Těhotenství s roztroušenou sklerózou

vendysto
12. črc 2017

Ahojky mohly by jste mi poradit? Mam 2 leteho kluka a sním vypukla i RS po porodu ..mám to potvrzeny i mise. Mám léčbu tysabri a chtěli by jsme ještě jedno.ale bojím se vozíčku.ale cítím se suprove. Nemá někdo zkusenosti? Děkuji předem ...😉

jatecka
12. črc 2017

Mám kamarádku, má to diagnostikované od roku 2007, bere interferony, nemoc prý nepostupuje, dělá vše, cítí se výborně.

vendysto
autor
12. črc 2017

@jatecka děkuji za info.mám to podle doktoru cca 5 let ale diagnostika je 2 roky.nebo to leceny a tak to je horší.podle resonance je to taky pozastaveny ale to tehu udela asi svoje.mám infuze.injekce ,prášky atd jsou na me prý slabí :( ... Nevím zda do toho jít :( taky se cítím super..občas únava ale není to ze bych chodila spát..

horsiee
13. črc 2017

A co na druhé těhotenství říkají lékaři? Jestli je riziko zhoršení nemocí tak bych do toho osobně nešla. Přijde mi, že RS je zrovna nemoc u které je ještě spousta otazníků a na každého působí trochu jinak. Taky bych nechtěla, aby jednou starší dítě obviňovalo to mladší z toho, že ,,maminka je na vozíčku jen kvůli němu,,. Jestliže s tím lékaři souhlasí tak bych to možná riskla, ale jinak jsem srab a bála bych se. Každopádně ať se rozhodnete s partnerem jakkoliv tak Vám držím pěsti ať vše dobře dopadne.😉

jatecka
13. črc 2017

@vendysto řídila bych se radou lékařů, ono není jisté, zda by nemoc nepostoupila rychleji i bez těhotenství, to nikdo předem neřekne, možná by zase bylo fajn, že když budeš mít druhé dítě, sourozenci by si pomohli, až Ty bys na tom byla třeba hůře.

vendysto
autor
13. črc 2017

Moc vám všem děkuji za rady 🙂 Doktoři říkali ze u me je jedno zda ted nebo za 5 let... Ze bych dostala infúzí tysabri i v tehu.ale vyzkoušeny to je jen v Americe a paní prý ma zdravou holčičku.. Doktorka mi říkala at se rozhodnu jak se rozhodnu tak tu bude semnou a pomůže mi co to da .. Abych já i dítě byla fit. Sama mám sourozence a věřím ze je lepší mít.. Nechci aby jednou můj kluk byl sam. Ale také nevím představu s vozickem... Zda vše risknout at to dopadne jak chce... Zas věřím ze to druhé dítě me povzbudi.zas když to nerisknu tak se budu myslenkama uzirat ... A možná ze bude hur😔

meriamonk
14. črc 2017

Zdravím, mam podobny prubeh diagnózy jen mam dcerku tri roky a beru copaxone. Taky bychom radi dalsi miminko, v centru RS nejsou proti, jen kojeni nedoporučuji a aby po porodu pomahal tatínek.

vendysto
autor
14. črc 2017

Kam chodite do RS Centra? Ja na Karlak v Praze.Tohle mi napsala doktorka na email... Bavila jsem se s doc. Horakovou a prof. Havrdova take byla u toho.
Je jasne, ze mate aktivni formu RS a lecba Tysabri dobre zabrala.
Pokud jste opravdu rozhodnuta mit 2dite, pak je celkem jedno, zda to bude nyni nebo az za 2 roky.
Doporučujeme tedy az do otehotneni chodit pravidelne na TYsabri, v pripade, ze byste mela podezreni na to, ze jste tehotna, pak by se nejprve musel udelat tehotensky test, nejlepsi je pak casovat Tysabri v tydnu po menstruaci.
Zrhuba v polovine grvaidity bychom udelali kontrolni MR mozku a kdyz by bylo zhorseni, da se podavat Tysabri i v tehotenstvi - tyto zkusenosti mame jen ze zahranici. Kojeni jiste ne, hned po porodu zpet na lecbu.

meriamonk
14. črc 2017

Chodím do RS centra v Ostravě, mam diagnozu CIS a jsem na copaxonu, tam je doporučeno alespon rok lecby a pak bychom to chtěli zkusit. Lecbu musim vysadit v těhotenství a najet po porodu. Těhotenství se bojim jestli nejsem sobecka, kdyz jedno dítě ma celkem zdravou mamu a ja chci dalsi. Ale zvladlo to vice maminek s touto diagnozou, v rijnu asi pojedu do lazni nacerpat sili a pak snad mimi.

meriamonk
14. črc 2017

Jinak mam obcasnou slabost v noze a ruce, velkou únavu.

vendysto
autor
16. črc 2017

Přesně taky si to říkám.když to zvládnou jiný maminky... Jen se bojím jedné věci. Mám to i v krční mise ... Bojím se abych po porodu nezůstala na vozicku.... Ale když budu i v tehu pravidelně cvičit tak snad bude všechno OK...držím vám palecky aby se zadarilo a byla jste zdravá ... Taky mám občas slabosti když to prezenu.máme barák a prace na zahradě se vždycky najde... Tak ze venku- doma a večer jsem ko

meriamonk
17. črc 2017

Já jsem dělala v těhotenství a po něm jógu, moc mi to pomohlo. Teď se taky snažím hýbat, ale z rozmyslem.
Co jsem se dověděla, těhotenství není takový problém, dokonce může dojít ke zlepšení, ale nebezpečí je po porodu, kdy si budeme na sebe muset hodně dát pozor, únava, stres a kojení vyplavuje prolaktin a dochází k aktivaci imunitního systému, který může zapříčinit ataku. Takže jsme se bavili s manzelem, že po porodu by zůstal delší dobu doma i pár týdnů a já nebudu kojit, i když je mi to moc líto.
Hlavně se nepřepínat, i když se mi to lehce říká...
Práce, dítě, domácnost dá zabrat

vendysto
autor
18. črc 2017

Jógu jsem nikdy necvicila :( .. Jj vim,po porodu je to nejhorší ... Ale myslím si ze když bude hned podávána léčba a klidovi režim tak nejak... Tak by to mohlo byt vše OK 🙂 ale jak pisete-prace-domacnost -dítě.... Vše da pekne zabrat... Ale říkám si když to nerisknu nezjistim. Vždy jsem chtěla 2 děti . budu v tom doufat ,ze to bude OK 🙂 ale je fakt,ze predvidat do predu se nedá :(

meriamonk
18. črc 2017

Tez to zkusime🙂