icon

Nečekaná jízda taxi, musí být autosedačka?

martinamit
2. kvě 2017

Chci se zeptat , jestli se už někomu stala situace, že musel jet taxikem s dítětem a měl jen sporťák. Vzal vás řidič cca 6 km. Auto nemáme a je nereálné tahat sebou autosedačku. Díky za informace.

aguaverde
2. kvě 2017

Některé taxislužby mají k dispozici i autosedačku....

riakuk
2. kvě 2017

Takovou situaci jsem nezažila, ale myslím si, že je to obrovský risk pro rodiče (úraz či smrt dítěte při nehodě) a pro řidiče (pokuta a ztráta 4 bodů). Jinak samozřejmě musí být autosedačka za všech okolností i kdyby se jelo 10 metrů.

xpila
2. kvě 2017

@riakuk V taxi nemusí být autosedačka, je tam výjimka ze zákona (v obci), takže mu nic nehrozí.

mirkah123
2. kvě 2017

@xpila kde jste na to přišla?? Taxikář se stejně jako běžný řidič musí držet zákona

riakuk
2. kvě 2017

@xpila Tak to nevím přesně, ale manžel je policista, tak mi to zjistí 🙂 Já osobně bych to při dnešním provozu neriskovala ☹

aguaverde
2. kvě 2017

@mirkah123 tady o tom taky píšou http://www.ibesip.cz/cz/ridic/zasady-bezpecne-j... (pokud to chápu dobře)

riakuk
2. kvě 2017

zákon 361/2000 sb. paragraf 6:
odstavec (4) Ustanovení odstavce 1 písm. c) neplatí pro přepravu dětí v obci ve vozidle taxislužby při provozování taxislužby; dítě uvedené v písmenu c) nesmí být přepravováno na sedadle vedle řidiče a musí být připoutáno bezpečnostním pásem. Je-li však při přepravě dítěte dětská autosedačka použita, musí být splněna podmínka uvedená v odstavci 1 písm. c) bodě 2.
To jsem našla, ale přiznám se, že si to raději nechám vyložit "neodborně", protože jsem z toho jelen 🙂

medulinek
2. kvě 2017

urcite musi a vetsina taxisluzeb ma sedacku a lze si ji vyzadat

blaablaablaa
2. kvě 2017

@mirkah123 přímo v zákoně je tohle řešeno.

pajounek
2. kvě 2017

@mirkah123 ano, je to tak http://www.ibesip.cz/cz/ridic/zasady-bezpecne-j...
ale dle meho to plati pro vetsi deti, ne pro miminka..

mirkah123
2. kvě 2017

Přesně jak píše @pajounek, dítě starší 3 let 🙂

pajounek
2. kvě 2017

Aaaa, uz to tu je :D

pajounek
2. kvě 2017

@mirkah123 ja ale nepisu dite starsi 3 let..to tam uvedeno v tom clanku neni. Jen selskym rozumem to pro miminko provest nelze

mirkah123
2. kvě 2017

@pajounek myslela jsem to tak,že dítě už musí být starší

xpila
2. kvě 2017

@mirkah123 A kde mas ty 3 roky uvedené? Nikde. A kdyz uz se ohanis zákony, tak se nejdříve do nich podívej, než na někoho vyjedes.

berenika39
2. kvě 2017

V taxi sedačka být nemusí. NIkdy. Jiná věc je ta, jak moc je to nebezpečné. Ale ze zákona to povinné není.

martinamit
autor
2. kvě 2017

zatím dámy děkuji za info........... malý má 6 měsíců a do vajíčka se už nevleze.......proto se ptám.

23363
2. kvě 2017

Já mám zkušenost takovou, že se dá u taxi autosedačka hvyžádat. Jak vajíčko, tak pro batolata...

dandaa
3. kvě 2017

Kdyz si budes taxi volat tak musis uvest dite a oni autosedacky maji,si nerisknout jet bez autosedacky.Osobne bych bez ni dite nevezla ani 50m.

astyna
3. kvě 2017

Po obci nemusí - jednou nás stopli policajti v obci a já měla syna na klíně 😀

Ale vědět to předem, vzala bych ji, už jen pro ten pocit.

zak1991
3. kvě 2017

Ano, jednou jsem musela jet neplánovaně se dvěma dětmi (10 měsíců a 3 roky). Nahlásila jsem děti na dispečink a taxikář přijel se sedačkami. Napočítal mi za to sice poplatek, ale já jsem byla za rychlou a bezpečnou přepravu ráda, nevadilo mi to. 🙂

jesterka44
30. čer 2025
@xpila

@riakuk V taxi nemusí být autosedačka, je tam výjimka ze zákona (v obci), takže mu nic nehrozí.

@xpila musí když jede mimo obec

jesterka44
30. čer 2025
@berenika39

V taxi sedačka být nemusí. NIkdy. Jiná věc je ta, jak moc je to nebezpečné. Ale ze zákona to povinné není.

@berenika39 a jak odvezes lidi když pojedou mimo obec to být musi

jesterka44
30. čer 2025

Jsou i takové ženy co vám nastoupí s miminek 3 měsíce a podobně v rukách a tvrdí že za něj ručí sama což je blbost a když budu vozit autosedačky tak se mi tam nic do kufru nevejde a když nemám mimino tak ji přece nebudu kupovat