Odmítnutí očkování na tuberkulózu

pikl
22. bře 2018

Ahoj holky,
Prosím o radu, pokud má někdo podobnou zkušenost. Máme oficiálně povinnost očkovat dceru proti tuberkulóze, protože se manžel před spoustou let zdržoval déle než 3 měsíce v zemi s jejím výskytem. Když jsme o tom mluvili s pediatričkou, tak říkala, že si myslí, že v našem případě toto očkování není třeba a ať se domluvíme přímo s doktorem v očkovacím centru. Tam se už delší dobu nemůžu dovolat a přemýšlím, že to nebudu dál řešit, protože dceru stejně očkovat proti tuberkulóze nechceme. Bude nám za to hrozit nějaký postih, nebo to nebude nikdo řešit?

zdenkaell
22. bře 2018

A proč jsi to teda do toho dotazníku uváděla, když ho nechceš? 😀

pikl
autor
22. bře 2018

@zdenkaell protože jsem v té době netušila, proč to vyplňuju :( příště už bych to tam nepsala

zdenkaell
22. bře 2018

Vždyť je to v nadpisu toho papíru.
A proč ho nechceš, jestli se můžu zeptat?

pikl
autor
22. bře 2018

@zdenkaell ach jo, psala jsem tenhle dotaz, protože jsem doufala, že mi někdo s konkrétní zkušeností poradí. Jestli vy tuhle zkušenost nemáte, tak to nemá smysl dal rozebírat.

kajalka
22. bře 2018

To víš, že to odmítnout můžeš. Jsi rodič a zodpovídáš za dítě. Postih dle mého nehrozí, když nehrozí ani za odmítnutí povinného očkování.

martasl
22. bře 2018

No nevím,jestli odmítnou očkování proti TBC je moudré.V dnešní době,kdy do republiky může přijít kdokoliv odkudkoliv....například my jsme loni měli výskyt TBC v zaměstnání,kdy to tam dovlekli nový zaměstnanci z Bulharska.Část pracovníků,kteří s nimi přišli do kontaktu museli na rentgeny plic.Naštěstí se u nich nic neprokázalo.Ale člověk nikdy neví,dcera v prvním ročníku střední školy musela s celou třídou také na rentgen a odběry,protože u jejich učitelky bylo podezření na TBC.Nakazit se člověk od nemocného nebo přenašeče,který o tom nemusí ani vědět je snadné.....Samozřejmě,je to každého věc,ale já osobně bych zdraví svého dítěte neohrozila...

xsenova
22. bře 2018

@pikl TBC je dobrovolne - nie je povinne ockovanie. Takze ti to nemozu vnutit. A tvoj manzel urcite TBC nemal - to nie je nieco, coho si nevsimne. TBC sa ockuje preto, lebo ak osoba bola chora, tak moze nakazit male dieta - takze sa pytaju ci mas v rodine pribuzneho ktory bol na TBC chory a lieceny. Ale tvoj manzel chory nebol, tak nemas co riesit.

rekre
22. bře 2018

Ja teda tuto zkusenost s odmitnutim nemam....ale dcera byla take indikovana k ockovani s ohledem na mou dlouhodobou praci v Cine pred nekolika lety. Ockovani TBC jsme po konzultaci s pediatrem odlozili az po zakladnim ockovani. Byla ockovana v 8mesici a jak ockovani tak i nasledna kontrola po 4tydnech probehla naprosto v poradku. Nevim jake mate duvody neockovat, ale me to bylo podano jako doporuceni nikoli povinnost dceru nechat na TBC ockovat. Z toho usuzuji ze to zalezi jen na Vas.

treasurka
22. bře 2018

@pikl Ano, řešila jsem to přím s dr. Chlíbkem z České vakcinologické společnosti, doporučuji mu napsat, záleží na konkrétních okolnostech. Mně nakonec doporučil neočkovat, pediatrička porti tomu nic neměla a problém nebyl.

