Předčasné ovariální selhání v 31 letech

lenca78
30. lis 2009

Ahoj holky, je tady nekdo, kdo ma podobnou diagnozu? Je mi 31, po roce snazeni o miminko mi poprve v zivote nekdo udelal hormonalni profil a skoncila jsem jako cekatelka na darovane vajicko v CAR Gennet Praha. FSH pres 80, LH uz si nepamatuju, snizena funkce stitne zlazy. K tomu mam pry malou delohu a netvorim zadnou sliznici (ani teda nemenstruuju - jedina pozitivni vec na me diagnoze).
Rok do me cpe jeden doktor za druhym tuny hormonu a zacinam z toho vseho zoufat. Podstoupila jsem uz radu vysetreni, ted jsem na trimesicni "pseudogravidite", ta konci na zacatku unora a pak uvidim, co se mnou udelaji dale.
Nejste tu nekdo, kdo ma podobny problem? A jeste lepe, je tu nekdo, kdo ma podobnou diagnozu a ceka miminko? Ja uz si nekdy rikam, ze mi to za to nestoji, po hormonech mi je spatne a tloustnu. Mam pocit, ze jestli to pujde takhle dal, tak se z toho zblaznim. Navic kolem me vsichni tehotni a rodi :(.
Diky za odpoved

markus76
30. lis 2009

Ahoj Lenco, já jsem na tom stejně jako ty. Je mě 33 let, mám doma 5-letou dceru a druhé mimčo se snažíme už 3 roky. Absolvovala jsem IVF - neúspěšně ☹ . Začátkem tohoto roku jsme chtěli zkusit druhý pokus IVF a před zahájením mě zjistili, že mám vyšší FSH, napřed říkali, že se nic neděje, že to může být, nasadili mě antikoncepci a za měsíc jsem tam šla znovu a takhle to trvalo až do listopadu. Před 10 dny jsem tam byla naposled a hodnota FSH padla na 11,7, tak jsme zahájili stimulaci na IVF, měla jsem nejvyšší dávky hormonů a tělo vůbec nereagovala, výsledky z krve špatné a utz taky, folikuly vůbec nerostly. Tak ve čtvrtek byla stimulace stopnuta a doktor mě oznámil, že jediná možnost u mě jsou darovaná vajíčka. Nejhorší šok předtím byl, že už nemůžu mít své vlastní dítě, s tím už jsem se tak nějak srovnala a teď řeším, zda do darovaných vajíček jít nebo ne. Po tak dlouhém trápení si též nejsem jistá, jestli o to stojím nebo ne. Kolikrát mám taky pocit, že se z toho všeho zblázním. A o těhotnění kamarádek ani nemluvím.

saralinda
30. lis 2009

Lenca78, je tu diskuze o vysokém FSH:
https://www.modrykonik.cz/forum/show.php?vThrea...

Co vím, tak se hladina FSH může měnit. Ale předčasné ovariální selhání je prý process nevratný (I když já doufám, že to bylinami změním ). Řešit se to dá velikými dávkami hormonů při stimulaci na IVF a když ani to nepomůže, tak jedině darovanými vajíčky. O více možnostech klasické medicíny nevím.

markus76
30. lis 2009

Saralindo, mě právě doktor řekl, že hodnota už se nedá ničím stáhnout. Zkoušeli jsme ji snižovat uměle přes antikoncepci, to se sice povedlo, ale nebyla žádná reakce těla na nejvyšší dávky hormonů.
Můžu se zeptat, jaké bylinky užíváš?

lenca78
autor
30. lis 2009

Ahoj Markusi, jsem moc rada, ze ma nekdo podobne problemy. Ja uz jsem taky absolvovala 1.IVF, ale 6.den stimulace jsme to prerusili. Vajecniky vubec nereagovali a pritom jsem mela primo konske davky hormonu. Uz mi dva lekari rekli, ze u mne pripadaji v uvahu jen darovana vajicka. S hladinou FSH uz nic v mem pripade nedelaji, ani se nesnazi. Vysvetlili mi, ze by se dalo s tim neco delat, pokud je hodnota tak do 20, ne 80 jako u me. Nedovedu si predstavit, ze bych byla bezdetna, tak urcite darovana vajicka zkusim. Ja jen zacinam mit pocit, ze to cekani a hormonalni lecba neberou konce a prestavam to zvladat psychicky. Pritel je moc fajn a je mi velkou oporou, ale je to jen chlap a podle me nikdo nemuze vedet, jake to je, dokud si tim sam neprojde.

lenca78
autor
30. lis 2009

Saralindo, diky za tip, podivam se na diskuzi.

