icon

Fanatismus okolo kojení a dlouhodobé deprese

arwen_arina
6. únor 2017

Píšu sem příspěvek, protože už nevím,jak dál. Rodila jsem v říjnu plánovaným císařem a kojení jsem neřešila, taky jsem o tom nic nevěděla (nemám v rodině maminku ani jinou ženu, kamarádky jsou všechny už před důchodem nebo v důchodu). Dcerku mi asi osm hodin po porodu (v celkové anestezii) přinesli a hned nutili do přisání, nešlo to kvůli špatnému tvaru bradavek. Tak mi táta a manžel přivezli kloboučky. Bylo to ještě horší,malá řvala,já celá bolavá po operaci,do toho hormony. I teď zpětně se celá otřesu:((. Nejhorší bylo jít žebrat o příkrm, ty sestry fanatici pořád ať kojím...dopadlo to tak,že malá nepřibírala,dostala žloutenku a já celé dny probrečela a každý den prosila manžela, ať nás odveze domů,dokonce to došlo tak daleko,že jsem v porodnici uvažovala o sebevraždě:( O tom,že vztahu s dcerkou to mučení každé dvě hodiny nepřidalo,ani nemluvím. Když nás pustili (ukecala jsem jednu hodnější sestru,aby jí před kontrolou nalila sunarem), doma jsem.okamžitě nasadila UM, přestala kojit,ale bohužel pravé prso mi ty expertky rozkojily,takže jsem dostala zánět. S holkou se to srovnalo,po UM je spokojená a úžasně hodná, ale bohužel mně zůstaly deprese,nemůžu se z nich dostat, skončila jsem na AD a výsledek je,že už nechci další děti kvůli tomu fanatismu okolo kojení. Proto se ptám,proč se sakra v 21.století žena nemůže svobodně rozhodnout,jestli chce nebo nechce kojit? Klidně,ráda bych si do porodnice to UM koupila, jestli jde náklady...ale proč proboha tohle? Málem mě to stálo život (a to jsem před porodem nebyla ani trochu labilní,prostě jsem do toho martyria s kojenim byla normální veselá ženská). Dostávám se z toho pomalu,ty deprese tam pořád jsou,dokonce tak,že mě občas nutí si přihnout ze sklenky víc,než bych měla,noční můry jsou na denním pořádku. Prosím všechny,které mají podobnou zkušenost,aby mi napsaly,že v tom nejsem sama,jinak už nevím:(

Strana
z7
gabikina
6. únor 2017

@panickatlamicka já se s tím teda setkala, na začátku jsem chtěla poradit, něco se dozvědět zkrátka jsem se chytala všeho stébla abych se rozkojila, a narazila jsem na jedno webu i na dost ostrou dizkuzi kde se do jedné nekojící maminky dost pouštěly. A i když se to netýkalo mě tak mě to dost psychicky v té době rozhodilo. A vůbec nechci a myslím si že neurážím kojící maminky, já jim to přeju. Jen mě mrzí že v očích některých jsou ty co nekojí horší nebo minimálně se nestarají o mimi tak jak by mohly, a dávají jim to občas dost blbým způsobem najevo.

izz76
6. únor 2017

@panickatlamicka S těma urážkama máš pravdu,já už jsem na adresu kojících,především dlouho kojících maminek četla takové výrazy,že jsem žasla jak ženské dokážou být zlé...

normalnimatka
6. únor 2017

řekla bych, že kojení není ze začátku prdel nikdy.... bolí to jaxviňa, musí se to naučit máma /minimálně jak držet, jak často atd/ i dítě... mlíko se tvoří různě rychle různě kvalitní, dítě má různý stravovací požadavky....
no, je ot na velkou diskuzi, co všecko autorka zminuje v příspěvku... jen chci napsat, že si myslim, že kojení a a "fanatický sestry" obviňuje ze svý depky možná trochu neprávem. dcerka byla těžko utrápení z kojení, ale z toho, že má hlad a že neví, jak se má napít. ale to je myslim si, normální. takže jasně, že na UM začla bejt spokojená. ale tak nějak....kdyby to všechny ženský viděly tak jako pisatelka, myslim si, že kojí jen fakt málo procent ženskejch, jinak by to skoro všecky vzdaly. ono je to i (ne jenom) o tom, jak moc ta máma chce a jasně, ta psyschika tomu nerpomohla, ale přece po sobě i po dítěti nemůžu chtít zázraky, ještě třeba ohledně kojení, když byl porod císařem. dost možná, že "viníkem" je právě císař, kterej dělá složitější nejen kojení, ale prostě je to jakoby "nepřirozenej" porod, po kterým si organismus matky i dítěte může nedostatečně uvědomovat, že proběh porod, a že po něm se maj dít v těle určitý změny... a vůbec, asi nemá cenu to svalovat na kohokoliv a cokoliv , ale spíš jít a nějak se snažit to řešit. (přičemž netvrdim, že to autorka nedělá, nečetla jsem diskuzi, jen úvodní příspěvek..)

