icon

Nárok na bydlení pro svobodnou matku

gabdel
30. pro 2016

Dobrý den maminky,chtěla jsem se zeptat jestli nějaka nemate zkušenosti s bytem od rpg nebo mra.Jestli bych mela nárok a nějakou šanci byt získat ,když muj příjem je pouze rodicovsky příspěvek.Momentálne bydlím u rodiny,ale samozdrejmne bych chtěla mit s malym svoje.Prece jenom by člověk měl vědět kdy je správne odejít.

Strana
z3
jade85
30. pro 2016

@sara84 aniz bych se chtela zastavat jedne nebo druhe strany (neznam detaily situace autorky puvodniho prispevku), ono se tomu stesti da jit dost naproti, je rozdil poridit si dite ve 20, kdyz je holka bez zkusenosti, bez vyssiho vzdelani, bez kariery, bez vlastnich penez a tim poridit si ho ve 30, kdy uz ma jak zkusenosti (a treba diky tomu lepsi schopnost vybrat si spolehliveho partnera a spravneho tatinka pro dite), tak nejake zazemi v podobe zarizeneho vlastniho bydleni a schopnosti se sama uzivit. Samozrejme, muze se prihodit komukoliv kdykoliv cokoliv, takze trocha toho stesti je potreba i v druhem pripade, ale naznacovat, ze "rejpalky" nejsou v takove situaci jako tazatelka jen proto, ze mely je stesti, je blbost.

koordinatorka_odboje
30. pro 2016

@nikinnna to by me zajimalo, kdes vzala, ze zakladatelka chce, aby ji deti zivil stat.
Zda se mi celkem smesne, ze se tohle muze rict v ceske republice 😂 Prej zivil stat

caverina
30. pro 2016

@jade85 za to hned nekoho odsoudit a povazovat za nezodpovedneho je strasne chytre a hlavne dospele..

jade85
30. pro 2016

@caverina to urcite neni, vsak nic takoveho nerikam ani nehajim 🙂

koordinatorka_odboje
30. pro 2016

Kde se prosim pekne vzala ta slvela a dozajista pravdiva predstava toho, ze lide si vedome porizuji "velke mnozstvi deti" a ocekavaji od statu, ze je bude zivit? Mate na to nekdo udelany sociologicky vyzkum?

koordinatorka_odboje
30. pro 2016

@jade85 no, mne 30 bude za par let, zkusenosti mam, zazemi diky manzelovi taky, za normalnich okolnosti jsem schopna se uzivit, i sve dite, ale neodvazila bych se odsuzovat dvacetiletou zenu, ze ma dite ted a ne za deset let. Nic z vyse uvedeneho totiz nic nezarucuje. Naopak, ja pred ni uprimne smekam, ze se vzdala pohodlneho zivota. Navic, pokud ji danovi poplatnici ted pomohou, to jeji dite potom pomuze jim, az budou chtit v budoucnu pobi

blahova_andrea
30. pro 2016

@nikinnna stát nás sice nenutí mít děti, ale když je nebudeme mít, tak kdo bude tvořit stát? kdo bude platit daně? kdo bude vytvářet hodnoty? 😲😅

blahova_andrea
30. pro 2016

@jade85 brát jako mezník pro pořízení bydlení mi přijde jako holý nesmysl a pokrytectví hlasatelů této teorie. kolik lidí má takový příjem, aby si pořídilo bez dluhů vlastní bydlení do třiceti, kdy jsou ještě plodní? kolik lidí mělo možnost něco zdědit po chudácích příbuzných, aby měli vlastní bydlení? a zbytek? splácí hypotéky. je to vidina vlastního bydlení, ale je to vlastně obrovský zavazující a svazující dluh, který jistotu pro pořízení dítěte rozhodně neskýtá. zbytek, který se nevejde do tabulek, žije v nájmech. no co...takových lidí jsou mraky, co nemají vlastní bydlení, ale o rodiny se dobře starají, platí co mají a nikde nedluží. o "vlastním" bydlení rodičovství opravdu není 😉

caverina
30. pro 2016

@jade85 me fascinuje jedna vec..jak vsechny ty ktere maji spokojeny zivot a vse ok dokazou soudit ty ktere to stesti nemely a zivot se jim zrovna nevyvedl..a o stesti to trochu je....to ze se mam dobre ted jeste neznamena ze se mi muj nadherny svet nemuze behem chvilky zbortit jako domecek z karet..nejsem verici ale chtelo by to trochu pokory..

jade85
30. pro 2016

@koordinatorka_odboje ja nikoho neodsuzuju, at si ma kazdy dite kdy chce.

