Sestra spletla očkování, jak byste reagovaly?
Ahoj maminky, sem zoufalá. Minulý týden jsme šly s 4.měsíční dcerou na očkování. Naše Mudra měla dovolenou a byla tam zastupující lékařka, sestra se mě zeptala jaké máme poslední očkování, tak sem ji řekla ze jsme před 2 týdny dostali první dávku Prevenaru 13, tak vzala vakcínu a nechala od zastupující doktorky píchnout malé další, pak při placeni zjistila, že měla malá dostat pouze Hexu a ten Prevenar až 24.2. protože sme byly s Mudrou domluvené že to rozočkujeme. Je to normální, aby naočkovali dítě a nepodívali se co maji očkovat???? Dneska jdeme už k naší doktorce znovu protože mi ještě ta sestra volala, že ji zapomněla ten minulý týden udělat prohlídku.... Jsem zvědavá na dnešní rozhovor s doktorkou jak byste reagovaly vy?? Jo a pichli ji hned i tu Hexu
tak v tomhle bych byla dost tvrdá a rozhodně si někde stěžovala.. tohle je velké pochybení.. tohle si sestra i lékařka musí hlídat, jde o zdraví, ty vakcíny nejsou čajíček.. a jak může zapomenout udělat prohlídku? ..
naše mudr nejdřív prohlíží, zkoumá jestli je dítě v pořádku a potom až očkuje.. tohle mi přijde docela nezodpovědné
Trochu mi to připadá jako přenášení zodpovědnosti na druhé. Já nic já muzikant. V prvé řadě ty jsi matka a jsi zodpovědná za své dítě. Byla jsi v ordinaci s malou a tudíž, když se ti něco nezdálo, měla jsi ty zasáhnout a sestru a dr zastavit. Když vím, že jdu na 1 očkování, tak když vidím druhou injekci, tak reaguju.
Neříkám, že se u dr nestala chyba, stala se a to v tom, že si nikdo pořádně nezkontroloval, co přesně se má na té Vaší návštěvě dít.
U naší dr taky probíhají zástupy a nikdy se nám nestalo, že by zastupující dr nevěděla,co je naše malá zač a co má případně za problémy apod.
Na dnešní návštěvě u Vaší dr bych tedy spíše vyřešila, že zástup nebyl úplně košer, že zastupující dr nevěděla co a jak a řekla bych jí co se stalo, ale to je asi tak vše. Pokud ta sestra normálně u ní pracuje, může jí doktorka nějakým způsobem potrestat (platově), pokárat. Rozhodně bych se neoháněla žalobama a výhružkama, tohle nikam nepovede.
@jika10 no já si zas dovedu představit mladou,nezkušenou maminku,která věří,že dr.ví,co dělá.. prostě jsou chvíle,kdy stojíš jak opařená a nezmužeš se na nic. to je skoro to samé,jako se ptát někoho,koho okradli "a proč ses nechal okrást?proč jsi neutek? " 😉 ale jako v celku s tebou souhlasím,já takovou zkušenost naštěstí nemám a ani mít nebudu.
A mě fascinují rady ohledně podání žaloby 😀 Běžně se tyto vakcíny očkují dohromady, syn měl dohromady hexu+synflorix+rotarix, bez reakcí. Když jste byli domluvení jinak, tak by se to stát nemělo, ale žaloba? No už vidím jak to řeší soud a jak ho potom antivax nařkne že je soudce podplacený výrobci vakcín 😀
@saminomimino Ale vždyť píše, že jí říkala, že Prevenar měli před dvěma týdny, takže to sestra asi blbě pochopila. A maminka nevěděla, že jí píchá zase Prevenar, jak by mohla? Určitě ji nenapadlo to kontrolovat, když to jasně říkala. A že píchli druhou, tak asi byla maminka v šoku, uvědomila si to až doma... Kolikrát se mi stalo, že jsem něco mohla udělat jinak až později, až se mi to rozleželo v hlavě. Ale sestřička prostě jednala automaticky. Vzala Prevenar, který jí ležel v hlavě, protože o tom maminka mluvila a až pak se podívala do záznamů. Splést se může, ale že se vůbec nezajímala doktorka... Co tam dělala? A navrhla vůbec naočkovat i tu Hexu ona nebo zase sestřička? A když nemá s očkováním zkušenosti, měla si dát větší pozor a kontrolovat. Jestli se teprve učí, tak to nemá nechávat na sestřičce. Očkovat Hexa a Prevenar dohromady se sice smí, ale mnoho odborníků to nedoporučuje. Raději rozložit... Nevím, ale fakt bych taky byla sprostá. Navíc NÚ se můžou objevit do dvou týdnů. Rozestup mezi očkováními se doporučuje měsíc, aby mělo tělo ještě další dva týdny na rekonvalescenci (dva týdny po očku bojuje s nemocemi a vytváří protilátky, další dva týdny se dává dokupy laicky řečeno). Takže já bych byla hodně naštvaná. Jediné, co můžu normálně poradit, nechte si teď velký rozestup a doočkujte později. Počkejte raději měsíc, tělíčko toho teď během dvou týdnů do sebe dostalo dost :(
@lrg však co píši jiného,paní si má své dítě ohlídat sama,ne přenechat zodpovědnost na lékaři navíc na záskoku,prostě chybu vidím na straně matky.......
