icon

Jak zachránit dřevěné vařečky po poškození myčkou?

13. zář 2026

Ahoj, dala jsem pár dřevěných vařeček do myčky a některé jsou teď takové drsné a popraskané.
Asi jsem čekala, že to zvládnou, když jsou pořád u vody, ale možná je myčka na dřevo moc. Má cenu je ještě nějak zachránit olejem, nebo už je lepší je vyhodit?

zuzkasim
•
13. zář 2026

Netuším, jak vypadají, každopádně dřevo do myčky nikdy. Jo a ještě hliník tam nedávat!

anonym_f7ff23
•
13. zář 2026
@zuzkasim

Netuším, jak vypadají, každopádně dřevo do myčky nikdy. Jo a ještě hliník tam nedávat!

@zuzkasim Díky, to jsem právě nevěděla. Dřevo už do myčky dávat nebudu. Hliník mě ani nenapadl, takže dobré vědět taky.

zuzkasim
•
13. zář 2026
@anonym_f7ff23

@zuzkasim Díky, to jsem právě nevěděla. Dřevo už do myčky dávat nebudu. Hliník mě ani nenapadl, takže dobré vědět taky.

@anonym_f7ff23 Někdy je fajn přečíst si návod nebo aspoň zadat obecný dotaz do googlu, co do myčky nedávat, jak ideálně myčku naskládat... Třeba to skládání nádobí do myčky je taky docela věda, partner jen schopen tam dát 2x tolik nádobí jak já (teď už jsem se taky zlepšila), při tom je vše umyté dobře. No a některé plasty myčku taky nerady, pánvičky tam nepatří...

frantiska87
•
13. zář 2026
@anonym_f7ff23

@anonym_f7ff23 kromě toho, že dřevo v myčce popraská, tak do sebe navíc nasákne chemku z tablety… takže když si pak mícháte vařečkou polívku, pouštíte si do ní mikroplasty, věcné chemikálie a další fajn přísady. :D

atka6
•
15. zář 2026

Nechala bych teď tak, pokud jsou použitelné, ale jinak dřevěné věci nedávat do myčky.

barumrallyebum
•
15. zář 2026

Ja bych je vyhodila, nove zase nestoji tak moc. Jinak drevo, hlinik, pozink, nektere plasty do mycky nedavat. Ja tam jeste nedavam noze ( ztupi) a panvicky.( muze se driv "vysisovat")

zuzekk
•
16. zář 2026

Určitě se zase dají do kupy - jestli je to hodně, přejeď smirgl papírem a naolejovat. Ideální je lněný olej, ale klidně lze použít i normálně stolní olej co máš na vaření, zatáhne se to dovnitř dřeva.

mirecka.jaroscakova
•
19. zář 2026
@barumrallyebum

Ja bych je vyhodila, nove zase nestoji tak moc. Jinak drevo, hlinik, pozink, nektere plasty do mycky nedavat. Ja tam jeste nedavam noze ( ztupi) a panvicky.( muze se driv "vysisovat")

@zuzkasim
@barumrallyebum můžu se zeptat, proč nedáváte do myčky pánvičky? Dřevo a hliník tam taky nedávám, ale pánve úplně běžně 🤔

barumrallyebum
•
19. zář 2026

Bojim se, ze by mi to "vydrelo"- driv smylo ten neprilnavy povrch.

mirecka.jaroscakova
•
19. zář 2026
@barumrallyebum

Bojim se, ze by mi to "vydrelo"- driv smylo ten neprilnavy povrch.

@barumrallyebum 🙈 to mi vůbec nedošlo 🙈 já nepřilnavé nemám 😀 tak jsem furt přemýšlela co je za problém s pánvičkou 😀

zuzkasim
•
19. zář 2026
@mirecka.jaroscakova

@zuzkasim
@barumrallyebum můžu se zeptat, proč nedáváte do myčky pánvičky? Dřevo a hliník tam taky nedávám, ale pánve úplně běžně 🤔

@mirecka.jaroscakova Zničí se speciální povrch té pánvičky. Jaké pánvičky máš?

mirecka.jaroscakova
•
20. zář 2026
@zuzkasim

@mirecka.jaroscakova Zničí se speciální povrch té pánvičky. Jaké pánvičky máš?

@zuzkasim no já žádný speciální povrch nemám, používám jenom nerezové