@blahova_andrea tak zajistenym bydlenim jsem nemyslela zrovna bydleni v osobnim vlastnictvi, ale treba mit takove prijmy, ze kterych sama utahnu najem, to myslim neni tak tezke, znam nekolik svobodnych matek, ktere v pohode fungujou po najmech samy s ditetem.

@caverina opet, ja nikoho nesoudim, ale soucasne vim, ze se zrovna ted mam relativne dobre nejen diky stesti (ktere urcite hralo svoji roli), ale i diky tomu, co jsem pro to ja sama udelala a obetovala (nebylo to zrovna malo) 🙂

eliska10
30. pro 2016

@jade85 Přeji Ti at Ti život vychází i nadále. Ale stačí maličkost (třeba postižené dítě a muž, který se na vás vykasle) a vse se zborti, jak krabička z karet. Ale chápu Te, ještě před pár lety bych si myslela to samé.

jade85
30. pro 2016

@eliska10 Sakra o co vam vsem jde? Nekolikrat jsem napsala, ze si uvedomuju, ze se muze kdykoliv cokoliv stat, nikdy jsem neodsoudila nikoho, kdo mel v zivote smulu, ale opravdu nehodlam pokorne dekovat osudu za to, ze nejsem sama s ditetem bez penez a bez bydleni, protoze vim, ze jsem pro to, abych se necemu takovemu vyhnula, udelala maximum. Ano, kdyz se stane nejaka tragedie, tak to vsechno bude k nicemu, ale je treba si uvedomit, ze spousta holek se do situace, ve ktere musi spolehat na stat, dostane hlavne kvuli svoji vlastni nezodpovednosti, ne proto, ze nemely stesti. To je jedine, co se tady snazim rict a nechapu, proc s tim mate problem.

nikinnna
30. pro 2016

@koordinatorka_odboje kdybys pořádně četla, věděla bys, že to nebylo směřované autorce, ale byla to reakce na tvůj komentář. A ano, náš stát živí spoustu lidí, kteří se o sebe neumí nebo nechtějí postarat.

jade85
30. pro 2016

@eliska10 jo a dik, ze me strasis postizenym ditetem, to je presne to, co chce tehule v prvnim trimestru par tydnu pred screeningem slyset... 😠

absintka19
30. pro 2016

@jade85 nenech se zastrasit. Hezky jsi to napsala, je videt ze jsi rozumna a udelala jsi pro svuj zivit maximum. Neboj, mimi bude po tobe chytre a sobestacne 🌷

vanilkacka
30. pro 2016

Já před otehotnenim pracovala a nasetrila tolik,abych v případě nějakých neprijemnych události mohla uživit sebe i dítě,aniž bych se spoléhala na pomoc státu (vyjma rodicaku) nebo rodiny. Dítě jsem si přála dříve,ale prislo mi to krajně nezodpovedne plánovat rodinu a nebýt zaopatřena.

vanilkacka
30. pro 2016

A teď se koukám,že zakladatelka už ani účet na MK nemá.

jade85
30. pro 2016

@absintka19 dekuju 🙂

absintka19
30. pro 2016

@vanilkacka jsem to rikala, diky berenika 39 za odhaleni 🙂
Uživatelka gabdel už nemá účet na Modrém koníku .
Je to především z těchto důvodů::
porušení Kodexu chování na stránce
vytváření vícenásobných profilů
na základě podezření z podvodných aktivit

biedronka10
30. pro 2016

@blahova_andrea bravo. Vzala jste mi to z ust. Dnes do 30 kdo ma bez dluhu bydleni? A cekat do chvile kdy hrozi neplodnost? Pak vsichni fnukaji ze nebude na duchod a ze budem pracovat do umoru...vzdyt si to delame sami.

