Jak je to po odchodu otce?

daggg
30. lis 2019

Zdravím,
potřebuji poradit od zkušenějších maminek které, stejně tak jako já, zůstaly s miminkem samy. Na začátek chci upřesnit, že otec neodešel sám, ale byla jsem iniciátorem jeho odchodu já. Důvod? Denní pití alkoholu, velké částky utracené za hazard, nevěra, aktivní seznamky, neustálé urážení.. Do rodinného rozpočtu nikterak nepřispíval a pokud ano, bylo to zakoupením fastfoodu místo nákupu v potravinách..
Teď o co mi jde... Nemyslím to nijak zle, prosím nikdo v tom nehledejte, že chci jít proti němu. Chci co největší klid v řešení “co dál”... Teď už konečně k jádru pudla..
Nejsme schopni se domluvit na péči a penězích které bude přispívat, dokud to neurčí soud. Peníze slibuje, nedává, ale syna by vyžadoval vidět takřka kdykoliv si vzpomene a zavolá. Problém je, že je pravidlem, že ho převáží ke své rodině (60km daleko). Nevadí mi, když ho tam vezme, ale musí to mít určitý řád, přeci jen jde o malé miminko... Ne na zavolání přijet a odjet.. Snažím se být co nejvíce benevolentní v jeho styku se synem.. Navštěvuje ho u mě v bytě i přes týden, kde s ním tráví i více jak 3 hodiny..
No.. Ani nevím co popsat víc, případně zareagují v komentářích.. Ale mé otázky zní:
Mám povinnost mu syna dávat, ačkoliv to není zatím soudem určeno?
Má on povinnost platit, když ještě neproběhl soud? A kolik? Držet se tabulek, nebo určit vlastní částku?
Pokud mám já povinnost syna mu dávat, do jaké míry? Musím na víkend? Přes noc? Nebo stačí návštěva?
Pokud bude na syna platit (až proběhne soud), je mou povinností mu předat syna “plně vybaveného”? (Oblečení, mléko, kojenecká voda, příkrm, hygiena, pleny apod) (Samozřejmě, ze pokud by on odmítal, nahého a hladového syna nenechám)
Ráda bych se vyhnula negativním komentářům, to je to poslední, co potřebuji vědět.
Každému, kdo pomůže moc děkuji!
Dande💋

jituli84
30. lis 2019

Já si myslím, že ste udělala dobře a myslím, že pokud to nemáte dané soudem tak nemusíte vubec nic.

letalnica
30. lis 2019

Jen otázka, jezdí autem? Pokud tedy denně chlastá a pak by si měl dítě odvézt, nedala bych ho v žádném případě.

daggg
autor
30. lis 2019

@letalnica Jezdí, je pravda že mnohdy požil ačkoliv řídil. Tohle mne vůbec nenapadlo..Nějak nejspíš doufám v jeho rozum, když veze vlastního syna...

jituli84
30. lis 2019

@daggg v chlapův rozum moc nedoufej.. soíš se řid vlastní intuicí 🙂

denny27
30. lis 2019

Kolik je miminku, že mu ho už dáváš takhle daleko na cesty??😳
Asi je to jiné, že ho krmis UM,ale upřímně... já bych své malé dítě (6m+) otci takhle daleko nedávala.
Mohl by se s ním vídat klidně v místě bydliště, ale takhle..

daggg
autor
30. lis 2019

@denny27 4 měsíce.. Já zjišťuji, že jsem možná až moc benevolentní

denny27
30. lis 2019

@daggg to obdivuji tvoji odvahu.. já bych syna s otcem, který přijede pro dítě, byť i po jednom pivu třeba, nedala.
Zajdi si na OSPOD, tam si zažadej o svěření dítěte do péče... s ním si dohodni, kolik ti bude posílat, dejte to soudně.
Dokud soudně nic nemáte, tak mu dítě na cesty podle mě dávat nemusíš.

zelenaesmolda
30. lis 2019

@denny27
dala bych mu dychnout pokud bych mela podezreni,ze pil.