luj89
22. bře 2018

@pikl A neni to nepovinne ockovani? Kdyztak zkus fb skupinku ,,Informovane ockovani a muze se hodit,,. Jinak bych tedy proti tbc taky neockovala...

pikl
autor
22. bře 2018

@treasurka děkuji za info, přesně tohle jsem potřebovala vědět. A pediatricce jsi pak musela předat nějakou zprávu od doktora Chlibka o tom, že nemusíte očkovat?

pikl
autor
22. bře 2018

@xsenova @rekre @luj89 nám právě bylo řečeno, že kvůli tomu dotazníku v porodnici, kde jsem uvedla zemi, kde manžel pobýval, je pro nás očkování povinné. Z porodnice nám pak dali i zprávu, kde to očkování zmiňují, takže to bohužel musíme řešit

packaf
22. bře 2018

Očkovat nepovinou vakcínu nemusíte, ani když napíšete do nějakého dotazníku, že jste byla na nějakém dlouhodobém pobytu v Číně a jiných zemích, kde je hygiena místních obyvatel mizerná. Je to nepovinné a bylo toto očkování zrušeno z povinného očkování přibližně před 7 lety pro vysoký výskyt nežádoucích účinků (těch závažnějších) a nefunkčnost vakcíny. Nemůžou vás sankcionovat ani za odložení/odmítnutí povinného očkování, i když tím rádi pediatři straší (přicházejí o peníze za pár minut práce, většina doktorů zarytě věří, že očko funguje na 100%, i když na medicíně o tom téměř nic nestudují, NÚ už vůbec neberou). Po nálezu ÚS se již pokuty nedávají (u povinného očkování). Rozhodnutí je jen na vás, vy nesete odpovědnost za to, že se necháte "ukecat" doktorem, dnes vám nikdo nepotvrdí, že máte dítě poškozené po očkování, doktoři to písemně neuvedou nikde!! Takže pokud (a teď uvádím extrémní, ale ne výjimečný případ) vám dítě ochrne, tak se o něj budete muset postarat, popř. odejít z práce a žádné odškodnění nedostanete.

treasurka
22. bře 2018

@pikl Nn, jen jsem jí přeposlala maily.

stuplakova
22. bře 2018

@pikl Manžel se zdržoval v zemi s touto nemocí pře několika lety, může to mít ještě nějaké následky? Je tam nějaká inkubační doba? Asi bych se zkusila domluvit v tom očkovacím centru a pokud by byly nějaké šance, že by jí mohla nějak dostat, tak bych asi dala očkovat.

rajani
23. bře 2018

@stuplakova pokud znáte informace o nemoci a ne pouze strašení, výjde vám, že očkovat v tomto případě je blbost, jen protože tatínek byl v nějaké zemi a přijel zdráv.

Přesně, jak se píše výše. Je to dobrovolné, a i u povinného k očkování musí dát zákonný zástupce souhlas (či nesouhlas). až na zákkladě souhlasu může lékař očkovat.

U pediatry bych sepsala odmítnutí očkování na TBC, aby byl zápis, že jste se na to nějak nevyprdli. Jen prostě jste se po zvážení všech infromací, rozhodli neočkovat. Pokud byste se dovolali do kalmetizačního centra, udělala bych totéž, podepsala nesouhlas 🙂

Jo bohužel, ve všude je bohužel papír nad zdravím :D

Osobně bych určitě neočkovala, jednak tatínek je zdravý a za druhé BCG vakcína je taková trošku sporná co do funkce a nežáádoucích učinků.

rajani
23. bře 2018

@pikl jak píše packaf. jedna velká pravda :/ Rozhodujte se prosím dle reálných informací, né jen podle strašení lékařů. Mnohdy opravdu jen straší, manipulují, ale k reálným datům je to daleko.

luc14
23. bře 2018

My jsme očkovali TBC dobrovolně, i když nám v dotazníku nevyšla. Tady se na to stojí fronty, vakcín jen málo. TBC je stále reálné, víc než jiné povinné vakcíny.