Tedy holky já se nestačím divit. Za tohle doktora zažalovat? Tenhle svět je fakt padlý na hlavu.
Neříkám že ti není chyba. Ale rozhodně ne života ohrožující, nebo která by překročila běžné prováděné postupy.
@hohe prevenar není proti 13 nemocem, nýbrž kmenům, což je jaksi rozdíl 😉 Navíc největší problém není to, jestli je vakcína proti 1 nemoci nebo 10. Ale záleží proti kterým nemocem (jak reaguje imunitní systém). A hlavně, že 2 vakcínami se dostane do těla dvojnásobná dávka "sraček" 😝
Za podání vakcíny má odpovědnost lékař. Ne matka. Ta není lékař. To bychom si mohli píchat vakcíny sami. A říct mi doktor po pochybení: "nemám s tím moc zkušeností..." za rámeček by si to rozhodně nedala. Jde tady o zdraví, ne o pečení rohlíků, kde si spletu hrubou mouku s hladkou. Má to úplně jiné následky.
@lennittka Proč by nemohlo mimčo dostat dvě vakcíny naráz?? Malému také dávali Prevenar 13 a Hexa vakcínu dohromady. Všechny tři dávky, co zatím dostal. A vždy naprosto bez komplikací 😉
To jsem si vzpomněla na smutný příběh z Orlové, kde při testu na cukrovku byla třem těhotným ženám podána dezinfekce místo vody s cukrem. Myslíte, že si za to ty těhotné můžou samy? Že umřely svou vlastní vinou, protože si měly zjistit, co pijou?
@svetlus_pepca to ano....ale pani mela ockovani rozlozene-coz znamena , ze ockuji jedno a za 14 druhe.......a ji misto hexa vakciny naockovali zaroven znovu ten prevenar.
@svetlus_pepca právě že může. Ale ideální to rozhodně není.
@iunkas nemyslíš si, že porovnáváš dvě odlišné věci? Něco jiného je podat 2 vakcíny najednou, což je "povolená" možnost, navíc nikoho neohrožujícího na životě. Versus věc, která člověka zabije? (když jsme u toho, já si nedovedu představit, že bych něco podobného dobrovolně vypila, to smrdí na metry daleko, na to to pozřít)
No, páni. Já nestačím zírat. Kamenujete tu matku?? Takže až budete ležet ve špitále na operačním stole s bolavým slepákem, taky budete kontrolovat, jestli vám vyoperovávají slepák?? Šmarja, to jsou názory teda...Ano, u doktorky se ptám, když něco nevím, když mě něco zajímá. Ale jako že bych řekla sestře: "Ukažte, já si prohlédnu tu skleničku s vakcínou, zkontroluju jehlu,...!" ...a kdyžtak si to rovnou píchnu sama, že jo?! Bože, bože 😀
@eloana Ano, to chápu. Taky má reakce patřila příspěvku, kde bylo řečeno, že se dvě očkování naráz dávat nemohou 😉
@lenkavd Ale i vakcína dokáže zabít, je ohrožující na životě. A právě, když je podána tímhle stylem. Povolená možnost je sice podat dvě vakcíny, ale zároveň je povolený rozestup měsíc!!! Ne dva týdny. A o to právě jde. Třeba zrovna Waldemaru Matuškovi chybným očkováním zemřely dvojčata. Chtěla bych vidět, jak byste mluvili, kdyby se dítku po téhle chybě něco stalo. Takže porovnávám podobné věci ne naprosto odlišné.