saralinda
30. lis 2009

Jen pro info, mně je 28 a naposled jsem měla FSH 17.

saralinda
30. lis 2009

Já to měla obdobně. Při 1. IVF jsem měla dlouhý protokol – 11 dnů po 225j Fostimonu – z toho jen 2 nedozrálá vajíčka. Při 2. IVF jsem stimulovala v krátkém protokolu 8 dnů po 300j Fostimonu a neurodilo se ani jedno vejce. A to mně už kolikrát při ultrazvuku v normálním cyklu říkali, že tam vidí 1 folikul. Otázkou je, zda dozrává.
Bylinky mám od jednoho bylinkáře, ale můžu se doma kouknout na složení (ale určitě není na sáčku poměr bylin). Mám směs na vaječníky a na cysty. Pak taky nějaké bylinné tablety na hormonální hladinu. Dá se to koupit v Praze nebo i objednat. Pokud budeš mít zájem o kontakt, písni IP.

rosienka
30. lis 2009

ahojte kocky
presne toto rozoberame v teme, na ktoru tu hodila saralinda link. je nas tam sice viac s vysokym FSH (alebo byvalym vysokym, lebo mne to kleslo) ale ziadna s FSH 80. To je uz hrozne vela a nemyslim si, ze by ti stimulacia pohohla, mna nechceli stimulovat ani s FSH 22, tak sme pockali a ono sa to trvalo upravilo. Ale zas mam znizeny Anti Müller Hormon AMH, ktory je ovela lepsich indikatorom vypovedania cinnosti vajecnikov a tym na mna doky cely cas vyskakoval a riesil to fakt konskymi davkami 10 dni vkuse 600 UI. Mala som teraz 5 folikulov, ale pred rokom a dvoma som ich mala az 8-9, i ked sa nam vtedy skoro nic neoplodnilo kvôli manzelovym nekvalitnym spermiam...

ale teraz cakame miminko a mozno dokonca aj dve, to sa dozviem v stredu 😉 😅

markus76
1. pro 2009

Lenco já to mám ještě stíženo tím, že mám jen jeden vaječník. Když jsem před 1,5 rokem absolvovala to 1. IVF, tak z nejvyšších dávek hormonů ze mě dostali pouze 1 vajíčko, to se sice oplodnilo a došlo i k zavedení, ale bohužel tělo jej nepřijalo. Já sice nemám FSH tak moc vysoké jako ty (naposledy 11,7), ale podle výsledků z krve je prostě patrné, že už ten vaječník nefunguje tak jak by měl. Včera jsem situaci rozebírala doma s mamkou a jsem na 90% rozhodnutá, že půjdu do darovaných vajíček, sice vajíčko nebude moje, ale budu jej vyživovat svoji placentou a nosit 9 měsíců, tak vlastně moje bude. Když to prostě jinak nejde, tak to hold budeme muset udělat takhle. A ty už na darovaná vajíčka čekáš?

markus76
1. pro 2009

Saralindo a ty teď čekáš na další pokus IVF nebo co máš dál v plánu?

markus76
1. pro 2009

Rosienko a ty jsi měla kolik hodnotu FSH, než jste začali stimulovat. To jsi teda měla opravdu koňské dávky hormonů, já jsem si naposledy píchala 300IU a možná kdyby mě dali takovou podobnou kkoňskou dávku jako tobě, tak tělo mohlo nějaké folikuly vyplodit. A jestli se můžu zeptat, ta hodnota Ti klesla sama nebo jsi brala nějaké léky? Jinak moc gratuluji k těhotenství. Jsi příkladem toho, že i přes né úplně výborné výsledky šance na otěhotnění přece jen je 🙂

lenca78
autor
1. pro 2009

Ahoj holky, Rosience gratuluju k tehotenstvi! jinak ja ted cekam na vajicka, v seznamu jsem od srpna a pry uz dokonce pro me nejake vajicko meli, ale bohuzel jsem ho ted kvuli sve pseudogravidite musela odmitnout. Jinak s tou graviditou mam sto chuti skoncovat. Po hormonech je mi spatne, porad spim, pribiram na vaze. Mam pocit, ze jestli takhle budu jeste par mesicu pokracovat, nebudu mit pak to darovane vajicko cim oplodnit - pritel toho meho vecneho stezovani na to, jak mi je spatne, ma uz taky dost. Beru ted 3x denne Estrofen a 3x denne Utrogestan a kazdych 14 dni zvysuju o 1 tabletu denne. Nevim, k cemu to vlastne je, pry k posileni delohy. Kdyz ale ja po tech lecich porad spim ci mam pocit na zvraceni a mam takovou depresi, jak nikdy predtim, tak nevim nevim.
Jinak kdyz jsem stimulovala v srpnu, pichala jsem si dokonce 750 IU denne. Ale bohuzel to k nicemu nebylo, potvrdili mi po 6 dnech ze moje vajecniky jsou proste vadne a z nich nikdy nic nebude :(. Bohuzel. U me jine nez darovane vajicko nepripada v uvahu a urcite do toho pujdu, jen nejak prezit tu cekaci dobu na nej.
Snazim se myslet na neco jineho, ale nejde to. A to si vubec nepripoustim, ze to treba pri 1.pokusu nevyjde. Jak s moralkou bojujete vy?