muhehehe
30. pro 2016

pod názor jade85 bych se klidně podepsala... jsou průšvihy, které i sebezodpovědnějšího člověka semelou, o tom žádná, takovému by se mělo pomoci. Mám velké sociální cítění, i když příspěvek asi bude působit přesně opačně; ale větší části matek ,,v nouzi zničehonic" bych poradila jediné a účinné- zvednout zadek a začít něco dělat (a tím nemyslím zrovna zjišťovat, na co kde mám ,,nárok" a ,,právo" a blabla)... taky to chce aktivně hnout prdelí, a ne si jen nasekat děti a naříkat střídavě na osud, rodinu, stát a jánevímco všechno (a nepřipustit si variantu, že si člověk ten život dost možná podělal sám... nebo je prostě nehorázně línej). I s úplně malými dětmi může člověk dělat hodně pro zlepšení své situace, jen se nesmí pasivně uhnízdit v pohodlné myšlence, že ,,mám dítě, takže to nejde, takže snad později a teď mám nárok, ať se někdo postará" - z mnoha příspěvků na MK tohle vysloveně čiší, i když je to vždycky utopený v nejrůznější omáčce.

caverina
30. pro 2016

@muhehehe hlavne ze kdyz tu nejaka maminka napise ze jestli si ma nechat dite protoze nevi jestli to finanancne utahnou tak se ji tu radi at si ho necha ze kdyby co tak si muze pozadat o nejaky ten prispevek atd.......v tomhle pripade je to asi podle vas v poradku..

journals
30. pro 2016

Úplně okrajově - mimo diskuzi zadavatelky, také souhlasím s @jade85. Také mi tu bylo řečeno, že to, že jsem neotěhotněla v době, kdy se mi to nehodilo bylo štěstí. Jenže ono to nebylo štěstí, byla to zodpovědnost za to, co dělám a s kým to dělám. A naprosto souhlasím s tím, že tu kolikrát čtu s kým si tu holky děti pořídí, že si pak říkám, že nechápu, čemu se diví, když zůstanou samy. Fakt tu je tolik nezodpovědných holek, že si ťukám na čelo. Nerozumím tomu, proč někdo nepřemýšlí víc nad tím, s kým, kdy, jak a v jakých podmínkách si děti pořídí. Chápu, že někdy se nedá dělat nic, protože to prostě nějak je, ale jsem si jistá, že v hodně případech šlo jen o nedomyšlené jednání a absolutní neplánování života.
Co se zadavatelky týče, tak tu soudit nemůžeme, o té nevíme nic. Nezodpovědné to je, ale občas se opravdu může stát i něco, co naplánovat nejde...

astyna
31. pro 2016

Tak ono stačí pár let pracovat a rezerva je slušná. Já jsem neměla nic moc plat a přesto jsem měla několikaměsíční zálohu "co by kdyby".

Nicméně autorka se ptá spíš na byty, ne na to, co udělala špatně nebo ne...

majkoz
31. pro 2016

@astyna Pár let pracovat?- mít solidní rezervu? No nene- žena pracující za minimální mzdu nikdy nenašetří železnou zásobu, to fakt ne!
Všem zodpovědným- co mají na účtu naspořeno a nikdy, ale nikdy by nepočaly dítě nezodpovědně, ....tak i těm, které nemají naspořeno a dítě přivítají do skromných podmínek a do nejisté budoucnosti( to platí pro skupiny obé), přeji moc zdraví pro všechny v rodině!

astyna
31. pro 2016

@majkoz

Já jsem pracovala za 11 čistého v personálce, nájem mě stál 4 tisíc, bydlela jsem s kamarádkou, jídlo pro jednoho člověka sotva 2 tisíce, dost zůstávalo. Pak jsem si polepšila,ale zase platila vyšší nájem, takže to vyšlo tak na stejno. Ale taky jsem nejezdila na žádné dovolené...

