icon

Dvouměsíční miminko stále na prsu. Jak řešit tento problém?

prdipirko
15. led 2025

Ahoj, jsem máma 2 měsíčního kluka, prvorodicka a potrebuju poradit. Jsem bezradná a spíš chci slyšet názor, jak to bylo u vás. Co si budeme, pěkně nás s partnerem dostaly nevyžádané rady nejen od rodiny, ale i přátel a lékařů, a když vidíme rodiny na sociálních sítích, máme pocit, ze děláme všechno spatne.
Mám pocit, ze jsem se dostala do bludneho kruhu. Jen co vstaneme, prebalime a nakojime, chvíli se malý zabavi v houpatko, pohrajeme si a za hodinu vyžaduje další kontakt, nejlépe prso, nakojit. Kojime hodinu. Za hodinu jdeme na procházku, hodku, někdy dvě. Přijdeme, prebalime a vyžaduje další kojení. Pak uspavame, hodinu třeba. Neuspim ho jinak než si zase cucne. Nepomáhá ani bílý šum, houpani, mazleni, nic. A už máme kolem 2 odpoledne. Je pretazeny, spi hodinu, dvě. Vstavame, prebalime, má hlad, kojime. Je vzhůru, kolem 5 jdeme koupat, kojime. Kluka, dvě, place, jediné neplace, když kojim. Atd. …. Jediné co je jistě a klidně, tak jsou noci, to spi v pohode.
Ale přes den je to peklo, dostala jsem se do bludneho kruhu, kde nemám čas ani 15 minut dat si sprchu, a vše dělám na úkor spánku. Vstávám ráno dřív, kdy malý spi, abych se nasnidala, umyla a nachystala oběd.
Poslední týden mi neusne jinak než v posteli schouleny v náruči u prsu. A stejne spi chvíli.
Nasadila jsem i probiotika a babyclam, jestli náhodou to není brisko, aby byl klidnejsi. Ale těžko hodnotit, teprve dva dny.
Jsme bezradni, nemáme čas pro sebe, natož na sebe, a malýho mám takřka pořad na prsu.
Jak to bylo u vás? Vim, ze na 2 měsících říkat něčemu režim, je nemyslitelné, ale kdy se to zlomí?
Jinak rady: to musíš dítě nechat vyřvat, ať si nezvyklá, kojte každý 3 hodiny. Naopak. Dítě kojte jakmile chce, kojení není jen krmeni, nejlépe v noci na prsou, jenže to si pak zvykne, to ho musíš dat do postýlky. Proč spi s vámi v posteli … no hlava jak pátrací balon.

Strana
z2
neomenia
15. led 2025

Je malý, chce blízkost, je to normální, děláš to dobře! Koj na požádání. Klidně furt! Blbé zastaralé rady hoď za hlavu.

cherie24
15. led 2025

@prdipirko úplně normální. Pořiďte šátek nebo nosítko a mějte miminko u sebe. Starší dcera byla taky neodložitelný miminko. Spala jen v náručí nebo šátku nebo když jsem ležela s ní. Padala jsem na hubu, v noci 12x vzhůru úplně běžně. Mladší byla už pohodlnější. Spavá a dokonce si jednu dobu ráda usínala sama v postýlce. Co dítě, to unikát. Ovlivnit se to nedá.

j.a.n.i
15. led 2025

@prdipirko Nevim, kde vidíš problém, spi ti v noci v pohodě, pres den taky ma naprosto pohodovy rezim 🤔

malytlustyhroch
15. led 2025

@prdipirko a dalsi nevyzadana rada: zapoj partnera. Jestli nepracuje 12h 6 dni v tydnu, tak neni duvod, abys s jednim miminem, ktere v noci spi (zaviiiist 😅), neco delala na ukor sveho spanku. Jako jo, s miminem tesne po sestinedeli clovek casto skoro nic neudela, no. Potreba spanku u mimina se snizuje a samostatnost se nezvysuje... zvyknout si na fungovani, kdy clovek neni skoro nikdy "sam" a nemuze delat veci s plnym soustredenim je tezke, pro me snad zatim nejtezsi na celem rodicovstvi. Zvyknete si, postupne, najdete vychytavky, jak se umejt (mimino v koupelne v lehatku, hned flexibilne okamzite, jak ma dobrou naladu... atp.), jak uvarit, jak najit chvilku na sebe. Ale prijdou dalsi vyzvy a stejne bude zadouci, aby partner byl do pece o dite, o tebe a celou vasi rodinu zapojeny i jinak nez financne.

