icon

Bezradná v kojení týden po porodu

daanuush
10. čer 2018

Ahoj holky, jsem už před zhroucením z kojení.. jsem dnes druhý den doma z porodnice a stále mám velmi málo mléka. Myslím, že snad dělám všechno, co jsem všudemožně vyčetla.. Přikládám často , možná až moc, malá je pak rozčilená, že nemá co sát. I když kolikrát si třikrát cucne a úplně odpadne.. já už ale potom někdy ani nemám co odsát. Dnes v noci dobře spala , nešla ani vzbudit a já aspoň odsála 40 ml a střežím jak poklad, že malé aspoň na noc přilepším. Mám el. odsavačku od Aventu. Bylo by to myslíte třeba jinou lepší ? Piju všechny možné čaje a nápoje , mám i homeopatika a nic.. tak nevim.. vydržet, prikrmovat, co dělat? Dnes už mě dohnal i pláč, čekala jsem, že to bude postupně lepší.. ach jo..

Strana
z4
alcar
11. čer 2018

@daanuush hele, normalne se i klidne v tech 10min. intervalech skoc vycurat. 😀 Ona se mala tu chvili nezblazni. Ne kazdy plac musi nutne znamenat zizen nebo hlad. Fakt si ty prsa muzes klidne i nekdy schovat do podprsenky. A nosit cely den malou na brise taky nemusis, mas jedny zada, mysli i na sve zdravi. 😉

alcar
11. čer 2018

@myjusiatko delala jsem to tak, aby to vyhovovalo nam obema. 😉

myjusiatko
11. čer 2018

@alcar ja taky nepisu, ze by to me nevyhovovalo.

daanuush
autor
11. čer 2018

@alcar máš pravdu, každý pláč neznamená žízeň nebo hlad, nevim proč jsem se tím nechala tak rozhodit.. samozřejmě musím taky aspoň trochu obstarat domácnost.. určitě jí můžu dát prso častěji a dělám to , ale zas to nejde pořád.. ponosím jí a pochovám, to se jí líbí a když není hladová nebo neodpadne hned po kojení , tak pěkně usíná pak v náručí.. je to děsný, mám také starší dceru, ale je to už skoro deset let a já si tyhle úplný začátky prostě nějak vůbec nepamatuju a možná proto si připadám ještě hůř, když už jsem to vlastně jednou dělala, ale teď jsem v tom fakt naprosto bezradná ..

klaranagy
11. čer 2018

@daanuush Hlavně to chce klid, to bude dobré, malá má teď malinký žaludek, tak jí stačí troška. Není třeba odsávat, pokud nemáš tlak v prsu a hrozil by ti zánět, pěkně to tam malé schovej 🙂, neboj se bude to lepší a lepší, chce to klid 🙂, udělej si vývar a dej si, ten je na mléko dobrý.

daanuush
autor
11. čer 2018

@klaranagy díky.. snad to půjde .. vývar udělám zítra, má se ochladit, tak se neupeču v kuchyni ;).. dneska večer nevim co, ale byla asi megahladová a furt a furt chtěla prso a ne a ne usnout.. nakonec teda spí , ale snad po dvou hodinách přerušovaného kojení.. čert aby s v těch miminkch vyznal..

