Prosím o radu - neschopenka a mateřská

pattyo
1. čer 2018

Dobrý den,
prosím o radu. Jsem zaměstnaná- smlouva na dobu neurčitou a do toho mám OSVČ vedlejší činnost. Jsem teptrve v 7tt., ale obě práce jsou dost fyzicky náročné, takže nevím jak dlouho je budu zvládat plnit. Zaměstnavateli to chci oznámit po 12tt a domluvit se s ním,že pokud budu moct, tak zůstanu, dokud nebude mít za mě náhradu , a pak bych nastoupila na PN, ale obávám se ,že nebude rád a bude na mě tlačit, abych dala sama výpověď, protože budu pro něj zbytečná a nebude chtít za mě hradit zbytečně zálohy.
Tak se chci zeptat, pokud by k té situaci došlo jaké mám možnosti ?
Pokud bych musela dát tu výpověď sama, tak pak budu automaticky OSVč Hlavní činnost a s tím spojené placení záloh, což bych finančně nezvládla. Budu mít třeba nárok na mateřskou, pokud půjdu na neschopenku i jako OSvč ( dobrovolné nemocenské si stále hradím, jinak zdrav.a soc.zálohy nyní hradí zaměstnavatel).

Děkuji za info a rady

terka555
1. čer 2018

Neporadim s tim osvc ale urcite bych se nenechala vyhodit a radsi jit rovnou na neschopenku..nemuze rikat ze jsou to zbytecne zalohy..

lenoulinkaa
1. čer 2018

@pattyo pokud jsi zaměstnaná, tak za tebe normálně platí zdravotní a sociální pojištění jako každému jinému. Až budeš nemocná, tak nic hradit nebude. Při nemoci proplatí náhradu mzdy za prvních 14 dní nemoci a pak už platí nemocenskou OSSZ.

tynka75
1. čer 2018

@pattyo ahoj, určitě bych sama výpověď nedávala, protože on tě jako těhotnou na dobu neurčitou nemůže vyhodit! Takže si myslím, že od něj budeš mít nárok i na mateřskou i když budeš na PN, ta se vypočítává totiž za rok. Co se týká živnosti, tak to nevím. Ale určitě nedávej tu výpověď, vyhodit tě těhotnou ze zákona prostě nemůže. A co bych udělala, tak bych po 12 týdnu prostě oznámila že jdeš marodit a žádné důvody mu ani neříkala.

re_barbora
1. čer 2018

Vypoved urcite nedavej. Zamestnavatel te musi preradit na takovou praci, ktera je vhodna pro tehotny a kdyz nic nenajde, tak te musi nechat doma za 100% mzdy, takze ani na PN bys nemusela

letadylkokane
1. čer 2018

@terka555 uz je to tu zas. Damy, pamatujte si, moc prosim, jednou pro vzdy, ze neschopenka slouzi k tomu, kdyz je clovek NEMOCNY. Ne, kdyz nevi, co se sebou v tehotenstvi.
Dekuji mnohokrat 🙂

Jinak pro zakladatelku. Pokud si jako OSVC platis nemocenskou po dobu alespon 270 dnu za 2 roky, mas narok na materskou. Vzhledem k tomu, ze platis minizalohy, budes mit uplny zaklad, tedy tusim 119 Kc za den. To dela cca 3 500 Kc mesicne. To plati ale jen za predpokladu, ze nebudes zamestnana. Pokud zustanes zamestnana a pokud jsi mela alespon trochu slusnou mzdu, platila jsi na odvodech na nemocenske asi vic, zamestnavatel taky, takze by ta castka mela byt vyssi. Ale nevim presne, jsem OSVC na hlavni cinnoat a nikdy jsem nebyla zamestnanec.

leniczka23
1. čer 2018

Urcite se nenech ukecat na vypoved.
Podle me pokud bys dala vypoved tak by ses musela vejit do te ochranne lhuty tusim 180dni jinak ti zanika narok na materskou z toho zamestnani.
A pokud by ses do te lhuty nevesla a chtela cerpat.materskou z OSVČ musela by sis platit dobrovolne nemocenske pojisteni na tu cinnost minimalne po dobu 270dnu. Pokud si jako OSVČ neplatis dobrovolne nemocenske pojisteni pak na materskou plynouci z tehle cinnosti nemas narok.