PS: tohle neni "cely den na prsu," to fakt vypada jinak. Vzdyt ti jí tak po dvou hodinach, ne? To je uplne ok.
A s tim uspavanim, je mozny, ze uz nepotrebuje tolik spat a ze se proste nudi. Muzete uz zkusit hrazdicku, kontrastni obrazky, pisnicky (klidne, co poslouchas ty, nemudi to byt Skakal pes.) A uspavat az kdyz je unaveny, ne ze ti prijde, ze by mel cely den spat, ze to preci miminka delaj (hm, moje ne 😏).

Je to pro tebe a pro partneta narocna zmena, najednou mit doma tretiho cloveka a navic mrnavyho, to vubec nechci zpochybnovat. Ale to miminko se jevi uplne normalni.

mecaira
15. led 2025

Ahoj, měla jsem to tak nějak stejné. Moc ráda na to vzpomínám, protože to bylo zlaté oproti teď. Dneska v roce sice spí přes den 1x , ale to buzení v noci je mazec…
Měla jsem to samé, že malá usnula jedině na prsu. Museli jsme ji mít třeba dvě hodiny na rukách a houpat aby usnula…Takze to jsem vzdala, na to nebyly síly a bylo pohodlnější ji uspat na prsu…
Takže teď jí je rok, usíná zásadně na prsu a jsem z toho akorat vyšťavená. Být tebou opravdu bych zkoušela jiný zpusob uspávaní. Ve dvou měsících u nás byla kolika a jediné co pomáhalo byl nahřívací polštářek na bříško. Pozor na Babycalm, naší malé se bolesti bříška potom akorát zhoršili. Znám i další lidi, které to tak měli také. Často to píšou i lidé v recenzích. Někomu pomáhají a někomu zhoršují…takže to chce pozorovat.
Ten spánek těch miminek se hrozně mění. Nám do dvou měsíců spala celou noc, přes den šíleně rozházeně. Nemohla jsem ji uspat. Od dvou měsíců se v noci budila asi 20x ….pak začala spát hezky přes den a budila se v noci. Teď v roce nikdy nevim jak spát bude a nebude. Kazdej den překvapko…😂😭 Zvládnete to, nejste v tom sami. Každá mamina dělá jak nejlepe v daný moment dokáže. Na nějaké rady jako “vyřvat” atp. Se vybodni. Spíš přijmi, že máš kontaktní miminko a nějak se s tim prostě popereš. Přežiješ to, i když jako zombie 😃 Každé mimčo je jiné…a takovejhle prcek dvouměsiční je rád, že teprve kouká a najde 🐐 podle mě snad ani neni možné vytvořit režim. 😂

klpoiu
15. led 2025

V prvni rade prestan koukat na socialni sítě!! Nikdo ti tam pravdu nerekne. Vse je přeci ruzove, vse zvladaji s prstem v nose,dite snad porad jen spi. Ha ha ha.
Na to se vy*er.
Mimco ma super rezim. V noci ti spi!! Bud rada, jeste by ti mohl v noci vzriskat a co pak? Ze pres den breci kdyz ho odlozis? Jasne ze jo, chce byt u tebe. A prso je nejlepsi jistota jak te u sebe mit. Porid si satek a nos ho. Hned uvidíš tu zmenu. Devet mesicu ho nonstop nosis a pak ho odlozis. Bodejt se mu to nelibi. Musis se naucit fungovat i s snim. Ja jsem s poslednim ditetem lezla i do sprchy. Byt na zachode nekdy sama? To jde? 😂Hlavne se nenervuj, vynervujes i to dite. Mas jen jedno dite?? Chce se ti v poledne spat? Co je jednoduššího nez si lehnout s miminem a spat? Mycka pocka, obed se uvaří pozdeji. A vis co hlavne?? Zapoj chlapa!! Nejsi ty jen rodic,ale o on. 😉

