Dotaz k povinnému očkování dětí. Máte zkušenost s vakcínou Pediacel? Je dostupná?

simka1996
15. pro 2021

Dobrý den/Ahoj,
máme dotaz ohledně povinného očkování dětí HEXA vakcínou. Zajímalo by nás, zda má někdo zkušenosti s vakcínou Pediacel a zda je dostupná? Další dotaz: co se stane, když naše dítě nenecháme naočkovat (mimo to, že nebude moci navštěvovat školku)? Má někdo zkušenosti? Máme dilema, protože následků po hexa vakcíně je celkem dost...Děkujeme

martiniquest
15. pro 2021

Mam v okoli nekolik nenaockovanych deti. Je dobre mit pediatra, ktery je s tim v pohode. Bude po tobe chtit podepsat papir, ze ockovat nechces, aby byl chranen pri pripadne kontrole.
Pediacel davala pred lety kamarádka, pal toho litovala, protoze kluka chtela dat do statni skolky, takze stejne musela doockovat hepatitidu. A nakonec místo 3 injekci bylo 6, takze naprosty nesmysl, protoze do decka davas zbytecne mnozstvi pridatnych latek. A za me uz je fakt jedno, zda ockujes na 5 ci 6 nemoci.

martiniquest
15. pro 2021

Za sebe muzu rict, ze jsem hexu i priorix dala, ale ockuji opatrne. Syn dostal prvni hexu v 17 mesicich, priorix tesne pred skolkou. Dcera ma hexu od 9 mesicu (protoze starsi bracha chodi do skolky, tak pro pripad cerneho kasle), priorix dostane zase az pred skolkou. Pred kazdym ockovanim delam pripravu, po nem davam homeopatika (na webu dohledas), deti jsou vzdy zdrave a nikdy nedavam dve vakciny naráz (deti maji stejne jen zaklad, navic budeme casem davat jen encefalitidu).
Rozhodni se, zda ti neockovani za to stoji. V okoli vidim, jak to pak dopada. Zenska je uvazana jak pes u boudy az do doby, kdy jde dite na povinny predskolni rok. A nebo slozite hledaji soukrome skupiny, kde plati nehorazne castky a jeste neni jistota, ze bude skupina fungovat dlouhodobe (rovnez jsem viděla u jedne z kamaradek).

simka1996
autor
15. pro 2021

@martiniquest prý to taky záleží na školce, zda přijmou dítě bez očkování na hepatitidu B, ale co je na tom pravdy nevím...je to fakt hrozné dilema. Mě jde hlavně o to složení v těch vakcínách...pediacel je na tom o něco lépe, nic méně je to taky "koktejl" který může malému uškodit...těžké se rozhodnout. Hlavně Mě zajímá, jak se to pak řeší, když se na to vykašlu a budeme bez očkování, prý v 5 letech už dítě přijmout do školky musí ať je očkovaný či nikoliv...

simka1996
autor
15. pro 2021

@martiniquest a když váš syn dostal hexu až v 17 měsících, jak jste ti řešila? Jen podepsala papír u dr. Pak zaplatila pokutu? Nebo se to dá takhle odložit třeba do 2 let dítěte?

martiniquest
15. pro 2021

@simka1996 Zadna statni skolka nesmi dite prijmout bez radneho ockovani, to jest vcetne hepatitidy. A vsechny statni skolky prijmou dite bez ockovani na predskolni rok. Tak to proste je.

martiniquest
15. pro 2021

@simka1996 Podepsala jsem u mudr. zadost o odklad a to bylo vse. Zadnou pokutu jsem nikdy neplatila a ani nikdo z meho okoli. To by musel nekdo zakerne rodice nahlasit na hygiene.

simka1996
autor
15. pro 2021

@martiniquest tak aspoň, že to jde odložit...nicméně to s doktorkou ještě prodiskutuji...moc děkuji za informace

fififjonka
15. pro 2021

Myslím, že Pediacel dostupný už není, my s ním očkovali před 5ti lety, mladší pak hexou, ale všechny povinné s odkladem, dr neměla problém. Nastudovala jsem si, kdy je dobré očkovat na tehdy super stránce vakciny.net a koukám, že už zase funguje.

terezuka
15. pro 2021

@simka1996 Co se tyka omezeni neockovanych, krome skolky to byvaji jeste mimoskolni akce (tabory, mozna i skolni vylety…). Kamaradka ted rychle doockovava petiletou (uz ale nemuze dat hexu, ta je vekove omezena), aby mohla v lete na skaustky tabor.

simka1996
autor
15. pro 2021

@fififjonka určitě očkování odložím, do té doby posbírám informace, tak snad bude doktorka k tomu...

simka1996
autor
15. pro 2021

@terezuka je mi to jasné...a nevíte čím ji očkují? Když už nemůže hexu ?