Shrnuto podtrzeno, v zadnem pripade nedavej vypoved😉

terka555
1. čer 2018

@letadylkokane jezis samozrejme ze ne..to je taky potad dokola...pokud neni jina moznost tak proc ne..zalezi jakou dela praci apod.taky jsem byla na neschopence kvuli potratu a ted sem na prekazkach protoze me nemohli nikam preradit ale celou dobu mi vedouci cpal neschopenku aby mi nemuseli nic platit

letadylkokane
1. čer 2018

@terka555 ale to, ze ti cpal neschopenku, aby nemusel nic platit, odporuje ZP. Musi te nechat doma na sve naklady. Ano, je to pro zanestnavatele snazsi poslat tehotnou na PN, ale neni to spravne. PN zkratka slouzi k necemu jinemu.

terka555
1. čer 2018

@letadylkokane ano vim ze to odporuje ale ze bych se chtela s nekym soudit apod.v mym stavu sem nemela zajem,nastesti sem mela potvrzeni od lekare ze praci delat nemuzu a tudiz me musi dat na prekazky kdyz nemaji nahradni praci..a samozrejme ze je to pro neho lehci a jednodussi..ale pokud by chtel delat pani problemy nez mit nervy z toho ze prijde o praci apod.tak je pro ni lepsi jit na neschopenku nez aby o maly prisla kvuli stresu

pattyo
autor
1. čer 2018

Moc Děkuji všem za info........práci mam sice za nevelké peníze asi 7tis., ale pro mě to určitá jistota je....+ mám tu vedlejší činnost...ale samozřejmě určitě se s nikým a ničím zbytečně stresovat nechci...jen jsem chtěla zjistit, jake by bylo řešení mé situace....

oveckaluky
1. čer 2018

@letadylkokane Když ono je to sporné...pokud mám pracovní smlouvu na dobu neurčitou a mám svou práci ráda, asi se tam budu chtít po RD vrátit, tudíž bych radši šla dobrovolně na PN, než se dohadovat a pak se nechat vyhodit pro prkotinu, kterou si zaměstnavatel samozřejmě najde. V dnešní době je bohužel každý, kdo operuje před zaměstnavatelem zákoníkem práce, sám proti sobě, i když by měl zaměstnancům spíš pomáhat, proto ty holky fakt chápu, že si radši nějakou dobu odpustí nějakou část peněz a dobrovolně se nebudou vzdalovat z domova...
Ale to nemění nic na tom, že máš pravdu, že PN by měla být pro ty, co ji opravdu potřebují. Vždycky mě dokáže vytočit dotaz typu "jsem na PN, ale nechci být zavřená doma, když je hezky, můžu odjet na dovolenou?" 🤐 Takové bych hnala zpátky do práce, ať je jakákoli, protože když se cítí na to odjet si na dovolenou, pak můžou klidně zvládnout i svou práci...

dominikaromanova
1. čer 2018

@pattyo, mas zkráceny úvazek u zaměstnavatele? Ta mzda se mi nějak nezdá. Jestli mas z HPP jen cca 7 tisíc, PN bude jen 60% z vyměřovacího základu, nevím zda se Ti vůbec PN vyplatí. Další otázka je, zda se za takovou almužnu budeš chtít vracet, když budeš mít dite. Výpověď nedávej a zaměstnavatel Te vyhodit nesmí. Nenech se k něčemu nutit, mas určitá práva tak je využij.

dominikaromanova
1. čer 2018

@oveckaluky, jasně, proto si zaměstnanci od zaměstnavatelů budou nechávat sr.. na hlavu, nechají je obcházet zákony a budou bezdůvodně na PN.
Otázkou je, zda se autorka za takové peníze bude chtít vrátit.

