icon

Co si myslíte o očkování proti meningokokové meningitidě?

natysnovec
13. kvě 2019

Jaky mate nazor na ockovani pro dite vakcinou na meningokok??Dekuji

Strana
z6
odula
13. kvě 2019

@rajecka "neumim si predstavit, ze bych den pote byla schopna neco takoveho v tak brilantnim slohu publikovat na socialni siti" nechápu tu poznámku? Jaký brilantní sloh?co? Btw buď ráda že si něco takoveho "neumíš představit " a doufám,že ta určitá jedovatost, kterou jsem vyrozumela z tvyho prispevku, je dana jenom moji precitlivelosti způsobenou celou tou brutalitou ty události. Jinak nechápu účel tyhle tvoji poznámky. Vzhledem k okolnostem

urtica
13. kvě 2019

@odula SZ

urtica
13. kvě 2019

@rajecka "Ale na druhou stranu kdybychom dostali nejakou hnusnou nemoc, tak bych zase litovala, ze nebyla ockovana.....A to je vecny souboj priznivcu a odpurcu ockovani. Az kdyz se neco stane tak clovek teprve vi, ze to bylo spatne rozhodnuti...."

Mám to úpně stejně...jak já občas závidím zarytým očkovačům i fanatickým antivax - že o svém rozhodnutí nepochybují a pevně věří, že dělají to nejlepší...pro mě je to často rozhodování mezi čertem a ďáblem...a stejně pořád pochybuji a bojím se, že jsem rozhodla špatně...

zuzineckah
13. kvě 2019

@rajecka člověk si toho neumí představit hodně, když se ho to netýká...

emamaira
13. kvě 2019

Syna jsme začali očkovat letos na jaře, v lednu mu byl rok. Máme Bexero a Nimenrix, neměl žádnou reakci, kterou bych zaznamenala. Pojišťovnu máme 211 a přispěli 1000. Meningokoka se opravdu bojím, syn má zdravotní problémy, tak jsem nechtěla riskovat, že kdyby ho náhodou chytil, tak by nemoc měla u něj ještě horší prubeh než u ostatních děti.

verace81
14. kvě 2019

@misula.g Teď v tom trochu tápu na stránkách očkovat děti proti meningokovi je snašší píšou dávky pro miminka 3+1 pro větší 2+1

verace81
14. kvě 2019

@misula.g Ale bylo tady psáno, že 2 dávky stojí 6000 Kč a vzp hradí 2500Kč takže to už není tak hrozný

verys
14. kvě 2019

Po nějaké době jsem se opět vrátila u sebe k otázce očkování proti meningokoku, mám z něj také obavy. Obavy mám ale také z toho, jaké jsou nežádoucí účinky očkování. Každá chceme pro své děti to nejlepší a nejsem proti očkování, ale zároveň nad jakýmkoli nepovinným očkováním hodně přemýšlím. Vakcína Bexsero mě zatím moc nepřesvědčila ☹ přímo v příbalovém letáku je uvedeno, že "Účinnost vakcíny Bexsero nebyla v klinických studiích hodnocena".
A opět další informace: "Vzhledem k variabilitě antigenů séroskupiny B, nemůže očkování vytvořit ochranu proti všem meningokokům skupiny B. V ČR se PŘEDPOKLÁDÁ u nově registrované MenB vakcíny – BEXSERO - 74% pokrytí.
Sám RNDr. Petráš (odborník na očkování) odpověděl na jeden dotaz k Bexsero takto: "Bohužel u vakcíny Bexsero schází účinnostní data, proto je zatím neznámé, zda skutečně chrání či nikoli, případně jak dlouho chrání. Sice existují jakési předpoklady, že by chránit mohla, ale důkazy na to nejsou. Čili Bexsero představuje šanci, ale bez garance. Sběr klinických dat stále probíhá, včetně dětí a kojenců, kteří jsou do studie zařazeni."
Radila jsem se hlavně s manželem, přečetla jsem mu co jsem o vakcíně našla a jelikož je tam několik otazníků, rozhodl i on jako rodič, že děti očkovat Bexserem zatím nenecháme a zaměříme se především na posílení imunity u nás všech.
Takže nyní uvažuji o očkování proti typum A, C, W135 a Y, a to možná až v pubertálním věku

Ach jo....je to opravdu težké rozhodnout se tak, aby bylo toto rozhodnutí pro naše děti to správné

myladybug
14. kvě 2019

@verys taky mi to příjde rozumné, přesně jak píšeš.... chápu správně, že tedy to A, C...atd je pro dospívající děti?

