Může mít dívka ve 16 letech rakovinu prsu?
Dobrý den,
je mi 16 a už pár měsíců mám problém s pravým prsem. Začalo to tím, že jsem pociťovala divný pocit, když jsem se prudčeji pohla, nějak se otočila nebo předklonila. Bylo to, jako by mě v prsu trochu zatáhlo. Nic mě nebolelo, byl to jen chvilkový pocit.
Pak jednou, budou to asi tři měsíce, jsem si prs chtěla trochu promasírovat a narazila jsem na divně trvdé místečko hodně uvnitř. Víc nahoře a trochu k venkovní straně. Nebylo to cítit jako bulka, nebylo to hladké ani nijak ohraničené. Spíš takové jakoby tvrdší místečko uvnitř tkáně. Nebolelo to a bylo to možná tak centimetr velké.
Hodně mě to vyděsilo. Moje maminka totiž před pěti lety umřela na rakovinu prsu a i když vím, že jsem na to možná moc mladá, prostě mě napadlo, jestli nemám to samé. Tátovi jsem se to neodvážila říct. On je hodný, ale no to s maminkou bylo moc těžké.
Tak jsem si to jen hlídala. Ze začátku mi přišlo, že je to pořád stejné, ale poslední měsíc to najednou hodně vyrostlo. Teď je navíc celá ta část prsu jakoby zatuhlá a přijde mi méně citlivá. Když trochu zatlačím, cítím to divně tvrdé místo, ale teď už je víc jak dvakrát větší. Špatně se to odhaduje, nedá se to jakoby vzít do prsů a není to ani kulaté ani pravidelné. Prostě jakoby tam uvnitř kus toho prsa ztvrdl. Nebolí to, ale při pohledu v zrcadle je ta část trochu propadlá. Je tam taková pložší část a kousek bradavky jakoby se natahoval k tomu.
Mám opravdu velký strach.
Prosím poraďte. Může to být rakovina už takhle brzy?
@petula50 Dobrý den, moc děkuji. Jsem vážně ráda za každou radu a doporučení. Nějakou dobu zpátky jsem se na ty stránky dívala, ale asi jsem je nečetla moc podrobně. Poprosím babičku, aby mi knížku objednala a třeba v Brně vyzvedla a přivezla mi ji na vánoce, až k nám s dědou pojedou.
Tady v Anglii se o mě starají v nemocnici moc hezky. Já vím, že se říká, že anglické zdravotnictví není dobré a ono částečně to asi je horší než v Česku, ale já si teď nemůžu vůbec stěžovat. Od chvíle, kdy jsem přišla ke své GP s bulkou v prsu, tak všechno šlo opravdu rychle a dobře. Cokoliv jsem potřebovala vědět nebo zjistit, nebo i táta, tak nám opravdu pomohli. Vyšli nám ve všem vstříc a mě přidělili hned hodnou paní psycholožku a dokonce i táta chodí k psychologovi, kterého má z toho programu péče o mě. A můj hlavní pan doktor je skvělý. Myslím, že se mnou mluví na rovinu a kdykoliv se potřebuju na něco zeptat, tak na mě má čas a všechno mi úplně vysvětlí.
@prosteja22 to ráda slyším, že se o tebe dobře starají. Doufám, že ta radikálnější léčba přinese své výsledky a vy se pohnete dál. To, že za vámi přijede babička s dědečkem je krásné. Víš, co to můžou dovézt mimo tě knížky 🤩 ten náš český vynikající chleba s kůrkou, co ti tak chybí. Tak je to hezké, že se můžeš těšit, až přijedou a budou s vámi.
@petula50 Řekla jsem o té možnosti tátovi a víte co? On mi řekl, že vlastně už od té první diagnozy to s někým z Česka probíral. S někým z doktorů, kteří léčili tehdy maminku. Neřekl mi to prý, abych si s tím nedělala zbytečně těžkou hlavu. Ale že ten doktor souhlasil s tou léčbou, co mám tady, i s tou novou, co mám teď. Že by postupoval taky tak. To je teda asi dobře. Já tady doktorům hodně věřím a tak jsem ráda, že takhle se potvrdilo, že asi vybrali nejlepší možnou cestu. Tak snad to dobře dopadne.
@prosteja22 To je dobře, že to taťka konzultoval i jinde. Teď můžeš být klidná, že by se ti jak v ČR, tak Anglii dostalo stejné péče.
Ahoj Věrko, jak se máš ❤️? V ČR teď vládne paní zima. Teploty už jdou do mínusu a začíná (zatím bych to tak nazvala) můj vánoční shon - dárky a úklid. Myslím tím u mě, protože si chci adventní čas užít v klidu, vše si chci připravit už teď. Já bydlím v Třebíči, jestli jsi o ní někdy slyšela. V posledních letech tu máme krásnou výzdobu města. Světýlka všude, kam se podíváš, tak na to se těším. A na co se těšíš ty? Určitě na babi a dědu.