alkuska
11. čer 2018

Ahoj, ani nevíš jak mi přišla tahle diskuse do noty. Jsem na tom naprosto stejně, jen o pár dní dál, moje maličká má 9 dní. Nevím si rady co dělat, když se ode mě moc nenapije a pořád u toho usíná. Maximum co jsme nakojily bylo 55 včera v noci, dnes přes den si vytáhla třeba 25 nebo 35, víc ne, někdy ale nevypije vůbec nic, hodinu dudlá a nula. Přitom má hlad a chtěla by víc. Dostat ode mě toto množství jí někdy zabere opravdu dlouho, běžně je na prsou hodinu a když pořád pláče nechám ji dudlat dál v naději, že něco ještě vytáhne nebo aspoň bude stimulovat prsa. Přitom mi kolikrát to mléko samo kape když pije z druhé strany. Ale asi to o jeho množství nevypovídá, což? Odsávačkou neodsaju skoro nic, jen mě z toho bolí bradavky, odstříkat jsem zvládla max 10 ml, takže na dokrm to bohužel nestačí.
Dávám jí dokrm už od porodnice, tam teda dárcovské MM (pže mi ječela hlady když po mém mléku ještě nebylo ani vidu ani slechu), teď mám nutrilon. Snažím se jí ho dát až když to jinak nejde, ale co mám dělat když saje tak strašně dlouho a vytáhne usmolených 20 ml a má dál hlad? Po dokrmu odpadne a spí klidně 4 hodiny když ji nevzbudím, což je ale zase dlouho na stimulaci laktace. Nemůžu si dlouhodobě dovolit tím trávit všechen čas, mám už jedno batole a domácnost na starost, teď je doma manžel ale to nebude nafurt.
Jetě poznámka k tomu válení v posteli - samozřejmě na to nemám čas, ale když se mi podaří na hodinku si s ní takhle lehnout, teče mi pak mléko samo z obou prsou. Takže na spuštění to funguje určitě. Bohužel moje malá se i tak není schopná ode mě pořádně napít, i když jí nabídnu takové prso, kde to takhle kape. Tak nevím jestli mám mléka málo, nebo se špatně přisává.

calvac
11. čer 2018

@alkuska Nektera mimi jsou spava,vekem to bude lepsi,uvidis. Jak mala pribira,jake ma prirustky??

myjusiatko
12. čer 2018

@alkuska jak davas ten dokrm? Flaskou? Ma mala dudlik? Zavolej si domu kvalitni lp z mamily. Uklidni te a koukne na vas. Das za ni mene nez za um.
Kolik ma pocuranCh a pokakanYch plen za 24hod?

garalela
12. čer 2018

Ahoj holky, mne malej taky malo papal zpocatku, kojila jsem i hodinu avpul avpak navazila treba jen 30 ml. Kazde dite je jine, nekdo si muze vytahnout 70 ml a vydrzet tri hodiny,jine miminko si kazdou pulhodinu vytahne po 20ml. Ja jsem odsavalavzhruba tri tydny,kdy mi mudr. Rekla kolik mam davat a ja vedela,ze tolikvneodsaju,obrecela jsem to,ale malej to ten den ze mne vysal a nakonec kojime. Kazdopadne pokud cam malo piji je potreba budit,takove male prdolky spi,ze jsou slabe a protahovanim spanku prichazeji i dalsi jidlo. Pozvere si laktacni poradkyni. Mimichodem ja jdyz ve 4 mesicich maleho chtelabodsat,abych mohla na kontrolu k lekari,jsem neodsala vubec nic. Telo da vzdycky vic mleka diteti nez masince.

ellie25
12. čer 2018

Holky, já měla stejný problém u syna, dělala jsem všechno možné - pila čaje, brala homeo, zkoušela jsem ležení v posteli tělo na tělo a prostě všechno špatně. Syn byl vyloženě drobek a měal jsem o něj strach, navíc měl žloutenku. V porodnici jsem s ním byla týden a byla jsem odtamtud z kojení úplně zdeptaná... no a tady přes koníka jsem si sehnala kontakt na laktační poradkyni (sice ne z mamily, ale já byla naprosto spokojená a už jsem ji několikrát doporučovala dál). Paní přišla a od té doby byl syn bez dokrmu a krásně přibíral. Všechno to bylo o špatné technice. Mléka bylo dost, jen on se nemohl pořádně přisát, aby mu mléko teklo. Takže určitě doporučuju zaplatit si laktační poradkyni, těch pár stovek je investice k nezaplacení. Jo a syna jsem kojila 16 měsíců, do konce 1.trimestru dalšího těhotenství.

alcar
12. čer 2018

@alkuska chce to vydrzet, 9 dni je malo, teprve se ucite jak kojit. Ty i ona. 25ml neni zase tak malo na ten vek. Pri dalsim kojeni si vytahne trena klidne zase vice. Jinak jeste poznamka, 4 hod na stimulaci laktace nejsou zase tak dlouha doba. Tohle neres, taky si potrebujes odpocinout a postarat se o jine veci. A i mala se musi vyspat, zatim je malinka, musi nabrat silu. Pokud spi, tak ji nebud ne drive nez po tech 4 hodinach. Pokud ji jen kvuli stimulace laktace “otravujes” a prikladas co dve hodky, tak se ndivim, ze ti pak vypije malo,kdyz neni poradne odpocata.