odula
14. kvě 2019

@verys díky za ten post."Bexsero představuje šanci, ale bez garance" je pro mě dost málo , vzhledem k tomu jak je vakcina reaktogenni a že nejmladší měla neurol.reakci po očkování. Zvazim konjugovanou.
@myladybug ne nutně. Z těch statistik co jsem viděla měli i malý děti C. Prý je občas větší výskyt B , občas C.

bayt
14. kvě 2019

@natysnovec Já to dávat budu, ale až budeme mít naočkované všechno další, tj. cca okolo dvou let. Po zkušenosti s MMR bych na tyhle vakcíny zase tolik nespěchala. I když samozřejmě malé děti jsou v rizikové skupině, ale asi ne tolik, jakk věk 15-25 let.

bayt
14. kvě 2019

@verys No počkej, to se mi tedy velmi nechce věřit, že by byla jako vakcína schválen preparát bez prokazatelné účinnosti. To je fakt blbost. Že nemá 100 % účinnost, no tak to asi nemá prakticky nic. Za mě je 75 % ještě dobrejch...

bayt
14. kvě 2019

@verys
@odula Souhrnem většina kojenců ve věku 2 až 6 měsíců dosáhla titrů, u nichž se po aktivaci vakcínou Bexsero očekává ochranné působení proti všem vakcinačním antigenům. 1
Obdobně sérologická odpověď a hSBA GMT proti všem vakcinačním antigenům byly po dvoudávkových sériích u kojenců ve věku 6–8 měsíců a dětí ve věku 13–15 a 24–26 měsíců vysoké a podobné. 1
U kojenců po podání základního očkování a u dětí ve věku 12 měsíců po podání booster dávky byla pozorována silná imunitní odpověď vůči všem čtyřem kmenům. 4

odula
14. kvě 2019

@bayt díky. Odkud to je?

bayt
14. kvě 2019

@odula to sem zkopirovala z webu, jako ano, asi probihaji lepsi a dalsi studie, ale ze nebyla prokazana ucinnost, to bych zas netvrdila

verys
14. kvě 2019

@bayt a co říkáte tomuhle (myslím hlavně druhý odstavec)? Stránku neznám, nedokážu hodnotit jak kvalitní je to zdroj informací:
https://ockovani.wordpress.com/2016/03/15/menin...

@myladybug myslím, že jsem viděla to samé co @odula - mění se to, statisticky někdy převažuje B, pak C, v nějakém článku zase doktor říkal, že je to vyrovnané... pro mě je puberťák určitě hodně riziková skupina - psychická a fyzická únava (např. tréninky, ponocování), chození na diskotéky, koncerty (hodně lidí v uzavřeném prostoru),..To jsem v tuto chvíli rozhodnuta, že děti určitě očkovat budu a uvidí se co bude s tím Bexserem dál... Četla jsem, že u některých případů právě předcházela onemocnění u mladistvých nějaká velká zátěž organismu, nebo byli předtím na nějaké akci, v klubu a byli nevyspalí... jedné mamince ve fóru onemocněl 9.ti měsíční chlapeček a v noci předtím byli rodiče na koncertě v O2 aréně (opět uzavřený prostor a hodně lidí).

verys
14. kvě 2019

@bayt k tomu dávám přímo odkaz na příbalový leták, odstavec 5.1:
https://pribalovy-letak.info/bexsero (klinická účinnost nebyla hodnocena, ale jen odvozena atd....)

verys
14. kvě 2019

@bayt omlouvám se, ještě jeden odkaz, kde je zmínka o účinnosti (kousek pod tím grafem):
https://www.vakciny.net/AKTUALITY/akt_2013_06.h...

že se výrobce pokusil jen modelově vyjádřit pokrytí vakcíny a odhadnout možnou ochranu je pro mě málo

bayt
14. kvě 2019

@verys
Našla jsem dost studií, které potvrzují, že ta vakcína je opravdu dost účinná. Zatím jsou data, která mluví bezpečně o cca třech letech? To by minimálně znamenalo, že když to dám batoleti, musí na přeočkování někdy později v pubertě. Samozřejmě, to, že mám v průběhu času méně protilátek ale neznamená, že nemám žádný a tudíž je očkování zbytečné, že....

bayt
14. kvě 2019

@verys Tou druhou větou jsem myslela ale data o tom, jak dlouho ten efekt trvá...

verys
Autor odpověď smazal
lucy1994
15. kvě 2019

Holky a neslyšely jste o vakcíně Trumenba? Švagrové právě doktorka dala letáček, kde nabídla očkování Nimenrixem a pak proti tomu meningokoku B vakcínou Trumenba. Co jsem tak četla, měla by být lepší než Bexsero, ale tady v Evropě asi ještě v nabídce není - ale to by zase ji nenabízela pediatrička, ne? Já sama už dlouho o tomto očkování přemýšlím a poptám se své doktorky. Ale tohle mě teda zarazilo, všude se píše jen o Bexsero.. tak v tom mám pěkný guláš 😞

gruyerre
15. kvě 2019

@lucy1994 ahoj, trumenba je ale až pro velké děti, asi od 10 let. Pro mrňouse proti B jedině bexsero.