Ženy, nebuďte ovce. Začnete prosazovat svá práva. Již jednou jsme si svá práva prosadily, proč se jich najednou vzdávat.

priefi
1. čer 2018

@pattyo ted nechapu... v praci bys sla na neschopenku a na osvc bys pracovala dal, nebo bys s tim sekla? Je tady nejedna diskuze, ktera se zvrtla a nejspis se zvrtne i tady, pokud napises, ze chces na pn, ale jako osvc budes pokracovat.

Nic mene ke Tvemu dotazu, z dpn muzes nastoupit na materskou. Zamestnavatel dle zp Ti jako tehotne vypoved dat nemuze. Takze Ti muze byt sumak, ze na Tebe bude mit nejake dalsi naklady.

oveckaluky
1. čer 2018

@dominikaromanova Někde píšu, že si mají nechat kálet na hlavu??? Pouze jsem napsala, že svým způsobem je chápu, ale zároveň, že PN by měla být pro ty, které ji potřebují. Stačí dočíst do konce 😀

dominikaromanova
1. čer 2018

@oveckaluky, četla jsem to cele, reakce byla na to, ze když se před zaměstnavatelem začne vytahovat ZP, čeká ho pak nejspíš vyhazov za blbost.
Proto má zaměstnanec raději držet ústa jinak je sám proti sobě. Tak mi to proste vyznělo. I s tou PN jsem to četla, ale k tomu se vyjadřovat nemusím, protože s tím souhlasím.

oveckaluky
1. čer 2018

@dominikaromanova Jo, tak to bylo myšleno. Ale opět ne, že s tím souhlasím, ale že tak to prostě dneska je...ukažte mi zaměstnavatele, na kterého když vytáhnete ZP a začnete se ohánět svými právy, sklapne patky a bude se smekat...jasně, lekne se a ustoupí - jednou...ale nebude čekat, až budete "dělat problémy" znovu...dneska si může vybírat, pracáky jsou plné (samozřejmě pokud to není nějaká pozice se speciálním vzděláním apod., ale takoví lidé si zase "nestěžují", protože ty by vzali všude...). Tak to bylo myšleno, ne aby si nechali kálet na hlavu.

priefi
1. čer 2018

@oveckaluky presne tak, ukazes na ZP a je z Tebe cerna ovce, u ktere zamestnavatel ciha, aby ji mohl vyhodit.... je to smutna realita. A taky dokazu pochopit, ze ty tehulky na to nemaji zaludek a na dpn jdou. Neni to spravne, ale pochopit se to da. Co nedovedu pochopit je, kdyz je tehule na dpn a strasne chce jet na dovolenou a navic nekam do zahranici... tohle me vazne zveda ze zidle. Ja osobne v tehu do prace chodila, i kdyz mi nebylo nejlepe a pak dokonce jsem mela i rizikove, ale na dovolenou jsem teda odvahu nemela. Podotykam, do prace jsem chodila...

oveckaluky
1. čer 2018

@priefi Naprostý souhlas 🙂

kepu
2. čer 2018

@priefi a ja bych zase jela....nekam na chalupu na tyden vysedavat venku nebo se louhovat v bazenu ... Nemyslim tim zahranici to me ani nelaka .... Ale kdyz ma byt zenska non-stop zavrena v byte vychazky mam odpoledne to se ven jit neda kvuli vedru .... Doma je tak silene ze mi neustale tvrdne bricho mit tu zahradku tak clovek muze aspon rano nebo vecer ven....takhle ne ...i kdyz jsem lezela v nemocnici tak jsme chodily na prochazky ven ....
A ted me klidne ukamenujte 😄😘

