Myom v děloze. Máte zkušenost?

rolincova
6. lis 2007

Tak jsem v pátek byla na ultrazvuku břicha, a tam mi zjisili jen náhodou, že mám v nejuzší části, která vede do dělohy myom 3,5cm velký. A že to může být i příčina proč mi nelze otěhotnět. Hlavně mě zaráží to, že jsem teď byla každý měsíc na ultrazvuku, naposledy 17.10. a nikdo mi to nezjistil... Takže ve středu přecházím k novému lékaři a jsem z toho docela špatná. Máte s tím někdo zkušenosti? Díky dáda

strouzek
6. lis 2007

ahoj, no já osobně sice nemám zkušenost ale mojí kamarádce ho našli asi před rokem.měl 7 cm. doktor jí řekl že by měla na operaci aby pak mohla mít mimčo, prý je problém v otěhotnění ale hlavně v tom že by jak roste mimčo mohl myom prasknout.doporučil jí zimní měsíce takže v prosinci min. rok byla na operaci,teď je vše v poho jenom jaksi neposlechla doktory ti jí řekli že by měla brzo uvažovat o mimču, jednak je jí 30 let a taky prej je to lepší po tý operaci co nejdřív. A tak se už jaksi smířila s tím že to možná jednou nepujde a bude bez mimča.

martinka24
6. lis 2007

Ahoj, musím tě uklidnit, myom není nic vážného, co mi alespoň řekla mudra. U mě se myom objevil před těhotenstvím a celé mé těhotenství měl 3,5 cm a po porodu sám zmizel.Je to prý nezhoubný nádor, který se objeví nenadále a také pak může z ničeho nic zmizet - u mě to také tak bylo.Takže když píšeš, že jsi byla každý měsíc na ultrazvuku, tak to neznamená, že jsi myom měla a doktor ti nic neřekl....asi tam prostě nebyl nebo nebyl ještě vidět, ale v mém případě to neznamenalo , že nemůžu otěhotnět.To spíš jsou víc překážkopu cysty , ne myomy.Ale asi také záleží na místě, kde se vyskytuje, to nejsem odborník.Vycházím jen z mých zkušeností - ale je pravda, že myom může ovlivnit stahy dělohy při porodu (děloha nepracuje tak jak má) a proto jsem byla smířená s možností císařského řezu.Porod ale proběhl velice dobře, bez komplikací a ryhle, takže vše je o.k.Přeji Ti hodně štěstí ve snažilkování, ať jsi brzy těhulka 😉

campi
6. lis 2007

Pry to opravdu neni nic vazneho, ale nechala bych si ho odstranit. V nemocnici budes do druheho dne, pokud nebudes mit zadne komplikace. Narkozu pichaji do zily.

Moje historie s myomem zacala v lednu lonskeho roku. Gyn videl pri prohlidce v deloze malou tecku, tak uz mi skoro blahopral, ale podle krve se o tehotenstvi nejednalo. Dohodli jsme se tedy, ze to budeme sledovat. V kvetnu jsem u nej byla znovu - pri fyzicke namaze (jizda na kole, behani) jsem uprostred cyklu spinila a to uz me hnal do nemocnice, protoze to za tech par mesicu strasne vyrostlo.

mikulka
15. zář 2009

Ahoj holky,

dnes mi zjistili dva myomy 13 a 14 mm. Můžete mi k tomu něco napsat? Může se stát, že samy zmizí? Mohu tomu nějak pomoci? Jsem docela vyděšená. 😕

elana
15. zář 2009

Mikulko, to jsou maličký myomy, neměly by ničemu vadit. Vidím že máš malý dítě, pravděpodobně tam byly už dávno a přesto jsi s tím otěhotněla i donosila prcka.

Zmizení těžko pomůžeš, spíš se přestaň stresovat a přestaň na ně myslet, má to kdekdo (okolo 30tky jsou hodně časté), postupem času se často zvětšujou a pak naopak ztrácí po přechodu.