daggg
autor
30. lis 2019

@denny27 Pil vždy jen když jsme jeli bez syna.. Abych mu nekřivdila.. Ale nechci udělat nic protiprávně než určí soud..

sudylichozrout
30. lis 2019

@daggg Ahoja, miminko bych mu davala, ale striltne bych vyzadovala strizlivost. Pokud by byl pod vlivem, tak nedat. Kdyby vyhrozoval policii, klidne skutecne tavolat. Ty z toho ve zlem nemuzes vyjit ani nahodou, jsi matka a nikdo by se nezlobil, pokud bys odmitla predat dite druhemu rodici, ktery je pod vlivem. Jinak si vse nechte co nejdrive urcit soudne vc. alimentu a na jejich placeni trvej. Stejne tak ale dodrzuj pravidla i ty.
Jinak tomu, zes ho odesla naprosto rozumim.

zelenaesmolda
30. lis 2019

@daggg
pil vzdy kdyz jsme jeli bez syna,abych mu nekrivdila...to myslis vazne????

daggg
autor
30. lis 2019

@zelenaesmolda je to myšleno tak, že pokud byl v autě syn, nikdy nepil.. Nikoliv, že pil před každou jízdou...

zelenaesmolda
30. lis 2019

@daggg
ja jsem to pochopila.je prece jedno jestli je v aute syn nebo ne,nema vubec co pit kdyz leze za volant!
ja bych s nikym kdo pil byt jedno pivo do auta nesedla.

daggg
autor
30. lis 2019

@sudylichozrout samozřejmě se snažím vše co nejrychleji zařídit tak, aby bylo “černé na bílém”.. Jen právě nevím, jak správně jednat dle zákonů, když soud ještě neproběhl.. Nechci ublizit sama sobě neznalostí 😕

codal
30. lis 2019

@daggg co vím, tak takhle malá miminka se většinou dávají jen třeba na hodinu na dvě a většinou v místě bydliště (ve stejném městě)- kamarad, bezúhonný, pracující, nepije atd. dostává dceru (jeden rok) jednou týdně na hodinu a o víkendu v neděli na 2,5hdiny, to mi teda přijde zas extrémně málo, ale soud to takhle určil.. rozhodně bych nedovolila, aby s mým dítětem člověk, který pravidelně pije, jezdil 60km autem. Jako já uznávám, že otec má taky na miminko právo, ale alkoholik, co ti nadával??? Takhle malé miminko potřebuje hlavně mámu a o tom, jestli se o něj opravdu dokáže takový člověk postarat, bych hodně pochybovala.. takže souhlasím s holkama, že pokud bude pod vlivem (klidně nechat pokaždé dychnout a případně volat policii), tak ani náhodou, jinak určit pravidelně dny, protože ty přece nebudeš skákat, jak on píská, kdy jemu se to zrovna hodí, dát miminko na hodinu do kočárku nebo teda pokud ti to nevadí, tak ať si s ním prohraje u tebe třeba dvakrát třikrát týdně, o víkendu třeba na tři hoďky, pokud ti zvládne s jídlem), ale opravdu nemusíš být tak benevolentní..je super, že nechceš dělat zle, že mu nechceš bránit ve styku, ale tohle podle mě není ani v zájmu prcka, je to riziko...

daggg
autor
30. lis 2019

@zelenaesmolda Tomu rozumím.. Sama si vycitam, že jsem mnohé věci tolerovala tak dlouho.. Bohužel se takto začal vybarvovat až v posledním půlroce..

zelenaesmolda
30. lis 2019

@daggg
tak hlavne,ze zacinas otevirat oci,nenech ho at s tebou cvici 🙂

daggg
autor
30. lis 2019

@codal Děkuju moc za komentář, děkuji fakt moc! 🙏🏼 Alespoň vím, jakým směrem se vydat.. 👏🏼💋

jade85
30. lis 2019

@daggg já bych takhle malé miminko nepustila z očí. Zvlášť ne s otcem, který je nespolehlivý a má problém s alkoholem. Maximálně návštěvy u tebe pod tvým dohledem.