martina1317
15. led 2025

Bohuzel tohle je normalni… kojene deti jsou na prsu PORAD. Nekdy si jen trosicku cucnou, nekdy jen na uklidneni, nekdy muzou mit hlad, mozna mas ted porad stejne mleka jako pro novorozene a on roste - potrebuje vic - tak se koji casteji a chvilku bude treba trvat nez tvoje telo zareaguje a navysi laktaci, proto urcite doporucuji to prso davat proste na pozadani. Je to o nastaveni v hlave. Vim, ze z 0 na 1 dite je to nejhorsi. Ja ted mam treti male miminko. No. Proste si musis rict snidani si vezmu do postele, kafe si vypiju rychle, obed si objednam na dovoz nebo musim vymyslet rychlovku - uvarit kdyz je chlap doma nebo at uvari on…co kdybyste si dali jeden den cely den jen v posteli? Vzdyt ono se tim nic nepokazi. Nekde je reseni nebojovat s tim, prijmout to, mimco je priorita. Cas na sebe s partnerem zas budete mit, ale ne kdyz mate male miminecko 🙂 treba za pul roku, za rok 🙂 ted vam budou muset stacit chvilky spolu vecer u televize. Tak to proste je a mame to tak vsichni, neboj, tim ze nekde neco vidis na instagramu - nic neni tak jak vypada! Mas nositko? Zkus poridit nositko.

prdipirko
autor
15. led 2025

@j.a.n.i spis přes den, mám pocit ze v 8 zasednu na kojení, a mimo hodinové procházky, sedím a kojim nonstop do večera než jde spat 😊 a po těch všech radách, ze se má miminko odložit, a nechat rvát, abych doma udělala úklid a kde si co si …. 🤷🏼‍♀️🫣říkám si, ze tu jsem pro něho, ale je fakt, ze bych si rada alespoň ten teplý oběd snedla

prdipirko
autor
15. led 2025

@cherie24 tohle bude ta cesta, nositko mě přijde jako dobry řešení

martina1317
15. led 2025

@prdipirko no obed uz si snis zas az za nejaky cas, protoze pak - pak bude to mimco chtit jist to, co vy, az bude moct, bude ti ujidat z tveho jidlo a proste uz nikdy nebudes mit klid :D

prdipirko
autor
15. led 2025

@malytlustyhroch partner je zapojeny 😊 po práci pomáhá, ale je jasný, ze i večer si potřebuje orazit a nasima silama se tu snazime dat domácnost dokupy. Pomáhá i s prebalovanim, kouoanim. 😊
Lehatko, hrazdicka, máme 😊 kontrastní kartičky a hračky pro nejmenší taky. Zabavi se, jasný, ale tak 10 minut. Kojení: někdy po hodině, někdy dvě, někdy i půl hodina.
Já zastávám názor, ze to tak je, proste období a Hold po 2 měsíčním miminku nemůžeme chtít nějaký režim. Dostáváme ale fakt sodu nejen ze strany my rodiny, ale přátel, ze přece miminko se musí odložit, aby se stihalo víc věci, ze mu jsou přece už 2 mesice! A ze přes hodinu sám si vydrží hrát, a ze 3-4 hodiny mezi krmenim je přece zadouci.
Mno hele peklo. Chlap mi chodí domu hotovy, co to jsem za matku, ze je pořad prcek se mnou 🫣😂 a já si říkám, ze jsem snad dobra máma, když ho nechci odložit, aby mi plakal a řval.

martulka88
15. led 2025

@prdipirko Když se nám narodil vytoužený syn, tak tchánovci říkali, jak ho máme nechat vyřvat, protože byl kontaktní. Přes den vzal na milost košík nebo kočárek, ale postýlka řev. On nás potřeboval stále vidět a večer od 8 do cca 10 chtěl být u nás v náručí. Tak jsem si vzala kojící polštář a ležel mi na něm u mně a byl spokojený. Po šestinedělí jsme začali používat nosítko, protože jsem šla na operaci palce a on byl spokojený. Do 4 měsíců jsem kojila, protože měl abkm a jediné východisko bylo speciální um. Když měl měsíc, pozvala jsem si domů LP a ona mi dala skvělé tipy, jak efektivně nakojit a nesedět u toho hodinu. Zároveň jsem odmítala být "dudlík". Ale každý to máme nastavené jinak. A rady typu vyřvat, jsem měla u zardele a zároveň jsme rychle tchánovcům vysvětlili (i manžel), že u nás tohle ať ani nezkouší. Teď bude malému 3 roky a je to hrozný mazel a dítě za odměnu.
Musíš si nastavit hranice - hlavně pro okolí a měl by být na stejné vlně i chlap. A za další, máš miminko a to potřebuje kontakt.

prdipirko
autor
15. led 2025

@mecaira díky! Tohle je taky dobry vedet. Uvidíme jak ty kapky. Je mi jasný, ze přijdou zuby, lezení, Hold se ten spanek muže změnit. Muže mi přestat spat v noci a bude přes den. Jsem zvědavá co přijde. Jsem rada, ze mám zdravý miminko a je rad, ze je se mnou. Jen to okolí asi nechápe, ze potřebuje mamku a těžko se mi argumentuje. Hold se na ne vyprdnout.

