icon

7měsíční dcera se mi chce odstavit - prosím o radu

xdrak102
10. dub 2017

Dobrý den, prosím o radu a omlouvám se za román, ale chtěla jsem vylíčit celý problém:
Dceři je 7. měsíců (teď jsme začaly 8. měsíc). Nasadila jsem příkrmy dle toho co mi říkala doktorka, chtěla abysme začaly už v 5 uk. měsících, ale nechtěla jsem s tím tak spěchat (dcera byla plně kojená a prospívala), tak jsem začala aspoň 5,5 měs dle těchto stránek to není problém i u plně kojených (http://www.jaknamiminka.cz/prvni-prikrmy-kojenc...) pár lžičkami zeleniny. Dcera se ale hodně rozjedla, tak na radu doktorky jsme přidaly také maso cca 3 týdny po zavedení té zeleniny a o něco později večer kašičku a před týdnem ovocnou přesnídávku. Asi jsme to uspěchaly, ale dala jsem prostě na doktorku.
No a dceři chutná, sní masozeleniny tak 130 ml i víc a ovocné přesnídávky cca 3/4 skleničky a kaše klidně plnou dávku dle návodu na krabici. Jenže stejně jak milovala prso, teď ho začala odmítat. Nejprve jen po příkrmu, tak jsem si říkala ok, stačil ti asi příkrm, ale teď už i ostatní krmení. Což je fakt problém i kvůli tomu, že pít něco jiného než mléko zase pro změnu nechce, vypije tak 25 ml vody a pak si s tím hrníčkem už chce jen hrát a kousat ho.
Vždycky se mi chytala aspoň večer malinko a pak spolehlivě v noci (většinou se alespoň jednou budila kolem 3-4) a pak ráno + dopolední sváča taky bez problému.
Včera večer si ale ani nepocůcla, v noci se vzbudila, řvala ale prso nechtěla vzít, až po dlouhém konejšení a mazlení ho vzala a usnula u něj (vzbudila se najednou v 11*15 co se nebudí) a pak ještě ve 4 se to opakovalo, zase řev zase dlouho nic až pak ho vzala a usnula. Ráno už kojení bez problému a dokonce i teď si taky dala bez problému.
No a teď co dál? Nabízet příkrm až po kojení? Nebude mi pak ale stejně odmítat, když bude vědět že pak dostane něco lepšího?
Nebo zatím vyřadit např. ovoce nebo vyřadit kaši? Nebo dát např. oběd masozeleninu, sváču kaši nebo ovoce a další příkrm zařadit až hodně později? Stejně si ale myslím že jak těch příkrmů bude víc tak se odstaví. Chtěla jsem kojit do min. roku ale o můj nějaký pocit nejde, jde mi o to, že jsem četla, že kojenec v tomhle věku by ještě měl pít mnoho mléka a nechci jí dávat UM, když může mít to nejlepší pro své zdraví ode mě (o ekonomických faktorech a pohodlí nemluvě).
Navíc se bojím že o mléko přijdu - myslím že laktace už se určitě hodně snížila, odsávala jsem, ale bohužel ač mám kvalitní Medela elektrickou odsávačku, stejně moc neodsaju - tak 70 ml z obou prsou když se zadaří. Tak to mám od začátku kojení. Tudíž ani varianta dávat jí moje mléko v lahvi nepřipadá v úvahu.

Prosím nějakou zkušenou maminku, nebo laktační poradkyni, jestli by neporadila. Děkuji

Strana
z2
xdrak102
autor
11. dub 2017

Tak noc ok, vzbudila se ve 2, pak ve 4, pak v 6 a v posteli u mě byla od 4 a průběžně na prsu.
Ale dneska to vypadá, že se strašně zpomalil tok mlíka či co, nic ani neodsaju, malá prso bere, ale vzteká se u toho a když ho pak vezme, tak aktivně pije tak minutu a pak konec a usne u toho. Tak jsem pročetla co všechno můžu dělat a kojim, kojim a kojim. Tělo na tělo, zkoušela jsem stlačovat prso (nefunguje), objednala jsem pískavici a opět dělám kojící čaj. Ach jo... Možná u nás už byl problém předtím a ty příkrmy to umocnily, nevím.
No nevzdávám to, koukala jsem opět na přisátí, ale to mi připadá že děláme dobře, když jsem o to kojení bojovala po cs, tak jsem si na to hodně dávala pozor, aby byla technika ok.
Tohle mě tak štve... Příkrm jsem dala po kojení, myslela jsem jak bude hltat, že je hladová, ale nevypadalo to, jedla tak normálka, spíš méně. Ale je i na plenách znát, že mnohem méně čůrá. Nabízím vodu, napila se jednou. Snad se mi nedehydruje...
Doufám že se to množství mlíka do zítra trochu zvedne a že jí to bude bavit víc "tahat".

xdrak102
autor
11. dub 2017

@muhehehe MS jsem za celou dobu ještě neměla. Doufám že ani nebudu. Ale aspoň mě konečně opouští to nachlazení, co se mě drželo. V nejhorším skončíme na UM, ale hodně by mě to mrzelo...

panickatlamicka
11. dub 2017

@xdrak102 kdyztak ti treba poradi @sisstin ma zkusenosti s bojkotarkou. 🙂

xdrak102
autor
11. dub 2017

@panickatlamicka díky moc i za tvoji radu! Kdyžtak jí napíšu.

xdrak102
autor
20. dub 2017

Ahoj, chci jen napsat, jak to u nás dopadlo, kdyby byl někdo ve stejné situaci. Takže - dcera pak už prso chtěla, ale mléko nebylo (teda bylo ale hodně málo to asi teklo). Nejdřív se pořád vztekala a bylo mi jí hrozně líto, že se nenají, postupně ale začala být trpělivá - asi už měla chudinka hlad/žízeň. Nechtěla jsem to ale zabalit, tak jsem 2 dny kojila po 2 hodinách (ve dne v noci, sama si to tak určila dcera) + po kojení se pokoušela odstříkat (většinou nebylo vůbec nic). No byla už jsem z toho hotová, že ji trápím hlady, bála jsem se, aby se nedehydrovala, tak jsem sledovala, jestli je ok. Ale je fakt, že méně čůrala, takže obavy byly. Pít (cokoli jiného ale ona moc nechce). Tak jsem aspoň příkrmy dělala hodně vodové. Ty jedla. Nabízela jsem příkrm až po kojení, takže toho logicky snědla méně, ale vždycky něco snědla a to co jí hodně chutná (přesnídávky) snědla i tak dost. Dávala jsem tomu 3 dny, pak bych už šla k doktorce se poradit jak jí mám krmit UM.
No a po těch 2 dnech se najednou zase mléko rozjelo. Teď už zase kojím a kromě poledne nabízím příkrm až po kojení (masozeleninu totiž ona moc nemusí a tak nechtěla jíst skoro nic). Už se zase normálně kojí, akorát začala v noci vstávat místo jednou 2x. Neruším jí to, ikdyž docela to první kojení trpím. Prostě mi to zatím za to stojí. Chci určitě vydržet aspoň do 10.ti ukončených měsíců, ale ráda bych kojila dlouhodobě.
Teď tedy máme režim:
6*30 kojení, 9 kojení, 12 příkrm + kojení, 15 kojení + přesnídávka, 18 kojení + kaše 20*30 kojení, 1 kojení, 3 kojení.
V plánu mám zavést "snídani" v těch cca 6*30 ale taky po kojení. Nechám to ale klidně ještě tak měsíc. A postupně zruším to kojení po svačině, abych mohla taky někam vyjet a nestresovat kde nakojím.

Strana
z2