Jak zvládnout život v nájmu po rozvodu?
Pro někoho to bude asi hloupý dotaz.. momentálně je doma na stole reálná možnost, že se budu s manželem rozvádět. Ten rozvod tady úplně řešit nechci. Nicméně výsledkem by bylo, že bych šla s dvěmi dětmi do podnájmu. A přiznám se, že mě to svým způsobem děsí. Když opomenu studentská léta, vždycky jsem měla vlastní bydlení. Teď mě čeká malé 2kk, protože víc si v Praze stěží dovolím (a zůstat bych tu musela, kvůli dětem). Vyrovnání bych po rozvodu nějaké dostala, ale rozhodně ne dostatek, abych si za to do budoucna mohla ještě někdy něco koupit. Vím, že tohle je asi denní chleba spousty lidí, ale já trochu panikařím- jak se tam vejdeme, co když se budeme muset často stěhovat, co kdyz se budou najmy porad zvedat a ja si to nebudu moct dovolit, co budu dělat na stará kolena.. no šíleně moc myšlenek a emocí.
Tak mě napadlo, jestli byste mě osobními zkušenostmi mohli zase trochu usadit do reality, napsat jak tohle zvládáte, jaké máte plány do budoucna a tak.. děkuju moc ❤️
Švagrová takhle po rozvodu žije s dětmi v nájmu, ale v třípokojovém bytě (je to malé město, ale stejné jako původní bydliště, děti to tedy nemají k tatínkovi ani do školy daleko). Teď je to cca 5 nebo 6 let, má stálého přítele a plánují s ním vlastní bydlení, za tu dobu se zkrátka její situace změnila, něco dostala od manžela jako vyrovnání, něco přinese s sebou přítel...
Chtěla jsem ti tím dát naději, že časem se situace může změnit a to k lepšímu. Kdybych vybírala bydlení v nájmu, snažila bych se třeba přes známé, aby to byl někdo, u koho je větší šance na férovější jednání, že vás tam právě nechá déle, nebude nepřiměřeně zvedat nájem... Někoho, kdo má byt třeba pro své vlastní děti.
Jinak pokud budou děti převážně v tvé péči, manžel by ti měl platit tolik, aby ty děti měly slušné bydlení, takže to chce alimenty ve slušné výši. Je to složitá situace, dobře to znám... držím palce, abys měla štěstí na bezva byt a manžel se ti snažil vyjít vstříc.
@zuzkasim děkuji. Po známých se ptám, i kamarádky, zatím nikdo nic. Další věc je, že jakmile řeknu, že mám 2 děti, nikdo se zrovna nechystá přetrhnout, aby mně být pronajal (tipuji, že je to jen o trochu méně zlé než kdybych měla psa 😅). Manžel se chce více podílet na výchově, což je super, chce alespoň 3 dny v týdnu. Takže něco mi platit bude, protože naše platy jsou výrazně rozdílné. A vlastně si na to nechci stěžovat, měla bych rozumně vyjít, jen mě to celé prostě děsí. Taková permanentní nejistota.. kdybych do toho měla jít jen sama za sebe.. ale takhle s dětmi
Jsem s dětmi sama v podnájmu ve 2+1 už 9 let. Jako nebylo to vždycky lehké, ale zvládáme to.
@rejalin žijeme v podnájmu 6 let s přítelem a teď už s 2 dětmi. Za dva roky plánujeme vlastní bydlení, neboť ze začátku jsme platili za nájem a služby 8500kc a nyní 17500kč + energie a to jsme v malém městě za Ostravou, kde nabídky práce moc není. Nyní jsem na rodičáku jen na 2 roky, kvůli plánovanému bydlení a hypotéky... Mít podnájem sama s dětmi, pracovat a brát plat jaký jsem brala, nebylo by to moc jednoduché, zkusila bych požádat o příspěvek na bydlení, superdávku. Nikdy jsem nic takového nebrala a nevím jak to funguje. Ale za zkoušku nic nedáš...
Jinak samozřejmě, když je hezky vždycky vypadnu k rodičům na barák, kde jsem vyrůstala 😅 baráček je baráček
My jsme též v pronájmu. Ne soukromník, ale firma, nájem se prodlužuje automaticky, pokud nechceme jinak. Bohužel každý rok se zvyšuje. Ale je to jistota. Firma nebude chtít byt pro vnouče, někoho jiného, prodat.. Původně jsme chtěli koupit, ale ve 40 a po navýšení sazeb, jsme to odložili, a už jsme tu 8 let. Vlastní bydlení mají naši rodiče, prarodiče.. tam bude ještě dost co k řešení ohledně nemovitostí. My teda i vlastní byt máme, taky pronajímáme, ale je v jiném městě, tudíž naši situaci v bydlení to neřeší.
Moji rodiče bydlí v nájmu celý život. Nevypadá, že by je to nějak poznamenalo. 🤷♀️

Švagrová takhle po rozvodu žije s dětmi v nájmu, ale v třípokojovém bytě (je to malé město, ale stejné jako původní bydliště, děti to tedy nemají k tatínkovi ani do školy daleko). Teď je to cca 5 nebo 6 let, má stálého přítele a plánují s ním vlastní bydlení, za tu dobu se zkrátka její situace změnila, něco dostala od manžela jako vyrovnání, něco přinese s sebou přítel...
Chtěla jsem ti tím dát naději, že časem se situace může změnit a to k lepšímu. Kdybych vybírala bydlení v nájmu, snažila bych se třeba přes známé, aby to byl někdo, u koho je větší šance na férovější jednání, že vás tam právě nechá déle, nebude nepřiměřeně zvedat nájem... Někoho, kdo má byt třeba pro své vlastní děti.
Jinak pokud budou děti převážně v tvé péči, manžel by ti měl platit tolik, aby ty děti měly slušné bydlení, takže to chce alimenty ve slušné výši. Je to složitá situace, dobře to znám... držím palce, abys měla štěstí na bezva byt a manžel se ti snažil vyjít vstříc.