Očkování proti černému kašli. Jaké jsou vaše zkušenosti?
Holky jaky mate nazor na ockovani proti cernemu kasli? Ted nevim jestli muzu jit od 20-23tt,byla jsem u obvodni a tam to slysela poprve a chystam se to probrat na gynde samozrejme... Miminko ma pry nulovou imunitu.. jsem prvorodicka takze nechci neco podcenit,na druhou stranu nejsem clovek co by hned do sebe neco cpal co se rekne... diky moc
@pavlah8 ahoj, byla jsem se ockovani na tetan, cerny kasel a zaskrt kdyz jsem byla ve 36 tydnu těhotenství
Vahala jsem, ale doporucila mi to obvodni, gynekolozka i detska doktorka
Ono zalezi, kazdy ti asi poradi neco jineho, ale ja radeji sla, je tech pripadu docela dost, s miminkem proste mezi lidi chodit budu, minimalne na kontroly k detske a clovek nikdy nevi
Mě to taky doporučili na gyndě. Moje obvodní ještě prý nikdy žádnou těhotnou neočkovala, takže neví jakou očkovací látku použít.. Jakou očkovaly v 3.trimestru vás?
@pavlah8 naše druhorozená dcera měla hrozné alergie a očkování nám u ní nebylo doporučeno, první hexu dostala až po prvním roce. Na druhou stranu, starší byla očkovaná v řádném termínu a měla na všechny druhy očkování šílené reakce. Mladší to zvládala mezi prvním a třetím rokem absolutně bez jakýchkoliv reakcí. Po těchto zkušenostech jsem se rozhodla jít na očkování v třetím těhotenství a miminko opět nechat očkovat až později. Bylo mi to ale doporučeno až v 32. - 34. týdnu. Ve druhém trimestru určitě ne. Jde o to, aby to bylo v takovém termínu, kdy stihnou protilátky přejít na plod, takže ne před porodem, ale když už je miminko větší. Černý kašel je u nás teďka běžně rozšířený a to celoročně. Je to nemoc, která je do půl roka miminka život ohrožující, zároveň nežádoucí účinky na hexu v prvním roce života dětí nejsou zanedbatelné, bohužel jich máme v okolí hned několik, některé i celoživotní, takže za mě má v tomto případě očkování rozhodně smysl. Na žádné jiné očkování bych ale v životě nešla.
Byla jsem ockovana boostrixem v tehotenstvi
Já jsem neočkovací celkem dost, ale černý kašel bych si v těhotenství dala.. hexa jako taková nemá až tak účinnou složku proti černému kašli, řádí celkem dost a toto je celkem dobrá možnost, jak předat miminku protilátky .. v případě pochybností, bych si nechala nabrat protilátky, abych si byla jistá, že má očkování smysl
Byla jsem na očkování v třetím trimestru a určitě bych doporučila. Bohužel je černého kašle čím dál více a takto může člověk snadno ochránit miminko hned od narození.
U první jsem měla rizikové těhotenství a nikdo mi to ani nenabízel. Že se to očkuje, jsem se dozvěděla až ve druhém těhotenství. Jelikož už jsem starší dítě doma měla, tak jsem se rozhodla jít. Doporučili mi to 3 lékaři nezávisle na sobě a nechal se očkovat i manžel.
Měla jsem Adacel.
Já jsem se dala očkovat hned když se černý kašel u nás znovu objevil.Delam ve zdravotnictví.Jako těhotná bych neváhala.Černy kašel dokáže novorozence hodně potrápit.
V těhotenství vám nedoporučí v lékárně prakticky ani kapky do nosu, ale očkovat to jo, to je potřeba. Pro mě to absolutně postrádá logiku. Očkovat bych se nenechala. Černý kašel tu s námi byl, je a bude. Když to budete pár let sledovat, vrací se ve vlnách a vždycky to nezapomenou řádně zmedializovat.
Monovakcína na ČK na českém trhu neexistuje. Vždy dostanete trojkombinaci černý kašel, tetanus a záškrt. Jmenují se Boostrix a Adacel. Osobně jsem byla na přeočkování před 15 lety a měla tak nepříjemnou reakci, že mi bylo skoro týden blbě. A to jsem byla zdravá a netěhotná. Teď jsem byla na testech protilátek jako samoplátce. Tetanus stále protilátky vysoké, ČK nic moc. Ale ani to pro mě není důvod se nechat znovu přeočkovat. Ano, černý kašel je svinstvo a pro miminka do 6 měsíců velmi nebezpečný. Ale nákaza nastává až po cca hodině přímého kontaktu s nakaženým. A i očkovaní mohou být bezpříznakový přenašeči. My se snažíme dodržovat základní hygienická pravidla, selský rozum a je to dobrý. Zatím se u nás doma nevyskytlo nic takového jako ČK, svrab, vši, letos ani chřipka.
Mám tetanovku s černým kašlem z roku 2022. Kdybych byla těhotná znova, nechám se znova přeočkovat. Benefity převažují rizika celkem jasně.
V životě jsem si nedala žádné očkování,které nebylo povinnne,ale teď u dcery jsem se očkovat na černý kašel dala.A jsem za to moc ráda.Nemela jsem žádnou reakci,jen bolest ruky.Duvody bylo takové,že máme staršího syna ve školce,tatínek pracuje ve firmě s mnoha lidmi,teta ve škole,kde se ČK vyskytl a celkově jsme se od porodu nechteli stranit návštěv,výletu atd.
@jancabr není nebezpečný jen pro miminka do 6 měsíců.. já to řešila před 11lety u 14měsíčního syna a tohle peklo teda nikomu nepřeju, kluk byl dva měsíce úplně hotovej, nespal, nejedl, troje antibiotika, troje kortikoidová vdechovadla, zničené sliznice jsme řešili roky.. já se učila u dr. kašlat v klubíčku, abych si nezlámala ze záchvatů žebra, nemohla jsem si za chůze narovnat.. myslím, že i týdenní nevolnost z očkování je těžká pohoda proti průběhu bez protilátek (ty syn teda z hexy bohužel neměl žádné a pak už ji u nás doma nikdo nedostal)
Diky vsem moc za nazor

@pavlah8 ja jsem se nechala ockovat. Bylo mi to doporuceno az po 30tt tedy, prostě v 3.trimestru. Nemela jsem zadnou reakci,u prakticke jsem platila 1000Kc,700Kc mi proplatila pojišťovna (VOZP). Za me určitě doporučuji,predstava, že dítě chyti černý kasel,tak mu není pomoci. Ja mam navic 2 predskolni deti, už tak tahaji ze školky same nemoci,lidi kolem jsou bezohledni (na kafe chce kamoska prijit s nemocnym 4letym ditetem,druha kamaradka bere na karneval nemocného syna, protože se přece na karneval těšil 😱😱🤮), takže za mě určitě ano. Miminko pak ma očkováni na černý kašel z Hexy vakciny,ale chráněné bude prej až po druhé davce,to jses nekde 4.,nebo 5.mesic jeho života..