icon

Jak zvládnout být matka samoživitelka bez partnera?

21. kvě 2025

Dobrý den, chci se zeptat, jestli vůbec v dnešní době jde být s dítětem sama…s partnerem být nechci, držela jsem to dlouho kvůli malé ale nejde to, ničí mě, psychicky jsem už úplně na dně…ztratila jsem mléko, protože nejím, zhubla několik kilo..strašně se mnou manipuluje, věčně se hádáme a hned mě vyhazuje s malou z bytu, klidně i v 10 večer, odchází pryč, ponižuje mě..nedávám to.. řekla jsem si že těch 5 let zahodim a zachránim sebe…ale přemýšlím, jak se to dá zvládnout? beru 10tis rodičák, malé je 14 měsíců, nevím kolik mi bude posílat alimenty, nedovedu si představit najít si byt, ještě vlastně dat kauci, poté platit nájem, jídlo… :roll: bojím se ten krok udělat i kvůli tomu aby jsme s malou na tom nebyli špatně a nemohli si pak spolu vyjít ani do zoo… :(

klokanka31
21. kvě 2025

Musíš si to nastavit v hlavě, třeba si i říct proč se hádáte, atd. Samoživitelky to nemají lehké. Ale pokud třeba po materiální stránce vám nic nechybí, tak se nastavit na takový mód že s ním zatím budeš kvůli penězům, snažit se naspořit si na odchod, a zbytečně se nehádat (s chlapama to nemá fakt smysl), žít si takový svůj život. Ale pokud je to vážné, jsou v tom třeba i alkohol a drogy, tak prostě jít. Ničila bys život sobě i dítěti, a to za to nestojí.

autor
21. kvě 2025
@klokanka31

Musíš si to nastavit v hlavě, třeba si i říct proč se hádáte, atd. Samoživitelky to nemají lehké. Ale pokud třeba po materiální stránce vám nic nechybí, tak se nastavit na takový mód že s ním zatím budeš kvůli penězům, snažit se naspořit si na odchod, a zbytečně se nehádat (s chlapama to nemá fakt smysl), žít si takový svůj život. Ale pokud je to vážné, jsou v tom třeba i alkohol a drogy, tak prostě jít. Ničila bys život sobě i dítěti, a to za to nestojí.

@klokanka31 drogy v tom nejsou, prostě si asi nerozumíme, pořád se hádáme, ale jsou to maličkosti, jsem výbušná a dost impulzivní, většina hádek je kvůli mě, což vím, jenomže on v tom vzteku neví taky co říká a řešení je vyhazov.. a to ponižování mě už prostě nebaví..

klokanka31
21. kvě 2025

A co zkusit manželskou poradnu? Pokud se hádáte kvůli maličkostem...

felis
21. kvě 2025

Ahoj, mám kámošku, co je samoživitelka se 3 detmi (11, 6 a 2,5 roku) a je na rodicaku. Vybehala si příspěvky, dávky, zálohové výživné na nejstarší dítě a jidlo z potravinove banky. Žijí skromně v mensim okresním městě. Brigádu si našla aspoň roznos letáku. Dava to, ale starosti, jak vyjde, tak má... ale to zakladni maji: bydleni, jidlo, skolni potreby a prostredni chodi do školky, ale vaří mu dietne (bezlaktozova dieta). Chodi na terapii, aby se nezbláznila. S každým dnem je silnější a za život s blbečkem už by to nevymenila. Obcas ji pomuzu, ze ji posilam oblečení, jidlo a nejake drobnosti pro radost, ktere si nemuzou dovolit, koupit.... Byla jsem sama máma do dcery 14ti let, vztahy jsem mela dlouhodobé, ale nezili jsme spolu... az s mojim mužem... jsem teď těhotná, dceři je 17,5 a máme se fajn.
Jako bylo to těžký, byt sama, ale vždycky to ta máma nějak dá, pokud si to srovna v šišce.

zuzkasim
21. kvě 2025

Je to těžké, ale reálně určitě ano. Jenže to neřeší v podstatě žádný tvůj problém. Uznáváš, že jsi výbušná a impulzivní... tohle ale vidí i tvoje dítě a děti se nejvíc učí nápodobou. Předpokládám, že dcerku miluješ nade vše a chceš pro ni jen to nejlepší. Takže bude asi potřeba s tím nějak pracovat. Pokud na tom zvládneš pracovat, začne se to pomalu zlepšovat, je velká pravděpodobnost, že se začne zlepšovat i tvůj partnerský život, celkově ti bude lépe, budeš mít radost sama ze sebe. Já bych asi začala s tímto. Pokud se dá s tvým partnerem mluvit a budete se snažit oba dva pracovat na svých chybách, můžete udělat obrovský pokrok... Pokud s ním skutečně být nechceš, nebuď. Ale připrav se na to, že budeš potřebovat finance. Máš něco našetřeno z dob před mateřskou? Dá se něco našetřit teď, dokud hospodaříte spolu? Je z rodiny někdo, kdo ti může pomoct? Dalo by se jít k rodičům? K sestře, tetě, babičce, kamarádce? Jsi ochotna jít třeba do spolubydlení? Dát dcerku do jeslí?

tattiana9
21. kvě 2025

Neustálé hádky, vyhazování z bytu, manipulace a ponižování, tohle není v pořádku a rozhodně to není prostředí, které by bylo zdravé pro tebe ani pro dítě. Rozhodnutí odejít není zbabělost, je to naopak obrovská odvaha chránit sebe i svou dcerku.