icon

Jaké dávky od státu mohu získat po rozchodu?

9. čer 2025

Ahoj, asi zůstanu sama... s tříleťákem. Půjde do školky, já do práce, ale málo placené, nemám na víc, málo možností v okolí, abych ho sthíala vyzvedávat. Co všechno od státu můžu mít, absolutně se v tom nevyznám, a ráda bych vše naplno využila. Jen pokud máte realné zkušenosti.

ninive211
9. čer 2025
ninive211
9. čer 2025

Mělo by to teda platit od října ta superdávka, ale asi než se rozhoupeš ke změně anež vůbec se začneš něco opravdu řešit, tak rovnou spadneš už pod ten nový systém, si myslím...

kakba
9. čer 2025

Prvne mas snad narok na alimetny od otce nez zacnes dojit stat.

l_
9. čer 2025

Prvni si zazadej o svereni ditka do pece, vysi alimentu a promysli styk otce s ditkem - soudne.. vse hod trochu do extremu, at muzes slevit (aliky vyssi, at muzes jit dolu).. po praci koukej, zda se neco lip placenyho neobjevi..
Na co mas narok se odviji od prijmu atd..

autor
9. čer 2025

Alimenty jsou otázka, věřím, že bude platit, ale jistý to není, přinejmenším se bude cukat, to vím už teď. A proč bych nevyužila příspěvků???? Od toho stát je, aby pomohl.

hezz17
9. čer 2025

Zas jen nejaky anonym snazici se vytvorit dusno kolem davek…
Dnes a denne

kristyn86
9. čer 2025

Prvni krok je vyrizeni svereni ditete do pece a alimenty,coz je zakladni podminkou pro davky. Kdyz to bude soudne,tak pro tebe lepsi,protoze pak se to da vymahat exekucne atd. Lze i soudni dohoda. No a pak zalezi na tvych prijmech. Do konce zari lze zadat o pridavek na dite a prispevek na bydleni. Pak jsou davky pomoci v hmotne nouzi. Od rijna bude superdavka. Podminky se moc nevi,ale vse se odviji od prijmu.

l_
9. čer 2025

Proto to res soudne, at je to vymahatelne.. udelal si dite, tak at plati..

moudivlacek
9. čer 2025

A pokud stále spolu bydlíte, budete posuzování společně. Takže nejprve vyřešte to.

janule0123
9. čer 2025

Ale stát tě taky bude v první řadě tlačit at máš vyřešené alimenty 🙂

autor
9. čer 2025
@janule0123

Ale stát tě taky bude v první řadě tlačit at máš vyřešené alimenty 🙂

@janule0123 a jak to mám udělat, když mi řekne, že mi pošle litr měsíčně a víc ani ň????

autor
9. čer 2025

jo, půjdu přes soud. Nechtěla jsem, ale asi musím

autor
9. čer 2025

Já jsem fakt marná.

kristyn86
9. čer 2025

Jak mas udelat to,ze ti rekne,ze ti posle litr mesicne? No,proste podas u soudu navrh na vyzivne a napises tam realnou castku. Radeji vyssi,soud kdyztak snizi nebo upravi dle prijmu otce. No a pokud platit nebude,tak pak se da udelat exekucne srazka z platu. Pak taky existuje nahradni vyzivne...Ale chce to mit soudne.

autor
9. čer 2025
@kristyn86

Jak mas udelat to,ze ti rekne,ze ti posle litr mesicne? No,proste podas u soudu navrh na vyzivne a napises tam realnou castku. Radeji vyssi,soud kdyztak snizi nebo upravi dle prijmu otce. No a pokud platit nebude,tak pak se da udelat exekucne srazka z platu. Pak taky existuje nahradni vyzivne...Ale chce to mit soudne.

@kristyn86 děkuju

squezy
10. čer 2025

A až si tohle všechno dáš do kupy,tak se podivej po nějaké slušne práci. Máš aspoň maturitu? Co si dělala před MD? I s malým dítětem se da sehnat hezká práce,jen se musí chtít.

ninive211
10. čer 2025

Třeba v supermarketech už dneska neplatí vůbec špatně (na to, že tam vlastně nemusíš mít skoro žádný vzdělání) a nabízí i zkrácené úvazky anebo směny dle potřeby.
Primárně si vyřeš to bydlení, alimenty a teprve pak to ostatní. jak píšou holky. dokud budete bydlet spolu, pravděpodobně na nic nárok mít nebudeš, protože budete posuzováni společně. A pak počítej s tím, že nějakou dobu může trvat, než schválí první dávku, není to tak, že v pondělí jdem na úřad s papírama a ve čtvrtek máš prachy na účtu...takže mít rezervu na min. první měsíc, spíš déle (mohou chtít něco doplnit, část zamítnout atd...).

l_
10. čer 2025
@squezy

A až si tohle všechno dáš do kupy,tak se podivej po nějaké slušne práci. Máš aspoň maturitu? Co si dělala před MD? I s malým dítětem se da sehnat hezká práce,jen se musí chtít.

