icon

Parní pečení u nové trouby. Má to význam?

2veverka
8. dub 2025

Holky, mělo by pro vás reálný význam parní pečení u nové trouby? Využily byste ho?

2veverka
autor
•
8. dub 2025

Respektive: pokud funkci páry u trouby využíváte, opravdu vidíte přidanou hodnotu?

1pomnenka
•
8. dub 2025

Páru využívám často, nejvíce na ryby, pečené brambory, zeleninu, žebra, sekanou, čevapčiči, top je kuře. Jsou tam recepty, do oblíbených si můžu dát vlastní recepty. V mobilní aplikaci jsou k další. Pokud tě ještě něco zajímá, ptej se. Mám ji 1/2 roku.

lv
•
8. dub 2025

Využívám na kynuté pečivo, včetně chlebů. Co mi chybí, je pyrolýza.

2veverka
autor
•
8. dub 2025

@1pomnenka

@lv Holky, a na pečenou zeleninu a maso je to opravdu přidaná hodnota? Anebo jeden z mnoha současných trendů, o nichž si můžeme myslet své? Ten pocit z upečeného jídla je fajn? Jde o to, že pořizuji novou troubu, rozdíl mezi troubou s parní fcí a bez ní je asi 600 korun (jen ta bez parní funkce se mi zdá vizuálně hezčí🙂)

2veverka
autor
•
8. dub 2025

@lv na co bys tu pyrolýzu využila?

1pomnenka
•
8. dub 2025

Program pyrolýza mám pod názvem Čištění trouby.

1pomnenka
•
8. dub 2025

@2veverka Pokud je rozdíl s a bez páry 600,-, není to parní trouba, je to pouze trouba s připařováním. Pečení v páře je rychlé a zdravé, maso má křupavou kůrku, pečené brambory mají uvnitř hmotu, nejsou vysušené, je tam i program sous-vide. Program zavařování, ta trouba je na to dělaná, nezničí se.

lv
•
8. dub 2025

@2veverka no na čištění trouby, zapneš, připečené věci se spálí, smeteš a hotovo, žádné čištění extra.

1pomnenka
•
8. dub 2025

Na panelu si vyberu program, naklikám váhu pokrmu, doplním vodu do nádržky, zapnu a jdu ven. Až program skončí, pokud chci, udržuje mi to pokrm teplý. Součástí trouby je i teplotní sonda. Tu jsem ještě nepoužila, je tam tolik programů, že si vždy vyberu.

2veverka
autor
•
8. dub 2025

@lv JJ, pravda. A tento parametr se dá vyhledat, když si tu troubu kupuješ, nevíš prosím? Já jinak používám čistič z dm + hrnek s vodou na vypálení. Ale je to otrava.

1pomnenka
•
8. dub 2025

@2veverka Funkce pyrolýza

2veverka
autor
•
8. dub 2025

@1pomnenka Uf. Pokud by Tě to neobtěžovalo, můžu ti prosím poslat do IP ty moje dvě značky, že by ses na to koukla? Ale podle tebe mám pocit, že jsi s kvalitou parního pečení spokojená, že tam vidíš přidanou hodnotu.

1pomnenka
•
8. dub 2025

@2veverka Pošli

alianan
•
8. dub 2025

Jo, je to fajn, parní pečení používám hodně. Nejčastěji na chleba, ale i u kynutého pečení je pára vyborná.
Maso nevím, to peču přiklopené, tam jsem snad ještě nevyužila.

2veverka
autor
•
8. dub 2025

@alianan No vidis. A pokud sladke pecu minimalne, ma to podle tebe smysl?

alianan
•
8. dub 2025

@2veverka Já také sladké téměř nepeču, ale peču denně kváskový chleba a slané kynuté pečivo.
Náhodou mám teda v troubě mazanec, ten jsem také po začátku zapařovala.
A vlastně lososa zapařuji.
Maso jsem zkoušela po začátku, ale u rodiny se to nechytlo, že je to spíš vařený než pečený, ale mám je rozmazlený různě pomalu pečeným masem a tak.😅

Já mám nějakou levnou troubu od Beka, nechtěla jsem nic drahého, protože každodenní pečení chleba to troubu dle mého dost ničí a zatím to vycházelo, že troubu měním asi po třech letech, prostě odejde po záruce. Před Bekem jsem měla celkem drahý Bosch a odešla také po záruce.
Beko dle mého je oproti Boschy takové vachrlaté, mám ho asi rok a už se mi zdá, že špatně funguje kolečko na regulování teploty. Ale na přesné typy trouby se mě neptej, to bych asi nedohledala.😅
Oboje má hodně předprogramovaných režimů, třeba speciální na pečení kuřete nebo třeba jiná masa a jde spárovat s telefonem, to jsem nikdy nevyužila. To je dle mého zbytečnost.

Teda předpokládám, že myslíš troubu s nádobkou na vodu, napustím vodu do takové nádobky, zasunu do trouby a ona si pak v nějakých intervalech zapařuje.

2veverka
autor
•
8. dub 2025

@alianan Je tam psáno "elektrická trouba s párou". Jestli se počítá s nádobkou vody, to vůbec netuším😕

2veverka
autor
•
8. dub 2025

Holky, ještě se zeptám: pokud je u trouby uvedeno Zabudovaná funkce čištění

Katalitický čistící systém, je to to, co jste myslely pyrolýzou?

alianan
•
8. dub 2025

A ještě, pokud bude možnost, nech si troubu předvést v obchodě, jak Bosch tak Beko mi přijde strašně složité, většinu těch funkcí stejně nevyužívám, vlastně u Beka neumím ani přeměnit čas.
K oboum troubám je celkem složitý návod, k Boschy byl uplně, to bylo snad 200 stránek, to by vydalo za beletrii.

ajja87
•
8. dub 2025

No ja bych ti jen poradila at se podíváš jak se ta pára používá (jestli se sama ,,dávkuje,, -zapne), já mám třeba Beko a když chci použít páru,zak ji musím ručně pustit, takže jsem za osm let trouby paru použili jen cca dvakrát.protoze po celou dobu pečení nehodlam stat u trouby a průběžně pouštět páru, takže za me to byly vyhozený peníze