icon

Sestra spletla očkování, jak byste reagovaly?

petull24
10. únor 2015

Ahoj maminky, sem zoufalá. Minulý týden jsme šly s 4.měsíční dcerou na očkování. Naše Mudra měla dovolenou a byla tam zastupující lékařka, sestra se mě zeptala jaké máme poslední očkování, tak sem ji řekla ze jsme před 2 týdny dostali první dávku Prevenaru 13, tak vzala vakcínu a nechala od zastupující doktorky píchnout malé další, pak při placeni zjistila, že měla malá dostat pouze Hexu a ten Prevenar až 24.2. protože sme byly s Mudrou domluvené že to rozočkujeme. Je to normální, aby naočkovali dítě a nepodívali se co maji očkovat???? Dneska jdeme už k naší doktorce znovu protože mi ještě ta sestra volala, že ji zapomněla ten minulý týden udělat prohlídku.... Jsem zvědavá na dnešní rozhovor s doktorkou jak byste reagovaly vy?? Jo a pichli ji hned i tu Hexu

Strana
z4
cabo
10. únor 2015

@marecekavendulka No my davali taky obe vakciny naraz Hexu+Prevenar. Dr.mi to navrhla jako jednu z moznosti. a vse bez problemu.
To ze dr.mimco neprohledla a ani nezkontrolovala co dava,to bych se urcite ozvala a sve dr.bych to rekla. Dala bych najevo nespokojenost

pavlikovarenata
10. únor 2015

@svetlus_pepca bohužel očkování více vakcín naráz nedoporučují ani odborníci. SÚKL (státní útvar pro kontrolu léčiv) to má i uvedeno na svých stránkách, takže tohle není z hlavy maminek, které nechtějí očkovat, nedoporučují to především z důvodu častějších NÚ, takže já bych právě podle odborníků nikdy dvě naráz nedala. Otázka je jak moc se zajímají pediatři, zda se dále vzdělávají...a je k podivu, že se ke většině tato informace nedostala.

hojda
10. únor 2015

@petull24 MMR vakcína je dost specifická, u nás ostatní očkování bylo ok, ale MMR v klidu nebyla.

elu
10. únor 2015

Ahoj holky, tak dve vakcíny naráz je normální praxe,nerikam, ze je to dobre , ale dělá se to běžně, spis by me stávalo, ze se nepodívala a ze teda měla jednu vakcínu po 14 dnech, určité bych své doktorce řekla, ze s tím teda nesouhlasem a ze si přejí písemné tuto stížnost založit do karty a ze v případě nežádoucích účinku půjdu tvrdé po tom, no ale jinak si myslím, ze se nemáš čeho bát, nejspíš to bude v pohodě, ale chápu, ze ses naštvaná, to by byl kazdy

petull24
autor
10. únor 2015

Ta MMR vakcína se očkuje po 12.měsících? A je asi povinná že, právě si o ni pročítám nějaké info

very
10. únor 2015

Vysoke horecky, nechutenstvi,mrzutost, proricel cele noci a dny.. Jak se oslabil ockovanim, vzdy pak mesic promarodil..a to jsme byli totalne vyrazeni od vnejsiho sveta. Jen uzka rodina. Mek tedy fyzicke,ale i neurologicke reakce. Korunovano je to tim, ze po ockovani nevytvoril protilatky. Mame to kontrolovane nabery. Ockovany byl zasadne pod clonou diazepanu a po naockovani musel okamzite dostat nurofenovy sirup nebo panadolovy..pak tyto leky brat dalsi dva dny. Mluvim o reakcich na hexavakcinu a priorix, ockovano zvlast.

kh
10. únor 2015

@petull24 Mne se stalo totez. Hexu a prevenar maly dostaval po 14 dnech. Sli jsme na P, pote, co dostal před 14 dny poslední(3.) hexu a rikam zastupujici dr, ze jdeme jen na prenevar. Dr si pocitala peníze, nikdo mne nevnimal, do ockovaku ani do karty se nepodivala. Sestra pichla prenevar a najednou koukam, ze uz picha druhou injekci, Pozde rikam co to je. A ono další hexa. Takze nas kluk dostal další davku hexy po 14 dnech od te prechozi = poslední - takze dostal v terminu, kdy se dava treti, treti + čtvrtou. Dr se ještě snazila to zfalsovat, doma jsem zjistila, ze v ockovaku o tom ani zaznam. To mne nastvalo nejvic. Druhy den jsem tam sla, aby mu to alespon zapsali vcetne nalepky. Nic se mu nastesti nestalo, ale moje neter mela na hexu+ prenevar najednou reakci. Nastesti to nevadi ani z toho duvodu, ze dostal davku navíc po 14 dnech od prechozi (poslední davky v tomto veku). Ale nastvana jsem byla hodne, kdyby se alespoň omluvila a rekla, nebojte se, nic se mu nestane, ze ma 4, davku místo tri. Takze za mne nedoporucuji mudr Veverkovou praha 4 . Byla jsem fakt vztekla ale vic jsem se bala, ze jsem volala pro info i odborniky, nastesti znam z práce několik prof. v tomto oboru. ale tim strachem jsem to nijak neresila. Pote, co jsme byli opet u naší dr, nebylo to nutne ani resit, protože uz byla informovana a sama se omluvila za chovani kolegyne, dosti s despektoem o ni mluvila. Nicmene jsme chtěla napsat alespoň recenze na znamylekar apod, ještě jsem neudelala, ale uz k ni nechodim, když ma zastup, i když je maly nachlazeny (tim chci rict, ze pokud by byl v tezkem stavu, samozrejme pujdum ale pokud takove to normalni nachlazeni, pockam ty dva dny, bud se z toho vyhrabe nebo uz bude nase dr.)

