Prosím o radu - neschopenka a mateřská
Dobrý den,
prosím o radu. Jsem zaměstnaná- smlouva na dobu neurčitou a do toho mám OSVČ vedlejší činnost. Jsem teptrve v 7tt., ale obě práce jsou dost fyzicky náročné, takže nevím jak dlouho je budu zvládat plnit. Zaměstnavateli to chci oznámit po 12tt a domluvit se s ním,že pokud budu moct, tak zůstanu, dokud nebude mít za mě náhradu , a pak bych nastoupila na PN, ale obávám se ,že nebude rád a bude na mě tlačit, abych dala sama výpověď, protože budu pro něj zbytečná a nebude chtít za mě hradit zbytečně zálohy.
Tak se chci zeptat, pokud by k té situaci došlo jaké mám možnosti ?
Pokud bych musela dát tu výpověď sama, tak pak budu automaticky OSVč Hlavní činnost a s tím spojené placení záloh, což bych finančně nezvládla. Budu mít třeba nárok na mateřskou, pokud půjdu na neschopenku i jako OSvč ( dobrovolné nemocenské si stále hradím, jinak zdrav.a soc.zálohy nyní hradí zaměstnavatel).
Děkuji za info a rady
@pattyo Ahoj. Je vidět, že o práci přijít nechceš a že nechceš být jen tak na neschopence. Pokud máš ale fyzickou náročnou práci, tak si myslím, že neschopenka je asi v Tvém případě na místě. Tlačit do výpovědi Tě zaměstnavatel nemůže, tak jestli nechceš přijít dobrovolně o práci, tak to nepodepisuj!!Pokud máš smlouvu na dobu neurčitou, tak Tě vyhodit nemůžou - i kdybys ještě v práci byla chvíli a nebo šla hned na neschopenku. Pokud by Tě i tak chtěl vyhodit, asi by to odůvodnili pro nadbytečnost, ale tak sna d to neudělají (i když jsem se s takovými případy ve stejné situaci setkala ☹ )Já také nezastávám názor být jen tak doma na neschopence v těhu, ale rozhodně nikoho za to nesoudím. Každá to prožívá jinak rozhodnutí je pouze na Tobě 🙂 Tak hodně 🍀 ať to dobře dopadne a mimi ať je v pořádku - to je nejdůležitější 🙂
@priefi tak to je zivot ... Kazdy mame to svoje jen se mi pak nikdo nesmi divit ze mam strach ....
Jinak to molarni je tady http://www.maminkam.cz/molarni-tehotenstvi docela dobre popsane ...
Pokud jste, holky, mely takovehle potize, je PN naprosto pochopitelna. Ani u vas nepredpokladam, ze byste na te PN jely do Egypta... 🙂 Ale damy, ktere jsou zdrave, pocuraji papirek a uz leti pro neschopenku, protoze se jim nechce pracovat, ty nikdy nepochopim a budu je odsuzovat.
@kepu Taky dělám v kanclu, bohužel na sociálce, a jsem od začátku doma a doma zůstanu až do konce, protože rozčilovat se s bezdomovcema, menšinama (nebo většinama?), odebírat děti, chodit na soudy a na výslechy neni žádná paráda, když je vám blbě, zvracíte, omdlíváte a chce se vám pořád spát. Můj názor je ten, že kdy jindy si užívat trochu klidu a věnovat se sobě, než před narozením dítěte. Uvědomte si všichni, že makat pak budem do konce života, nic nám neuteče, ale chvíle strávený s dětma a věnovaný sobě nám protečou mezi prsty. Každý samozřejmě nemá možnost být doma, ať už z finančních nebo jakýchkoli jiných důvodů. Nesnesu ale odsuzování těch, kdo tu možnost mají a využijí ji. Jsem jedna z nich a ať se to v práci líbí nebo ne, zařídím se podle sebe. Na mě se taky nikdo neohlíží.
@iva_kucerova tou posledni vetou jsi zabila jinak celkem rozumnej prispevek. To, ze se na tebe nikdo "neohlizi", prece neznamena, ze musis byt, xakru, stejnej ignorant jako ti ostatni. S timhle pristupem tady bude zachvili totalni dzungle.
@letadylkokane Ono když se ženský nejdřív začnou rozplývat nad tim, že je super, že to vyšlo a hned jak je mi blbě a jednou nepřijdu, začnou rejpat do toho, co lezu na facebook, když je mi blbě a samy jsou na facebooku aktivní celej den, i když si stěžujou, jak maj strašně moc práce, tak to prostě nasere. A jako těhotná si tyhle věci prostě beru osobně. Jde o to, že všichni v práci o tom mluví, jak je lepší být doma a jak tahle práce není dobrá pro psychickou pohodu, ale jakmile se někdo tak zařídí a fakt doma zůstane, začne drbárna a najednou je ta, co zůstala doma, ta nejhorší. Takže faleš nad faleš. Proto jsem to takhle zazdila a ať si každej myslí, co chce, je to zkrátka můj názor
@priefi Ne, obě práce nebudu moci vykonávat ze zdrav. důvodů...takže ukončím obě2. A ano, souhlasím, že PN patří pro nemocné....teď bez urážky...ale taky je rozdíl co za práci děláte a jaký má těhotenství průběh. Asi by nikoho nebavilo jen tak doma ležet a mít udané vycházky, pokud by to situace nevyžadovala...