codal
12. čer 2018

Nečetla jsem,co radily holky, tak se asi budu opakovat. Měla jsem to hodně podobné, z porodnice jsem odcházela s dokrmemem, malá spavá, kojila se max 2-3minuty a usinala. Nepomáhalo buzení, lechtání,nic, byla tuha. Mala neplakala hlady, ale já měla pocit, že jí těch pár cucnutí prostě nemůže stačit. Dokrmovala jsem a hrozně se tím trápila, že nejsem schopná ukojit své dítě. Devátý den přijela laktační poradkyně, ukázala mi, jak si ji navázat do šátku a poradila,ať si s ní lehnu do postele, pěkně nahá, tělo na tělo a ať vydržím. Kojila jsem opravdu furt, neodsala ani 10, to prostě nešlo ani elektrickou odsávačkou, hrozně mě to stresovalo, zkusila jsem skoro vše, od homeopatik, přes čaje, vývary, léčitel mi spouštěl mléko přes reflexní body, nakonec jsem navštívila dokonce čínskou léčitelku, která mi řekla, že to mám celé jenom v hlavě, dala mi homeopatika na můj klid a řekla,ať se hodím do pohody a přestanu ten dokrm řešit,že o nic nejde, že je fajn, že kojim, ale že tím dokrmem dceři přece neublizuju. Srovnalo se to vlastně až ve chvíli, kdy jsem se přestala trápit dokrmem,prostě jsem ji ho občas dala a nevyčítala si to.Hodilo mě to do klidu a tím se všechno zlepšilo.Na dvou měsících si malá dokrm odbourala sama, přestala ho chtít. Chce to trpelivost, nevyčítat si nic a zkusit se hodit do pohody. Pokud máš starší dítě, tak ten šátek doporučuju, budeš mít prcka u sebe, jeho kontakt s tebou ti bude pomáhat, aby se ti tvořilo mléko a přitom budeš mít volné ruce na práci a druhé dítě. Ono se to poddá, výdržte holky!!!
@alkuska
@daanuush

daanuush
autor
12. čer 2018

Tak u nás byla včera MUDr na první kontrole a říkala , ze malá prospívá dobře, ze by se toho nebala, ze se to usadí.. měla sebou tu certifikovanou váhu jako v porodnici a přibrala od propuštění, což bylo v pátek 50 gramů.. mají prý přibrat asi 100 gramů týdně.. tak snad je to na dobré cestě.. takže přestanu každé kojení vážit , jsem z toho akorát nervozni.. někdy kojim třeba tu půl hodinku a je pak spokojená, ale třeba včera večer jsem kojila asi dvě hodiny než spokojená usnula..
jo a ještě říkala MUDr , že POZOR na MÁTU .. že prý i v docela malém množství zastavuje laktaci.. já jsem to třeba předtím vůbec nevěděla, takže bych si s chutí někde dala mochito nebo mátovou limču , ale teď si na to teda dám pozor ..

codal
12. čer 2018

@daanuush pokud přibírá a nepláče hlady, tak je to v pohodě.To kojení večer před spaním je normální, není to o hladu,ale ona se prostě potřebuje ponuchat, potřebuje tě mít u sebe, to kojení ji uklidňuje.Ma tě místo dudliku, já to měla to samé, malá dudlík odmítala a občas se s těma prsama prostě jen tak "mazlila" a ze začátku jinak než u prsu a na mne neusnula. To bude dobrý!!!

daanuush
autor
12. čer 2018

@codal díky za podporu.. šátek mám , tak zkusím nastudovat ty úvazy, protože naše malá se rada chová, ale to bych mohla dělat jen to, takže volné ruce by se hodily.. někdy se stane , ze odpadne po kojení, uložím jí do postýlky a ona vydrží pěkně spat.. většinou ale ji uložím a ona je do deseti minut vzhůru a fňuká, takže pak jí musím buď dat prso a nebo právě chovat a chovat..prave ze furt všichni říkají nenechte jim prso jako dudlík .. zkoušela jsem i dudlík jestli jí neuklidní , ale ona ho stejně spíš nechce nebo to funguje jen chvíli..

