Je řešit bytovou situaci - státní byt x hypotéka x vyměnit byt za menší- maminka samoživitelka

26. črc 2020

Je tady nejaka sikovna maminka, ktera by poradila me - budouci samozivitelce - jak si poradit s nastalou bytovou situaci?

Manzel se stehuje, mohu pocitat cca s alimenty 7000Kc. Do prace pujdu cca za 2 roky, prijem pocitam cca 25cisteho. Pokousim se o privydelek a o mozna bude i vyssi plat po nastupu do zam, ale s tim pocitat nemohu. Mozna budou i vyssi prispevky od byvaleho. Deti mam dve.
Vlastnim lesy a pole v hodnote 2mil, a 1/2 rodinneho domu ( neni v lokalite, kde mohu s detmi bydlet) v hodnote 2mil.
Bydlim v najemnim byte, vlastnikem je mesto, aktualne najem s poplatky okolo 14tisic. Jedna se o 3KK. Ctu na internetu, ze i v mestskych bytech planuji zvedat najem. Byt je krasny, cekali jsme na privatizacu. Jestli bude, to nevim.

Mam dve deti, je mi 39. Chci si ted nejak poresit bydleni, abych nela do budoucna vetsi jistotu. Zvazuju nakup bytu, nebo vymdnu za mensi byt 2Kk, nebo zustat v tonto byte.
Aktualne na nejm nemmam, zvazuju podnajemnici, pokud me ji mesto dovoli, ale dlouhodobe bych to tak resit nechtela - spolecna kuchyn, koupelna. Tez je asi varianta prispevek na bydleni, popr.neco dalsiho, ale to bude na preziti. To bych ale tez dlouhodobe nechtela.

No a nechci dlouhodobe zit s detma ve 2kk. Ale obavam se, ze to asi jinak nepujde. A i si rikam, ze to je v dnesni dobe docela i normalni, pri cene nemovitosti, ze mozna se neni za co stydet, kdyby to tak dopadlo.

Nejake napady?

llluckaaa
26. črc 2020

Mně nejlepší cesta připadá prodat les, pole a 1/2 domu a koupit si vlastní byt. Ale zřejmě máš nějaký osobní důvod, proč jsi to už neudělala. Pochybuju, že hypotéka + energie, služby atd. budou znatelně nižší než 14 tisíc, ale těžké říct, jak drahé byty u vás jsou. O kolik by byl levnější nájem ve 2kk?

martt
26. črc 2020

Ja bych asi prodala podil toho rodineho domu. Pokud by jsi za to dostala 2 miliony s tím už se dá něco dělat 🙂Lesa a poli bych se já osobně asi zatím nezbavovala. Pole pronajímás nějakému JZD? Nebo co s ním je? Třeba me babicce zbily pole po dědovi a ta je pronajímá právě JZD a hodí ji to poměrně slušně peníze. Sice ji to vyplácí 1 za rok, ale pořád to jsou peníze, které normálně nikde nenajde. 🙂

20190418
26. črc 2020

Jako samozivitelka s větším příjmem a jedním dítětem bych jednoznačně zpeněžila nemovitosti, které máš. Obě. A koupila vl. byt. Za 4mio se dá koupit asi mimo Prahu 3kk bez zadlužení. Klesnou ti pak vyrazne náklady na bydlení a zbyde vic na život. Alimenty nemusí být navždy (ted je ok, ale může mu rupnout v bedně a neuvidís nic)...a i kdyby, mit 32tis a polovinu z toho platit za ubytování, uz moc na ten život s detmi nezbude. Žijeme jenom jednou, na co mít nemovitosti, které nevynasi, ze třeba někdy za X let se budou hodit, kdyz ted musíš žít z ruky do pusy? Resp. si nedokážu představit jakou hitparádu pro tři lidi za 17tis na všechno můžeš vymyslet.

sudylichozrout
26. črc 2020

@llluckaaa lesy a pole se neprodavaji, ty se dedi.

llluckaaa
26. črc 2020

@sudylichozrout A to ani když není na nájem? 😲

autor
26. črc 2020

@llluckaaa
@martt
@20190418 Predem dik za reakce. Ty lesy a pole opravdu prodat nechci. Az kdyz by slo hodne do tuheho. Myslela jsem na ne jako napr zastava do hypo a pod. Dum prodat jeho polovinu nemohu - obyva ho pribuzna k rekreaci a nemohla bych ji to udelat. Ale tez bych ho mohla zastavit. Uprimne si nedokazu uplne predstavit jit mimo Prahu. Ale moznost to je, to me uprimne nenapadlo.

