icon

Hexavakcína a Prevenar. Jakou máte zkušenost?

vaneska06
15. bře 2025

Ahoj maminky ráda bych vás poprosila o vaše zkušenosti a rady.
Mám ročního chlapečka a máme jít na 3 dávku Hexavakcíny...
Všechny nepovinné očkování jsem odmítla kvůli strachu z reakcí.
Nevím co mě to popadlo, ale od narození se toho bojím jak čert kříže.. Zatím co nás očkovali tak extra nějakou reakci jsme neměli jó byl mrzký, unavený teplotu měl taky, ale nic vážného. Teď mě strašně rozhodil ten článek o tom Prevenaru a jsem zase v šílených depresích z toho😩🥹🥹

evellin123
15. bře 2025

@vaneska06 ahojky ,taky jsem to četla a je to strašný 🙈, ale zase nevíme všechny okolností . No každopádně já mám obě děti na očkované 3krat a naštěstí bezproblemu ani jsme preventivně před očkováním nic nedávali, akorát pak prostě minimálně 2 dny jsem dodržela klidový režim (u nás to znamenalo ne moc dlouhé procházky a bez návštěv ). No víš co ,od té doby co mám děti ,tak se bojím pořád . Teď jsme na Netflixu viděla 4 dílny seriál Adolescent a z toho já jsem teďka úplně mimo 🥺. Takže za mě určitě bych šla do třetího očkování ,je škoda to přerušit ,když už Vám zbývá jen jedna a prostě jediné co poradit myslet pozitivne ,protože nas maminky už celoživotně stejně čeká strach o děti a je jedno jestli je to očkování, nemoce ,nebo šikana prostě cokoli jiného, bát se budeme o milované děti až do konce života . Aspoň jsem teď pochopila co musela prožít moje mamka .

vaneska06
autor
15. bře 2025

@evellin123 No krásně a přesně napsané..❤️ No nic jiného mě nezbývá než prostě jít a modlit se ať je to už za námi. Snad bude vše v pořádku, Musí!!
Co se týče článku tak hrůza fakt nedokážu si to ani představit pane bože, vždycky když čtu něco takového tak je mi tak těžko.. Proto ani kolikrát raději nic nevyhledávám, ale většinou to stejně člověku nedá a všechno si vygooglí že 😬 ten Adolescent vůbec nevím o čem to je jen mi to říká ten název, že jsem to zahlédla na internetu 🤔 Jinak moc děkuju za komentář a podporu 💞💞

mishka87
15. bře 2025

@vaneska06 kluk nikdy na žádnou vakcínu nereagoval. A to máme i nepovinné, jako Rotarix a Synflorix. Jen u třetí hexa měl 2 dny teplejší místo vpichu a lehce zarudlé a tvrdé. Stačilo chladit a bylo dobře. On sám nevrlý ani nijak více unavený nebyl.
Jinak pokud máš takovéhle panické ataky, nečti žádné tyhle zprávy. Pravděpodobnost, že tvoje dítě bude mít extrémně vzácnou reakci, je mizivá.

suzanna123
15. bře 2025

@vaneska06 jak psala @evellin123, s miminem se člověk bojí všeho. Já spoustu let po jejjich narození nevlezla ani na řetízák - časem se to zlepší (o něco 🙂). Očkování - bála jsem se taky, ale bála jsem se i neočkovat, tak jsem aspoň zěnila schéma, neočkovala hexu a vždycky se ujistila, že je dítě naprosto zdravé. Jestli ostatní očkování zvládl v pořádku, tak je velká pravděpodobnost, že snese i ta další.
@mishka87 panická ataka vypadá jinak 🙄

vaneska06
autor
15. bře 2025

Právě no jak sem napsala už kolikrát si raději řeknu, že nebudu číst no. Proto jsem chtěla napsat i tady vám a trochu se asi uklidnit . Nejsem tip maminky co by se všeho bála a přehnaně hlídala své děti, ale co se týče takových věcí jako je očkování nebo něco co pak nedokážu ovlivnit tak z toho šilim 🙈 jako asi každá máma samozřejmě že ...🙂

vlasta1981
15. bře 2025

@vaneska06 já hexa dávat nebudu mám úžasnou Dr nabídla nám alternativu . Sice bude o 2 injekce víc ale radši to než následky. To samé mmr. .
Jinak první dcera má meningokoka ockovaneho ,žloutenku ,cervarix a klíště ...je ji už 23 žádné následky to nemá . Má i dítě již .

cherie24
15. bře 2025

@vlasta1981 mohla bych vás poprosit o více informací do zprávy prosím? Jakou alternativu vám nabídli? Tento přístup pediatra se velmi málo vidí, to je skvělý. 🙂 Naše pediatrička o tom nechtěla slyšel ani slovo. Klidně by očkovala i dítě s rozjetou alergii, exémem a nachlazením k tomu, neboť ani jedno není kontraindikací k odkladu očkování. 🤦

blondynka400
15. bře 2025

@cherie24 mladší má Pediacel a to ještě v hodně upraveném schématu. Byla to ta nejlepší věc, kterou jsem mohla udělat (v porovnání s hexou u té starší a to jsem taky nechala očkovat mnohem později, než je běžné)

vlasta1981
16. bře 2025

@cherie24 napíšu . Já hledala skoro rok . A jsem strašně šťastná . Bála jsem se že najdu Dr jako měla moje holka starší . Jsme přišli na prohlídku a než jsem se nadala lupla ji injekci a já jí říkám co to bylo ? Takže tomu jsem se chtěla varovat .