priefi
2. čer 2018

@kepu v ramci cr, resp.kousek od bydliste a ne a druhou stranu republiky, to docela chapu. Ja jen psala, ze ja jsem na to nemela, nekam jet. Byla jsem rada, ze jsem rada. Cele tehu mi nebylo dobre, ale byla jsem na sebe hrda, ze jsem do prace chodila a zvladala, doma bych se ukousala nudou. Ale je fakt, ze v te dobe jsme bydleli jeste u mamky a tam byla zahradka. Ale stejne, prisla jsem z prace a sla spat 😅 Kdyz jsem byla na md, tak se mi hrozne tahlo a tak jsem si v praci jeste domluvila dohodu z domu na dlouhe chvile, nez porodim.

kepu
2. čer 2018

@priefi ja to hlavne beru opravdu z pohledu cloveka ktery bydli v mensim byte bez balkonu a kazdy den tu dopoledne chcipam ... A nemuzu s tim delat nic jen lezim leje ze me je mi zle tvrdne mi bricho a doslova ...prezivam.... Jasan mit barak se zahradou bude mi hej a piskam si ... Muj komentar byl vicemene kvuli tomu ze to same tady ctu dnes a denne spousta zenskej tady "kamenuje" holky aniz by vedely co za dotazem stoji ... Jedna vec je trmacet se na "cerno" nekam k mori ...to mi prijde taky blby ale jinak kecy jako ukoncit PN a vybrat si dovolenou a bla bla bla .... Rozciluje me to sama jsem na PN od zacatku a chtela bych videt nekterou z tech maminek co se tu ohani tim ze neco zneuzivame jak otehotni a dobrovolne pulku vyplaty hazi do kanalu samo pak i pripadnou nemocenskou a materskou ... Proste ne kazda mame fixni plat a ty penize pro to miminko potrebuju tak proc bych o ne mela prichazet ... Neber to nijak na sebe jen jsem se potrebovala vypsat ...trosicku 😂

priefi
2. čer 2018

@kepu ja to takto nevidim. Jak jsem psala, byla jsem na sebe hrda, ze jsem to v praci vydrzela. Nevolnosti byly hrozne. Ale kdybych svoji praci nemela rada, kdybych nemela fajn kolektiv, nebo bych tam nemela podminky, kdybych pracovala manualne a nezvladala a dalsich tucet duvodu, tak bych taky sla na pn. Ja proti tomu nic nemam. Z jedne strany ano, je to zasah do kapsy statu a nekdy ani tehu nemaji duvod, krom toho, ze se jim nechce chodit do prace, ale z druhe strany, odvody platime vsichni, co pracujeme, takze v prubehu toho jak pracujeme, nevybirame z toho a pak, kdyz uz nekdo je na pn, tak defacto cerpa to, do ceho celou dobu prispival. U vseho jsou dve strany mince. Ano tehu neni nemoc, ale nevolnosti nekdy se s nemoci srovnat daji. Kdyz mame strevni chripku, tak taky do prace nejdeme. Ono je rozdil, kdo co dela, myslim, ze my, co delame v kanclu bychom si nemely otevirat pusu na ty, co delaji manualne, protoze byt na jejich miste, nejspis jedname stejne. Ani nesouhlasim, ze to je problem dotycne, ze dela manualne, ze mela sanci se lepe vzdelavat a mit tak lepsi praci. Tak to proste neni, nekdo tuto praci delat musi, kdyby vsichni pracovali v kanclech a nemanualne, tak bychom byli nekde, protoze by to nikdo neudelal a ekonomika by sla do haje.... Me akorat stvou ty, co jsou na pn a chteji na dovcu do tramtarie a vyrvavaji v podstate me nic neni a na pn jsem jen pro srandu kralikum