@squezy ja ted shanela pul roku 👌🏻 ranni smena, praxe v oborech, maturita... A smula.. x pohovoru ruznych.. neni to vsude uplne jednoduche 🤷🏻‍♀️

squezy
10. čer 2025
@l_

@squezy ja ted shanela pul roku 👌🏻 ranni smena, praxe v oborech, maturita... A smula.. x pohovoru ruznych.. neni to vsude uplne jednoduche 🤷🏻‍♀️

@l_ chápu,ale jak už je příspěvek výše. Supermarkety mají zkrácené úvazky a neplati špatně, konkrétně lidl ma i 30h uvazky. Dale jezdim kolem UOL firmy, která dělá externě finanční a mzdové účetnictví a berou i úplné nováčky. Můžeš přijít na 7h a v 15.30 odchazis,vetsina skolek je do 16.30, některé i dále. I nabídky nabízející ÚP mají hezké nabidky. U toho hned telefon, takže si člověk může hned zavolat a případně se domluvit na pohovoru. Záleží samozřejmě na lokalitě,ale cerne bych to taky úplně neviděla.

ninive211
10. čer 2025
@squezy

@l_ chápu,ale jak už je příspěvek výše. Supermarkety mají zkrácené úvazky a neplati špatně, konkrétně lidl ma i 30h uvazky. Dale jezdim kolem UOL firmy, která dělá externě finanční a mzdové účetnictví a berou i úplné nováčky. Můžeš přijít na 7h a v 15.30 odchazis,vetsina skolek je do 16.30, některé i dále. I nabídky nabízející ÚP mají hezké nabidky. U toho hned telefon, takže si člověk může hned zavolat a případně se domluvit na pohovoru. Záleží samozřejmě na lokalitě,ale cerne bych to taky úplně neviděla.

@squezy Jen k tomu UOLu - jít do profi účetní firmy bych neradila nikomu, kdo nemá absolutně žádné zkušenosti s účetnictvím, aspoň ze školy, aspoň třeba obchodku. Jo, berou možná nováčky na junior pozice bez větší praxe, ale z oboru. Upřímně, jako bývalá účetní, momentálně pracující pro opačnou stranu (FÚ) fakt nechci firmu, které jí dělá účetní vyučená kadeřnice, která si udělala nějaký rychlokurz...podle toho to pak vypadá. Jsou "účetní", které neznají rozdíl mezi závěrkou a uzávěrkou, neví, co je to zrychlené či rovnoměrné odepisování, že existuje účetní a daňový odpis, jak se účtuje majetek, zásoby...za takové "kolegyně" se fakt stydím a jímá mě hrůza. Navíc, dělat účetní není žádný med, striktně dané zákonné termíny, v některých dnech (typicky před DPH, před výplatama) neexistuje vzít si dovolenou, být na OČR 2 x do měsíce je dost problém (leda pokud je možnost dělat z domu, tak pak jo), stres, přesčasy normálka.
Vzhledem k úvodnímu příspěvku si nemyslím, že by tazatelka byla vystudovaná účetní (po těch, a zejména těch šikovných, je sháňka pořád), tak spíš jen takové doplnění pro případné zájemkyně o tento obor, že to není jen tak.

l_
10. čer 2025
@squezy

@squezy zrovna ucto mi prijde fakt slozity na to jit to delat jen tak... Stacilo mi delat pro ucetni zakladni.
veci bohate.. tech zmen co.kazdou chvili.je atd...

Ke zkracenymu uvazku - kazdej nemuze delat za 20tis, nebo vikendy a svatky..

squezy
10. čer 2025
@l_

@squezy zrovna ucto mi prijde fakt slozity na to jit to delat jen tak... Stacilo mi delat pro ucetni zakladni.
veci bohate.. tech zmen co.kazdou chvili.je atd...

Ke zkracenymu uvazku - kazdej nemuze delat za 20tis, nebo vikendy a svatky..

@l_ tak v tom případě ti držím pěsti, ať jsi v něčem enormne šikovná😉

l_
10. čer 2025
@squezy

@l_ tak v tom případě ti držím pěsti, ať jsi v něčem enormne šikovná😉

@squezy ja praci mam🤷🏻‍♀️ jen ti rikam, ze to enni cernobily a vzdy jednoduchy.. pokud jsi proste necim omezena, tak je to casto problem (nekde uz jen to ze mas dite je spatne)

mabs
10. čer 2025
@squezy

@squezy Do UOL s malým dítětem nikdy. Bude padat na hubu a ještě musí stíhat normy, jinak si nevydělá.