Vymena 2kk - najem by byl o 3500Kc mesicne levnejsi plus asi par stovek na topeni. Tez kdyby byla privatizace, coz nepredpokladam, tak bych na ni asi dosahla. Tez 2kk jiz za 3kk nazpet nikdy nevymenim - leda s tucnym doplatkem. Ja na vzeti doplatku nemam zaludek - je to pry pul na pul nelegalni a mohli by me vzit byt uplne.

Koupit jiny byt - v Pze 2kk je cca za 3,5 - 4 mil - povinnych 20% bych asi dohromady nejak dala, ale splatka na 3mil v mem veku by byla 12tisic mesicne. Jestli by me to dali vubec.

Jinak kdybych zde zustala, platila bych tedy 14tisic, aktualne mam pouze rodicovsky prispevek 7000Kc a male dite, ktere nemohu dat do skolky zatim, plus alimenty 7000Kc, tudiz bych musela nejak dorovnat davkama.

Az pujdu do prace, tak z tech 17tisic si dokazu slusny zivot predstavit. Ale pokud by prisla privatizace, tak bych v nejlepsim pripade ( pokud by to slo do priv do 5ti let) platila okolo 15tisic jenom hypo. Ale je i varianta byt nekoupit, ze. Kdybych sla do 2kk najmu bylo by to zase hezci, ale nemam zkusenost, jak to deti prozivaj, vyrustat v malym byte. Jestli to za ty 3500Kc mesicne stoji. Plus ty najmy pujdou asi nahoru, to je dalsi vec....

Zkratka nevim, kazdopadne dekuji za napady

sudylichozrout
26. črc 2020

@llluckaaa Nn, grunt, polnosti, lesy... To ma obrovskou hodnotu. Kdyz neni na najem, ma se jit vic pracovat. Ne prodavat majetek, ktery jsme zdedili po predcich. Mozna jsem divna, ale je to muj pohled. Jinak pole i les se da za celkem slusne penize pronajmout k hospodareni.

sudylichozrout
26. črc 2020

Kde ten byt mas? Je to panel ci cihla? Treba kamarad uz x let ceka na privatizaci bytu na Vinohradech. Mestka cast si je tam tim prislibem vaze a jen zveda najemne. To uz je dnes vice mene trzni. A privatizace asi uz nebude. Nechaji si ho nejspis uz jako socialni byt.

autor
26. črc 2020

@sudylichozrout Ja to vidim prave taky tak, ale tedy o tom, ze by les sel slusne pronajmout nic nevim. Lze ho vykacet a znovu osadit. To jsme nedavno udelali. Ted opravdu leda prodat, naopak do nej davam penize. Drevo ted nic nestoji.

autor
26. črc 2020

@sudylichozrout Je to novostavba, okraj Prahy. Privatizace by mozna mohla byt. Ale vis jak...

autor
26. črc 2020

@20190418 A jeste me napada, nevis, zdali se aliky zapocitavaji jako prijem do hypoteky?

llluckaaa
26. črc 2020

@sudylichozrout Hele, já tě chápu, ale za sebe to lpění na majetku moc nemusím, když není kde bydlet a z čeho uvařit dětem (když to teda přeženu 😉 ). V mém blízkém okolí nějaká pole o x hektarech jsou a že by vydělávala na pronájmu, to jsem si nevšimla a ani teda o výhodných nabídkách nevím (ale možná tam jen není vůle je pronajmout). Spíš je to o tom, že je s nimi spousty práci a nikdo na nich nechce ve volných chvílích dělat. Takže to dopadne tak, že až půjdou do dědictví, tak se stejně nakonec prodají. Navíc znám z okolí dost příkladů toho, jak se při dělení majetku rozhádaly rodiny a nebaví se spolu. Což možná vysvětluje ten můj negativní postoj 😉
Autor: Chápu 😉 Do zástavy určitě dát půjdou a možná bys díky nim ani nepotřebovala dávat těch 20 % hotově 😉 Zastavit 1/2 domu - s tím by majitel té druhé poloviny souhlasil?