Ahoj, mám se dobře. Teď zrovna jsem v nemocnici. Předminulý čtvrtek jsem měla chemo a no to novější mi dává zabrat, takže tu vždycky pak musím zůstat a dát se trochu dokupy. Ty první dny je tu se mnou pořád táta, i v noci a to mi pomáhá. Teď už ale chodí vždy jen na odpoledne.
Mám tu kamaráda. Seznámili jsme se už po mém minulém chemu. Jmenuje se Tommy a je o trošku starší než já. Léčí se s lymfomem, ale už bude zdravý, čeká ho jen jedno chemo a pak už jen nějký léky, ale bude v pořádku. Hodně se tady spolu bavíme. Je moc fajn a je to takové jednodušší bavit se s někým, kdo ví, jaký to všechno kolem je.
Počasí je tady takévé typicky anglické, kolem 10 stupňu a někdy déšť a k tomu vítr. Sníh tu je na jihu výjimečně a to pak stejně celá země panikaří. Je to pro ně trochu nezvyk a moc si s tím neumí poradit.
Myslím, že zítra mě snad už pustí domů. Měli bychom s tátou začít péct cukroví. Babi s dědou přijedou před Vánoci, asi kolem 15. prosince. Na Christmas day mi vychází zrovna pátý chemo, takže to prostě musíme oslavit dřív.
O Třebíči jsem slyšela, myslím, že tam máte židovský hřbitov, jestli se nepletu. Ale nikdy jsem tam nebyla. V Poolu máme taky krásnou výzdobu. Mám ten vánoční čas ráda. Doufám, že s tátou zvládneme alespoň jeden krátký výlet do města, abych viděla, jak to tam letos vypadá. A lidé si hodně zdobí domy, tak to je taky pěkné. My dáváme jen světýlka do oken a kolem dveří, ale i tak je to moc pěkné.Těším se asi úplně na všechno. Chci si užít každou hezkou chvilku.
Ahoj, mám se dobře. Teď zrovna jsem v nemocnici. Předminulý čtvrtek jsem měla chemo a no to novější mi dává zabrat, takže tu vždycky pak musím zůstat a dát se trochu dokupy. Ty první dny je tu se mnou pořád táta, i v noci a to mi pomáhá. Teď už ale chodí vždy jen na odpoledne.
Mám tu kamaráda. Seznámili jsme se už po mém minulém chemu. Jmenuje se Tommy a je o trošku starší než já. Léčí se s lymfomem, ale už bude zdravý, čeká ho jen jedno chemo a pak už jen nějký léky, ale bude v pořádku. Hodně se tady spolu bavíme. Je moc fajn a je to takové jednodušší bavit se s někým, kdo ví, jaký to všechno kolem je.
Počasí je tady takévé typicky anglické, kolem 10 stupňu a někdy déšť a k tomu vítr. Sníh tu je na jihu výjimečně a to pak stejně celá země panikaří. Je to pro ně trochu nezvyk a moc si s tím neumí poradit.
Myslím, že zítra mě snad už pustí domů. Měli bychom s tátou začít péct cukroví. Babi s dědou přijedou před Vánoci, asi kolem 15. prosince. Na Christmas day mi vychází zrovna pátý chemo, takže to prostě musíme oslavit dřív.
O Třebíči jsem slyšela, myslím, že tam máte židovský hřbitov, jestli se nepletu. Ale nikdy jsem tam nebyla. V Poolu máme taky krásnou výzdobu. Mám ten vánoční čas ráda. Doufám, že s tátou zvládneme alespoň jeden krátký výlet do města, abych viděla, jak to tam letos vypadá. A lidé si hodně zdobí domy, tak to je taky pěkné. My dáváme jen světýlka do oken a kolem dveří, ale i tak je to moc pěkné.Těším se asi úplně na všechno. Chci si užít každou hezkou chvilku.
@prosteja22 ano ❤️. Máme tu Židovskou čtvrť a hřbitov a nádhernou baziliku sv. Prokopa. Třebíč je dokonce zapsaná v UNESCU. Právě u té baziliky je obrovská nádherná lípa a na té jsou tisíce světýlek. Je to opravdu nádhera. Mám radost, že máš kamaráda. Ono to uteče ❤️ a za chvíli i ty stejně jako Tommy napíšeš, že budeš zdravá. Opravdu v to věřím. Užij si vánoční čas, ať tě brzy pustí domů. Doma se přece jen léčí lépe.
Ahoj Věrko, jak se máš ❤️? V ČR teď vládne paní zima. Teploty už jdou do mínusu a začíná (zatím bych to tak nazvala) můj vánoční shon - dárky a úklid. Myslím tím u mě, protože si chci adventní čas užít v klidu, vše si chci připravit už teď. Já bydlím v Třebíči, jestli jsi o ní někdy slyšela. V posledních letech tu máme krásnou výzdobu města. Světýlka všude, kam se podíváš, tak na to se těším. A na co se těšíš ty? Určitě na babi a dědu.