martina1317
15. led 2025

@prdipirko no tak chlap je uplne mimo realitu, delas to dobre a delej to tak dal podle sebe. Rady nasich rodicu jsou v tehle dobu uz absolutne neaplikovatelne, oni to delali nejak, my uz to delame jinak. To ber jedinym uchem tam a poustej hned druhym ven a vubec na to nereaguj nebo to odkyvej a udelej si podle sebe. Hlavne je o zadne rady nezadej….

alice180
15. led 2025

@prdipirko Ses normální matka v 21.stoleti. děláš to dobře. Zarazte oba s partnerem tyhle chytrovny hned na začátku nebo to budete mít furt. Nastavte hranice a nejlépe oba a podporujte se. Jakmile totiž povyroste budou další a další rady a vás to bude čím dál víc štvát.

martina1317
15. led 2025

@prdipirko ja mam nedonosene miminko, dostala jsem ho domu s kyslikem a se stomii, pak jsme se vraceli jeste do nemocnice na operaci na zanoreni stomie, kysliku se postupne zbavil… ale tim padem nebylo mozne kojeni, je na um. Ano, na um deti vydrzi v pohode 3-4 h nejist protoze jsou tim uplne ucpani, je to neco uplne jinejo nez mm. Maly nam malo pribiral, nemel silu si s temi dechovymi potizemi vypit mleko… tchynina rada - tak mu davejte i caj, za nas se daval caj, musis mu davat caj. Rikam doprrrrr na co do nej budu jeste cpat caj, kdyz ja potrebuju aby vypil co nejvic mlika aby pribiral, no navic ten caj ani malej nechtel a davil se mi po tom. Ne, kdyz jsme byli u nich, musela to zkusit a vrazila mu caj, tak ji celou poblil :D pak byla dokonce se na to ptat v lekarne - snacha nechce miminu davat caj - a lekarnice ji rekla, ze to uz je prezitek a mala mimca uz muzou mit jenom mm/um. Tak se mi pak omluvila. Ale ty jsi mama, ty vis ty veci nejlip!!! Tak si do toho nenech kecat.

klpoiu
15. led 2025

@prdipirko To neni 6 lete dite aby se zabavilo samo. Dej příklad stenata, co delaji kdyz jsou male? Zerou,spi, kňučí....co dela jejich matka? Je rada, ze jde udělat potřebu a rychle zpet. A dela neco jinak nez ty? Ne, jen je se stenaty. A vis co?? Nikdo ji nerika,delej tohle ci tohle. Proste instinkt. Je to prostě normální,ze dite chce byt v kontaktu se svou mamou.
Keci neposlouchej, oni jsou matkou tveho ditete,ze vi co potřebuje??? NE! To jsi ty a ty se staras.

mecaira
15. led 2025

@prdipirko No jinak ještě co se týče nevyžádanych rad, tak ja vzdycky rikam “Dle nejnovějších vědeckých poznatků….” 😂 Rodina je z toho paf. Pak mi řeknou “Si zase něco četla na internetu…”
Řikam pak na to “No to víš. Ještě můžeme bydlet v jeskyni, nebo chcípat na nachlazení. Co ty prášky na tlak? To je taky nejakej moderní nesmysl.”
Stůj si za svým. Nebo uz taky nekdy odpovidam jenom “hum, no…” a změnim téma. 😃

Myslim ale, že ti mimčo spinká normálně. Možná ti přijde, že je furt na prsu, protože se jede furt taková rutina. Ja tohle mam. Je pak fajn o vikendu nekam vypadnout. Uplne mimo bydliště. Trochu třeba mezi lidi. Mam skvěleho chlapa, který pomaha se všim. Věnuje se malé. Z práce si může odjet kdykoliv chce, je svým pánem. Takze když už mi šibe, tak chlap jede domu treba i jen na hodinu. 😃❤️ Ale i tak má člověk furt pocit, že je jen dítě přicucnuté a nema na nic čas. Když byla malá takhle malinkatá, že ještě nikam nelezla, tak jsem dělala “postelový den” . Prostě jsem ležela u ní. Nevylezla jsem z postele, objednala jsem si jidlo a koukala jsem na tv nebo četla knihy. 😃 Zkus si prostě rozbořit rutinu. Dost to pomuze si psychicky odpočinout.

mecaira
15. led 2025

@martina1317 jej slavnej čaj! 😂 To u nas bylo taky furt - musíš ji dat čajiček.
No tak ji dej čajiček.
Musí něco pít jineho než mléko. Dej ji čajíček.