emamaira
30. lis 2019

To, že má otec o miminko bych viděla jako plus, vztah je potřeba budovat i mezi otcem a dítětem. Takže bych neřešila jestli nejsi příliš benevolentní. Jiná věc je pokud otec pije, pokud by pil.dite bych mu nepredala. Máte na dítě oba stejné právo, takže mu nesmíš bránit ho vídat, ale máte oba i povinnosti, takže on musí platit. To platí vždy bez ohledu na to, zda již proběhl soud. K "vybaveni" syna věcmi, je to o dohodě, ale pokud by s tím byl problém, navrhni pak u soudu, aby bylo v rozsudku, že otec má mít své věci. Ale třeba mleko a plenky by měl logicky mít svoje, staršímu diteti bys taky nedávala kastrulek a toaletak 😁

zlatnikslavomir
2. pro 2019

@jituli84 Omlovám se jestli to nebude ONO, ale za chlapa se ovažuji 100/ a tu větu bych opravil:
V CHLAPŮV ROZUM DOUFEJ a INTUICI ŽENY VĚŘ
pokud chlap chlastá, mozek a rozum tam nehledej !
A co se týče ROZCHODŮ
Je mi to líto že někdyzůstane rodič sám, já to mám stejně, ale
MYSLÍM ŽE DOMLUVA MÁ BÝT OBOUSTRANNÁ a pokud není, tak ať matka požádá soud O PŘEDBĚŽNÉ OPATŘENÍ Z VELMI VÁŽNÝCH DŮVODŮ, pak soud do týdne rozhodne.
Předtím doporučuji zajít na OSPOD a vše doložit, záznamy SMS, svědectví kamarádů, rodiny, atd.
A pak už jen doufat.
Pokud je maminka nespokojená, jak asi bude miminku ?
A cestování miminka kojence v autě? hodina a více ve vajíčku je jen takt tak.
Mějte se maminky samoživiteky a držím palce ať nejste douho sami a máte celé šťastné rodiny a zdarvé děti.
Slavomír

drep
3. pro 2019

@daggg Práva i povinnosti máte oba, jak se stýkat s dítětem, tak jej financovat. Pokud neplatí, můžeš žadat zpětně. Nicméně bych se tedy vyhnula tomu, že bych trvala na tom, ať mi dýchne. Nejsi policie, abys něco podobnýho mohla přikazovat a pokud on dýchnout odmítne a ty mu dítě nedáš, může si stěžovat a to celkem po právu, protože to že pije alkohol neznamená, že je permanentně opilý. Pokud by byl zjevně opilý a přišel si pro dítě, volala bych policii. Nevadilo by mi, že dítě odveze, vadila by mi nepředvídatelnost, pokud není ta nepředvídatelnost předvídatelná - myslím třeba práci na směny, kdy člověk sice ví, že nemá volno každou středu, ale zase má volno každý druhý den po noční a každý třetí den před denní.

katkagabinka
8. pro 2019

Nikde jsem nevyčetla, zda jste manželé nebo ne. pak máte naprosto stejná práva a povinnosti. Pokud ti ted nechce platit, schovávej si účtenky ke všemu, co malému koupíš a při soudu můžeš žádat polovinu nákladů plus ušlé alimenty. Co se týká dávání dítěte tatínkovi, ta já měla dohodu že může kdykoliv, ( využil ji za 9 let jen dvakrát asi na hodinu.), ale tak malé dítě, jak uvádíš ty, se většinou dává na dvakrát týdně po hodině. A většinou za dohledu matky. Takže nejlépe je zajít na OSPOD, vše nechat zapsat, i tvé podezření na alkohol když má syna, a pokud se nebude chtít dohodnout, tak soudně nějaké předběžné opatření.

zelenaesmolda
18. pro 2019

@daggg
nejaky posun?

daggg
autor
19. pro 2019

@zelenaesmolda Ano. Ve středu jsem podala věc k soudu. Ten samy den mě on byl udat na socialce, ze mu syna nedávám (měl o ale o víkendu) takže mi volali z ospodu a v lednu máme sezení kde se věci budou řešit..