@macik84 Třebíč je i mé rodné město, kam stále jezdím. Musím souhlasit, že tu máme krásnou výzdobu 🥰
Ahoj všem, doufám, že se máte hezky. Předevčírem jsme s tátou pekli vanilkové rohlíčky. Šoulala jsem je levou rukou, a pravou jen tvarovala, protože trochu bolí, a tak jsou tvarově všelijaký, ale táta říká, že jsou moc dobrý. Já teda teď poznám jen, že jsou sladký, ale i to je fajn.
Ve čtvrtek mám čtvrtý cyklus z toho druhého chema. Bohužel to vypadá, že i když to zabírá o trochu líp než to první, nádor neroste a zmenšuje se, ale zmenšuje se moc pomalu a moje játra už tu léčbu moc dobře nedávají. Takže tento cyklus bude asi poslední. Ale pan doktor už hledá další léčbu, která by snad pomohla líp. Já doufám, že bude lepší než tohle druhý chemo, protože to je opravdu těžký.
Teď tady u nás pořád prší. Prostě takové běžné anglické počasí v tuhle dobu. Sníh asi jen tak nebude. Ale babička s dědou, když volali, tak říkali, až ani v Čechách sníh není. Ale třeba vám na Vánoce napadne.
Ahoj všem, doufám, že se máte hezky. Předevčírem jsme s tátou pekli vanilkové rohlíčky. Šoulala jsem je levou rukou, a pravou jen tvarovala, protože trochu bolí, a tak jsou tvarově všelijaký, ale táta říká, že jsou moc dobrý. Já teda teď poznám jen, že jsou sladký, ale i to je fajn.
Ve čtvrtek mám čtvrtý cyklus z toho druhého chema. Bohužel to vypadá, že i když to zabírá o trochu líp než to první, nádor neroste a zmenšuje se, ale zmenšuje se moc pomalu a moje játra už tu léčbu moc dobře nedávají. Takže tento cyklus bude asi poslední. Ale pan doktor už hledá další léčbu, která by snad pomohla líp. Já doufám, že bude lepší než tohle druhý chemo, protože to je opravdu těžký.
Teď tady u nás pořád prší. Prostě takové běžné anglické počasí v tuhle dobu. Sníh asi jen tak nebude. Ale babička s dědou, když volali, tak říkali, až ani v Čechách sníh není. Ale třeba vám na Vánoce napadne.
@prosteja22 Ahoj Věru, to je dobře, že už to zabírá. A moc ráda slyším, že doktoři stále hledají ideální léčbu. Jsou to opravdu odborníci a lidi na pravém místě. My jsme s dětmi dělaly už perníčky. Myslím, že do Vánoc nevydrží. Pořád na ně chodí. A ještě máme v plánu sádlové s lentilkou. Dnes jsem byla v práci na takovém statku, byla tam staročeská výzdoba,moc se mi to líbilo, tak zkusím přiložit vánoční foto. U nás sníh byl, dokonce se sáňkování, teď už není a má být teplo. Na Vánoce by to byl asi zázrak. Drž se, ať ti to ve čtvrtek dobře dopadne. Třeba tam bude ještě Tommy 🙂
@prosteja22 ahoj Věrko, myslela jsem dnes na tebe, že máš další chemoterapii. Moc ti přeji, aby to šlo v rámci možností dobře. Asi zůstáváš zase na pár dní v nemocnici? Věřím, že to je celé nesmírně vyčerpávající po všech stránkách a je to bohužel běh na dlouhou trať. Přála bych ti, aby sis užívala život, jak k tvému věku patří a věřím, že se léčba začne brzy otáčet lepším směrem. Měj se zatím jak nejlépe to půjde a nadále na tebe myslím 😊🍀💫

Verko, jsem moc rada, ze se o tebe dobre staraji❤️ Pokud lecba nezabira podle pana doktora optimalne, muzete s tatinkem vyuzit tzv. second opinion a konzultovat lecbu i v Cechach. Spickove pracoviste je VFN. Pani Prof. Tesarova se venuje mladym pacientkam do 35 let. Take v Masarykove onkologickem ustavu v Brne lze konzultovat. Jmenuje se to vetsinou Ambulance druheho cteni. Funguje to i po emailu, kdyz se jim zaslou lekarske zpravy. Plno pacientek v lecbe takovou moznost vyuziva. Moc na tebe myslim. Mam stejne starou dceru😊
@petula50 Řekla jsem o té možnosti tátovi a víte co? On mi řekl, že vlastně už od té první diagnozy to s někým z Česka probíral. S někým z doktorů, kteří léčili tehdy maminku. Neřekl mi to prý, abych si s tím nedělala zbytečně těžkou hlavu. Ale že ten doktor souhlasil s tou léčbou, co mám tady, i s tou novou, co mám teď. Že by postupoval taky tak. To je teda asi dobře. Já tady doktorům hodně věřím a tak jsem ráda, že takhle se potvrdilo, že asi vybrali nejlepší možnou cestu. Tak snad to dobře dopadne.