icon

Co dává kojení 9měsíčnímu mimču? Odstavily byste?

verundice
8. črc 2015

Maminky ráda bych znala názory více lídí na můj záměr - malému je 9 a půl měsíce, je od počátku kojený, teď už kráně jí všechny příkrmy, přes den už vůbec nekojím, jen večer před spaním po kaši, ale už ani tehdy o to moc nestojí. Zato v noci! Po prvním probuzení po čtyřech hodinách se budí každou hodinu a půl a nic než prso ho neuklidní. Už to trvá dva měsíce, byla jsem úplně vyřízená, takže jsem mu zkusila dát k tomu půlnočnímu kojení nutrilon a ten zabral, vydrží po něm většinou tři až čtyři hodiny. Ale beru to jako provizorní řešení, myslím si, že by nutrilon nemusel dostávat, že se nebudí hlady. Bavila jsem se o tom i s naší doktorkou, a řekla, pokud jsem z toho vyřízená, ať ho odstavim, radši úplně, než jen v noci, a že už není půlroční mimčo, u kterého by to bylo ještě brzy. V podstatě mi řekla, co jsem chtěla slyšet, už se k tomu ale odhodlávám dost dlouho, připravuju se, že to bude boj několik probrečených nocí, ale jsem z toho vstávání ráno fakt jak mátoha, už to nedávám. Ale na druhou stranu ve mě hlodá, jestli se nemám zatnout a vydržet aspoň do roka, jak jsem měla původně v plánu, aby mě to pak jednou nemrzelo, že jsem ho utla předčasně. Kdyby o to kojení jevil zájem i přes den, tak budu pokračovat, ale takhle jen v noci mi to fakt přijde spíš jako "zlozvyk" (i když uznávám, že prso nemá jen krmící funkci, ale taky uklidňovací atd.) Budu ráda za Vaše názory🙂

Strana
z3
andrrriiik
11. črc 2015

@xdany Tak to si fakt jen myslíš,já dceru nemohla odstavit do 4 let.Čím starší,tím horší.

tkanicka
11. črc 2015

@xdany čím déle se dítě kojí tím hůř se odstavuje. Mně se dcera odstavila sama v 11 měsících a synovi jsem trošku pomohla kolem roku, všechny kamarádky, co chtěly do roka a půl pak až na výjimky bojovaly a některé to pod nátlakem malého savečka vydržely pomalu do tří let. Jinak si myslím, že dítě je nejlepší odstavit, když projeví trochu nezájmu, protože násilně je to stresující pro oba. Tak jsem odstavila syna a i se v době menšího zájmu odnaučil dudlíku, obojí by třeba o týden dřív bylo nereálné.

wahu
11. črc 2015

Nedá mi to nereagovat.. 🙂 Myslím si, ze je každého věc, zda kojí či ne.
Pokud je někdo nucen ukončit kojení ze zdravotních důvodů, je to bez diskuze. Nicméně otázka zněla, co dává kojení 9ti měsíčnímu miminku.. Dává mu toho opravdu hodně, kromě potravy je to zdroj látek, vitamínů, živin - koktejl namíchaný přesně na míru danému děťátku, nikterak nenahraditelný, je to podpora imunitního systému a v neposlední řadě je kojení důležité i pro psychiku dítěte, jeho emocionální rozvoj a stabilitu. Takže odpověď je jasná, kojení je důležité i pro devíti měsíční dítě. Tohle jsou fakta, nikoli můj názor. Vychází z lidské přirozenosti..

Mám pocit, že lidi si dnes pořídí miminko a myslí si, že si budou dál žít svůj pohodlný život, ale miminko vám prostě chtě nechtě obrátí život naruby. Také máme velký dům, dva velké psy a velkou zahradu. Holt prostě ráno vstanu a vysaju, obden vytřu podlahu, když byl Ondra menší, dělala jsem 90% prací s nim v nosítku, často to býval jediný způsob, aby spinkal.. Doma máme normálně uklizeno, vařím denně nebo obden, v zimě topíme výhradně v krbu, tzn. nanosit si dřevo, zatopit si, žádný knoflík nemáme. 🙂 Během RD jsem půl roku chodila do práce na částečný úvazek, půl roku na plný. Partner s domácími pracemi moc nepomůže 🙂 Ondra je náročná hlavička, takže někdy se ode mě nehne, někdy si zase vydrží hrát sám nebo s tatínkem, jindy chce se vším pomáhat. Kojím od listopadu 2012 😀 Netvrdím, ze nikdy nejsem unavená, ale dělám to přece pro své dítě. Spime všichni společně, pokud se Ondra v noci probudí, cucne a spinká, vyspíme se všichni.