kajalka
23. bře 2018

Ještě ti dám info - muž byl na školení, kde jim říkali, že tbc se přenáší především mezi rodinnými příslušníky, krátkodobý kontakt není dostatečný pro nakažení, musíš být s nakaženým s aktivní tbc v kontaktu několikrát po dobu několika hodin, minimum se udává tuším 4 hodiny. Takže to fakt nemůžete chytit někde v mhd..

packaf
23. bře 2018

A pana Chlíbka s panem Prymulou nepovažuju za kapacity, když mají osobní zájem na proočkovanosti pokud možno 110%. Dcera p. Prymuly pracuje na vysokém postu ve farma firmě, p. Chlíbek má také vazby k této "bílé mafii". Ti budou očkovat hlava nehlava.

pikl
autor
23. bře 2018

Děkuji za všechny objektivní komentáře. My jsme rozhodnutí neočkovat, věřím tomu, že existují důvody k tomu, proč bylo povinné očkování zrušeno, a my spadáme do rizikové skupiny jen proto, že manžel byl před 20 lety v rizikové zemi. Jen teď řešíme, jestli je možné "nechat to vyšumět", nebo je potřeba něco podepsat. Zkusím doktorovi ještě napsat (byl nám doporučen dr. Pekárek z Prahy 13)

packaf
23. bře 2018

Před 20 lety? 😀 co si pamatuje dotazník z porodnice, tak ta.m bylo období myslím 3 roky, 20 let bych opravdu neřešila. Nebojte se, za nepovinné očko vás opravdu nemůžou nijak pokutovat, nahánět po soudech nebo strašit sociálkou. 😉

ivankapri
23. bře 2018

Oni měli dobré důvody, aby jej zrušili, myslím, že jsem zdůvodnění četla na státním zdravotním ústavu, ale teď to zanic nemůžu najít.

kaja2016
23. bře 2018

@zdenkaell Nerejpej🙂 Vyplnuje se to v prubehu porodu...

kaja2016
23. bře 2018

@pikl My taky meli povinnost. V ockovacim centru mi rekli, ze kdyz jim nikdo neprijde, tak to nikam nehlasi. Zajdi tam, zeptej se. Nam to teda hodne hnisalo, myslim, ze to je opravdu zbytecne to davat takto malym detem.

mary.jane
23. bře 2018

@kaja2016 to teda nevyplnuje. Dostava se k vyplneni az druhy den, takze vymlouvat se, ze byl clovek tak mimo, ze ani nevedel, co tam pise... ja nevim, no 😜

kaja2016
23. bře 2018

@mary.jane A tak to teda vyplnuje! 🙂 Tak asi teda zalezi, jak kde🙂 Ja to vyplnovala mezi kontrakcema... JInak ani po porodu jsem nebyla uplne pricetna, takze bych to nikomu neomlacovala o hlavu ani v tomto pripade...🙂

hanafaustyna
23. bře 2018

Necetla jsem diskusi ale také jsme meli ockovat.deti co byly ockovane jeste v porodnici to snaseli krasne,zadny vpich neni videt. U dcery nebyla ockovaci latka,sla az v cca pul roce a hruza. Vic jak 3 mesice ji to hnisalo a ted ma jizvu. Takze bych ockovala co nejdriv. A ockovala. Tbc se tu vyskytuje cim dal vic

ladyhacek
23. bře 2018

TBC není povinná vakcína ( je spíše nedostatek co vím) takže očkovat dle mě nemusíš.
My očkovat chtěli manžel pracoval ve věznici kde se vyskytla. Zažádali jsme o očkování a bylo nám řečeno, ze je málo vakcín a že nás zařadí do pořadníku. Pry jsou očkování přednosti akutní případy.
Synovi jsou tři a nikdo se neozval. Manžel mezi tím změnil zaměstnání tak neřeším

zdenkaell
23. bře 2018

@kaja2016 no to nevím kde jsi rodila teda, ale normálnš se to vyplnuje až na šestinedělí.