konzultaci ústně a na vyšetření se dostavit později, pokud by bylo potřeba).

autor
23. únor 2025

@lutu11 trošku se bojím, že když tam zavolám, sestřička mi automaticky řekne, ať se přeobjednám a da mi termín za dlouho ( což svým způsobem respektuji, ale nejsem si jistá, jestli je to nezbytně nutné). Tím, že chci hlavně zkonzultovat mojí diagnózu, ke které mám nějaké podklady na papírech, tak si říkám, jestli by nestačila alespoň ta ústní konzultačce a v případě potřeby se domluvit na dalším dovyšetření, i když si to asi tím pádem budu muset platit dvakrát (Jdu tam právě jako pacient jiného lékaře na konzultaci, která je placená).

hennrietta
23. únor 2025

Anonymní, ve finále se sestřičkou mluvit nemusíš a můžeš si po telefonu vyžádat lékaře. Jen si třeba počkáš...
Bývalá gynekoložka přeobjednávala. Ten, kterého mám teď, tak při potížích menstruace vůbec nevadí.

autor
23. únor 2025

@hennrietta Díky, tím, že potřebuji hlavně konzultovat něco ústně (postup léčby při určitých potížích), tak tam asi zkusím zajít tak jako tak a pokud by mě chtěla vyšetřovat a vadilo to, tak na to vyšetření se domluvíme na jiný termín. Jen jsem se chtěla ujistit, že to není úplná blbost, což asi není (Jak je vidět, tak co člověk, to názor). Zažila jsem u svého současného gynekologa právě dost ponižování a pohrdání a mám z toho hodně špatné zkušenosti a už se bojím cokoliv řešit.🙈 i tak toho člověku není příjemné, jak jsem psala, mám dlouhodobé bolesti a vyhlídky na zlepšení Zatím jsem žádné nedostala, a ještě se jít někam hádat s doktory, jestli mě vyšetří nebo ne, Tak to už je na mě pak moc stresu najednou.

escapelle
23. únor 2025

Pokud jdeš na takovouhle konzultaci,tak bych šla a ani nevolala.Pracovala jsem na gynde,občas si nekdo pro druhý názor prisel,často se cytologie nedelala a vaginalni uzv udelat lze.

levandule_k
23. únor 2025

Já bych šla, na konzultaci menstruace nevadí.

Můžu vědět, proč už jsi registrujícího gynekologa nezměnila dávno, když tě ponižuje, pohrdá tebou a neřeší tvůj problém?

Registrujícího lékaře můžeš změnit jednou za 3 měsíce.

ivkasolavova
23. únor 2025

Já bych šla , pokud jsou problémy neodkládal bych to i kdybych krvácela .Mě osobně to není příjemné ale doktoři jsou zvyklí

autor
24. únor 2025

@levandule_k protože to za mě byl špička v oblasti gynekologie. Je velmi pečlivý a dělá vyšetření, která ostatní nedělají. Díky tomu doslova mamce zachránil život – něco se mu nezdálo a poslal ji na vyšetření, které lékaři už nechtěli udělat, nicméně po té objevili, že daný problém byla počínající rakovina. Díky tomu, že se na to přišlo včas, tak je v pořádku. Jeho lidský přístup se mi moc nelíbil, ale vždy když jsem žádala o tipy na jiné gynekology, nějaké jsem dostala, ale pak se v recenzích dočetla, že třeba vůbec neumí pomoct s nějakým problémem, nebo se chovají podobně. Tím, že jsem tam dosud chodila jednou za rok na prevenci, tak jsem neměla moc důvod to měnit – nějak jsem se s ním nehádala a nechala ho, Ať si říká co chce a byla vděčná za to, že je dobrý lékař. Nicméně posledního půl roku mám velké potíže a zdá se, že už ani on neví, co s tím. Proto chci slyšet i názor někoho jiného a taky vidět, jak se může chovat lékař jinak. Pokud mě lékařka přesvědčí, že problémům rozumí a nabídne mi nějaká řešení, které mi doktor nenabídnul, ráda k ní přejdu.

levandule_k
24. únor 2025

Pokud máš něco ne úplně standardního, tak ono se to blbě hledá.

Kamarádka měla dva roky šílené bolesti v děloze. Na gynekologii běžný utz nic neprokázal, měli podezření na endometriózu, laparoskopie nic neprokázala, tak jí řekli, že to má psychického původu, že si má nechat napsat antidepresiva.

Ona totálně v háji, protože ji to dost bolelo. Četla různé knížky, zkoušela změnit stravu a začala si myslet, že má křečovou žílu na děloze. Tak s tím šla intuitivně na cévní chirurgii, tam jí řekli, že křečové žíly na děloze řeší gynekologie, tak šla na nějaké specializované pracoviště, tam jí tvrdili, že nemůže mít křečovou žílu, když ještě nerodila. Byla na nějakém vyšetření, tam jí lékařka řekla, že je ok. Kamarádku to pořád bolelo, tak šla znovu za jiným lékařem z toho pracoviště, ten jí řekl, že má přijít až jí to bude nejvíc bolet, tak přišla a konečně jí diagnostikovali křečovou žílu. Cca do 14 dostala termín na zákrok.

Nevím, co ti je, ale nenech se odbít, pokud se nedobereš nějakého řešení u téhle gynekoložky, zkus to jinde.

autor
24. únor 2025

@levandule_k chápu, no...proto se mi právě nechtělo měnit gynekologa,abych nepřišla k někomu, kdo sice lidsky bude ok, ale lékařský na nule. I tím, že máme tu rakovinu v rodině, tak aby to byl fakt odbornik.
Je to náročné,jsem ještě ten typ člověka,který byl vychovaný,že lékaři jsou polobohove a nesmí se jim klást jakékoli otázky 😅, tak se toho těžko zbavuju Kdyz jsem to vykladala mamce,naprosto vazne se me zeptala,jestli ten lekar neceka,ze mu donesu nejaky uplatek 🙈...
Ale už to prostě fakt prekrocilo únosnou míru,tak mi to za tu změnu stoji.
Jinak urcite budu řešit dál, hlavně proto,že už mám přes 3 měsíce fakt nepříjemné bolesti, které mi komplikují život a ovlivňují i moje naladění a chuť do života (jsem pak protivná a nechci nic delat). Asi bude složitější dopatrat se řešení, ale nespokojím se s tím, že prostě neexistuje. Nechci takhle žít už pořád 🙈. Dekuju za povzbuzení, snad se to někam posune 🙏

levandule_k
28. únor 2025

Jsem pro slušné chování, ale přehnaná úcta ve stylu, že je někdo polobůh, tak z toho jsem vyléčená. To se odnauč, prostě lékař je tam v tu chvíli pro tebe, má řešit tvůj problém, aby ho řešit mohl, potřebuje mít správné informace od tebe. Ty, abys dodržovala správně léčebný plán, tak tomu musíš rozumět a musíš vědět, co máš a nemáš dělat. Je to tvoje tělo, tak potřebuješ vědět, co ti je. Někdy musíš jít z komfortní zóny a zeptat se.
To, že někdo nemá profláklé jméno, tak neznamená, že je špatný lékař.

Píšeš, že máš bolesti. Byla ti vyloučena endometrióza?

PS Jen ze zvědavosti, jaký jsem měla dojem z konzultace u jiné dr.?