Boule v prsu po ukončení kojení. Zmizela nebo to začít řešit?

mysce
16. zář 2020

Ahoj, má.nekdo zkušenost co s tím? Před třemi týdny jsem přestala kojit(dcera 18m). Kojila jsem prakticky celou noc a vůbec se nevyspala, jinak přes den vubec. Prvnich pár dnů jsem měla prsa natekla, bolestivá, pak to ustoupilo po odstříkání. Po cca týdnu se mi udělalo zatvrdlé místo, ne úplně boulička, ale spíš protáhlého tvaru na vnitřní vrchní straně prsu. Současně s ní místo na kůži zčervenala a bolelo. Rozmasirovala jsem ho, nahrala, odstrikala a do dvou dnů bolest ustoupila úplně, po několika dnech i začervenání. Nicméně stále tam mám hmatatelnou bulku nebo zatvrdlinu. Snažila jsem se úplně odstrikat, masírovat, nahřívat horkou vodou, ale nic se neděje. Místo mě nebolí, pouze po dlouhodobém pokusu o rozmasirovani je to už nepříjemné, až lehce bolestivé, ale nic jiného. Měl někdo podobnou zkušenost a poradí co s tím? Případně jestli sama zmizela nebo mám začít resit?

jjasmina
17. zář 2020

@mysce Já měla teda pouze zatvrdlinu, ale u mě to bylo jiné, jinak jsem masírovala v horké sprše, studené obklady a hodně jsem kojila. Ve vašem případě bych se asi prvně domluvila s dr třeba na lecich kvuli zastavení laktace třeba. Mé malé je 7 měsícu a teda to noční buzení je katastrofa, ale říkám si furt, že se to snad zlepší, ale co čtu, tak asi prdlačky co? Držím palce

eranka
4. led 2021

@mysce Ahoj Mysce, mohla bych se prosím zeptat, jak to dopadlo s tím tvým problémem se zatvrdlým místem, boulí? Řeším právě podobný problém ve stejném místě, jen ještě kojím. (10měs.) Tedy jsem na to přišla včas, alespoň v to doufám. Místo boule nebolí a s kojením jsem doposud neměla problém. Byla mi doporučena biopsie, ze které mám ale strach, nechci přestat kojit. Jde mi teď spíše o to, zda nenajdu odpověď na to, zda biopsie nutně znamená ztrátu schopnosti laktace a ukončení kojení. Nerada bych o to přišla. Vím, že je nutné, v této chvíli, hlavně vědět a být zdravá, ale volila bych v této kojící sitauci spíše méně invazivní metodu. Děkuji a moc prosím o odpověď.

mysce
autor
5. led 2021

@eranka Ahoj, já jsem po přečtení rád i v jiných diskuzích pořídila ruční odsávačku a cca deset dní jsem každý večer dlouho nahrivala horkou vodou ve sprše a odsávala. Masírovala jsem to a po několika dnech to povolilo, postupně se začala zmenšovat az zmizela úplně. Šlo to strašne špatně, ale do 14 dní byla pryč. Mě to nejdřív bolelo, měla jsem tam zřejmě nějaký zánět po ukončení kojení a až po pár dnech to přešlo do bezbolestné boule. Obávám se, že moje odpověď ti na tvoje otázky neodpoví. Rozumím tomu, že má strach, je to velmi nepříjemná situace, když nevíš co a jak. Vážně nejsou jiné možnosti? Nebylo by lepší nejdřív udělat sono aby se vidělo co tam vlastně je? Nebo alespoň jsem se všude dočetla, že to tak dělají. Ale netuším, jak je to v případě, že kojiš.