Pokud by Tě jó moc trápily a chceš uklidnit, na www.myom.cz si můžeš napsat o pomoc-dr. Mára od Apolináře má soukromou poradnu, nehradí to pojišťovna, takže mu na ruku zacvakáš 2000, ale dostane se Ti prvotřídní péče a vyšetření a nejspíš se dozvíš, že se nic neděje 😉

elana
15. zář 2009

pardon, stránka je myomy.cz

mikulka
15. zář 2009

elana: před proodem jsem tam určitě neměla nic. Ale byla jsem na umělém a měla jsem hyperstimulační syndrom III. stupně, bylo to vážný, v těle jsem měla přemíru ženského hormonu a myslím, že z toho to vzniklo.
Předtím jsem byla kontrolovaná a naprosto zdravá! (problém je u manžela).

Tak doufám, že neporostou...

A ten dr. Mára poradí po netu, nebo bych s e k němu objednala či jak?

Neexistují nějaká homeopatika či tak? 😕

elana
16. zář 2009

Nejlepší je k dr. Márovi se objednat, má tam emailovou adresu, kde to jde. A je fakt báječnej, já tam byla taky a uklidnil mě (byla jsem taky pěkně vystresovaná, já pro změnu po IVF jsem měla mimoděložní, tak jsem se bála,jestlstli ten myom na to neměl vliv).

eliotka
19. zář 2009

elana: a už máš myom pryč?

Moje máma ho měla, ale později a hodně jí vyrostl.

Jinak proč se neodstraňují malé myomy?

renko74
22. zář 2009

Ahoj všechny snažilky. Je mi 35 let, mám dva kluky - 12 a 10 let. Snažím se o třetí dítě, ale mám 2 myomy (3,5x3,5 a druhý 3,7x3,7). Lékaři tvrdí, že to těhotenství nevylučuje, že jsou na zadní stěně dělohy. Také jsem prodělala trombózu. Potřetí jsem otěhotněla letos v srpnu, ale v 8tt zamlklý potrat. Chtěla jsem se zeptat, zda někdo řeší podobnou diagnózu a s jakým úspěchem? Díky

elana
22. zář 2009

Eliotko, nemám...pořád tam je a dokud nezačne zlobit, tak tam i zůstane🙂 dr. Mára se smál, že s takovým myomečkem tam vůbec jdu. Ale já tam šla pro svůj klid a za to mi ty dva tisíce, které se mu za konzultaci a vyšetření platí (protože tuto poradnu má soukromou, nehrazenou), stály.

mikulka
27. zář 2009

elana: a nezvětšuje se? Je možné, že myom neporoste?

renko, taky mám ty myomy na zadní stěně dělohy.

elana
27. zář 2009

Miku, mě se zatím nezvětšuje. Spíš mě upozornil, že se bude zvětšovat až otěhotním...ale že je taky na zadní stěně a nezasahuje do těla dělohy, ale vyklenuje ji dozadu do Douglasova prostoru, takže by podle něj vadit opravdu neměl. Tak uvidíme.

terinda
27. zář 2009

ahoj El a jak velký máš ten myom? 😉
Můj velký asi není, ale docela se zvětšuje (z 22x26 na 36x38mm), tak jsem zvědavá na názor borce 😎
Radši bych případnou operaci až po těhu ...

renko74
12. říj 2009

Ahoj holky, setkaly jste se s názorem, že pro těhotenství je jedno, jestli je myom jeden nebo dva? Doktoři mi říkají, že kromě rizika předčasného porodu-potratu mi nejde o život nebo tak něco, takže plánuju zkusit otěhotnět ještě jednou. Máte nějakou zkušenost navíc s utrogestanem či duphastonem? Pomáhá to nějak na myomy nebo se spíš při této diagnóze nedoporučují?

elana
12. říj 2009

Teri, trochu ex post, ale já mám do 2cm, Mára se mu vysmál 😕 🙂

Renko, pokud vím, tak myom zvětšují spíš estrogeny, Utroš a Duph. jsou progesterony, takže ty by na něj vliv mít neměly. Brala jsem je taky (ne kvůli myomu, ale při IUI, IVF a tak) a jako nic, ani lepší ani horší, prostě si ho nevšímají.