Vždycky, když čtu, jak si někdo stěžuje na věci, které jsou úplně běžné, pak si říkám, že by nebylo špatné si uvědomit, jaký luxus tu v ČR máme - tři roky RD.. Toto nemá ve světě obdoby, maminy mažou do práce když pozdě, tak po půl roce.. To je pak ficak.. 😉

terezas4
11. črc 2015

@wahu krásně a pravdivě napsáno 🙂

slunicko333
11. črc 2015

@wahu není co dodat, krásný komentář! 🙂

wahu
11. črc 2015

@terezas4
@slunicko333 jééééééé, moc díky.. 🙂

ally8
11. črc 2015

Já asi moc neporadím. Malé bude rok a také se v noci budí stále 2x na kojení. Mezi tím teda naštěstí hezky spí. Původně jsem chtěla noční kojení už utnout, ale nedá se, potvůrka. Vezmu jí k sobě a zkusím dát dudlík a ruce mi odrstčí, jako že " to vůbec nezkoušej mámo " 😀 A pak se začne okamžitě hystericky vztekat. Ale podle má opravdu hlad, protože se opravdu dost napije a pak si zase vezme dudlíček a usne. JInak už kojím, trochu kvůli nátlaku manžela, jen večer po kaši a pak teda v noci. Já zase dlouho nemohla vysvětlit manželovi, že flašku si prostě nevezme, tak v noci kojit musím. Nenchám jí přeci hlady. Nikdy flašku neměla a v roce jí přece nebudu učit na flašku. Taky mu vysvětluji, že jestli mám kojit do roka nebo roka a 3 měsíců, je přeci jedno. No ale ti chlapi ty větší děti už u prsa prostě vidět nemusí 😀 😀

ally8
11. črc 2015

A jednak také vím, jak je kojení stále pro ní přínosné, takže jsem i trochu ráda, že alespoň 3x denně se ještě napije. Ale nechtěla bych, aby se mi přes den sápala pod tričko, to naštěstí nedělá. Je už dlouho zvyklá, že pije jen doma v posteli. Na veřejnosti mi už od 6 měsíce pít nechtěla.

verundice
autor
11. črc 2015

@wahu No ano, když to takhle napíšeš, tak to dává smysl. Samozřejme jsem nečekala, že si budu dál "žít svůj pohodlný život", bylo mi jasné, že miminko bude veliká změna směrem ke "snížení mého pohodlí", ale fajn, to beru, je spoustu věcí, ve kterých mu vyjdu vstříc a neřeším to, ale tohle řeším, protože mi přijde, že není úplně nezbytně nutné to takto dělat, resp. ptám se, zda užitek stále ještě převyšuje vynaložené úsilí. Dnes jsem zkusila společné spaní - mohl mít prso kdykoliv chtěl, kontaktu habaděj - a bylo to strašné pro oba! Nevyspali jsme se ani jeden, nepustil prso z pusy, ale mlel se jak šílený, takže si ho vždycky vytrh, to ho vylekalo, zmateně se okamžitě obrátil na břicho a odlezl na druhý konce postele (to je teď jeho nejčastější reakce okamžitě po probuzení 😕 ). V půl třetí už jsem nevydržela, dala ho do postýlky a konečně klidně usnul "až" do šesti. Takže se mi potvrdilo, že se i on líp vyspí sám v postýlce.
Je spoustu věcí, které pro něj strašně ráda obětuju a vydržím, zbožňuju ho, ale na druhou stranu, pokud si mohu také v něčem ulevit tak, aby to nebylo na jeho úkor, ráda bych to udělala, protože potřebuje maminku aspoň trochu odpočatou, a ne na pokraji sil, to pak ten den také vypadá jinak že....

wahu
11. črc 2015

@verundice jasně, někomu prostě společný spaní nemusí vyhovovat, já to chápu.. 😉 taky jsem psala na začátku, že je každého věc, kdy odstaví nebo ne.. Nicméně si stejně myslím, že odstavení není řešení pro noční buzeni.. Jinak si taky a, ze období mezi 8 měsícem a rokem bylo nejhorší, co se spánku týče, někdy byl vzhůru co hodinu.. A to pěkně prosím do půl roku spával celou noc cca od 22hod do 6hod.. Ono je to vazano i na to, ze v tomto období jdou vývojově hrozně dopředu a mozeček to nestíhá zpracovávat, proto se více budí.. 🙂

Strana
z3