autor
26. črc 2020

@llluckaaa Ano, s tou zastavou by nebyl problem. Pole pronajate mam, dela to 15 tisic rocne.-)

llluckaaa
26. črc 2020

Autor: Tak alíky by ti započítat mohli, pokud na to máš nějaké lejstro. Vypočítají ti minimální požadovaný příjem tvé domácnosti o 3 osobách (finanční nároky na děti se dělají podle věku - čím starší, tím víc peněz stojí) a pokud ho splníš, tak máš šanci. Pro naši 5ti - člennou domácnost ale minimální čistý příjem dělal přes 50 tisíc ☹ Na netu by mohla být nějaká orientační kalkulačka.

autor
26. črc 2020

@llluckaaa Ja se ptala na hypo pred par lety, byli jsme 3 a 35 cisteho meho byvaleho muze stacilo na 2,5mega.

llluckaaa
26. črc 2020

Ono záleží, jak vysoká je naplánovaná splátka. Prostě se do čistého příjmu musí vejít splátka plus náklady na všechny členy v domácnosti.

20190418
26. črc 2020

@sudylichozrout grunt se neprodává, kdyz se na něm po generace pracuje a je z něj živobytí. To není majitelky příklad. Privatizace, pokud bude, bude uz hodne podobná tržním cenám. Za pár stovek uz se v Praze dávno neprivatizuje. A 3kk v Praze pod 4mio taky není, pokud do něj není nutne vrazit další min. půl mega na rekonstrukci. Jako chtělo by to být trochu v realitě. Jinak já určitě souhlasím s tím, ze nejlepší cesta je si vydělat víc. Ale tak to asi není úplně v silách zakladatelky. To by sem jinak nepsala. A 17k na jídlo, děti, občas nejaká dovolená prostě v Praze nic moc. A tu hypotéku bych si ověřila aktuální situaci. 35k před několika lety kdyz je to pár a předpokládá se, ze ženská za par let bude vydělávat, je něco jiného než když 40ti léta samozivitelka s malým dítětem žádá teď...snažit se za každou cenu dosáhnout na hypotéku kdyz objektivně na to nemam hraničí s velkým průšvihem...ale zas je to na nastavení každého.

20190418
26. črc 2020

@anonym Aliky do hypo netuším. Nemam ani jedno 😀...ja privatizovala za pár stovek kdyz to ještě tak před patnácti lety bylo možné a pak kupovala větší byt za hotové...krasnej 2kk byt v centru s terasou jsem prodala a koupila 3kk v paneláku. Ale dluhy nemám, mám rezervu a klidně spím s vědomím, že kdyby se něco poslralo, tak se o syna postarám třeba i z nemocenské protože mam minimální režie. Proto taky píšu ti, co píšu.

sudylichozrout
26. črc 2020

@20190418 My jsme zprivatizovali za 15 tisic/m2. V roce 2016. A mame skoro 100m2 byt. Ted uz nevim, jake ty ceny jsou, predpokladam, ze budou o dost jinde. Cimz jsem chtela rict, ze uz se cekani na privatizaci nemusi vyplatit.

20190418
26. črc 2020

@sudylichozrout no to už jsou taky čtyři roky.. nasi taky ještě chytli jednu z posledních vln privatizace na JM za podobnou cenu...ale proste moc nechápu (čímž nechci říct, že můj postoj je jediný spravny) proc se na jednu stranu zadlužovat a na druhou stranu mít majetek, který mi k ničemu není. Nota bene, kdyz jsem na to sama a mám zodpovědnost za dítě. Ale každý to máme jinak no.

marta_kovar
26. črc 2020

Tak teď hypo bys stejně nedostala. Plus když půjdeš pracovat za 2 roky, tak nějakou dobu trvá než ti dají na dobu neurčitou. Plus máš už 2 děti a je ti už okolo 40 let. Máme hypotéku na 30 let, okolo 3.7 milionu a měsíční splátka je okolo 15 000 plus energie. My tedy máme ale dům.
Myslím, že hypotéka je momentálně nemožná. Protože na 3 členy domácnosti bys asi měla mít jiné finanční příjmy než okolo 25 000 čistého. Bohužel, na hypotéku může jít pouze asi 45% tvého čistého příjmu. Což jsou informace z tabulek z roku 2019. Tenhle rok jsou ty podmínky ještě horší. Takže bych zůstala v bytě a začala se postupně pokukovat a řešit to s někým, kdo financím reálně rozumí např.finanční poradce, ten je i zadarmo. 😊😊

autor
26. črc 2020

@marta_kovar Tak ja budu za dva roky mit prijmy min. 32 cisteho. Nejake male podnikani boke nevylucuju, ale se dvema detma si nejsem jista. Mela jsem vzdy 2-3 prace. Plus mam majetek do zastavy. I tak myslis, ze neni hypo realne? Ja spis uvazuju tedy zustat v najmu ( do bytu si vzit na rok, dva, tri podnajemnici, prijmy tez priznavat) a koupit garsonku a pronajimat - tim to hypo kryt a mit tak nejakou jistotu do budoucna.