soda365
15. kvě 2019

tak moje děti mají očkování už objednané - první dávky přijdou už 22.5. - jupí bála jsem se dlouhé čekačky - akorát mi doporučila u mladšího (1,5roku) začít s Nimenrixem, protože je to váhově drobeček -10,5kg a celkově je ohledně imunity takový slabší. U staršího (3,5 roku) začneme Bexserem, protože chodí do školky a mohl by to tedy dle pediatry snadněji přinést.. Taky mi říkala, že dle jejích informací je v současnosti výskyt B meningokoka a těch zbývajících (A,C,...) 50:50 a že když naočkuju mladšího Nimenrixem tak že by měl proti meningokoku B vyšší šance. Do konce léta naočkuju staršího i druhou dávkou Bexsera a mladšího Bexserem možná až ve dvou letech - za půl roku a to bych nechala dát Nimenrix staršímu - snad jsem zvolila postup dobře.. Rozhodně mě doktorka pochválila (ne že by na tom záleželo) a já měla dobrý pocit, že jsem to konečně začala řešit..

gruyerre
15. kvě 2019

@soda365 Takže podle Tvé doktorky, pokud je dítě očkované jen Nimenrixem, kdyby chytlo meningokoka B, mělo by to mít hladší průběh, než kdyby nedostal nimenrix?

soda365
15. kvě 2019

@gruyerre Ona řekla, že meningokok typu C a B mají nějaký podobný obal a že Ti co jsou naočkovaní alespoň Nimenrixem pak lépe bojují s Béčkem - nejsem lékař, zcela tomu nerozumím - a že díky tomu bývá potom průběh hladší, s menšími následky.. Každopádně je podle ní lepší Nimenrix než nic - naše pediatrička je docela rozumná, má hodně zkušeností a není úplný zblázněnec ani do antibiotik ani do nepovinných očkování.. Já jí zkrátka věřím a jen se snažím udělat pro své děti to nejlepší - nejsem odborník

gruyerre
15. kvě 2019

@soda365 Dekuju za info. Já jsem právě nimenrix už staršímu (3 roky) dala, mladšímu určitě taky brzy dám, jen co doockujem poslední prevenar. Teď zvažuji, jestli jim budu dávat i to bexsero, protože toho očkování měl malý v posledních měsících spoustu. Achjooo, je to složitý, vymyslet to co nejlíp 🙂

soda365
15. kvě 2019

@gruyerre já jim chci dát určitě oboje, jen u toho mladšího zkrátka bojujeme s vyšší nemocností a nižší váhou a proto řekla, že by nejraději Bexsero u něj odsunula na 2.rok věku, když ho dostane alespoň ten starší, který běžně chodí do dětského kolektivu (teď nějakou dobu do školky nechodí a až se nám narodí 3.dítě tak taky nebude a přes léto také ne - tudíž mu to Bexsero stihnu přes léto naočkovat v podstatě celé (až na ten Boosterix - nějaká posilovací dávka, která se dává přibližně za 2 roky po 2.očko dávce).. Miminko bych také chtěla dát očkovat - a to co nejdřív vzhledem k tomu co se tu v poslední době objevuje za zprávy - možná to udělám tak, že nechám dát ve 3 měsících tu první Hexu a za 2-3 týdny zkusím to Bexsero a odsunu Prevenar až zase na dobu 2-3 týdny po Bexseru - nevím v tom nejsem rozhodnutá, domluvím se s pediatrou až se mimčo narodí - termín mám za 14 dní takže do té doby budou kluci alespoň částečně naočkovaní a já budu zase o něco klidnější..

gruyerre
15. kvě 2019

@soda365 asi je taky budu muset nechat naockovat i bexserem, jinak budu vyšilovat při každé horečce 🙄. Moje děti jsou teda taky dost často nemocné, takže jsem zvědavá, co mi poradí naše doktorka, jestli třeba mladšího bexserem taky až déle, kolem 2.roku... Určitě ale dostane dřív Nimenrix, protože u nás v kraji je častější typ C.

lucy1994
15. kvě 2019

@soda365 Prosím tě, nevyjádřila se pediatrička rovnou i k tomu, jak dlouho je účinnost těch vakcín? Nebo zda se v tom dospívajícím věku nebude muset očkovat znovu?

Strana
z6