Nečekaná jízda taxi, musí být autosedačka?
Chci se zeptat , jestli se už někomu stala situace, že musel jet taxikem s dítětem a měl jen sporťák. Vzal vás řidič cca 6 km. Auto nemáme a je nereálné tahat sebou autosedačku. Díky za informace.
Takovou situaci jsem nezažila, ale myslím si, že je to obrovský risk pro rodiče (úraz či smrt dítěte při nehodě) a pro řidiče (pokuta a ztráta 4 bodů). Jinak samozřejmě musí být autosedačka za všech okolností i kdyby se jelo 10 metrů.
@mirkah123 tady o tom taky píšou http://www.ibesip.cz/cz/ridic/zasady-bezpecne-j... (pokud to chápu dobře)
zákon 361/2000 sb. paragraf 6:
odstavec (4) Ustanovení odstavce 1 písm. c) neplatí pro přepravu dětí v obci ve vozidle taxislužby při provozování taxislužby; dítě uvedené v písmenu c) nesmí být přepravováno na sedadle vedle řidiče a musí být připoutáno bezpečnostním pásem. Je-li však při přepravě dítěte dětská autosedačka použita, musí být splněna podmínka uvedená v odstavci 1 písm. c) bodě 2.
To jsem našla, ale přiznám se, že si to raději nechám vyložit "neodborně", protože jsem z toho jelen 🙂
urcite musi a vetsina taxisluzeb ma sedacku a lze si ji vyzadat
@mirkah123 přímo v zákoně je tohle řešeno.
@mirkah123 ano, je to tak http://www.ibesip.cz/cz/ridic/zasady-bezpecne-j...
ale dle meho to plati pro vetsi deti, ne pro miminka..
Aaaa, uz to tu je :D
V taxi sedačka být nemusí. NIkdy. Jiná věc je ta, jak moc je to nebezpečné. Ale ze zákona to povinné není.
zatím dámy děkuji za info........... malý má 6 měsíců a do vajíčka se už nevleze.......proto se ptám.
Já mám zkušenost takovou, že se dá u taxi autosedačka hvyžádat. Jak vajíčko, tak pro batolata...
Kdyz si budes taxi volat tak musis uvest dite a oni autosedacky maji,si nerisknout jet bez autosedacky.Osobne bych bez ni dite nevezla ani 50m.
Po obci nemusí - jednou nás stopli policajti v obci a já měla syna na klíně 😀
Ale vědět to předem, vzala bych ji, už jen pro ten pocit.
Ano, jednou jsem musela jet neplánovaně se dvěma dětmi (10 měsíců a 3 roky). Nahlásila jsem děti na dispečink a taxikář přijel se sedačkami. Napočítal mi za to sice poplatek, ale já jsem byla za rychlou a bezpečnou přepravu ráda, nevadilo mi to. 🙂
V taxi sedačka být nemusí. NIkdy. Jiná věc je ta, jak moc je to nebezpečné. Ale ze zákona to povinné není.
@berenika39 a jak odvezes lidi když pojedou mimo obec to být musi
Jsou i takové ženy co vám nastoupí s miminek 3 měsíce a podobně v rukách a tvrdí že za něj ručí sama což je blbost a když budu vozit autosedačky tak se mi tam nic do kufru nevejde a když nemám mimino tak ji přece nebudu kupovat

Některé taxislužby mají k dispozici i autosedačku....