Velmi bolestivá menstruace. Prosím, poradíte?

ruzenka95
4. dub 2020

Ahoj,
Holky, mam prosbu. Kazdej mesic, kdyz se dostavi menstruace tak je mi fakt az brutalne spatne. Silne bolesti bricha, krece, okamzita nutkavost jit na velkou, coz je v tu chvili docela orisek, protoze nemuzu skoro ani chodit, nemuzu stat, mota se mi hlava, mivam navaly horka, ztracim barvu - jsem bila jak stena, hur se mi dycha. Celkove jsem v tu chvili velmi oslabena a vycerpana. Nejsem schopna vubec nic delat, jen lezet s teplym obkladem na brise a dychat. Tenhle stav trva asi tak hodinu, dve a pak nasleduje velka unava. Nechci vypadat jako cita, vim, ze bolesti u mentruace jsou caste. Ale tohle je na me moc. Nema nekdo podobne stavy? Jak si pomoci? Je mi 30 a mam za sebou dva porody. Problemy jsem mivala i pred tehotenstvim, doufala jsem, ze po porodu se vse srovna, ale nevypada to. Diky moc za rady, pripadne za odkazy 🙂

betelgeuzz
4. dub 2020

Já mívala před porody hodně bolestivou MS, bez prášků se to neobešlo. Pak jsem se někde dočetla, že pomáhá kontryhelový čaj. Vždy tak týden před MS jsem si dala denně půl litra a bolesti byly daleko slabší, že jsem prášek nepotřebovala. Po porodech už jsou bolesti snesitelné.
Ještě myslím někdo bere pupalkový olej, zkus pohledat, jak se dávkuje.

aselluska
4. dub 2020

@ruzenka95 měla jsem to podobně. Totálně vyřízená jsem se jen v křečích válela v posteli, nebyla jsem schopná bez prášku nic. Měla jsem strašné křeče. Pomohla mi akupunktura a cvičení na pánevní dno, které opravdu uvolní. Našla jsem i na Youtube jógu při menstruaci, je to na 20 minut a byla to hrozná úleva. I když se ti to zdá nemožný, a nejsi schopná ničeho, opravdu to chce procvičit, nebo alespoň vyzkoušet před tím, než zapůsobí prášek, kdyby to mělo tendenci se zhoršovat, aby zabral.

te_reza
4. dub 2020

Když neberu antikoncepci, jsem 3 dny na brufenu. 2x400 po šesti hodinách. Měla jsem srusty a endometriozu,mám křečové žíly u dělohy, ale bolí to stejně. Teď mám antikoncepci a břicho mě bolí furt🤷‍♀️už jsem si zvykla, chlacholim se tím, že budu mít jednou fajnovej přechod 😂

katkagabinka
4. dub 2020

Mně pomáhá pít skořici a ledovat podbřišek. Od tý doby, co chodím do práce a musím fungovat, je to prakticky to jediné, co mi pomůže. Pak už jedině brufen. A díky tomu se mi menstruace zkrátila na max 4 dny.

veronikav31
4. dub 2020

@te_reza Brufen by se moc neměl, podporuje krvácení... Při velkých bolestech je dobrý Valetol nebo Atalargin.

veronikav31
4. dub 2020

Já takové bolesti,omdlívání měla od 11let co jsem to poprvé dostala.Několikrát mě naši museli vyzvedávat ze školy, pak byly problémy s cystami. Na chvilku pomohla Ha, pak už byly jsem nic nebrala, ale bolesti byly hrozné, pak se zjistilo, že mám endometriozu, tu mi odstranili, doporučili otěhotnět. Po dvou porodech Ms téměř bezbolestí.Když už je fakt ouvej,tak si vezmu Valetol nebo Atalargin.Kdysi dávno mi starší sestra na gynekologii doporučila panáka a jít si lehnout, to při dvou dětech už nejde😀, až večer. Doporučuji cvičit podle Mojžíšové, uvolnění pánevního dna, je to super.

