Čerstvá samoživiteľka - výživné, príspevky, podmienky
Ahoj maminky. S priateľom sa rozchádzame, snažím sa zorientovať v možnostiach (finančného) riešenia nastávajúcej situácie, ale možno mi v tom urobíte poriadok skôr.
Máme 16-mesačnú dcéru, som na rodičovskej dovolenej, plánujem zmenu v poberaní príspevku - bude činiť +/- 5000kč mesačne.
Zatiaľ bývame spoločne v jeho byte, ale pravdepodobne si budem zháňať podnájom, tu v Olomouci však ceny za 1+1 začínajú okolo 10 000kč/mesačne.
Trvalý pobyt mám vedený v jeho byte, neviem či sa mi podarí v podnájme zariadiť nový trvalý pobyt a nerada by som celkovo o český trvalý pobyt prišla, nakoľko tu spadám do sociálneho systému, zamestnania, poistenia + všetko prepojené s dcérkou....
Aké výživné na dieťa si môžem nárokovať ak chcem utiahnuť nájom i nás obe slušne uživit? Myslím, že úplne finančne zle na tom ex-priateľ nie je, ale žiadne extra-vysoké alimenty mi asi nedá. (súdiť sa nechcem zatiaľ) Máte niektorá podobnú skúsenosť počas RD?
A čo výživné na neprovdanou matku? Aká býva jeho výška?
Aké štátne príspevky môžem poberať ako matka samoživiteľka (na RD)? Aké sú kiteéria, ktoré musí spĺňať matka samoživiteľka - je zmena trvalého pobytu nutnou podmienkou?
Majetok ani úspory nemám - bola som naivná....
Moc ďakujem za vaše skúsenosti a rady.
@caverina Nene, já ti rozumím. Ale nevěřím tomu, že je u uklízeček na výběr jen mezi agenturou a pracákem. Co třeba soukromé uklízení? Žehlení, hlídání psů? Tohle všechno může dělat i Ukrajinka. Sousedovi (kámoš) takhle chodila Ukrajinka uklízet. On byl v práci, ona tři hodiny šůrovala, žehlila..., brala 150 Kč/hod v roce 2009-2010. Ale ano, v Praze. Chtěla jsem si ji "půjčit", ale ona už měla plno, nemohla. Docela mě to mrzelo, mohla mít větší kšeft z jednoho místa.
Nezlepší se to, pokud se nezvýší přidaná hodnota práce. Takže opět tlak na vzdělání a inovace. Ne na montovny. V tom je zakopanej pes většiny profesí.
@sudylichozrout jasně....ale chápeš,že ne všichni maji na to aby nějak profesně rostli?
@caverina Chápu. Ale pak nastupuje filozofie, sociologie, ekonomie a politologie v jednom. Má mít ten, co nemá schopnosti, talent ani píli, nějaký zaručený příjem, který bude stát zaměstnavatele neúměrně mnoho oproti tomu, co takový zaměstnanec vyprodukuje? Je lepší větší intervence státu? Nebo se na to podíváme z druhé strany a řekneme si, že odměna závisí na schopnostech a tedy že ten, kdo schopnosti nemá, nemůže mít příjem jako ten, kdo je má... o tomhle se hádají levicové vlády s pravicovými už hoooodně desítek let.
a můj osobní názor? Jak jsme sami leckteří na vlastní kůži poznali, rovnostářství v těchto oblastech nefunguje. Vede to akorát k tomu, že nemá nikdo nic.
@sudylichozrout celá tahle diskuze začala tím,že zakladatelka byla nazvana vyžírkou ....ja chci jen ukázat,že i když pracuješ tak si kolikrát o tu pomoc státu říct musíš jinak by jsí skončila pod mostem...a neni to vina jen toho člověka ale i systemu jako takoveho....
@caverina Já to četla a upřímně, nazvat zakladatelku vyžírkou bylo dost hloupé. její miminko má české občanství, takže není o čem. Je to chyba jednotlivce i státu. Budu teď možná trochu radikální, ale bavíme se otevřeně. Chybou jednotlivce je, že není zodpovědný a jde do rodičovství s nevhodným partnerem v době, kdy nemá natolik vybudovanou kariéru, aby tyhle turbulence ustál a chybou státu je, že likviduje lidi, kteří a firmy, které dávají práci, brutálním zdaněním. Ale zase máš dva přístupy. Jeden je o tom, že lidem necháme více, ale kvalita jejich života bude stát více na jejich vlastní zodpovědnosti, nebo jim sebereš podstatnou část mzdy a pak milostivě rozděluješ.
@caverina Omlouvám se, musím teď končit, ráda budu v debatě pokračovat později. Přišla návštěva.
@sudylichozrout
Zase to slovo kariera....prece ne vsichni ji mužou dělat? Takže na ditě mají pravo jen Ti vzdělanější,bohatší?
@sudylichozrout jasně🙂
@caverina
@sudylichozrout Holky, hodně jste zakladatelce pomohly 😀
@vineta tak holky aspoň diskutovaly kultivovaně, ale ta makronková kráva na začátku to zabila hned ze startu😠 člověk, aby se styděl i za ní...
@zuzineckah Souhlas 😉
Jinak škoda, taky moc neporadím, jen možná dodám, že pokud ex platí/bude platit výživné, tak přece nejde o samoživitelku? Předpokládám, že výživné by pak bylo pro posouzení hmotné nouze započteno jako příjem- ale jistě to nevím...
