Očkování na meningokoka. Poznatky, zkušenosti, reakce?

fyii
26. srp 2019

Ahoj, uvítala bych poznatky po očkování na meningokoka obě vakcíny, reakce po očkování a průběh. Prosím jen o poznatky maminek, které to absolvovaly se svými dětmi.Vím, proč to musíme podstoupit, tudíž bych ráda eliminovala nevyžádané rady, že je to hloupost nebo zbytečnost. Děkuji za pochopení.

emamaira
26. srp 2019

Syn má dvě dávky bexera a nimenrix. Obe jsme začali dávat cca v 15 měsících. Obe bez reakce, syn nereagoval na žádné očkování.

leilinka1234
26. srp 2019

Dcera bexsero první dávka v 2 a 3/4, druhá cca 4 měsíce poté. Prý jí bolela ručička asi 4 dny, jinak nic. Nimenrix byl aplikován ve 3 a půl a po něm teplota 37,8, bolela jí hlava, otok v místě vpichu a zvracela. Reakce na jiná očkování víceméně neměla.

monykatvrda
26. srp 2019

Syn 2 roky 9 měsíců, první Bexero bez reakce, po druhé vakcíně si asi čtyři dny stěžoval na bolest ramene. Na žádné jiné očkování nikdy reakci neměl.

ajika
26. srp 2019

Syn 3 roky, bexero. První dávka bez reakce. Druhá dávka zvýšená teplota 37,5 (odpoledne po očko) a celé odpoledne jen ležel, strašně ho bolela nožička a nemohl na ní vůbec stoupnout. Vakcína byla dopoledne, po obědě šel spát od té doby ležel a na nohu stoupl poprvé až v sedum večer, docela hrůza. Ale druhý den ráno mu nic nebylo, po očkování ani památky, tak i tam jsem ráda, že je očkován a chráněn.

zelenaesmolda
26. srp 2019

@fyii
ockovala jsem obe vakciny,reakce vubec zadna.

radka313
26. srp 2019

Dobry den nechavala jsem.malou ockovat kdyz mela za sebou povinna ockovani mame uz 2 davky bexera a zvladla je dobre na radu lekarky jsme davali hned doma cipek ted po roce nas ceka posledni tak uvidime

nazka
26. srp 2019

@fyii ahoj, my dávali obě. Nimenrix úplně v pohodě a u bexera dcerku bolela ruka den dva po vpichu. To bylo celé. Začali jsme dávat ve 2 letech.

eva_sam
26. srp 2019

@fyii Dcera má naočkovány 2 vakcíny Bexsera a jednu vakcínu Nimenrix. Vždy měla velké bolesti nohy (vakcíny byly aplikovány do stehna), nemohla ani chodit. Ale po podání Panadolu a spánku již bylo vše v pořádku. Na jiná očkování neměla žádnou reakci.
Pokud jste pojištění u VZP, tak dává na toto očkování celkem dobrý příspěvek.

sudylichozrout
26. srp 2019

@fyii dcerky cca 3 roky a 1 rok, zatim maji jen prvni davku tusim Brexera (to drazsi), na druhou teprve pujdou a ta druha vakcina nas taky jeste ceka. Obe holky byly absolutne bez reakce. Doufam, ze tomu tak bude i nadale 🙂

teeerez
26. srp 2019

Jake 2? Je jich vice 🙂 Jinak 2 deti ockovani Nimenrix, zcela bez nezadoucich ucinku. Bexsero 1 dcera bez potizi, druha taky ok jen nejakou dobu bolest ruky, vyraznejsi, ze si na to stezovala nekolikrat behem dne, ale zase ne tak, ze by byla limitovana v pohybu. Nicmene jsme se obesli bez nutnosti davani Paralenu. Kompletni naockovani probehlo u jedne do 3 let, u druhe do 4. Start byl u mladsi Nimenrixem kolem 2 let

clementina
26. srp 2019

Dítko 3 roky, Nimenrix bez potíží, Bexsero zvýšená teplota a únava, bez bolesti v oblasti vpichu.

sudylichozrout
26. srp 2019

@teeerez Jsou dve vakciny. Jedna pokryva nekolik kmenu dohromady, druha jen jeden, ale ten v CR nejrozsirenejsi. Nicmene nase lekarka doporucila obe vkciny, pry se uz objevuji i ty ostatni kmeny.