markus76
1. pro 2009

Lenco to jsi teda měla taky hodně vysoké dávky hormonů. Já jsem taky po těch různých hormonech strašně přibrala, tak se teď alespoň snažím shodit nějaké to kilčo, už jsem se na sebe nemohla ani podívat.
Vím, že Estrofen se užívá k tomu, aby narostla děložní sliznice. To je škoda, že jsi musela vajíčko odmítnout, tak snad brzy se najde další.
Nad tím, že by to nemělo vyjít raději vůbec nepřemýšlím, já už mám pouze poslední hrazený pokus na pojišťovnu, takže stejně nemám na výběr.
Já zatím bojuji pouze s tím, jestli do toho jít nebo ne. Ale už jsem to rozebrala včera s mamkou a myslím si, že když mám jedinou možnost darovaná vajíčka, tak do toho prostě půjdu a buď to výjde a nebo ne. To už bohužel neovlivním.
Tak se drž a ať pro Tebe brzy najdou vhodné vajíčko.

lenca78
autor
1. pro 2009

Ahoj Markusi,ja jsem si prave taky rikala, ze nez pujdu na transfer, mela bych neco shodit, at pak nejsem jako becka. Predpokladam, ze behem tehotestvi se moc asi hybat nebudu moci. A kolik je vlastne celkem hrazenych pokusu? 3? A co kdyz je nejaky ukonceny - treba ja jsem ho ukoncila po 6 dnech stimulace, to se taky pocita za 1 vycerpany pokus?
Ted me taky mrzi, ze jsem to vajicko musela odmitnout, alespon jsem si to uz mohla jednou zkusit. Doufam, ze nejake najdou brzo. Ty jsi v jakem CARu? V Gennetu to docela jde rychle, ale stoji to cca 50tis.

markus76
1. pro 2009

Lenci podle mě jsou hrazeny 3 pokusy, u mě proběhlo 1 celé IVF i se zavedením embrijka a pak jsem měla dva pokusy, při kterých byla stimulace stopnuta asi po 10 dnech, takže tím pádem mám nárok ještě na 4. pokus. Tzn. že když je jeden pokus zastaven při stimulaci, tak ten se nepočítá a máš nárok ještě na 1.
Já chodím do CARu v Brně a tam by měle darované vajíčko vyjít na 25 tisíc, což je tedy rozhodně o polovinu méně než v Gennetu.
Tak držím palce, aby se vajíčko brzy objevilo.

lenca78
autor
2. pro 2009

Markusi, tak to je super, takze vlastne mne zbyvaji jeste 3 pokusy🙂. Alespon nejaka pozitivni zprava. V Brne to mate levnejsi, vy se mate. Tak az mi dojdou placene pokusy a penize, zacnu dojizdet do Brna 🙂).
Dekuju a tobe taky drzim palce, aby darkyni brzo nasly. Na kdy to planujes?

markus76
2. pro 2009

Lenci, teď do Vánoc už to nebudu hrotit, ale po Novém roce zavolán do CARu a nechám se zapsat do pořadníků čekatelek.
A ty to máš jak? Tobě prostě, jakmile se najde dárkyně zavolají z CARU? Takhle to probíhá, že čekáš na telefon?
Jo jo, můžeš přijet k nám do Brna, 25 tisíc rozdíl je opravdu dost.

rosienka
2. pro 2009

markus- teraz pred stimulaciou som mala FSH 7.1, ale AMH bolo tusim 0.9 a to by malo byt 1-8, inak je uz obmedzena ovarialna zasoba...ale nastimulovali aspon tri vajicka a po dnesnom UTZ je tam urcite jedno a mozno aj dve embrijka 😀

lenca- dik za gratulaciu. chapem, ze mas chut skoncovat, ja som sa tak isty cas tiez mala, naubijajucejsie bolo to cakanie a nevedomost, co a ako a kedy...teraz uz len cakam abojim sa, aby vsetko dobre dopadlo 🙂

markus76
2. pro 2009

Rosienko a to Ti ta hodnota FSH klesla jen tak? Nebo jsi užívala nějaké léky?