A to mam dítě kojené…

alice180
15. led 2025

@mecaira no protože kojily chvilku, pak měly všichni do jedny špatný mlíko, tak šup dávat tu věc co ani nevím, jak se jmenovala a nazývali to umělým mlíkem, jen někdo měl poukazy na Sunar. Pak hurá do ohrádky, chodítka, posadit pěkně, rychle na nočník. Ale copak naše malá má skoliózu v deseti a co no tak tě ve třiceti bolej záda o nic nejde.

mecaira
15. led 2025

@alice180 jojo a co třeba ještě takové pevné botky, protože dítě už chodí kolem nábytku.
Kyčle, záda, ploché nohy…ale přeci žijeme, že? Určitě to neni z toho 😃

alice180
15. led 2025

@mecaira jo no žijeme 😀🤦‍♀️ to je dobrej argument, ten mám ráda.

volfikovi
15. led 2025

Koukám že s tím čajem je to snad všude.. malý byl na umělém mléku , narodil se v srpnu ..a byl mu měsíc a už to začalo ..dej mu napít čaj atd . A to tchani nejsou žádná stará generace , jsou o 10 starší než já .. no nedala sem se . Prostě mléko a hotovo , čaj a vodu jsem začala dávat až po 6 měsíci. Tím nevyžádané rady skončili, když viděli že u mě nepochodí.

elesse
15. led 2025

Nevim no, prijde mi to jeste jako super den s miminkem🙂 pres den poradne neuklidim a neuvarim ani kdyz jsou doma moje 5+2r. A vstavat kvuli vareni? Ani nahodou, casto jime veci z jednoho pekace z trouby, nahazus, zapnes, servirujes🙂

cilkat
15. led 2025

Ve dvou měsících jsme jeli v režimu kdy se malý 45 minut "kojil" pak si 10-15 minut hrál a pak jel na novo 45 minut kojení. Za těch deset minut jsme si stihla udělat tak čaj. Spal jen u mě (ne nutně na prsu, ale v doteku) - jak jsem odešla dál jak metr od něj, byl vzhůru a to i přes den (nevím, kde má to dítě radar, ale vypnout se mi nepodařil). V noci splal i 5 hodin v kuse, ale opět jen se mnou v posteli.
Reálně pomohl šátek, ve kterém dítě docela spokojene spalo a já měla aspoň volné ruce, i když zdaleka všechno s tím taky dělat nejde.
Takže nejsi v tom sama. Některé děti to tak holt mají.

martina1317
15. led 2025

@volfikovi jako caj je asi proste legendarni blba rada stare generace … stejne tak jako jiz psano vyse - posazovani, nuceni stoupat a chodit, tahani za ruce, “choditka”…. Dale pak odplenkovavani je taky tema :D moje mamka ze jaaaa uz jsem byla v roce bez pleny - no protoze me hlidala prababicka co sla do duchodu v jejich 50 letech, a vysazovala me na nocnik nonstop….

elesse
15. led 2025

@martina1317 no jezis, a hlavne posilovat plice krikem🙂)

jittuli
15. led 2025

@prdipirko nečetla jsem všechno, tak možná se budu opakovat, ale neboj se věřit své intuici. Je to těžké když do tebe jede rodina, sociální sítě atd. ale opravdu dej nejvíce na svůj pocit. Ty nejlépe poznáš jak bude miminko spokojené. Pokud to znamená sedět s ním tři hodiny v křesle, tak vem knížku a čti si tři hodiny v křesle 😍 co bysme za to my vicematky daly 😅

janickaslepicka
16. led 2025

@prdipirko úplně stejný to bylo u nás. Jak už někdo psal, pomohlo nosítko, že jsem aspoň uvařila nějakou rychlovku a pomalu jsem ho snažila navyknout na houpátko, tam taky nechtěl ze začátku být. Byla jsem děsně unavená a nevyspalá a tak jsem podřimovala aspoň u kojení. Teď na to ráda vzpomínám a jsem ráda, že je kontaktní a mazlivej. Takovej nebude věčně. Jinak moje tchyňka měla taky dobrý rady, ta by mu dávala nejradši čaj s medem nebo rovnou Segedín se šesti

lis6
16. led 2025

Nechápu co je špatného na uspávání u prsu, přijde mi to velmi pohodlné. Jasně musím uspávat já,ale to mi nijak nevadí, dám prso a spí. Když jsme ve 3 zrušili kojení tak se zrušil i spánek po o, ale myslím, že spousta dětí taky tak přestane spát

Strana
z2