arwen_arina
autor
6. únor 2017

Ja nechci byt zla,jen se mi teda rozjela averze vuci kojeni,ale je to jen muj problem (kteremu teda dost prispely sestry),nechci byt a priori hnusna. Snazim se s tim neco delat,ale je to problem. Jestli jsem nekoho urazila,omlouvám se.

panickatlamicka
6. únor 2017

@gabikina tak jasny, to je tez spatne. 🙂

panickatlamicka
6. únor 2017

Ja jsem byla nazvana dojnici, beru to s humorem 😀 @izz76

gabikina
6. únor 2017

Já nevím, mrzí mě když se napadají nekojící maminky a nevěřícně kroutím hlavou nad tím když se uráží maminka kojící v parku (i když má přes mimčo šátek). Asi to pramení ze závisti nebo nejistoty.
@arwen_arina nemusíš se omlouvat když máš proti kojení averzi, tím nikoho neurážíš 🙂 prošla sis svým a nikdo to nemůže posuzovat. Já zas měla před porodem averzi z UM a z flaštiček a ohřívaček.... když sem nakupovala věci pro mimi, koupila jsem si milion kojicich pomucek ale žádnou flaštičku a ještě jsem si říkala že lituju maminky co to kupujou. A jak sem dopadla 😄

Hold některé mamky na mateřské mají tendenci se srovnávat a posuzovat, u některých to končí urážkama a u některých depkou. Ale každá svoje dítko milujem a snažíme se dělat to nejlepší pro něho a nikdo nemá právo nás posuzovat.

karlajasmine
6. únor 2017

@lllucit kde jsi rodila? To je šílený.. Řekla jsi jim, že kojit nechceš? 12 dní to je fakt nocni můra

babuna
6. únor 2017

@arwen_arina ahoj arwen, mo mě mrzí čím si prošla i čím procházíš. Vím totiž jak ti je. Rodila sem v srpnu - jsem I. diabetik (tudíž na inzulínu) a už to byl dost problém. Porod trval 16h a malá se narodila chudina přidušená a já po porodu omdlévala ještě dva dny (než přišli na to že mám málo magnesia a železa). Malou mi donesli cca 5h po porodu - sotva jsem si byla schopna sednout a že mám zkusit kojit - neb měla malá hypoglikemii - mám opravdu malá (velmi malá prsa) a sestra mi drapla to nic (které bolelo jako pr...) a narvala (ano narvala) na to spící malou - ta dvakrát cucla jelikož prd teklo tak začala ječet. Malou na mou žádost odnesli neb jsem opět omdlela. Tohle se opakovalo co 2 h... no děs co si budem povídat ... ovšem malá zoranžověla a objevili se další velmi vážné komplikace - zjednodušeně 10. tého se narodila a 12. tého ji odvezli na jip... no a mě si posílali od čerta k ďáblu - z oddělení na oddělení - pak mi našli naštěstí místo na intermediáru a umístili mě tam.... mlíčko jsem odstříkávala a na jipu jsem se ji snažila kojit - bohužel to s těmi mými prťavci fakt nešlo :/ ... odstříkávala jsem ale docela dost....na pokoj mi ji dali až po třech dnech ... zde jsem se stále snažila kojit - tu již bylo chování sester o 100% lepší než to co jsem zažila na šestinedělí ...

Šestinedělí - tam to byl zkrátka otřes - bez jakékoli snahy o trochu taktu o nějakou pomoc ... pamatuji si akorát jak mi stále cpali pod nos nějaké papíry ,,že to potřebují podepsat,, a když jsem ve dvě v noci prosila sestru že se malá nějak cuká a škube a že se mi to nelíbí tak mě poslala doslova někam že teď nemá čas ... paní z pokoje mi pomáhala a taky zkoušela někoho najít, přesto že měla práci se svou dcerkou.... ráno mě chtěli propustit a já už hystericky vyřvala doktora - vůbec je to nezajímalo - no strašné naštěstí doktorka reagovala okamžitě ....a přišli mi i v noci říci jak na tom malá je ...

