Otěhotnění a těhotenství s Bechtěrevovou chorobou

coccinella
24. čer 2015

Ahoj snažilky, těhulky a maminky 🙂
Mám na Vás dotaz ohledně bechtěrevovy choroby - Vy, které ji máte - jak se Vám dařilo otěhotnění? Šlo to "samo", případně jste musely užívat na zmírnění imunitní reakce organismu kortikoidy apod. ?
A jak probíhalo těhotenství?
Četla jsem, že narozdíl od RA (revmatoidní artritidy), kdy se průběh nemoci v těhotenství může zlepšit, tak u bechtěreva se právě naopak v těhotenství a po porodu může přechodně vlivem hormonů zhoršit..

Budu ráda, když se podělíte o Vaše zkušenosti, všem předem díky 🙂

coccinella
autor
25. čer 2015

Všechny jste zdravé, jo? Tak to máte dobré, to Vám přeju 😀

almondka
25. čer 2015

Ahoj, jen z doslechu vim o jedne zname, ze s touto nemoci mela tehotenstvi bez problemu a rodila dokonce prirozene☺

kackalaya
25. čer 2015

Já mám pro změnu Takaysiovu chorobu (postižení aortálního oblouku)..taky RA..a taky by mě zajímalo jak to bude probíhat až budu těhu..ale myslím si, že v těchto ohledech nám "přesně" nepoví ani sám doktor.. Buď s komplikacemi nebo bez...

coccinella
autor
26. čer 2015

@kackalaya
Doktor nám to nepoví, to spíš právě někdo ze zkušenosti vlastní 🙂
Obecně u RA se říká, že v těhotenství se projevy mohou spíše zmírnit, jak jsem psala v úvodním příspěvku.
Plánujete mimčo už teď někdy ?

kackalaya
27. čer 2015

@coccinella No nebráníme se, když to přijde tak budem jedině šťastni. Momentálně jsem na biologické léčbě, jsou jich moc druhů, pokud jsi slyšela, tak víš. Jsi taky?

coccinella
autor
27. čer 2015

@kackalaya
O biologické léčbě vím, ale nechtějí mi ji dát, že je moc drahá.. jak Ty jsi se k ní dostala?? To je super, že ji máš a pomáhá Ti?

kackalaya
27. čer 2015

No někomu jí schválí, někomu ne..mám vzácnou nemoc, já měla vyzkoušené skoro všechno, a biol. byla pro mě nevyhnutná...jsem si opravdu velmi spokojená, je super a říká se jí cílená léčba, a pro mě i celkově je biol. nejlepší.. Proč ti ji neschválily? Pojišťovna? Nebo doktor?

coccinella
autor
28. čer 2015

Aha, takže Tobě to nedali "jen" na tu RA, ale i na tu druhou nemoc je biologická účinná?
A kortioidy jsi musela předtím brát, než Ti ji dali ?
Doktor kvůli pojišťovně - že je to drahé.. ani to nezkusil..
Přitom když se bavím s dalšími lékaři, tak se shodují, že kdo jiný by měl účinnou biologickou dostat, než mladý člověk, který má ještě třeba půlku života před sebou.. škoda mluvit:(

kackalaya
29. čer 2015

Nene, ta choroba je RA a je vzácná..mám "Bohudík" jen jednu nemoc a na tu mi schválily biologickou. Tak to máš asi doktora na prd? Nebo to není nutné v tvém případě podat tuhle léčbu?...kortikoidy beru už letos 5.let a beru je během celém procesu mýho onemocnění...na začátku psychika nulová, prostě hrůza..ale ty kortikoidy postupem po zlepšení stavu pomalu sundavají...já jsem momentálně dá se říct na minimální dávce...po 5ti letech sníženého stupňovaní dnes už 5mg dva obden a druhý den jeden...No tak u biol. ty kortikoidy nehraji roli..obě léčby drží ve "formě" ale vše má své nežádoucí účinky..kortikoidy zadržení vody u kterých vypadáme jak meloun...(u mě bejvavalo)...no a ta Biologická ta zvedá cholesterol..takže ještě užívám léky na to...jednou měsíčně se chodí na kapačku, já to měla v Praze přímo v revmatologickém ústavu a jsem z Brna ..no ale docílila jsem toho, že to mám v injekcích doma a píchám si to týdně..a přísun do těla je lepší než jednou měsíčně...tohle mám prokonzultovaný s doktorama....prý i ten cholesterol půjde dolů, je to pro mě lepší než tam jednou měsíčně jezdit na půl hod...opět schválení pojišťovny..4.injekce stojí 31.tis..biologická je úžásná až zazráčná věc...můžeš na ní být i několik let ale ve skvělým stavu...no dá se říct že ve všem ohledně tohodle vyznám a mám všelijaký info.atd...ale to co se se mnou bude dít během těhu tak to nemám ani páru..protože by mi ji museli hned vysadit...