Syn byl teda počat plánovaně, ale že bych se dívala na konto, to neee. Spíš to tak zahřeje u srdíčka, když je na účtu dost peněz a člověku je jedno, zda koupí kočár za 8 nebo 14 tisíc...

blahova_andrea
31. pro 2016

@astyna já teda za mlada taky spořila a taky z malých platů a díky tomu jsem si vypiplala dvě dětičky než začal fungovat tatínek. ale ani s úsporou na účtu mi teda nebylo jedno za kolik kupuji kočár 😅 a v době, kdy jsem měla na jídlo na měsíc jen 2000 jsem rozhodně nehlásala jaká je to pohoda a byla jsem ráda za nějaké rande s večeří nebo nedělní oběd u rodičů, abych si taky trošku polepšila a nejedla těstovinový salát tři dny nebo hustší polévku.

astyna
31. pro 2016

@blahova_andrea

Moje máma je samoživitelka a kupu receptů jsem měla od ní 🙂 třeba jsem si navařila kotel omáček a jen to zamrazila a pak vyndávala na jednotlivé porce, abych to zase nejedla týden v kuse 😀 Ono je to hodně o standardu - mě stačí málo, nemusím mít teplé večeře a v práci jsem měla stravenky. Časopisy si nekupuju, nekouřím a nepiju, čím se taky hodně ušetří.

blahova_andrea
31. pro 2016

@astyna taky jsem neměla žádné drahé neřesti. mrazit bohužel nebylo pořádně v čem v pidi ledničce s výparníčkem. náročná jsem taky nebyla. prostě jsem si udělala pytlík levných těstovin a hodila do toho kousek kuřete a mraženou zeleninu a jedla to fakt tři dny. stravenky jsem v práci neměla. žila jsem hodně skromně. naštěstí jsem byla ještě mladá, nezadaná a tak jsem si fakt přilepšovala randíčky a pozvání k rodičům na oběd nebo domácí vajíčko od babičky jsem nikdy neodmítla 😀 za tuhle éru života jsem ale tedy absolutně nic neušetřila. ono mít příjem 8500 a dát 6500 za bydlení...to se pak šetří těžko. ale ta doba mi dala jiné věci než úspory 🙂 ty jsem dělala před a po 😀

muhehehe
1. led 2017

@caverina O tomhle jsem vůbec nic nepsala a nemám ráda, když mi někdo něco podsouvá. A ,,že se jí tu radí...." Co to má společného se mnou? Někdo radí to, někdo ono, ne ve všem se tu přece shodneme... Nicméně, pokud jde o můj názor na tohle, ať se nevyhýbám nadhozenému tématu - já jsem protipotratově založená a asi (nestála jsem ale naštěstí nikdy před touto volbou) bych tímto způsobem neřešila ani lecjakou vývojovou vadu (ale fakt sama za sebe; nikomu to necpu, dle mého je v pořádku, že tato možnost legálně je). Ale když to shrnu obecně 1.) v první řadě se má ženská chovat tak, aby dítě nevzniko, pokud ho nechce, neutáhne, chce ještě studovat, ...,.... Žijeme ve 21. století, možností je dost. 2.) vybírat si, s kým spí 3.) pokud se přes antikoncepci a solidního chlapa stane, že je na cestě dítě a že na něj zůstane sama fyzicky i finančně (dle mého celkem malá pravděpodobnost při splnění předchozích dvou bodů), tak je zde krásných 9 měsíců na to se zařídit, i když je dotyčné potrat proti srsti a neplánované dítě si chce nechat. Najít si přivýdělek, případně výměna bydlení za levnější atd. Taky dělám po večerech z domu- dělala jsem až do porodu a opět začala asi 3 týdny po něm. Z manželova platu bychom vyžili, ale komfortní by to nebylo, takže mi to za to stojí. A jinak- nepíšu z nějaký zlatý klícky. Nezdědili jsme nic, máme hypotéku na vlastní bydlení a úvěr na barák tchána... který si od nás nechal nainvestovat do baráku milion a pak nás z něj vyhodil a barák za šest mega prodal... nám popřál ať zdechneme (doslova! k svatbě) a úvěr nám zůstal. Boží pocit, splácet něco, co už v té rodině ani není. Nojo, důvěra v rámci rodiny 🙂 Takže já docela vim o čem mluvim a za nějakýho mega klikaře se taky zrovna nepovažuju 🙂) Ale fakt stačí se nepotentovat a prostě něco dělat, pak je vždy řešení.

Strana
z3