kh
10. únor 2015

Kazdopadne tim chci rict, ze normalni to není, měli by si overovat a poslouchat rodice. Kazdopadne pouceni - uz nedam dite z ruky, pokud si nebudu jista, ze dr chape, co ji rikam.

petrasipkova1
10. únor 2015

Je zajímavé jak si někdo myslí, že lékaři jsou nějací bozi, bohužel jsem se několikrát setkala s opakem, špatná léčba, špatná diagoza, předávkování léky, nezájem, atd. Vážím si odborníků co se vzdělávají, jsou na špici oboru, mají opravdový zájem, ale když si vzpomenu na pediatričku kam jsem chodila, nebo na našeho obvodního lékaře ... 😀 Lékař by se měl třikrát přesvědčit a až pak píchat, proto by se splést neměl, to jako abych se bála jít na testy na těhucukrovku, aby se někdo nespletl ... O očkování hodně přemýslím, a nemusím být lékař abych se nad nějakými věcmi nepozastavila. Proč je jen blbá Hexa vakcína na trhu, proč není uznávaný Pediacel, proč musím miminko očkovat na žloutenku, proč se začíná očkovat tak brzy, proč se více nehlídá zdravotní stav miminka atd, atd. Já mám úplně hrůzu z toho, že holčička bude po mně - astmatik, alergik, atopik .... děs. Teď se ještě snažím najít nějakou dobrou pediatru, tak snad budeme mít štěstí. Jinak doufám, že u zakladatelky bude děťátko v pořádku, hodně štěstí. 🙂

terezapetrova
10. únor 2015

@lenkavd to není u nás běžná práxe, ze tam kde to jde dávají se vakcíny po 14ti dnech?

sabuse1
10. únor 2015

@petrasipkova1: dají se dneska najít úžasní doktoři, chce to jen hledat a např.pediatra hledat vyloženě podle doporučení. My měli obrovské štěstí, ta naše je pečlivá, pokud se jí něco nezdá žene nás na další vyšetření a např.co se týče očkování je dost rozumná a víceméně netlačí do ničeho, řekne svůj názor a rozhodnutí nechá na rodičích. Po zkušenostech s reakcema na očkování u Vítka jsme se např.dohodli,že naočkujem nejdřív celý Prevenar - začínali jsme ve 3.měsících a teprve v 8mi jsme začínali hexu a to mi ještě sama navrhla,že bude stačit schéma 2+1, MMR u první dcery dokonce sama navrhla očkovat až po druhém roce a na stejném postupu jsme domluvené i teď s tou nejmladší. Prostě pro mě opravdu Paní doktorka která by se měla naklonovat. A je to "jen" obvoďačka....na druhou stranu chodíme k výbornému dětskému ortopedovi, 2x dceru bravurně oddoperoval, patří údajně k nejlepším v republice a co se týče lékařské péče je vše super, ale jeho chování je někdy mazec takže jako lékaře si ho sice vážím, ale to je asi tak všechno...prostě je to všechno o lidech. Přeju šťastnou ruku při výběru toho správného pediatra🙂

terezapetrova
10. únor 2015

@petull24 urcite bych se ohradila, my též byli naockovani jak jsme neměli byt ale má Mudr si dost sypala popel na hlavu a sama řekla, ze pochopí kdyz budeme chtít pro ztrátu důvěry odejít atd . U nás to bylo jasne pochybení. Jinak fakt je, ze za lékařské jednání v ordinaci nese odpovědnost DR nebo možná ještě zdr sestra ale rozhodne ne rodič, ten je jako doprovod.. Jak tady někteří mam pocit psali, ze je to i Tva chyba.. Ale chápu Te a taky věřím, ze budete ok 🙂

petrasipkova1
10. únor 2015

@sabuse1 díky, u nás ve městě jsou tři a prý všechny děs. ... tak nevím. Napsala bys mi do zprávy kde je ta vaše ? Vidím, že máš Prahu 10, to by od nás nemuselo být daleko, ale ty pražské části jsou veliké. Já jsem z Čelákovic, dá se dojet v pohodě i do Prahy - např Horní Počernice ... tak kdyby někdo věděl v okolí o někom jako popisuješ, to by byla pro mě zn. ideál 🙂

lenkavd
10. únor 2015

@terezapetrova teď nevím na co se přesně ptáš? 😅 Můžeš tu svojí otázku nějak víc specifikovat?

