Nechali jste očkovat svoje dítě na rotaviry?

svetlanap
29. pro 2014

Ahoj, tak už jsem taky máma, chtěla bych se zeptat nechali jste očkovat svoje dítě na rotaviry? Uvažuji o tom, ale nerada bych ho zatěžovala očkováním zbytečně. Jaký na to máte názor, očkovat nebo ne? Pediatr je očividně proto očkovat, já jsem v rozpacích. Co myslíte?

andelka
29. pro 2014

@svetlanap neočkovala jsem ani jednoho. Nebezpečné je to hlavně pro děti ve věku do 2 let. Starší syn zřejmě rotavirovou infekci měl ve 22měsících (vypadalo to na střevní chřipku, ale pak jsem zjistila že dva dny předtím byl v kontaktu s dítkem, které rotaviry potvrzené mělo, bylo nemocné ve stejnou dobu jako můj). Zvládli jsme to doma. Mladší neměl nic, budou mu 3 roky.

vercas01
29. pro 2014

mě dr řikala, že nemusím očkovat pokud nepřichází do styku se školkovejma dětma... a to nepřichází takže neočkuji....

mysonek
29. pro 2014

@svetlanap dle mě zbytečné, zvlášť pokud budeš kojit. Já jsem zastánce očkování, ale rotaviry jsem nedávala.

mandala
29. pro 2014

Nepovinné očkování nedávám, to by člověk mohl dávat očkovat pořád proti něčemu, přijde mě to zbytečný u těch malých. 😉

mon_88017
29. pro 2014

@svetlanap Já jsem rotaviry očkovat nechala současně s meningokokem a pneumokokem a bylo to naprosto bez problémů, ale samozřejmě ty reakce na očkovací látku jsou natolik individuální, že se jinejm těžko radí.

teraolli
29. pro 2014

Naše Vanesska má dnes 7 týdnů a už má první dávku rotavirů za sebou naprosto bez jakékoliv reakce.

milmic
29. pro 2014

@svetlanap Neočkovala bych. Čím méně vakcín pro takto malé miminko, tím lépe. Nikdy dopředu nevíš, jakou reakci Tvoje dítě bude mít.
Moje dcera měla hexu + prevenar a měla reakce škaredé, ne úplně banální typu teplota.
Proti rotavirům by dítě mělo být chráněno kojením, podle mě je to jenom byznys farma firem a pediatrů. 😉

marecekavendulka
29. pro 2014

Neockuju.

sedmiteckas
29. pro 2014

Konkrétně rotaviry bych neočkovala. Ale to je můj názor, očkování je strašně citlivé téma a rozhodnout se musíte stejně jen vy, podle svého instinktu.

petula_88
29. pro 2014

Ockovala jsem. Neter to nekde chytla a skoncila v nemocnici.. Co se tyce obecneho ockovani, dcera mela reakci jen na prevenar

terezapetrova
29. pro 2014

@svetlanap moje sestra na to jako malá malém umřela (plné kojena takže kojení rozhodne pozitivni vliv nemelo... ) tak je to každého rozhodnuti jak je pak schopny vyrovnat se s následky, rotaviry se daji chytnou úplně všude, v MHD, na hřišti atd ty řeči lékařů, ze se to týká jen dětského kolektivu jsou fakt mimo, ale je asi fakt, ze zima není zrovna rizikové období, nejhorší jaro a podzim, přeji co nejlepsi pocit z Vašeho rozhodnuti

kocour1
29. pro 2014

Já jsem na rotaviry očkovat dala a musím říct, že během dceřiných dvou let u nás v rodině, či okolí proběhlo více střevních onemocnění, kdy to chytla komplet celá rodina a jediná dcera vždy úplně v pohodě...tak nevím, zda to bylo tím očkováním, ale při tom, jak jsem se cítila nahnutá na záchodě a nevěděla co kam strčit dříve, tak jsem děkovala své prozřetelnosti, že jsem očkovat dala.