cherie24
16. bře 2025

@blondynka400 děkuji a můžu se zeptat ještě, jak jste pak řešili doočkování na zbývající nemoc? Oni do školky asi mají problém, když to dítě nemá? I když teda vážně nechápu, proč mají miminka povinnost se očkovat na feťáckou nemoc 🤦 Naše mladší jde do školky až skoro jako 4 letá, právě proto, že v době zápisu ještě neměla MMR. A oproti straší tabulkově očkované dceři měla ta očkování úplně na pohodu. Starší si to chuděrka hodně vytrpěla, zpětně mě to štve, že jsem se o to nezajímala už dřív.

blondynka400
16. bře 2025

@cherie24 dodnes žloutenku nemá a ani mít nebude. Do školky jí vzali normálně, stejně tak do školy a nebyl problém ani na školy v přírodě, tábory a pod. Ale doktorka to vždy tak "šikovně" napsala (tzn. nelhala, jen to psala nějakou formulkou).
Jinak souhlas, fakt nechápu, na co miminko/dítě potřebuje žloutenku typu B. Přitom to je to, co dělá v hexe největší bordel.
Já když je obě porovnám, taky mne štve, že jsem nebyla u první víc "odbojná". Když to srovnám, jak to probíhalo, jako to mělo negativní účinky a jak mají nastavenou imunitu a prožívání nemocí teď, jsem na sebe naštvaná ještě víc.

cherie24
16. bře 2025

@blondynka400 super, moc děkuji za info. ❤️ Zkusím pak před naší doktorkou nadhodit, to bude mít zase radost. 😂 Dost mě zaujalo i to, že Pediacel je citlivější pro alergické děti (máme alergické obě a očekávám to i u třetího) a má údajně lepší účinnost na černý kašel. 🙂 No, asi sebou vezmu tatínka k doktorce na vyjednávání, ten je průbojnější. Ten by to mohl zařídit. 😁 Ochotu se o tom bavit moc neočekávám... Dost mě to mrzí, protože dcera měla silnou alergii na mléko i vejce + nesnášenlivost lepku, šílené exémy, krvavé opruzeniny a Pediacel je údajně v tomto mnohem lepší volba, přesto nás nutili do očkování hexou i v tomto rozjetém alergickém stavu. Nikdo nám žádnou jinou alternativu nenabídl a ani se o tom nechtěli bavit. Zkoušeli jsme přestup k jiné doktorce a ta mě vyloženě vyhodila, že oddalovače očkování nechce. Tabulky jsou zřejmě důležitější než zdraví.

dashyyy
17. bře 2025

@cherie24 pediacel by měl mít účinnější složku, taky jsem ho dávala jako booster, když kluk po hexách neměl žádné protilátky .. co třeba Hexacima (jestli je vůbec ještě dostupná)? Já jsem pro holku chtěla Pediacel, ale byl zrovna nedostupný, tak dostala Hexacimu a dobrý

blondynka400
17. bře 2025

@cherie24 jojo, pediacel je mnohem šetrnější po všech stránkách, navíc je to mnohem modernější očkovací látka. S tím černým kašlem je to pravda, klasická hexa je proti němu v podstatě neúčinná, což se o pediacelu říct nedá. S doktorkama je to problém, ta moje byla předtím v pohodě, i mi fakt radila, domlouvaly jsem se co a jak bude nejhorší, kde sehnat posilující látku (v tu dobu byla v čr nedostupná). Ale už je taky jako ostatní :-/. Zestárla a bohužel boom neočkovacích matek (myslím tím ty, které nechtějí očkovat vůbec a přitom k tomu nemají argumenty) jí zatvrdil natolik, že ten skvělý přístup co měla tak skončil.

blondynka400
17. bře 2025

@dashyyy Hexacima je stejná úroveň jako klasická Hexa, tam bohužel přidanou hodnotu moc nevidím

dashyyy
18. bře 2025

@blondynka400 já jsem u kluka po hexe řešila fakt 💩, takže tu jsem fakt nechtěla, pediacel nebyl, tak jsem dala holce odloženou hexacimu, která má za mě o dost méně hliníkového adjuvans (rozdíl kolem 22mg) a nemá opičí ledvinové buňky

ferda90
18. bře 2025

@vlasta1981 ahoj, můžu se i ja zeptat na tu alternativu?

vlasta1981
18. bře 2025

@ferda90 ahoj ..já pokud budu očkovat multivakcinou tak infanrix jinak pojedeme očkovací plán jako byl třeba v roce 90 tudíž si budu platí pro malou každou vakcínu na jednotlivou nemoc sama . Nedopustíme dát multi