lenca78
autor
2. pro 2009

Markus - jo jo, presne tak, meli by mi zavolat. Musim dodrzet tu trimesicni pseudograviditu, to je do konce ledna. Kdyz to bude vypadat dobre, vyvolaji MS a muzu zacit stimulaci pred darovanim vajicka. Vypada to na pulku unora. A tak jsem to i v rijnu nahlasila v Gennetu sestricce, ktera ma na starosti hledani darkyne. Uvidim, jestli nekoho do pulky unora najdou. Pry to ale v Gennetu jde docela rychle, asi proto, ze je to tak drahe. Pry davaji cca 20 tis tem darkynim. Ale nevim, rikal mi to nekdo, kdo do Gennetu chodi.
Ja se jen bojim, ze az pujdu v lednu na kontrolu, tak mi Dr zase rekne, ze to nevypada dobre a ze musim jeste vydrzet na hormonech a zase o tu darkyni prijdu....
Ted se jen snazim drzet pri myslence, ze kdyz to ted ty tri mesice vydrzim i za cenu tloustnuti a nevolnosti, tak treba se to povede hned napoprve, uvidime. Jen se bojim, abych pak na ten transfer mohla jit. Menim praci a od 1.1. budu mit noveho zamestnavatele. Tak aby me v pulce unoru na to pustil :(. neschopenku si po transferu dat nemohu ani omylem, vyhodili by me ve zkusebni dobe. Rosienko, jak dlouho trva ten transfer a dela se to rano nebo klidne i k veceru? Mela bych mit vetsinou volno po 15,30.

rosienka
2. pro 2009

markus - ano klesla len tak sama od seba, v CAR-e mi povedali, ze nemôzu pre mna nic urobit, jedine mi predpisat kys. listovu...a cakat. tak sa to upravilo same od seba, ale ajtak nereaguju moje vajecniky bohvieako blaznivo na tie konske davky...ved minuly rok som mala 8 vajicok, teraz len tri a ajtak sa podarilo 😵

lenca- te transfer je zalezitost 10 min. a casovo sa musis dohodnut v centre, ci su ochotni aj poobede. U nas sa robi tak medzi 11-12h, ale napriklad ked soch chodila na IUI, co je podobny zakrok, tak mi to urobili aj vecer po praci. Takze ak im vysvetlis situaciu, tak snad sa dohodnete. Ale aj tak by som ti odporucala mat prave po tom ET par dni volno a pocas stimulky pracovat.

markus76
3. pro 2009

Rosienko tak je super, že ti hodnota klesla sama od sebe. U mě snížení nehrozí, u mě už je jediná možnost darovaná vajíčka a já už jsem smířená s touto možností.

Lenci a co je to vlastně ta pseudogravidita? Proč ji musíš dodržet 3 měsíce? Vůbec tomu nerozumím.

lenca78
autor
3. pro 2009

Rosienko, diky za info. Ja se na to zeptam, az pujdu v lednu na kontrolu. Jen s tim volnem po ET bude asi problem, pochybuju, ze by to zamestnavatel ve zkusebce toleroval. A duvod nepritomnosti si necham radsi pro sebe 🙂)

Markusi, no ta pseudogravidita je navozeni gravidity hormonama. Mam pry malou delohu a pomoci psuedogravidity se ta deloha zvetsuje podle zvysujících se davek hormonu, jaky kdybych byla tehotna. Takze idealne po tech trech mesicich pry naroste cca o 2 cm a velikosti bude odpovidat normalni deloze. Jinak mi nedavaji sanci, ze udrzim prenesene embryo :(. Dr rikala, ze zkusime napred na tri mesice, ale casto je to predepisuje i na sest mesicu. To bych ale moc nechtela, uz ted mi pekne roste bricho (doufam, ze pod nim taky roste ta deloha 🙂)). Vcera jsem byla v Gennetu, protoze ty nezadouci ucinky jsou k nevydrzeni. A Dr mi jednoduse rekla, ze bud to dite chci anebo ho nechci a podle toho at se rozhodnu. Takze jsem se rozhodla pokracovat v hormonech 🙂

markus76
4. pro 2009

Lenci ten přístup doktorky mě tedy dost překvapil. Já sice chápu, že pro mimi jsme schopné udělat cokoliv, ale takhle ti to říct, ať to prostě vydržíš, když chceš mimi. To je tedy dost síla.
Doufám, že ty hormony tedy fungují jak mají a děloha se zvětšuje. DOufejme, že v tom lednu už to bude v pořádku a pak budeš moci od dárkyně přijmout vajíčka.