prejeta_zaba
4. dub 2020

Mně úžasně pomohla pupalka, dá se to koupit v lékárně jako vitamínový doplněk (možná to někdo i někde sbírá jako bylinu, to nevím 🤷‍♀️), ani jsem to nejedla pravidelně, vždycky pár dní před menstruací jsem 2 denně zobla a 2. měsíc se mi odporné týdenní PMS smrsklo na jeden den nevolnosti a menstruační bolesti zmizely (a to jsem přežívala půl menstruace na ibalginech nebo v hrozném stavu).

sweet81
Autor odpověď smazal
Zobraz
ejmate
4. dub 2020

@ruzenka95 zkus kontryhel, mě hodně zmírnil křeče i bolesti břicha 😉

lula86
4. dub 2020

@ruzenka95 zkusila bych kontroval čaj, kapky gynex. Zeptám se a nemůžeš mít třeba něco i se štítnou žlázou? Ta taky ovlivňuje dost hormony v těle.

veronikav31
4. dub 2020

@sweet81 opatrně s tím tělískem a raději chodit častěji na kontroly aby se nevyskytly srůsty...

ella95
4. dub 2020

@betelgeuzz hezky den🙂 já začala brát kontryhel na srovnání, nikdy sem je neměla bolestivé, jak jsem zacla brát kontryhel, mám to pravidelný, ale takový bolesti jsem nikdy neměla. Minule jsem myslela, že omdlim, poslední dva cykly mě začaly bolet prsa od ovulky až do MS... Tak to na kazdyho bude nejspíše jiný a četla jsem už mockrát že pomáhá na bolest, bohužel u mě opačný efekt😐ale měla jsem cykly i 50 dní takže jsem ráda že se mi to po dvou letech díky čaji srovnalo...

ruzenka95
autor
4. dub 2020

Holky diky za reakce, na vsechno co doporucujete kouknu a rozhodnu se, co vyzkousim 🙂 cviceni podle Mojzisove zkusim urcite, dekuju za tip. No, dneska mi bylo tak ouvej, ze doslo i na zvraceni. Prave si neumim predstavit, ze by se mi to stalo treba v praci. Vim, ze jsem to doktorce uz rikala, jediny reseni co nabidla byla HA a to jsem odmitla uz tenkrat. Fakt jsem spolehala na to, ze se to po porodu upravi, ale od porodu ubehly uz temer dva roky. Stitnou zlazu mi kontrolovali v tehotenstvi, podle vysledku jsem ji mela skoro v normalu, ale pry pro jistotu mi byl predepsan lek, ted si nevzpomenu na nazev, brala jsem ho myslim obden a jen pulku. Myslite teda, ze by v tom mohla mit prsty stitna zlaza? Telisku bych se rada vyhnula. Jinak i pred ocekavanou MS mam docela nervy nadranc, jsem naladova a nervni. S tim bych se taky rada poprala ☹ hezky vecer a dekuju

papousekpaja
4. dub 2020

Ted me sice mentruace netrapi a jeste chvili nebude ( blizi se TP) ale tak 9 z 10 menzesu mam fakt taky bolestvy. Prvni a druhy den. To je jako by me nekdo v brise trhal na kousky nebo rezal tupym nozem na malinkate kousicky. Mnohdy me ta bolest i v noci vzbudila a ja jen narikala, pomalu brecela bolesti schoulena do klubicka. Co se tyka leku tak mi na to pomaha Nimesil, je na predpis, ale zabira opravdu rychle. Jinak naladovost se u me neprojevovala a neprojevuje se ani ted v tehotenstvi, ale vzdy, den pred menzesem, me vecer chytla migrena. Uprimne, doufam ze po porodu uz tak bolestive a utrpne menstruace mit nebudu 😞.