@makronka222 je mi smutno z lidi jako ty.
Některé komenátře jsou teda docela drsné. Nemyslím si, že tazatelka chce odrat náš stát. Prostě se dostala do špatné situace a snaží se to nějak přežít. Dojdi si na ten sociální úřad, jak tu lidi radí, a oni ti přesně řeknou. A uvidíš. A jediné co mě pak napadá je říct partnerovi, že prostě buď ti bude platit tolik, aby si mohla tady s malou normálně žít, a nebo se vrátíš do SR. Nebrala bych to jako vydírání ale jako logickou cestu. Taky může platit nějakou chůvu, abys mohla chodit do práce. Zkrátit mateřskou, aby malá mohla do školky a ty do práce... jednoduché to nebude. Nebo se odstěhovat někam na půl cesty. Tak aby to rodiče ze SR měli blíž a i otec dítěte. A mohli co nejvíce dojíždět a pomáhat :(. Je mi líto, že ses ocitla v takové situaci.
@blahova_andrea Já jen k tomu trvalému pobytu cizinců v ČR - není to tak jednoduché, jak to vypadá. Cizinec musí mít nejdříve potvrzení o přechodném pobytu, pak čekat 5 let a až teprve pak může zažádat o pobyt trvalý. Pokud bydlí v pronájmu, musí na rozdíl od občana ČR (který si trvalý pobyt klidně může nahlásit kdekoliv, aniž by o tom majitel bytu věděl...je to tak?) doložit na cizinecké policii souhlas pronajímatele. Takže pokud pronajímatel nesouhlasí, má smůlu. Anebo mu to může povolit na omezenou dobu, třeba na rok.
@blackhole aha, tak to děkuji za doplnění, to jsem nevěděla 🙂 ale tak snad se podaří najít pronajímatel, který souhlas udělí. pro zakladatelku jsi dala jistě důležitou informaci
Mrkni na FB Klub svobodych matek. Mne veľmi pomohli hlavne psychicky.
Vím ze to je mimo , ale slecna/paní makronka je nejspíš jebla lopatou po hlavě , co pročítám diskuze tak ma pořad nějaký problém a musí vyvolávat konflikty , nemluví k tématu které bylo určeno k diskuzi ./ pardon jen jsem tohle musela napsat .
Zakladatelku diskuze chápu a děkuji za ženy které se zastanou a pomůžou podpořit ženy které si tady pro tu podporu chodí a jindy se ji nikde jinde nedostane ..
@blackhole nemusí čekat 5 let, pokud žije ve společného domácnosti s Čechem aspoň 2 roky. Jestli to umí prokázat (nájemní smlouva, pravidelné platby, pošta atd), tak už po dvou letech řádného PP může požádat o TP a bude mu vyhověno. Tedy mluvím o občanech EÚ. O tomhle se moc neví, paní na cizinecké policii se to také dozvěděla ode mně 😉 Tak jsem jí ukázala dané ustanovení zákona a také komunikaci, kterou jsem na dané téma vedla s pracovnicí ministerstva vnitra (která mi to potvrdila).
@zuzineckah no jenomže když se odstěhuje do podnájmu, tak o ten trvalý pobyt přijde, nebo ne? Resp. by ho i s dítětem měli mít shodný a nevím jestli je úplně výhodné ho mít u expartnera... Ten by teoreticky mohl souhlasit s tím, že jim ho tam ponechá, ale myslím si, že to kvůli sociálce není moc šťastné řešení. Anebo je to možná jinak, neorientuji se v tom.
@blackhole nene, trvalý pobyt je přiznaný na přesně stanovenou dobu. Pokud v mezičase změníš adresu, tak to nikdo nezkoumá. Někdo by to musel naprášit. Sociálku to nezajímá. Ty můžeš mít přeci i v rámci ČR někde TP a PP zase někde úplně jinde (když se přesuneš kvůli práci třeba).
@zuzineckah s tou sociálkou jsem to myslela při žádosti o rodičovský příspěvek...minimálně dítě i matka by měli mít ten trvalý pobyt totožný, ne?
@blackhole a proč by ho neměli totožný? Pokud vím tak dítě automaticky získává TP rodiče, v případě samoživitelky tedy nejspíš matky
@zuzineckah pokud se přestěhuje do podnájmu a bude chtít změnit trvalý pobyt, tak na sociálce to podle mě zcela jistě hlásit musí, také na cizinecké policii. A když jí ho pronajímatel nepovolí, tak to bude jak? Nahlásí sociálce pouze změnu doručovací adresy a trvalý pobyt zůstane u expartnera? Lze to vůbec? Co když třeba expartner nebude chtít, aby ho u něj měla a povolí to třeba jen dítěti? Vím, že jsou to pouze hypotetické situace, ale co se děje, když to nastane?
@lenkishe mrzi me nektere nazory.....

@caverina Takhle bychom mohly probrat profesi po profesi. Dělníci v továrnách, to je taky svět sám pro sebe. Také často agenturní. Ale tady už jsem přesvědčena o tom, že právě to vzdělávání tě může kopnout dál. Mistři dílen a střední management se ještě docela často rekrutuje z bývalých zaměstnanců. A rozvoj může jít i jinudy. Třeba programování CNC strojů, to když někdo umí, má klidně 10-15k plus oproti tomu "operátorovi", co tu toho stroje jen stojí.