Kam vyrazit s ročním dítětem v zimě kolem Prahy?
Ahoj, máte někdo tipy, co podnikat a kam se vydat s ročním dítětem, které ještě nechodí? Teď když je zima?Zajímá mě Praha a klidně blízké okolí, jsem schopná dojet vlakem i třeba 20 min za Prahu. Jsem schopná i dál, ale to už je zase na hodně času. Něco, co třeba podniknout dopoledne a na oběd být zpět ( kvůli odpolednímu spaní). Je to trošku nešťastné období, na zem ho vypustit z kočárku nemůžu a v tom fusaku ho to moc dlouho nebaví, sedět a koukat po městě nebo po parcích. Vím, že jsou i herničky, ale chodit jen po herničkách, to by se člověk nedoplatil 😁.
Me taky napadl bazen,zoo. Ale to vse je za penizky. Jinak stoji uz? Obchazi nabytek? Ja bych mu poridila softsheelovou kombinezu a softheelove navleky misto bot a vypustila ho na hristi. Tam si muze lezt,muze uz byt i na pisku. Pohoupat..Aspon na chvilku.
@peta19888 za me posledni sance uzit si, co bavi tebe 😁 Vystavy, obchody, muzea, vylety po pamatkach, veletrhy, verejna knihovna... (mmch na Marianskym namesti je v knihove i mala hernicka pro batolata). Jestli jses ochotna vzit dite do hernicky mezi vyber vsech batolecich bacilu, tak ho muzes dat v klidu na zem i v muzeu nebo galerii, horsi to nebude. Chvilku si poleze, chvilku bude v kocaru, obcas mu neco ukazes, pro nej je nove zatim vsechno, vyuzij toho, nez se vyhrani a budetw chodit 4x tydne na nadrazi koukat na vlaky nebo tak neco.
Jo a kamaradky, jeste jsem zapomnela navstevy kamaradek a pribuznych.
Cenově fajn jsou taky různá komunitní/mateřská centra (třeba: https://www.kckampa.cz/centrum/ ) ... a pokud jsi společenský typ, můžeš cenu poměrně snadno obejít tím, že se přihlásíš jako dobrovolník spravující hernu... Jen to pak holt musíš i dělat, no.
Proč nemůže být venku na zemi? Oblíknout odpovídající oblečení (to stejně budete x dalších let řešit, kterou značku softshellek 😁 ) a normálně na hřišti může být na zemi v písku, v kamínkách, na houpačce 😉
@malytlustyhroch To je sice vsechno moc pekny,ale obchazeni muzei atd..zkousela jsi realne s malym ditetem co neni porad uplne zticha a po chvili ho to v kocaru nebavi?😊A na zemi kde chodi lidi ve spinavych botach,to si neumim predstavit,ze ho na tu zem dam at si leze.Myslim,ze i v takovem muzeu by se jim to moc nelibilo,kdyby jim po zemi lezly deti.😊
@peta19888 nevím kde bydlis (Kutná Hora) galerie GASK tam jsou dvě herny pro děti. Na přízemí menší herna pro malé děti zaměřena opravdu má rozvijeni smyslu a hore pro větší, které už chodí. Tak ta v přízemí je vhodná. 50 korun vstupné je symbolické, nevím teda jako teď, jestli nestouplo. Něco podobny bylo i v Roztokách u Prahy v zámku. Ale tam to bylo jen dočasný, Kutná Hora je má pořád. Já syna nemohla přes 2 hodiny z těch heren dostat a to bylo venku hezky a slunečno po delší době.
@peta19888 Doporučuji kteroukoli z městských knihoven v Praze. Mají knížky i pro takto malé děti, hrací koutek, kde bývá max 2-3 další děti. A kartička stojí 100 Kč na rok.
@peta19888 Tak ono uz toho moc nevymyslis. Ja mam deti dve,dcera je breznova,takze v tomto obdobi byla podobne stara jako tvuj syn. Muj syn je o 2,5 roku starsi nez dcera,takze jsme chodili ven. Krome prochazek i na hriste. Samozrejme,ze to neni v tomto pocasi na hodinu,ale rekla bych,ze pul hodky mi takhle dcera vydrzela. Nemohla jsem ji nechat v kocarku,aby jen koukala na brachu. Takze jsem ji na detskem hristi (u nas jsou oplocene,takze tam nechodi treba psi) lezt mezi kaminky (kacirkem). Obcas delala babovky,sedela na tom drevenem okraji na piskovisti,mela zimni kombinezu a pod tim plenu,fakt ji zima nebyla a nebo obchazela kolem prolejzacek. Rada zkoumala,zabavila se tim...Taky bych samozrejme nenechala lezt dite nekde ve meste po chodniku ci travniku nebo nekde po podlaze,kde vsichni chodi...