@dominikaromanova mám smlouvu na 20h týdně, je to spíše taková malá jistota, že mi chodí aspoň nějaké peníze a zbytek si přivydělám vedlejší činností. Ale obě práce nebudu moct vykonávat, že jsou fyzicky náročné.....a zdrav.stav. není optimální
Já jen dodám, že v kanclu jsem také dělala. Nemůže se to tady brát tak, že ty, který dělaj v kanclu, můžou být v práci až do konce těhu a naopak ty, který dělaj ve fabrice někde, maj nárok hned zůstat doma. Trochu mi to tak tady z některých příspěvků připadá...bože, tady furt se řeší, kdo má a nemá nárok na nemocenskou v těhu, to je děs fakt... Znám případy, že pracující v kanclu měli horší průběh těhu než ty, co dělali někde ve fabrice. Ať si to každá rozhodne jak chce..neprožívá těhu každá stejně, tak tady hned někoho neodsuzujte, nevíte, kdo co v práci zažívá...
@iva_kucerova pockej, ty fakt myslis vazne, ze jsi sla na PN proto, ze se mate v praci slepicarnu? To je for, ze jo... Rekni mi, prosim, ze to neni pravda.
@ruzicka06 nemyslela jsem to ze kazda.je to mysleny k tem co se tu neustale rozciluji a propaguji to ze by tehotna mela zustat v praci az dokonce,pokud ma samozrejme kterakoliv v tehotenstvi nejaky problem,rizikove apod.at je na pn klidne celou dobu ale at pak nezkouma to jak letet na dovolenou k mori
@letadylkokane šla jsem na PN proto, že bleju a omdlívám, slepičárna přišla až pak
@terka555 Jo v poho, jen jsem chtěla vědět, jak to myslíš. S tou dovolenou souhlasím. Ale ať mě teď někdo třeba ukamenuje, ale popravdě jsou i horší věci... Ale já bych v těhu na neschopence taky na dovolenou nejela. Je to o svědomí každý z nás a o tom, jestli chci nebo nechci riskovat, že příjdu o práci...
@ruzicka06 protoze dost lidi, co delaji manualne, si mysli, ze se kancelarske mysi flakaji. A ze manazeri samozrejme delaji taky prdlajs. Je totakovy kolorit.
@ruzicka06 jojo proto to vysvetleni🙂tady je blby ze clovek neco napise a kazdy si to vezme po svym a hbed je z toho buh vi co..samozrejme vzdycky jsou horsi veci..kdyby jsme se mely zabyvat kazdym kdo je na pn neopravnene tak v podstate nedelame nic jinyho..zrovna tak by se tu mohly resit prispevky pro stary lidi jak je nespravedlivy ze nekdo je uplne v poradku dojde si kam poteebuje a v podstate mu nic neni a dostava od statu 8 tisic a nekdo kdo uz chodi jen o choditku nedostane se sam ze schodu a tim padem nemuze ven a ani si neuvari a nic ma prispevek 800..a takovych zalezitosti by bylo sppusta...ja na neschopenku sla jak kvuli potratu tak kvuli praci co jsem vykonavala tak i proto jak mi bylo..a asi to melo nejaky duvod ze jsem nakonec doma protoze me lekar primo z prace odmitl tam poslat kvuli narocnosti atd..
@kepu prace v kanclu byva mnohdy fest narocna. Ale jinak, nez ta fyzicka treba v tovarne. Pokud clovek dela nejakou hodne dusevne narocnlu praci, chodi domu pekne zdrchanej.
@letadylkokane nikdo nerekl ze se flakaji ale ze nemaji tak fyzicky narocnoh praci jako ty cp delaji manualne a kteri musi delat jak denni tak nocni a celou smenu odstat na nohoua kdo si tohle nevyzkousel tak nevi o cem mluvi..
@letadylkokane Ano, dost lidí si to myslí a to mě štve. A mimochodem - když si někdo stěžuje, že má blbou práci, ať si najde jinou lepší.
Někdy může mít negativní dopad na těhu stres třeba v kancelářský práci, ne jen manuálně náročná práce....
@letadylkokane ja znam praci v kanclu delala jsem tam docela dlouho mam porovnani a nerikam ze ty lidi nic nedelaji a ze neni narocna .... Rikam ze neni fyzicky narocna .... A to ted nerikam ze je to vsude stejne ale vetsinou kdyz je clovek v kancliku treba s vedenim tak se lehko domluvi proste neni mi dobre prijdu pozdeji odejdu pozdeji jsem casto na wc tak si tu svoji praci dodelam potom ....atd .... Kdyz je clovek delnik ve fabrice tak se s nim nikdo nesere .... A to jsou zase jen moje zkusenosti nerikam ze je to vsude stejny ...

@kepu no tohle je desny a je to presne to co tady zadna z tech zenskejch nevidi protoze to vzdy komentuji hlavne ty co delaji v kanclu ..ja mela nastesti kolem sebe lidi kteri me podporili a rikali at na ty neschopence zustanu dokud nebudu uplne fyzicky i psychicky v poradku..urcite by me nenapadlo jit na pn kvuki tomu ze se mi nechce delat..me ta prace nevadi i jsem rada ze si vydelam tolik kolik si vydelam ale kdyz vim ze bych to nezvladla a nezvladlo by to maly tak urcite to ze me tady budou perovat nejaky kancelarsky mysi se tim nebudu zbytecne stresovat..a nezmeni to na celou vec muj nazor..