autor
26. črc 2020

Me jde hlavne o tu nejsitotu do budoucna. Pravdepodpbne sice podedim byt 2kk v centru a cast domi v zahranici, ale nechci se na to spolehat a je me i blbe neprispet nejak do rodineho majetku a jenom parazitovat a defakto prezivat.

marta_kovar
26. črc 2020

Ty alimenty jsou předpokládám celkem 7000 Kč na obě děti. Banky prý alimenty berou jako příjem ale záleží asi na bance. Ale dobře. Jak říkám, do toho oni počítají i navíc minimum pro každou osobu. Takže 50% z 32 000 je maximálně 16 000 Kč co by jsi mohla platit za hypotéku (ale opět si k tomu musíš přičíst ty 2 děti). Takže spíš to vidím reálně na těch 12 000 Kč měsíčně na hypotéku asi na 20 let protože víc nedostaneš s ohledem na věk. A to jsou podle mě asi ty 2.5-3 miliony na koupi nemovitosti.
Ale musíš být pro ně bonitní, nejlépe nemít dluhy a půjčky okolo. To všechno ti pak do karet nehraje. Takže reálné dostat hypotéku je. Ale ne na 4 000 000 Kč s tímhle příjmem. Byla bych spíš ráda, že teď platíš jen tolik peněz. Protože hypotéka by tě bohužel nevyšla lépe.

llluckaaa
26. črc 2020

Ty jsi v podstatě už teď docela bohatá, jen na ten majetek nechceš sahat, ale chceš ho namnožit, jestli to chápu správně. To by mi bylo blbé spíš sahat na nějaké dávky (příspěvek na bydlení), jak uvažuješ někde na začátku, ty jsou pro ty, co nemají nic ☹ Otázka je, jestli by ti teď tu hypotéku přikleply, když máš nízké příjmy. Spíš ne. A pokud ji chceš splácet pronájmem, tak už bys měla mít aspoň smlouvu o smlouvě budoucí, kde se ti někdo upíše, kolik ti bude platit. Pak by ti ty budoucí příjmy z pronájmu mohly uznat do celkových příjmů.

llluckaaa
26. črc 2020

@marta_kovar Tak ona ale teď nemá dluhy, má další majetek, který může zastavit, takže jako klientka pro banku určitě zajímavá bude 🙂

marta_kovar
26. črc 2020

@llluckaaa Nikde jsem neviděla, že psala, že nemá “dluhy”. Mluvím o půjčkách atd. Může mít nějaký záznam v registru což my také nevíme co bylo před několika lety. A kolikrát to neví ani sám člověk. Zastavit to může, to ano, pokryje si těch 20% co člověk musí mít ze své kapsy. Ale maximum je okolo 45-50% měsíčně z čistého prokázaného zisku. Což je těch 16 000 co jsem psala. Ale s ohledem na věk a 2 děti nedostane podle mě víc jak 3 miliony. 🙂 Majetek jí je momentálně k ničemu. Protože to nechce prodat. 😊

llluckaaa
26. črc 2020

@marta_kovar Já předpokládala, že když tu o nich nepíše, tak že je nemá 😉 Podle mě bylo letos to doporučení čnb ohledně výše splátky do 45 % příjmu zrušené, takže je možné, že na tom nebudou banky tak lpět, když bude nízké LTV.

mari2
26. črc 2020

@llluckaaa tak těch 45% s jejím příjmem mi už přijde dost hraničních. Ono vzit si hypotéku vyšší než je člověk schopný splácet moc rozumné není. A v Praze za 3 mega se nedá sehnat ani to 2+kk, určitě ne ve slušném stavu.

llluckaaa
26. črc 2020

@mari2 Však já jí přece neradím, aby si vzala hypotéku, kterou není schopna splácet 😉 Psala jsem už na začátku, že mi v její situaci přijde nejrozumnější prodat les a pole a koupit byt. Teď jsem jen spekulovala, jestli můžeš dostat hypotéku i bez prodeje majetku. Teoreticky ano, když do toho započte příjmy z pronájmu.