@svetlus_pepca jj no sestra proste ockovala standard....kazdopadne bych to doktorce rekla....(stezovala si) nic mene priste furt hlasit.... mam to rozdelene- vim, ze jsem jedna z mala ,ktere to tak maji-u nas to spousta maminek neresi.....takze se to ta sestra nepamatuje a jde delat rutinu nic mene to ji neomlouva.......ale vim,ze si to musim pohlidat proste sama
@saminomimino na druhou stranu-pokud ji pichli prvnni prevenar, tak by si asi stejne nepomohla, kdyby ji zarazila......sestra se mela podivat do ockovaku a videla by, ze prevenar ma dostat az za 14 dni.....to je proste chyba sestry.....
Ano prvně pichly Prevenar, měla sem si to pohlídat ☹ jinak už sme doma z kontroly a o tom Mudra vůbec nemluvila jen že poslední Prevenar dostane až v březnu.
@lrg No, s tím moc nesouhlasím, já mám kolikrát co dělat, abych malého utišila a ani nevnímám, co se kolem děje, nebo kdyby matka onemocněla a k doktorovi šel tatínek, tak ten většinou neví už lautr nic. To je, jako kdybych ušila zákaznici šaty, které by ji neseděly a pak ji jenom řeknu, to je vaše chyba, to jste si měla ohlídat. Takhle to přeci nefunguje.
Kontrola především měla být ze strany sestry a lékařky. A ne se k tomu takto laxně stavět. Neříkám hned podávat žaloby, ale písemnou stížnost bych určitě zvažovala. Nehledě na to, že těch pochybení bylo evidentně více (nebylo vyhověno - rozložení vakcín na žádost matky, termín podání 2. dávky prevenaru dříve, neproběhla prohlídka dítěte před podáním vakcín, ...)
Co se stalo je neomluvitelné, ale stalo se. Je fakt, že by se měla sestra nejdřív ujistit a doktorka zkontrolovat.. Příště by se mohlo jednat o něco mnohem vážnějšího. Asi bych to nenechala jen tak. Určitě by to hodně zasáhlo do důvěry doktorka/matka.
Malá bude určitě v pořádku, já dávám Hexu i Synflorix najednou pokaždé. 😉 Dneska jsme byli už na třetí dávce.
@iunkas jsou státy, kde se dává po 14 dnech. A to jestli se dá prevenar v odstupu 14 dní a nebo prevenar a po tom 14 dní hexa není žádný rozdíl. Tedy za mne to jsou dvě odlišné věci. Vypít "jed" a podat očkování tak, jak velká část běžně očkuje....
Já neomlouvám ani sestru ani doktorku. Je to chyba, ale ne zásadní na nějaké žaloby a pod. Ale souhlasím i s tím, že je to i částečná chyba matky, i když minoritní.
@svetlus_pepca divila by jsi se, kolik lidí chce vidět vyndané žlučové kameny a pod 😝 😀 Osobně mi to skoro jako kontrola přijde. Ale jinak s tvým příspěvkem souhlasím. Zase na druhé straně většina lidí se zajímá, co jim člověk bude dělat, co mu píchá a pod, když je tedy při vědomí... Nějak si nedokážu představit, že bych se u dítěte neptala a nezajímala.
@lenkavd Jo, to možná budou nějaké africké státy, kde jsou lidé nevzdělaní a nezmůžou se na protest. V Evropě budu těžko hledat stát, kde se očkuje stejná vakcína v rozestupu dvou týdnů, když je jasně daný rozestup min. měsíc :( Podle mě je přehnané narvat do párměsíčního dítka tři vakcíny v průběhu dvou týdnů :(
@iunkas to bohužel nejsou.... Ono se stačí kouknout tady u nás. Kolik lidí dává obě vakcíny najednou, nebo sice zvlášť, ale po 14 dnech. A nepřijde jim to divný. Naopak, je to super a žádné problémy s tím nemají ☹
Ono stejná vakcína po 14 dnech neublíží víc než pneumkokok a zatím hexa, jen je to jaksi zbytečné a spíš kontraproduktivní.
Za mne je přehnané vůbec do několikaměsíčních dětí cokoliv rvát, ale to už je věc jiná....

mě fascinují rady typu "to neřeš",no vlastně proč to řešit,jde "jen " o zdraví dítěte. 😉