codal
12. čer 2018

@daanuush já jsem se taky snažila neudělat ze sebe dudlík, ale nepovedlo se mi to:(.. byla jsem dudlík... S satkovanim ti můžou pomoct různé regionální skupinky na fb, malá si to zamilovala a já měla aspoň volné ruce..ale přiznám se, že nám to úplně " pokazilo" spaní v košíku nebo postýlce přes den,byla neodlozitelna a na zádech přestala spát úplně. Asi po dvou měsících jsem zjistila, že ji musím odkládat na bříško a spala jedine na břiše nebo na mně. A má to tak vlastně doteď, na zádech spi málo kdy, potřebuje kontakt svého bříška s necim. První dva měsíce spala i v noci jen na mém hrudniku a dodnes (je ji 20 m) si v noci na mě občas vyleze a spi. Myslím, že je to právě nošením. Tak jen upozorňuji, že se to může stát.

garalela
12. čer 2018

@daanuush tak tohle mi uprimne prijde jako zaklad kdyz chci kojit,vedet co se nesmi, stejne tak salvej,rozmaryn je toho dost

alcar
12. čer 2018

@daanuush no to je jednoduche, pokud ze sebe ten dudlik delat nechces, tak ho nedelej. 😉 Tohle si musis sama srovnat v hlave. Ja u dcery dudlik byt nechtela a delala jsem to tak, ze kdyz uz se napila a uz nesala, tak jsem ji proste od prsa odtahla a drzela ji dal v naruci, houpala jsem na balone a cekala, az vytuhne. Ve ctyrech mesicich uz jsem odbourala i ten balon. U prsa usinala bezne, ale jen tak dudlat jsem ji nenechavala. Ale dudlik prijala bez problemu, takze s tim jsem problem nemela.
Jinak jeste k tomu noseni a “volnym” rukam. Ja treba nosit a k tomu vykonavat ruzne cinnosti - vareni, uklizeni, oblkani starsi dcery atd. proste neumim. 😃 Ale treba si zvyknes...

priefi
12. čer 2018

@daanuush feminella hereditum, stoji okolo 350kc. Ja mela problemy s vecnymi za ety a objevila jsem tyto probiotika pro kojici maminky, pomohly mi a jsou i na podporu tvorby mleka. Pak normalne najed na normalni probiotika a kdyby bylo zase zle, zkus opet toto. Zkus prikladat co hodinu, dalsi den uz co dve. Nejvice mleka se tvori diky nocnimu kojeni, takze zkusit vicekrat za noc odsat, pokud mala spinka. Kdyz bude mit cca 3 tydny bude mit spurt, takze Ti bude pripadat, ze je hladova, ze neni mleko. Bude treba vytrvat 2 dny, 3.uz bude mleka vice. Jinak doporucuji jist kopr, hodne pit, klidne cistou vodu, nebo kojici caje, dobre jsou od lerosu (ty klasicke, myslim ty bez bio). Nepit a nejist nic, co redukuje mleko, napr.mata, salvej atd. Hlavne se hodit do klidu a do pohody. Stres mlicku neprospiva. Preji hodne stesti a at se mlicko rozjede 😊 Jeste jsem cetla skvely tip, ktery mam v planu vyzkouset u druhatka, kdyby bylo treba a to je telo na telo pri kojeni, pry to pomaha lepe fungovat hormonum pro Tvorbu mleka a ditko je klidnejsi

alkuska
12. čer 2018

@calvac přibrala od středy (tj skoro týden) 120g
@myjusiatko Dokrm dávám na prsu cévkou, dudel nemá a ani zatím mít nebude (stejně ho nechce). LP přijde dneska, jsem zvědavá co mi poradí. A zítra jdem na ko na pediatrii, uvidím co řeknou tam. Přebaluju ji před krmením, ale těch není na počet tak moc pže vlastně soská klidně ty dvě hodiny v kuse, takže to opticky vypadá že je přikládaná málo často, počuranou penku má vždy, někdy i hodně mokrou, dávám látkovky tak to pěkně vidím. Kakala za poslední čtyři dny jen jednou ale sakra nálož na několik pokračování, bříško nebolí, prdy odcházejí.
@alcar Já ji po dvou hodinách nebudím, spíš až po třech nebo těch čtyřech, jak mi to vyjde i s jinýma věcma. Ona se stejně neprobere a u prsa rovnou chrní, takže to ani nemá smysl.