sirinfirst
15. pro 2021

My jsme očkovali klasikou (2+1, poprvé to nebylo jednoduché si vydupat, dnes to jde normálně), ale s odkladem (velkým). Doktorka to poprvé nesla těžko, podruhé už věděla, co od nás čekat. Samozřejmě má v kartě ode mně podepsáno, že je to na mé přání.

jelenice_zavodnice
15. pro 2021

@simka1996 Pediacel fakt uz neni ani v okolitych zemich. Existuje Pentavac, pokud ti ho pediatr naockuje.
Jinak, ted uz se neockuje Hexacima jako doted ale opet je pro vsechny Infanrix Hexa coz vitaji nektere maminky, ktere s Hexacimou uplne spokojene nebyly. Stejne tak MMR je jine, a to Vax Pro vakcina. Byli nove tendry.

jjasmina
15. pro 2021

@simka1996 hodně záleží i jakého máte pediatra, my už když jsme hledali pediatra, tak tohle sme probrali předem. Spousta pediatru již říká dopředu, že berou jen děti, co se budou očkovat

canca90
15. pro 2021

Ahoj.Mám 7,5 měsíční dceru v pondělí jdeme na kontrolu.Zatím nechci očkovat s Dr. jsme to probíraly a přesvědčuje mě o tom,že bych měla že se malá něčím nakazí, až začne běhat dostane tetanus atd.tak už se tam strašně těším. Já mám spíš hrůzu z očkování a z vedlejších účinků. Když začneme očkovat dejme tomu ve dvou letech vezmou nás do školky normálně?Myslím si to správně?A k Pentavacu zjišťovala sem si informace a měl by se dát sehnat v lékárně Benu.Musí ho objednat ze zahraničí.Ale není tady registrovaný na SUKLU takže by to Dr. měla nahlásit.Takové mám informace.

urtica
15. pro 2021

Co vím, tak už žádná alternativa k hexe není, zrušili i obyčejný Infanrix. V Německu se dal snad jednu dobu sehnat Pentavac, ale jak je to teď netuším. My máme obě děti naočkované jen částečně, takže pro stát neočkované. V podstatě nijak omezené nejsou - dcera chodila místo do školky do lesního klubu, a byli jí to spíš k dobru. Asi jednou se nám stalo, že měla dr. na pohotovosti řeči, jinak bez problémů.

martiniquest
15. pro 2021

@canca90 Dite je povazovano za ockovane, kdyz ma dve davky hexy a jednu priorixu. To potrebuje skolka

veroniquecz
15. pro 2021

@martiniquest tři dávky hexy ;)

alishka111
15. pro 2021

@veroniquecz teď už je dvoudávkové schéma, jestli se nepletu...

marcicek84
15. pro 2021

@alishka111 Schema 2+1 (celkem 3 davky hexy) a 1 davku priorixu nebo MMR

veroniquecz
15. pro 2021

@alishka111 2+1 ;)

veroniquecz
15. pro 2021

@marcicek84 priorix je vakcina na MMR ;)

mdch91
15. pro 2021

@veroniquecz taky si myslim, ze lekar ockovani potvrdi pri dvou hexach a 1 mmr. Syn ma dve hexy a doktorka rikala, ze kdybych chtela davat do skolky, tak odlozime 3.hexu a dame mmr.

marcicek84
15. pro 2021

@veroniquecz no je to na to same,ockovalo se bud priorixem nebo MMR (nevim jak je to aktualne ted,proto jsem uvedla obe)

veroniquecz
15. pro 2021

@mdch91 nepotvrdi. Dle stanoviska ministerstva musí byt minimálně hexa 2+1 a první dávka mmr.

marcicek84
15. pro 2021

@mdch91 ze to lekar potvrdi tobe neznamena,ze to kazdy potvrdi kazdemu,navic hexa se doockuje hrave,takze da radeji MMR a hexu stiha doockovat do srpna pred nastupem do skolky 😉

rebe
15. pro 2021

Pediacel byl moc fajn, po dlouhém zvažování jsem jím očkovala obě starší děti a jeho stažení z českého trhu mě hodně naštvalo. Pentavac je stejná vakcína prodávaná pod jiným názvem, ale ani ta není běžně dostupná, musí se objednávat se zahraničím, s tím souvisí rizika nedodržení teploty při transportu a vyjde to na několik tisíc ☹

martiniquest
16. pro 2021

@veroniquecz Neni pravda. Mam v okoli tri pripady (ruzni pediatri), kdy dite dostalo potvrzeni po dvou hexach (schema 2+1). Posledni davka je booster.

veroniquecz
16. pro 2021

@martiniquest ale v tom případě to potvrdili špatně. Zkus si najít vyhlášku a nařízení ministerstva. Hexa musí být i s boostrem.

veroniquecz
16. pro 2021

@martiniquest výjimka by byla pokud by šlo třeba o jesle, kde by byli fakt prcci a ještě by podle vyhlášky posilující dávku neměli.