icon

Jaké očkování je pro dítě povinné a hrazené?

rozaneli1309
25. kvě 2022

Ahoj holky. Prosím kdo se v tom pořádně vyzná...jaké očkováni je povinné a do kdy se musí provést a zda se platí a nebo jej hradí vždy pojišťovna....děkuji za radu.

rozaneli1309
autor
25. kvě 2022

@emamaira super dekuji

merope
26. kvě 2022

@rozaneli1309 Jinak jak povinná tak nepovinná očkování typicky nemají čas "do kdy se musí provést", ale hodí se s nimi nějak zásadně neotálet - mohou přijít nečekané události a já nakonec syna očkovala prvním očkováním v cca roce korigovaně (podle původního termínu porodu, nedonošenec), to už lezl všude po venku, ochutnával, co mohl - a neměl ani očkování proti tetanu, to už jsem byla nervózní. Analogicky spalničky tu jsou pořád s námi a sem-tam se objeví a to je zrovna něco, co u dítěte úplně nechceš. Nepovinná očkování hrazená pojišťovnou mají typicky věk, do kdy se musí začít, jinak už to pojišťovna nehradí (my tak třeba nestihli jedny meningokoky).

Pro přijetí do školky/dětské skupiny potřebuje mít všechna povinná očkování podle věku (doktorka dává papír, takže kdyby se posouvalo se souhlasem doktorky, je to ok, ale pokud jde do školky klasicky ve 3 letech, tak tam už to chce mít hotovo - tohle je spíše na dětské skupiny, že třeba v 18 měsících nemusí mít ještě hotovo všechno).

A co je ještě dobře vědět, že různé pojišťovny ještě proplácí různá jiná očkování - u OZP je například 1000 Kč za rok ještě navíc - takže já za očkování na žloutenku A syna platila 2x 40 Kč (začla jsem na podzim, přeočkování další rok, cena kolem tisícovky) - zrovna očkování proti žloutence A hodně pediatrů doporučuje, protože to je infekce poměrně běžná a poměrně hnusná a děti jsou skupina, co se chová opravdu rizikově (syn mi před třetími narozeninami začal všude všechno olizovat a považuje to za skvělou zábavu, jako miminko v kočáře jsem musela stát daleko od všech tyčí, jinak je měl sklony okusovat...).

tahejhula
26. kvě 2022

Například Hexacima je očkovatelná do šesti let, Priorix věkovou hranici nemá. Dítě bez očkování do školky přijmou jako předškoláka. Ve skutečnosti se povinná vakcinace přímo (vůči rodičům) nevynucuje, jsou to jednotky případů. A máme tu výhradu svědomí, školky tak začaly přijímat i neočkované tříleté děti.

veronikav31
27. kvě 2022

@tahejhula s těmi neockovanymi dětmi jak kde ve školce,u nás kopii očkovacího průkazu i letos požadovali. Mě to bylo jedno, naše děti mají povinné očkování+TBC, do školky nejmladší syn chodí 2 roky.

tahejhula
27. kvě 2022

@veronikav31 moc nechápu, proč mi to píšeš. Každopádně u předškoláka nemají nárok vyžadovat potvrzení o očkování - je to nezákonné a velmi snadno napadnutelné, u mladších může rodič využít výhradu svědomí a dostat neočkované dítě do školky na ni. Což se samozřejmě řeší oficiálně, nikoli tím, že něco řeknu u zápisu.

veronikav31
27. kvě 2022

@tahejhula protože pokud čtu správně,tak tys byla první co psala že školky začaly přijímat i neockovane tříleté děti.no, nevím asi v obcích které mají moc místa ve školkách a málo dětí, protože pokud vím,tak kolikrát je problém umístit i předškoláky natož mladší děti a nejen na vesnicích,ale i městech.o čem vím,tak dětské skupiny očkování nevyžadují-mysleno pro mladší děti,ne předškoláky.skolel v našem městě je 7, okolní vesnice nejsou tak daleko a všude očkování chtějí,ba co víc, mají je v podmínkách 🤷

tahejhula
27. kvě 2022

@veronikav31 proto píšu, že to jde oficiální cestou jako výhrada svědomí. To je naprosto zákonná forma, kudy zkusit dítě do školky dostat. Čili to není tak, že rodič něco řekne a je hotovo, je to papírování. Časem to nejspíš povolí a ty děti prostě do školek přijímány budou běžně.