hezz17
27. srp 2019

Můžu se zeptat, jak je očkování hrazené a v kolika letech se dává? Já o něm dost přemýšlím, ale upřímně jsem myslela, že jsme to už prosvihli. Dveří budou 2roky. Diky

hezz17
27. srp 2019

Můžu se zeptat, jak je očkování hrazené a v kolika letech se dává? Já o něm dost přemýšlím, ale upřímně jsem myslela, že jsme to už prosvihli. Dveří budou 2roky. Diky

fyii
autor
27. srp 2019

@emamaira dekuji, ma nejak vliv vaha ditete na toto ockovani?

marelle
27. srp 2019

Moje dcera 2,5 r obě vakcíny bez reakce. U Bexsera si tedy stěžovala, že ji bolí ruka, ale nijak extra ji to neomezovalo. A je to hubeňour 11-i kilový, co se týče vlivu váhy 😉

teeerez
27. srp 2019

@sudylichozrout vice kmenu pokryva Nimenrix a Menveo, kmen B pokryva Bexsero a Trumenba

travnulee
27. srp 2019

@fyii syn byl na bexeru, když měl 3,5 let, davala jsem na doporučení dr.preventivně paralen, po první dávce prvni den bolest ruky, že fakt plakal dokud neusnul, dva dny s ní moc nehybal, citlivá byla cca 14 dni, a celých 14 dní byl takový uknourany, často si stěžoval, že ho něco bolí (zdravotní sestra mi rikala, že to mohlo být něco, co mají děti třeba i po nemoci, nazev už jsem zapomněla), druhou dávku jsme davali za dva a půl měsíce a to měl akorát v ten den tu ruku citlivější, jinak už bez reakce. S mladším synem půjdu asi ve dvou letech, možná ještě dřív.

eva_sam
27. srp 2019

@hezz17 Očkování není hrazené z pojištění. 1 vakcína Bexsera cca 3.000 Kč, 1 vakcína Nimenrix cca 1.500 Kč. Ale pojišťovny přispívají. Nám celkem VZP proplatila 3.300 Kč.
Také jsem dceru nechala očkovat až ve dvou letech. Horní věková hranice u tohoto očkování není.

Dcera měla teď ve třech letech první dávku bexera, navečer lehce teplota. Byla protivná a ruka ji bolela ještě druhý den. Jinak ok. Čekáme teď 4 měsíce a půjdeme na další dávku. Mladší dcera to dostane až po očkováních co teď dáváme 😉🙃

emamaira
27. srp 2019

@fyii vaha vliv nemá, syn je drobný, v roce a půl 9kg a problém nebyl.

zoyee
27. srp 2019

Dcera dostala teď v červenci první dávku bexsera, první noc celkem vysoká teplota (nesnáší paracetamol, takže nedostala preventivně). Jinak ok, vpich měla do ruky a cca měsíc to měla červený, ale nebolelo na dotek. Druhou dávku by měla dostat v lednu. Potom půjdeme i na tu druhou vakcínu.

travnulee
27. srp 2019

@hezz17 ještě bych dodala, vůbec jste to neprosvihli, riziková skupina jsou děti do pěti let a puberťáci. Bexero se po druhém roce ockuje ve schematu 1+1 (byli jsme dle stránek od Petráše s dvouměsíčním rozestupem), nimenrix je jen jedna dávka.

fyii
autor
27. srp 2019

diky vsem za odpoved. dneska jsem byls u doktorky a rikala, ze ten Nimenrix se po 5 letech preockovava, ta druha vakcina pjsou dve nebo tri davky uz se pak nepreockovava ( do 2 let .jsou 3, od 2 let jen 2)

maurrie
18. říj 2019

@fyii ted jsme davalo bexsero ve trech letech a dcerka az druhy den teploty, ale mela je 2,5 dne. V den ockovani nic. Nic ji nebolelo. Za mesic mame jit na Nimenrix a pak zas na Bexsero. Bexsero u nasi dr stoji 3000kc za davku a pro tri letou se davaji uz jen dve davky. nimenrix bude stat cca 1700kc. Na meningokoka b vzp prispiva do listopadu 2500kc a na toho c a ostatni prisoiva dalsich 800kc.

betelges
18. pro 2019

@ajika a dávala jste synovi neco kvůli té bolesti nohy, prosím? Syn po očko 2.hexy a po probuzení velký brek a též si nestoupne. Teplota jen mírně zvýšená. Díky

eva_sam
18. pro 2019

@betelges já dceři dala Panadol sirup

ajika
18. pro 2019

@betelges ano,dala jsem take panadol sirup

betelges
9. led 2020

Diky se zpožděním za vaše odpovědi 🙂