eviicka
4. dub 2020

@ruzenka95 mně bohužel zabíral jen Brufen (bez něj do pár hodin téměř kolaps - omdlivani, zvracení, bolesti srovnatelné s porodem - dnes už mám srovnání). Jako úleva ještě ta horká voda a čaje (myslím že Gynastan) a trochu i tejpovani. Naštěstí u mě to porod zlepšil, teď mě čeká druhý, tak snad už se mi to tolik nevrátí. Jinak štítnou žlázu mám léčenou a stejně.

krupka3
5. dub 2020

Mne fyzioterapeutka rikala, ze velmi bolestiva menstruace je patologicky stav a je treba ho resit s fyzioterapeutem, ktery se zabyva praci s panevnim dnem. Uvadela jako priklad, ze nekdy treba zena v detstvi ci dospivani spadne na zadek a posune se ji kostrc, ktera pak zpusobuje pnuti tech svalu pan.dna, ktere jsou na ni napojene, a to muze zenu celozivotne trapit. Nekdy ze na to pomuze porod, jindy ne.

j.a.n.i
5. dub 2020

@veronikav31 me ten panak zabira i bez lehnuti si, takze se 2 detma v pohode, ale s praci to kombinovat nejde.

sweet81
Autor odpověď smazal
Zobraz
lachtanice86
5. dub 2020

Jestli mas endo a to muze být. Ja ji mám 34let a mega bolesti, zvracení, prujmy, bolesti v žilách až do stehen, omdlivani jsem měla taky, tak určitě NE kontryhel.

veronikav31
5. dub 2020

@j.a.n.i mě právě i panák položí 😁,já si dám i malé pivo a můžu si jít lehnout 😀

katule1990
5. dub 2020

Mám taky hodně bolestivou menstruaci, první den strašné křeče, pokud jsem v práci, tak se otamtud plazím skoro po čtyřech a pak jen ležím a modlím se, aby to přestalo. Je to jako když mě chce někdo rozříznout pilou vejpůl. Beru na to kapky Algifen, to trochu pomůže, pokud se vezmou včas, ale ani tak to není na normální fungování. Vyzkoušela jsem snad vše - kontryhelový čaj, antikoncepce, horké obklady, cvičení podle Mojžíšové (cvičila jsem poctivě s fyzioterapeutkou a každý den doma, byla několikrát na odblokování). Vůbec nic z toho mi ani trochu nepomohlo. Budu se modlit, aby pomohl porod. Endometriozu bych mít neměla, takže netuším, čím to teda je 😢.

j.a.n.i
5. dub 2020

@katule1990 A toho panáka si zkoušela, mě už Algifen nezabíral vůbec, ale velký panák tvrdého jo... Akorát je tedy blbě, pokud potřebuješ řídit.

katule1990
5. dub 2020

@j.a.n.i Toho jsem nezkoušela, o tom jsem ještě neslyšela, až tady 🙂. Řídit obvykle nemusím, tak to případně zkusím, když budu mít zase problémy, děkuju. Ale na toho panáka se teda nemůžou vzít žádný léky, což nevím, jestli bych vydržela. Nicméně teď jsem v 7tt, tak doufám, že vše půjde dobře a že se to porodem změní.

pavelkamat
5. dub 2020

Mívala jsem silnou. A bohužel jediné co pomohlo byla hormonální léčba. Brala jsem hormony nepřetržitě a byl mi navozen umělý přechod.
Samozřejmě jsem to před takto razantním řešením zkoušela i jinak.
Cvičila jsem Mojžíšovou, pila všemožné bylinkové čaje, zkoušela jsem Gynex, toho zmiňovaného panáka. Bohužel bez efektu.

lolazz
8. dub 2020

Začala bych bylinkami - kontryhel a pupalkový olej, pozorovala bych se pár měsíců. A poradila bych se s gynekologem. Jinak jsem taky teď slyšela, že jedna designérka vyvíjí body, které se nosí při menstruaci, aby si ženy zbytečně nemusely brát prášky proti bolesti..

tulipanek89
15. dub 2020

@ruzenka95 mám to úplně stejné jak ty.