kepu
2. čer 2018

@priefi tak ja zrovna pracuju manualne a mam celkem hodne narocnou praci .... No nez jsem sla sem tak jsem sedela v kanclu a tady jsem si vydelala v prumeru o6tisic vic nez v kanclu coz mi stoji za tu praci proste tam dreme jako kravy ale ty penize nejsou spatny ... No horsi uz je to s tim ze delame za minimalni zaklad a vsechno ostatni jsou priplatky bonusy a prescasy ....takze kdyz bych zamestnavateli oznamila ze chci preradit na vhodnejsi praci a ze nebudu delat nocni tak bych sla domu se zakladem coz jak rikam je polovina vyplaty .... A byla bych tam tak max o dva mesice dyl jelikoz mam nejake problemy a mam prisny klidovy rezim ....a tim snizenym prumerem bych mela jak nizsi PN tak i materskou .....jasne ze jsou tu takove co si porizuji deti jen aby nemusely do prace ...to bylo ...je a bude ...

priefi
2. čer 2018

@kepu jak jsem psala, u tech, co pracuji fyzicky, to dokazu pochopit 😉

terka555
2. čer 2018

@priefi bohuzel je tady spousta takovych co to nevidi jako duvod...taky jsem delala tezkou praci a jen v noci..vsechny kolegyne co otehotnely poprve potratily vcetne me..pak kdyz se nam zadarilo znovu, jsem sla na neschopenku nez me budou moci preradit..ale nemeli pro me praci tak jsem na prekazkach..

kepu
2. čer 2018

@priefi ja vim proto jsem ti psala ze to nemas brat osobne co pisu pisu to tak nejak vseobecne na ty kecy co tu obcas ctu .... To co pises ty mi smysl dava ... Na tebe jsem reagovala jen proto ze jsi napsala ze bys na dovolenou odvahu nemela ... ☺️

kepu
2. čer 2018

@terka555 ja mam za sebou 5sp 1 zt a 1molarni tehotenstvi .... Ten posledni potrat byl pri tehle praci a tak neskutecne bolesti co jsem mela po tech 6ti hodinach prace ...vzdycky ty posledni 2hodiny jsem se jen modlila ....a dopadlo to tak jak to dopadlo ....

terka555
2. čer 2018

@kepu ja prodelala molarni a byla jsem rada kdyz to prislo ze jsem mohla hned do nemocnice a ne neco resit v praci..chvilku pak trvalo nez jsem se z toho vzpamatovala a jeste navic kdyz jsem prodelala neco takovyho o cem jsem v zivote neslysela a pak jeste cekat na vysledky jestli nebylo rakovinotvorny...samozrejme me tady taky nici jak nekdo resi ze chce o pn na dovolenou a jeste k mori..ale pokud ma nekdo opravdu tezkou praci kde se kolikrat taha i 10kg a vice tak je podle me pn na miste..ale je videt ze nektery tu o tom nemaji ani paru ze vubec takovy prace jsou a klidne by nutily chodit zensky na tyhle smeny az do 8.mesice..

kepu
2. čer 2018

@terka555 a to ja jsem se musela rano omlouvat ze nemuzu do prace ze musim k doktorovi poslechla jsem si jak prijdu o penize .... Od doktorky jsem musela rovnou bezet do prace a s placem prosit o dovolenou ze si jdu lehnout do nemocnice a druhy den po laparoskopii kdyz me pustili z nemocnice jsem okamzite sla na nocni ....to vsechno jen kvuli tomu abych neprisla o penize .... Ty prvni dny a tydny po tehle zkusenosti bylo peklo netusila jsem co cekat furt odbery krve strach ....no mazec ....
Ted kdyz jsem potratila pred rokem a pul tak jsem taky celou dobu chodila do prace i pri tech bolestech pri potratu .... Na PN jsem jinak nikdy nebyla...tahle je moje prvni ... A potom i me tady odsoudi ze jsem na PN "jen" kvuli tehotenstvi 😣 a ze by mi bylo lip nekde mimo bydliste u bazenu na zahradce v baraku ..... (Na dovolene ) ... To je jasny ...