Ženy s chromozomální translokací, byl problém otěhotnět?

mldk
29. kvě 2014

Ahojky,zajímalo by mě,zda je tady někdo,komu byla diagnostikována chromozomální translokace a zda bylo pak problém otěhotnět.Za každou zkušenost děkuji.

lennab
30. kvě 2014

Ahoj mldk, já mám diagnostikovanou Robertsonskou translokaci 13 a 14 chromozomu ... a mám za sebou 2 potraty v druhém měsíci, nyní jsem v sedmém měsíci těhotenství a vše probíhá dobře. Byla jsem i na plodové vodě ... bohužel mimi zdědí po mě poruchu. Máme to v rodině dědičné ...

mldk
autor
31. kvě 2014

@lennab Děkuji za info. Snažím se pozjišťovat dostupné informace a spíše zkušenosti. Můžu se zeptat, z jakého důvodu si byla vyšetřována na genetice? Už si věděla před otěhotněním o translokaci nebo Tě vyšetřovali až kvůli potratu? Děkuji.

lennab
1. čer 2014

Ahoj, já byla na genetice po druhém potratu. Máme to dědičné, tak byla veliká pravděpodobnost, že příčinou je právě translokace. Tobě ji diagnostikovali? Mě říkali, že to není nijak vzácná porucha, má ji hodně žen.

mldk
autor
1. čer 2014

Ano,mám diagnostikovánu translokaci. Nevím ještě,který typ přesně.Ale bylo mi řečeno,že je problém otěhotnět. Proto se ptám.Děkuji za informace.

lennab
2. čer 2014

My jsme problém otěhotnět neměli, akorát, když se "nechytlo to zdravé vajíčko, tak zaniklo". Takže spíš problém s udržením těhotenství. Určitě nevěš hlavu, nemusíš mít stejné problémy jako já. A snažíte se otěhotnět nebo ještě ne?

mldk
autor
2. čer 2014

@lennab Já těhotná byla...Ale byla jsem ve 13.týdnu na potrat z důvodu hydropsu plodu. Proto nám byla dělána genetika. Proto přišli na translokaci. Ovšem hydrops a následné zjištění Patauova syndromu nemělo s translokací nic společného. Byla to jen zcela náhodná mutace :( S otěhotněním problém enbyl, došlo k němu,aniž ychom se snažili...Ale teď právě mám obavy,aby to třeba nebyl nějaký zázrak a aby, když se budeme chtít snažit,nebyl problém...Proto se informuji... 😉 Moc děkuji za informace...

lennab
3. čer 2014

To je mi moc líto :( kvůli translokaci bych s otěhotněním starosti neměla. Sestra ji má také a také neměli problém s otěhotněním. Důležitá je určitě psychika. Přeji moc moc štěstí ... určitě to podruhé vyjde, držím palečky 🙂

mldk
autor
3. čer 2014

@lennab jj,děkuji...já to nějak nehrotím...jsou i horší věci na světě,i když to byla hodně bolestivá zkušenost..Takže nepřemýšlím nad tím,že by mohlo být příště něco špatné...spíše jsem chtěla mít nějaké bližší info...Ale mic děkuji za povzbuzení... 😉

lennab
3. čer 2014

Není za co.... také jsem to po těch dvou nezdarech nějak nehrotila ... sice se člověk ze začátku více bojí a možná i více pozoruje, zda je vše tak jak má být, ale jak jsme přešli přes kritickou hranici, tak jsem se více uklidnila, když mi pak vyšla plodová voda v pořádku, spadl mi kámen ze srdce... Ještě jednou přeji štěstíčko 🙂

mldk
autor
6. čer 2014

@lennab Děkuji....jsi hodná.

mikdok
7. pro 2014

@lennab
Ahojky. Prosím tě chtěla bych se te zeptat. Ted mi byla zjištěna translokace chromozomu 13 a 14. Mám za sebou 2 potraty a bojim se, aby to zase nedopadlo špatně. S otěhotněním problémy nemáme. Byla nám navržena metoda IVF s PGS. Nevím, jak se teď rozhodnout, ,jestli to ještě jednou zkusit a nebo ne. Proto bych se chtěla zeptat, jestli jsi něco uzivala pred dalším otěhotněním a nebo se to prostě povedlo. Každý doktor nám říká něco jiného. Pořád si říkáme, že jednou se to snad povede přirozeně.

Děkuji za odpověď.

lennab
11. pro 2014

@mikdok nám to potřetí vyšlo přirozeně. Užívala jsem pouze kyselinu listovou. Ani jsme neuvažovali o něčem jiném. Řekli jsme si, že to přirozeně vyjde, jen bylo otázkou kdy. Není to nijak vzácná poruha a my ji dědíme v rodině, tak i proto jsem věděla, že to jednou vyjde. Vím je to záhul na psychiku, ale nebojte ono se to podaří. Nám se to na potřetí podařilo a máme zdravou tříměsíční holčičku 🙂. Člověk se nesmí nervovat ( já vím není to snadné ), taky jsem se bála každého ultrazvuku, ale psychika dělá hrozně moc. Držím vám palečky, ať se vám to brzy podaří.

mikdok
15. pro 2014

@lennab Děkuji moc za odpověď. Je to těžké, ale musíme věřit, že jednou to vyjde.
Vám gratuluji k holčičce. Snad se taky brzy dočkáme. Jak říkáte psychika je to nejhorší. ..
Ale strach bude po tehle zkušenosti vždycky. Ještě jednou děkuji za odpověď a přeji Vám hezké svátky a malá ať je zdravá a přináší samou radost.