terezapetrova
10. únor 2015

@lenkavd přišlo mi, ze někdo tady psal v tom smyslu, ze 14 dnu mezi vakcínami je málo. Tak me jen zajímalo jestli je to i málo pri očkováni proti různým nemocem, například engerix a imovax, nevíš? 🙂

lenkavd
10. únor 2015

@terezapetrova jo takto. To ano. Je to šíleně málo. Organismus (je jedno jestli dětský nebo dospělý) se z toho za tak krátkou dobu nedokáže dostat, navíc to není ani ideální pro tvorbu protilátek.
U obou vakcín co uvádíš je 14 dní rozestup šíleně málo. U Imovaxu bych brala minimum 2 měsíce, u engerixu je dobré mezi první a druhou dávkou dodržet měsíční rozestup.

merunkova
10. únor 2015

@petull24 Tak jsou profese, kde mýliti se prostě nejde omluvit, já bych to rozhodně nepřešla a řešila to. Tady je patrných těch selhání několik a ne jen jedno, takže bych to jen tak nepřešla.A to mluvím jako matka dítěte, které mělo reakci po očkování a následky, které řešíme dodnes. Pracuji ve školce, nedovedu si představit, že by se mojí špatnou péčí dítěti něco stalo a já bych to omlouvala tím, že s tím nemám moc zkušeností...tak kde to jsme? Takový člověk nemá dělat to, co neumí, to bych byla nekompromisní! Pokud něco zvorám, musím za to nést zodpovědnost, děti nejsou věc, která když se rozbije, tak jde lehce opravit. Snad bude malá v pořádku, ale smutné u nás je to, že pokud jí něco bude, tak to nikdo řešit nebude a už vůbec to nebude přikládat tomu, že je to po očkování a nikam se to nezanese - moje osobní zkušenost 😠

jess20
11. únor 2015

No to je vrchol nejen ze mate velice spatnou doktorku sestru nebo kdo to byl ale doufejte ze to na vasem diteti nezanecha stopy okamzite bych sla k jinemu doktorovi a nechala dite zkontrolovat. Ja proste ockovat nebudu nejen ze to neni treba ale pak vam jeste udelaj tohle a delaji jako ze nic co? Protoze moc dobre vedi ze je to pruser jako prase !!

love12345
11. únor 2015

@jess20 Proboha to je podpora...az se vam miminko narodi a budete mit problém a někdo vam napise...doufejte ze to na vasem diteti nezanecha stopy tak si možná uvědomíte, jak se maminka cítí......a pani psala ze konzultovala s jinym dr. a navíc se vakcíny dají očkovat dohromady ačkoliv je to diskutabilní a každého věc...

dorinek
11. únor 2015

@petrasipkova1 - pokud jsi z Kolínska, mohu ti doporučit opravdu bezvadnou doktorku. Jinak souhlas - někteří doktoři by se měli přejmenovat na "praktický údržbář" - max. napsat kapky do ucha, ale víc nic 😀

knobloska
11. únor 2015

Moje dcera byla před téměř 6 lety aočkovaná Hexou a Prevenarem naráz, ještě jsme ho platili, dávka stála 1700. Dneska už bych to neudělala, ale nestalo se jí nic.
A ta mladší dostala Hexu a Synflorix také naráz...opět bych to teď neudělala, a taky se nic nestalo.
Bude to v pořádku. Spíš by mě vadila ta laxnost a celkový přístup, když už se teda spletla, měla situaci vyřešit nějak důstojně. Chyby dělá každý, ve zdravotnictví může taková chyba být fatální, ale i to se stává. Bohužel. Jsou to jenom lidi. Ale neomlouvá to její chování.
@petull24

petrasipkova1
11. únor 2015

@dorinek v podstatě jsem, můžeš prosím napsat do zpráv 🙂

petrasipkova1
11. únor 2015

@dorinek přesně údržbář, já si kolikrát říkala, že na obvodu pro dospělé by u nás stačila šikovná sestra, která by psala doporučení a recepty 😉

jess20
12. únor 2015

@love12345 ja to tak nemyslela beru zpet snad to bude vše ok...

Strana
z4