renko74
12. říj 2009

Tak to je fajn. Já měla nalezený první myom letos v dubnu, to měl 3,2x3,2 cm. Pak v září před kyretáží (8tt) mi našli i druhý 3,7x3,7, druhý vyrostl na 3,5x3,5. Prý se to po ukončení těhotenství zase asi zmenší.Oba jsou v zadní stěně. Tak by mě zajímalo, jeslti je to spíš ta lepší verze nebo horší, co se týče těhotenství. Operovat mi je nechtějí.

terinda
12. říj 2009

El, no já doufám, že tomu mému se taky Mára vysměje a operaci nedoporučí 😉
Jen nevím, jestli mi neroste nějak moc rychle 😅 Teď by se zase pro změnu mohl začít zmenšovat 😀

Z 2,5 na 4cm 😠 Uvidím příští středu 😉

elana
12. říj 2009

Teri, budu držet palce ať máš taky dobré zprávy 😉

Renko, mě řekli, že v zadní stěně je to lepší (resp. já se neptala co je lepší nebo horší, ale dr. říkal "a navíc je na zadní stěně a vyklenuje se dozadu", takže když navíc, tak asi dobrý🙂) tak neboj. Říkal mi i, že má pacientku, která je cca. v 6. měsíci (teď už je teda asi porozená, já tam byla v červenci😀) a ta prý měla v té době myom asi 15cm, prý měla břicho kvůli němu jak téměř před porodem. A v poho se tam s prckem vešli. A přesně, po porodu by se měl zas zmenšit.

renko74
13. říj 2009

Ty brdo, 15 cm, to jsem myslela, že už snad i praskne. Mně říkala jedna starší doktorka, že by se v mém případě taky víc bála trombózy (mám MTHFR gen) než těch myomů. Ale děloha se může (a nemusí) snažit v těhotenství plod vypudit a pak už se to nedá zastavit. No nic, mám prý 80% šanci plod donosit, tak to zkusím ještě jednou. Chválabohu, že už dvě děti mám a šla jsem do toho ve 23 letech. Zdravá a plná optimismu. O potratech jsem nikdy ani neuvažovala. Nevyplatí se čekat do třiceti a pak se úporně snažit. Kdybych měla dceru, sama bych jí doporučila otěhotnět třeba na výšce, pomáhala bych jí s dítětem, ale na těhotenství musí být člověk zdravý a mladý. Vidím to na sobě. I když zázraky se dějí...

elana
13. říj 2009

MTHFR se neboj, jestli ho máš jen v heterozygotní formě (tj. na jednom chromozomu ano a na druhém ne), tak stejně je na tom 40% české populace, spíš se to bere jako varianta. A víc než tromboza ve II. trimu Ti hrozí srdečněcévní potíže, takže nekouřit, později nebrat antiko a tak 😉

S tím dalším máš pravdu. A to dnes "čekání do 30ti" žádný věk, nejsou výjimkou ženy, který čekají po 35. Ono je to těžký, někdy neni partner, nebo nechce atd...Ale samozřejmě optimum je 20-25, co si budem povídat🙂

renko74
13. říj 2009

Jsem jak píšeš heterozygot, nekuřačka, nikdy jsem nebrala HA, vážím 64 kg při 172 cm a stejně mě čas od času bolí lýtka - hlavně v létě nebo před bouřkou. V těhotenství jsem pokaždé přibrala skoro 20 kg a natekly mi nohy. Co naděláš. Stejně to zkusím. Pokud otěhotním, rozhodně nepůjdu na amnio, i když všichni mi ji doporučují. Prý ale dnes existuje nějaký super UTZ, které taky vyhledává poruchy, mám jít případně ve 20. týdnu na kontrolu srdíčka plodu a střevní echo, tak uvidím. Ježíš, mít tak věšteckou kouli...protože v případě dalšího těhotenství na jaře plánuju, že tak od 8 - 10. týdnu skončím v práci a půjdu na nemocenskou. Jinak mi hrozí nová blbá šéfová a stěhování kanceláře na druhý konec města.

elana
13. říj 2009

No je to těžký, ani sebelepší ultrazvuk a sebezkušenější ultrazvukař někdy neodhalí možnou chrom. vadu na kterou se přijde (i třeba naslepo dělanou) amniocentézou-a naopak, ani amniocentéza ze všech možných i nemožných indikací nevyloučí monogenní chorobu (metabolické vady atd.)