leniczka23
29. pro 2014

@svetlanap Já jsem rotaviry nedala,doktorka říkala,že pokud nemá staršího sourozence školkového je menší pravděpodobnost že je chytí..a taky jsem si říkala no tak bude mít průjem..a ejhle rotavirová infekce na 9 měsících tak tak jsme to zvládli,že nemusel do nemocnice na kapačky,bylo to tak strašně rychlé a když jsem ho viděla chudáčka jak byl slabý...kdybych to mohla vrátit rozhodně je dám..

katyxq
29. pro 2014

Nedala jsem a nelituju - pravděpodpbnost vážného průběhu infekce není vysoká, vakcíny nejsou zrovna účinné a mají dost nežádoucích účinků (viz příbalový leták) ... navíc rotaviry jako takové nejsou nebezpečné, rizikem je možná dehydratace (a pokud se nedaří to zvládat doma, infuze v nemocnici to jistí). Raději riskuju mizivou pravděpodobnost nutnosti hospitalizace s rotaviry, než pravděpodobnější nežádoucí reakci na vakcínu a dlouhodobý negativní vliv přestimulování protilátkové části imunitního systému dítěte (zvýšení rizika vzniku alergií, autoimunitních nemocí, celkové nemocnosti, rakoviny apod.)
https://www.modrykonik.cz/rotarix
http://zdravi.e15.cz/clanek/mlada-fronta-zdravo...

apole
29. pro 2014

Já očkovala a tříletý dvojky nikdy nezvracely ani nesrajdily. Udělala bych to znovu!

mafeska
29. pro 2014

očkovala jsem 🙂

anina32
29. pro 2014

Očkovala jsem, v okolí vím o několika dětech které se rotaviry hodně natrápily, pobyt v nemocnici, dlouhá rekonvalescence... Reakce na očko nebyla žádná.

ajinkafo
29. pro 2014

Neočkovala jsem. Sama jsem rotavirovou infekci prodělala, kojená dcerka je ode mě nechytila. Já bych je teda neočkovala ani kdyby kojená nebyla, když se nemoc podchytí včas, jde zvládnout..navíc původců těchto infekcí je více, ne jen rotaviry..

luckyinka
5. led 2015

já jsem nechala dceru očkovat a udělala jsem dobře. když byl dceři rok, prodělala jsem totiž takovou rotavirovou infekci, že jsem skončila po 3 hodinách úporného zvracení na kapačkách. díky bohu dcera byla očkovaná a nic ode mě nechytla. když jsem sama zažila tento brutální průběh, radši bych dítě naočkovala. malá na očkování žádnou reakci neměla.

krystalka
5. led 2015

@svetlanap - ne, rotaviry jsme neočkovali, ani jsem o tom nikdy neuvažovala...a zpětně bych to udělala takhle znovu, synovi bude 7 let a doteď měl snad jednou nějakou slabší střevní infekci, kterou chytil od nás...ale my jsme téměř vůbec nenavštěvovali žádné dětské herničky, ani nechodili na různé dětské akce, plavání apod...trávili jsme většinu času někde venku, na výletech, v parku a tak, staršího sourozence, který by chodil do školky, neměl....takže relativně byla velmi malá šance, že by někde něco chytil....stejně tak jsme neočkovali ani pneumokoky a dosud neměl ani jednou zánět středního ucha, nebo něco podobného....dali jsme jen úplně základní povinné očkování, má jen hexavakcínu a MMR , nic víc...a doteď měl jen jednu angínu a neštovice, jinak jen sem tam běžná rýma....

reruna
3. kvě 2015

Tak my rotaviry neockovali, a ejhle, syn 5,5 roku je s infekci ted v nemocnici, mel velmi tezky prubeh a skoncil s dehydrataci na dva dny na kapackach a po 7 dnech to snad konecne vypada lepe, nicmene infekcni bude jeste dlouho a nebude smet do skolky, pracujici maminky pochopi, co to znamena a navic - chytil to od nej starsi syn 7,5 roku, ktery je navic oslabeny tim, ze ma i nestovice, obavam se dalsi hospitalizace i s nim, nehlede ze zameska spoustu casu ve skole.Ted uz se ockovat neda a kdybych tenkrat vedela, co vim ted, asi bych tu moznost ockovani zvazovala, rotaviry jsou nebezpecne i pro starsi deti, jak je videt