Chemoterapie a kojení. Mohla jsem miminku ublížit?

16. zář 2023

Ahoj, nemáte někdo zkušenost či nevíte, zda sem mohla ublížit 4 měsíčnímu miminku, které kojím, když jsem se starala o příbuzného, který podstupuje chemoterapii a přišla jsem do styku s jeho močí? Potřísnila jsem si s ní omylem ruce, bohužel jsem měla ještě záděru a teď mám strach, zda jsem tím nemohla ohrozit miminko, které kojím. V tu chvíli mi to vůbec nedošlo, chtěla jsem příbuznému pomoc 🥺

martinka_33
16. zář 2023

Nemyslim si ze bys tímto nejak miminko ohrozila.

lencaa11
16. zář 2023

Ne nic se nemohlo stát

merope
16. zář 2023

Moč je v podstatě aseptická. Takže ne.

slecnami
16. zář 2023

Chápu Tvé obavy, taky by mi to leželo v hlavě, ALE...buď v klidu, všechno je v pořádku (a to Ti říkám jako někdo, kdo kolikrát taky stresuje, "jestli se něco nemohlo stát"...😉)

sangina
17. zář 2023

Dobrý den...chápu Vaši situaci ...můžete být v klidu,neohrozila jste nikoho..ani sebe ani miminko

escapelle
17. zář 2023

Tak ono nejde ani tak o kontakt s močí kvůli riziku infekce,ale o to,že člověk který chemoterapii podsrupuje tyto látky právě moci vylučuje.hlavne první dny po podání. Takže kontakt s jeho odpadními látkami by měl být omezen.
Nicméně i kdyby byl bezprostředně po chemo, jedním kontaktem i kdyby se do tebe nějaké stopové množství dostalo,do mléka by přešlo ještě zanedbatelnejsi.
Byla bych v klidu, hraje roli mnoho faktoru. Druh látky,koncentrace,doba expozice..v tomhle případě bude všechno zanedbatelné.