Prostě člověk musí věřit a doufat, že bude ten šťastný, který (ostatně jako většina) lidí, přivede na svět zdravé dítě.

Tak držím palce, ať to co nejdřív vyjde a vyhneš se těm "skvostným" pracovním vyhlídkám 😉

renko74
13. říj 2009

Jo, ještě před léty pro mně mít zaměstnání bylo to nejdůležitější, vzala bych i místo uklízečky. Dneska mám opravdu hezký místo, ale najednou jsem přehodnotila své hodnoty a když kouknu do alba na fotky svých dětí, když jim byl rok, rozbrečím se a chtěla bych to zažít ještě jednou. Víc si toho vážím, najednou vím, že to bylo nejkrásnější období mého života, i když jsem se nevyspala, vypadala jsem jak urousaná slepice a občas na kluky křičela, protože rodiče mi nikdy nepomohli, bydleli od nás 360 km a na všechno jsem byla sama. A taky je pro mně důležitější pohoda a fajn šéf, kterému můžu věřit, což se brzy změní... 😝

leandre
8. lis 2009

Ahoj, otehotneni s myomem jde, ja mam taky myom asi 4 cm a prvni tehotenstvi bylo hned a bez problemu, jen se to musi hlidat, aby mimcu nevadil. Kdyz je mimo placentu, tak je to v pohode. Jen to pro jistotu rikej na vysetreni mimo tveho doktora, aby to hlidali i oni, ja to tedy nikde v prukazce nemela a kdyz jsem sla na kontrolni ultrazvuky mimo doktora jako na kontrolni ultrazvuk v 16. tudnu a pak uz v porodnici pred porodem, tak jsem to rikala a oni si to napsaly do karty.
S tim, ze tehu muze byt rizikove mi doktor rikal, ale zalezi, co delas za praci, ja sedela u pocitace, takze nebyl duvod byt doma, to jsem v praci byla vice v klidu. Porod jsem taky mela v terminu, sice cisarem v 38. tydnu, ale to bylo proto, ze se maly zamotal do pupecni snury a s myomem to nesouviselo. Tak preji hodne stesti.

renko74
9. lis 2009

Ahoj leandre, to zní hezky, uklidnila jsem se. Já vím, že záleží na umístění placenty, ale asi se to dá těžko ovlivnit. Můžu se zeptat, kde jsi měla uložený myom a jak se v těhotenství choval? Zvětšil se? A co teď po porodu, řešila jsi to nějak?

leandre
19. kvě 2010

Ahoj se zpožděním. Ale třeba to někomu pomůže. První těhotenství jsem měla s myomem v pohodě. Nakonec to byl sice císař, ale kvůli něčemu jinému. Teď jsem podruhé těhotná po skoro třech letech a bohužel teď během těhu mi myom vyrostl asi a 7 cm a je blízko placenty, to u prvního těhu nebyl. Ale ještě nevím, co to bude znamenat. Na ultrazvuku v Podolí ve 20 tt mi řekli, že to může dělat při porodu problémy. A můj doktor mi doporučil, ať jdu do poradny do Podolí, že tam jsou na to lépe vybaveni. Tak uvidíme. No pokud to jen skončí druhým císařem, tak to se tolik nebojím. První byl bez problémů a byla jsem na tom možná i lépe než leckeré maminky po normálním porodu. Spíš se bojím, co bude po těhotenství, co mě s myomem čeká.

terinda
13. dub 2011

Ahoj, můžete mi prosím odpovědět tady? 😉
https://www.modrykonik.cz/diskuse/tema/porod-po...

kacca7
12. led 2012

ahojte, je tu někdo, kdo má myom v děloze, nebo měl a trpěl bolestmi v podbříšku?

koolombina
17. led 2012

kacca7: Ahoj, mě přišli na myom před 14 dny. Je docela špatně umístěný a je zde určité riziko, že vše spojené s těhotenstvím bude komplikované, zejména samotné početí a porod. Ale jinak nemám žádné obtíže. Ty jsi s myomem otěhotněla v pohodě?