nerra
4. pro 2009

Ahoj Lenko, jsi poměrně mladá. Nechceš zkusit na srovnání hormonů homeopatii? Já jsem na ní nikdy nevěřila, ale na doporučení mojí obvodní doktorky, jsem to zkusila a nelituji. Je tu ale problém najít skutečně dobrého a zkušeného doktora. Mám dojem, že tak 80% si na to jen hraje a nebo tahá z lidí peníze. Pokud bys to chtěla zkusit, dám ti na toho svého kontakt a můžeš s ním svůj problém probrat nejdříve po telefonu. Třeba ti řekne, že by mohl pomoci.

lenca78
autor
4. pro 2009

Ahoj Nerra, mne uz to bohuzel ale nepomuze. Zanedbali mi v detstvi stitnou zlazu a to vedlo k tomu, ze se mi nedovyvinuly vajecniky. Ja bohuzel vlastni deti mit nikdy nebudu, to mi potvrdili 4 nezavisli lekari. Uvidim, jak to pujde ted s darovanymi vajicky. Jinak uz jsem zkousela i akupunturu a cinskou medicinu. Nakonec jsem se letos uchylila ke klasicke medicine. Ptala jsem se na homeopatika sve gynekolozky, ta mi ale rekla, ze to pomuze vp ripade, ze ma clovek rozhozene hladiny hormonu, ale nejake tvori. Ja mam problem, ze estrogeny ani gestageny netvorim pry vubec :(. Rozhodla jsem se zkusit IVF 2x, kdyz to nevyjde, tak pak zase zkusim nejakou alternativu. Ale dekuju za tip. Jestli nevyjde to IVF, urcite se ti ozvu a zkusim jeste homeopatika. Pak uz mi zbyva jen adopce nebo si zalozim psi utulek 🙂))

Holky, jen pro informaci, predstavte si, ze ja jsem nikdy nedostala menstruaci (vyvolali mi ji hormonalni antikoncepsi v 17 letech!!!) a nikdy to nikoho nezarazilo. Ted mi jen rikaji, ze se to dalo v tech 17 letech lecit a pres hormony stitne zlazy a zenske hormony by se mi byvaly ty vajecniky mohly dovyvinout a mit vajicka.... To je proste strasny. A meho gynekologa to nechalo naprosto chladnym. Ale co , uz je stejne pozde a nic mi to nepomuze.
Mejte se a preju hezky vikend.

nerra
4. pro 2009

Držím Ti palečky, ať se ti to povede hned napoprvé a ať ti tím naše zdravotnictví vrátí to , co ti vzalo.

lenca78
autor
11. pro 2009

Ahoj holky,
tak uz jsem s tou svou pseudograviditou skoncila. po 6 tydnech:(. Bohuzel se dostavila menstruace (i kdyz beru estrogeny a je to temer nemozne), neco u me nefunguje. Pristi ctvrtek jdu k doktorce.
Jesteze jsem si to takhle vyzkousela nanecisto, s darovanym vajickem by me to moc mrzelo. Tak uvidime, pak vam dat vedet.
Mejte se a hezky vikend. L

zubajda
23. čer 2010

Ahoj všem,
ráda bych obnovila toto téma,.... možná se někdo ozve, kdo má podobný problém s pozitivním výsledkem.

Mám za sebou 2IVF neuspesne. Nikdy jsem nevystimulovala vice jak dve vajicka. Ted naposledy v kvetnu pouze jedno. V Gennetu v Praze mi zjistili z krve, ze mam strasne nizky ten mulleruv hormon, nejakych 0,338,.. coz je v podstate predcasne ovarialni selhani.. Je mi 32 let a nechci tomu uverit.. ☹(((... k tomu endometrioza, stitna zlaza a polypy v deloze.....
Resila jste to nektera?.. Neznate nejaky jiny zpusob?.. Premyslim o darkyni?.. Jak to probiha?.. Za jak dlouho najdou takovou darkyni?...
Doufam, ze se tady nejaka dobra duse, ktera poradi z vlastni zkusenosti,.. Moc dekuju predem, .... 😵

zufalka
23. čer 2010

@zubajda ahojky,ja mam ten isty problem s predčasnou menopauzou,mam za sebou 5 neuspešnych IVF,a teraz mam darkynu,chodím do reprofitu v Brne,bola som tam na konzultacii 19.4. a už som mala dve darkyne,takže v pohode,nečaka sa dlho.Držím palce