Jo a jak pises,pohoupat na 5 minut,tak ono to tak proste je. Je malinky,nevydrzi dlouho...Ja to cele nemyslela jako aktivitu na x hodin. Ale spis na zpestreni,aby furt nesedel v kocarku. I kdyz koukam,ze ty jsi myslis spis aktivitu jako vylet? Tak to u nas,u obou vedly zviratka. Prazska zoo,zoo zelcin,zoo koutek Chuchle,zoo koutek Radonice. Ale je to venku,no...Ve vnitr hernicky a materske centrum. My jsme chodili do MC Klubicko,Rajska zahrada. Tam vydrzel cele dopolko,stalo to cca 50 Kc na to dopolko. A taky jak tu nekdo zminoval tu knihovnu. Prohlizet leporela. A kdy udelas karticku na dite,je to zdarma.
@petulkadodo Ja mam karticku na dite a ta je zdarma 😀 Pujcuji tedy jen detske knihy.
Knihovna nebo se projet privozem nebo vlakem po Praze. Klidne muzete vyrazit na druhý konec města vláčkem a tam do nějakého parku/lesoparku... napadá mě: mini-zoo v Radotíně. Na Císařském ostrově zas maji koníky. Ve Stromovce se daji pozorovat a krmit ptáci (ale jsou celkem oprskli a krmit vhodnou potravou - v Lidlu OC Stromovka muzes koupit nejlevnejsi mrazenou kukuřici), ve Stromovce je taky ručkovací vor a na tocne obcas parkuje historická tramvaj. V cimickem háji je hezke hřiště v lese. V Dablickem háji je hvězdárna, dělají i programy pro děti a je tam hezky výhled "na kauflandy" tedy na OC Letňany a Globus v Čakovice. Ve Kbelich je u vlakové stanice na jednu stranu lesopark a na druhou stranu je městský park. V Satalicich je pěkná obora. Da se obejít Hostivařska přehrada anebo tímto směrem je i sportareal Hamr, kde lidé chodí vencit pejsky, tak je co pozorovat. Do 20minut z Hlavaku jsou třeba Říčany, které mají moc hezky městský okruh i s množstvím hřišť, kde muze ruckovat kolem laviček a herních prvků. V Neratovicích je zas pěkný bazén s levnějším vstupem. Ze Zlicina se daji pozorovat letadla. Napadá mě jeste: obora Hvězda, Bílá Hora, Džbán a Divoká Sarka. Pěkně je a da se projit i v údolí mezi Hlubočepy a Stodůlky: přijedeš tram do Hlubočep a da se to projít až do Řeporyj a nazpet můžete vlakem pres Pražský semerink.
Je toho mraky, co se dá dělat venku. Na ty vnitřní aktivity krom knihovny jsem moc nebyla 😃 snad jsem trochu pomohla 🙂😉
@peta19888 jj, ty galerie a muzea jsem zkousela, s jednim ditetem to slo, s druhym hur, s kazdym to asi nepujde. Bot se bojim min nez soplu.
@kristyn86 Taky možnost. Na tu za 100 lze půjčovat i dospělé a naučné. Občas je fajn si přečíst i něco bez obrázků 😅
@petulkadodo Roční poplatek v Městské knihovně v Praze je pro dospělé 60 Kč na rok. 😉
@jancaroul V naší městské části je to 100 Kč dospělý a 30 Kč dítě.
Organizované cviceni batolat? třeba v Amalce a cviků, těch center bude mraky
@peta19888 když mám termoprádlo a softky, nemám problém si na zem sednout, ale je pravda, že jsem se k tomu posunula právě až s dítětem 😁 A když jsi byla malá, nesedala jsi na zem 😉 ? Pro mě lepší být v odpovídajícím oblečení venku na vzduchu a sedět v kamínkách na hřišti, než v herně chytat v uzavřeném prostoru bacily jiných dětí, ale jasně, někdo na to není ☺️
@peta19888 my s naší roční máme za týden 3 kroužky - cvičení stejně starých dětí, plavání a znakování. Taky nechodí. Ale denně jsme venku buď s někým známým nebo sami. Teď jsem objevila kouzlo family pointů (určitě v Praze taky máte), jinak naše je milovník knih takže chodíme do knihovny. Chodíme na statky v okolí Brna a kouká na zvířátka, chodíme se dívat na rybniky kachny a labutě, taky do obory na daňky, jeleny a prasata. Už jsme byly i na sensory play, mám v merku i nějakou herničku. Jinak se zabavíme i doma s hračkami a stavebnicemi.

Když má rok, tak co tahle nějaký aquapark, nebo rovnou plavani batolat? S aklimatizaci, aby nenastydlo. Nás to moc bavilo.