myjusiatko
12. čer 2018

@alkuska super, to bude dobry, uvidis. Cevka je perfektni. 🙂

alkuska
12. čer 2018

Tak LP řekla že ji přikládám správně, pochválila suplementor. Konstatovala že malá opravdu moc ochotně nepije, vždycky potáhne a pauza, případně usne, dudlá naprázdno. V čem přesně je problém ale neřekla. Doporučila větší nálož bylinek, co nejvíc tělo na tělo a mačkání prsou při kojení aby se mléko líp spouštělo, ukázala mi úvaz v šátku na kojení a jak přiložit vleže, s tím jsem měla trochu problém. A vůbec říkala že poloha vleže líp spouští mléko. UM mám dávat raději v malých dávkách v průběhu dne a nečekat až bude opravdu hladová a pak toho vypije moc naráz a dlouho spí. Mám se vykašlat na vážení, jen kontrolovat jestli přibírá a udělat ze sebe živý dudel.

myjusiatko
13. čer 2018

@alkuska o tom je sestinedeli, neboj, pak se nebude kojit tak casto. Ale ted to potrebuje. V brisku pila 24/7.

alkuska
13. čer 2018

@myjusiatko Nj, na pediatrii nebyli spokojení že nepřibrala dost. Zmatky v tom nadělala i sestra, která ji minule zvážila s plenkou a dneska bez (máme látkové, tak je to rozdíl). Ale prý by stejně měla nabrat 200g/týden, takže i podle mé váhy má míň. Takže mám dokrmovat tím nutrilonem. Chjo.

myjusiatko
13. čer 2018

@alkuska 200g tyden je strasne moc. Staci 100g bohate. Klidne te lp zavolej a proberte prirustky od narozeni. Kojene deti pribiraji skokove a kor kdyz jste ted to kojeni resily, tak treba pristi tyden zase pribere hodne. Dulezite jsou ty pleny a kakani ted.

alkuska
13. čer 2018

@myjusiatko Tak já se s doktorkou hádat nebudu, to nemá smysl, Budu prostě poctivě přikládat, bylinkovat a vůbec dělat co můžu, dokrm jí dám podle potřeby aby nehladověla, co jinak nadělám. Máme za týden znova na vážení, tak se posnažíme. Ale to víš, mrzí mě to.

myjusiatko
13. čer 2018

@alkuska uvidis, hadat se nemusis. Domu vam dr nevidi. 🙂 ale bude dobre. Svagrova taky dokrmovala par dni, taky cevkou a rozkojila se pak tak, ze maly ma v pul roce to, co ma nase 20m holka. 🙂

ivuska1986
13. čer 2018

Ahojky, v klidku, rikej si, bud to pujde nebo ne. Me pomohla rada doktorky, laktacni rikala furt prikladat, doktorka říkala, ze davat pit co tri hodiny-pak v brisku zustava natravene mlicko, coz je spatne. Miminko musi byt nakrmene do pul hodky, takze jsem malou nechala cucat 15 minut, zvazila, zbytek dokrmila-mlika jsem mela dost, ale mala mela zloutenku, tak malo sala. Mliko na dokrmeni jsem si pripravila, ohrala vodu v konvici na vodni lazen, polozila vodni lazen s mlickem ke kreslu kde jsem kojila, nez si mala poculala, tak se mlicko ohralo, zvazila jsem a dokrmila, takhle to slo dva měsíce, nez se Ani rozpila.

codal
13. čer 2018

@alkuska ještě si pamatuju, že aby mi líp teklo při kojení mlíko (malá taky jen tak podudavala), tak mi LP poradila nahrát před tím prsa a malinko odsát, aby mlíko teklo rychleji a malá to měla snazsi, třeba ti to taky pomůže🙂. A nic si z toho nedělej, mně se malá od dokrmu odstavila sama, když už ho nepotřebovala a kojila jsem do 19 měsíců🙂..

Strana
z4