Dlouhodobé hormonální akné ve třiceti. Co pomáhá?
Dobrý den,
byla bych moc vděčná za jakékoli rady a zkušenosti. Táhne mi na 30 a stále bojuji s bolestivým akné. Tento problém řeším asi od svých dvanácti let. V té době jsem obešla několik kožních, vyzkoušela nespočet preparátů, ale žádné zlepšení jsem nikdy nepocítila. Velmi jsem se kvůli svému vzhledu trápila. Když mi bylo asi dvacet, prostě jsem to přestala řešit. Rozhodně se mi tedy nepodařilo se s tím vyrovnat, jen jsem to prostě začala ignorovat, asi už toho bylo na mě moc. A kupodivu se stav nezměnil, přestože jsem péči o pleť omezila na minimum. Postupně jsem dospěla k tomu, že se jedná o hormonální problém, proto mi žádná vnější péče nezabírá.
Nějakou dobu jsem se to snažila řešit přes gynekologii, tam mi ale udělali testy s tím, že hormony mám v pořádku. Jediné doporučení, které od lékařů opakovaně dostávám, je hormonální antikoncepce. Do té jsem ale nikdy nešla, protože jsem si jistá, že by to sice problém možná dočasně potlačilo, ale rozhodně nevyřešilo.
Když jsem před třemi lety otěhotněla, pleť se mi velmi zlepšila. To přetrvávalo asi rok po narození děťátka a já byla v naději, že už se to snad srovnalo, nicméně poslední rok to opět graduje. Mám velké boláky v dolní části obličeje a na krku. Stav je velmi závislý na mém cyklu, s blížící se menstruací je to horší a horší.
Nechci se smířit s tím, že se toho nikdy nezbavím, ale občas cítím velikou beznaděj. Zkouším různé eliminační diety, hormonální jógu, doplňky stravy, brát život s nadhledem. Mám pocit, že nic nefunguje.
Jinak cyklus mám velmi pravidelný a žádné jiné zdravotní obtíže nepociťuji.
Prosím, kdyby tu byla některá s podobnou zkušeností, moc ocením jakékoli doporučení. Radši než péči o pleť (kterou si myslím, že nezanedbávám) něco, co by mohlo problém řešit zevnitř.
Děkuji všem.
Hana
@h_a Já to měla stejně jako ty a nedám dopustit na hormonální antikoncepci. Bez ní jsem vždy v rámci pms měla boláky i skoro ve 40. Jinak na pleť celkově mi pomohlo zjištění, že nemám mastnou pleť, ale citlivou dehydratovanou pleť a uzpůsobila tomu kosmetiku.
@h_a Pokud neplánuješ otěhotnět a ještě ani třeba za rok, tak si zjisti něco o léku curacne. Píše to kožař na předpis. Je to teda nějaký dryák, kontrolují se i jaterky během léčby. Ale pokud už nevíš kudy kam, tak tohle tě z akné vyléčí. Já ho tenkrát brala asi 3 měsíce a neměla jsem ani černou tečku.
@nanyh A jak dlouho to pak působí? To se asi nedá brát dlouhodobě, ne?
@nanyh A jak dlouho to pak působí? To se asi nedá brát dlouhodobě, ne?
@hennrietta Ne, dávají to max na půl roku a přes zimu. Nesmí se ani na slunce. 🙂 Změna byla výrazná hned po pár týdnech a pleť jsem měla hezkou dlouho. Jen jsem si jí pak narušila s antikoncepcí. A po vysazení mi to zas začalo vyskakovat. Ale já tenkrát byla i nezodpovědná, co se čištění pleti týče. Nehydratovala jsem apod. 🙂👍🏼
@h_a osobní dotaz- máš akné i na bedrech? Dle toho v 25 diagnostikovali slavnostně těžké akné (přišla jsem řešit něco jinyho, akné jsem vzdala. HA a těhotenství vyřeší problém jen v tu danou chvíli .. jediný co mě pomohlo byly retinoidy … předpokládám to co zmiňuje nade mnou- moje se jmenovali roacutane (názvy se mění a vyrábí vic firem) .. jediný co pomohlo a zafungovalo … negativum - kupa vedlejších účinku, užívá se v zime, nesmíš sportovat, jíst tučné, používat speciální kosmetiku, … ale jediný či zabralo a pomohlo, par boláku mám sem tam, ale je to něco s čím se dá žít 🤩 jinak peklo, defakto celý obličej mam zjizvený, protoze moje kožní me rvala akorat antibiotika a drahé krémy …. Mohla jsem sk to ušetřit … je to sice pekelný preparát, musíš u toho užívat antikoncepci - má vliv na plod, chodit časti na kontroly… ale fakt jediný co pomůže
@h_a jen pro upřesnění - stačí “jednorazove” cca 8 měsíců jsem to brala a funguje to napořád, v malém procentu je potřeba léčbu opakovat …

@h_a Pokud neplánuješ otěhotnět a ještě ani třeba za rok, tak si zjisti něco o léku curacne. Píše to kožař na předpis. Je to teda nějaký dryák, kontrolují se i jaterky během léčby. Ale pokud už nevíš kudy kam, tak tohle tě z akné vyléčí. Já ho tenkrát brala asi 3 měsíce a neměla jsem ani černou tečku.