Stále ovšem tlačili na kojení a to i poté co mi cukr padal do takových hodnot, že to že nejsem v komatu je jen zásluhou senzoru, který jsem měla aplikovaný a který mi cukr hlídal a v noci mě budil ... mléka ovšem stále ubývalo a museli jsme už dokrmovat půl na půl ... po té co si holky z pokoje všimli že se nejen fyzicky ale i psychicky sypu tak zavolali doktora - až tehdy někdo začal řešit mne - po týdnu kdy jsem ryla hubou v zemi a nemohla ani chodit ... zůstali jsme z počátku napůl - pořád dokud to šlo jsem odstříkávala a dokrmovala ....

To co jsem si vyslechla od některých ,,kamarádek,, bylo hrozné - ony kojí jim to jde a já si vymýšlím, zkrátka bez špetky jakéhokoli taktu či snahy o pochopení - naštěstí nejen pediatr ale i sestřička od tama byli skvělí a pomohli mi - odstříkávat jsem postupně přestala neb to malé dělalo problémy, já měla prsa samé modřiny ...přešli jsme na UM a jsme spokojení ... hodně to pomohlo ... nejen mé psychice ale i celkově ....

Občas dostanu ,,políček,, i od sester v nemocnici kam chodíme na vyšetření, které se dosti netaktně ptají za li kojím a stejně netaktně se snaží tlačit někam kam člověk nechce ...
Fanatismus kolem kojení je - nelze zde tvrdit, že xy tisíciletí tu byl - je známo mnoho případů kdy žena kojit nemohla a kojila ,,obecní kojná,, hold to tak bylo - moje babička byla např. krmená kozím mlékem protože její maminka mléko neměla ... sunar se také vyrábí už 150 let a není to tím, že by v 1/2 19. století někdo na ženy tlačil aby nekojili, ale proto že to prostě někdy nejde .... bohužel v současné společnosti to člověk nevysvětlí ... a některé dámy jsou hold dosti podobné buldozeru a neberou na nikoho ohledy ....

Malá naštěstí ten ,,průser,, co jsme měli vypadá to, že rozchodí a snad žádné následky nebudou ... aktuálně máme půl roku, je už i na příkrmech které baští velmi ráda ... já jsem v klidu ... zpět na antikoncepci (která mi mimo jiné díky stabilní hodnotě hormonů drží i cukr v normě) ... vím, že když bych se náhodou vybulila skrz cukrovku a musela do špitálu, že nebude problém aby se o ni někdo postaral ....

Na zánět prý pomáhá tvaroh - ale je li to moc - tak k dr. a antibiotika ...

Drž se je to hodně náročné, ale jak se hormony ustálí a vše si trochu sedne - neskutečně se ti uleví - klidně breč, pokud je prtě hodné - spi když spí ono atd ... dej si čokoládu, oblíbené jídlo 🙂 🙂 ... ono tomu moc nepomáhá ani roční období ( ne nadarmo je leden / únor měsíc depresí a rozvodů atd...) .. 🙂 ... drž se !

arwen_arina
autor
6. únor 2017

@babuna to mi je lito,cim sis musela proji:(( přeju tobě i dcerce spoustu krasnych chvil a hodne zdravicka 🙂

nnnka
6. únor 2017

Tak ja myslim, ze by opravdu zakladatelka mela vyhledat pomoc. Protože averze vůči kojení a nenávist kojícich mi neprijde v pořádku. Myslim, ze kojení je dar, ale rozhodne ne něco, co je dopřáno každé ženě/dítěti. A vubec by z toho neměla delat obhajovani um, kdyz se nedaří, tak se neda nic delat. Všude se pise, ze rozkojeni trvá, zvlášť po cis.rezu. Všude je tolik deníčku, kde se pise, jak se zeny natrapily, uchylily se k um a doma nosily v šátku a byly v klidu a nakonec se rozkojily. Um neni nedostupné zboží, takže kdyby bylo potřeba a v nemocnici mi ho nechtěli dat, povolam chlapa at koupi a donese.
Jak jsem řekla, všem neni dopřáno i kdyby chtěly a jsou i ženy, které se zreknou dobrovolně. Nic proti tomu nemam. Ale očividně ma zakladatelka i jiné problémy. Kojit chtela a ted Si vlastně mysli, ze je um tak jako tak lepší - ze by obhajoba něčeho? Rikala by to, i kdyby kojila?Někdo tu psal ten příklad s lisakem a hrozny, to je asi přesný. Zaměřila bych se na řešení problému, at uz jsou, nebo nejsou spojeny s kojením. Protože ad a alkohol, to neni nejlepší kombinace.

arwen_arina
autor
6. únor 2017

@nnnka chtela jsem kojit, ale zpětně jsem rada,ze.nekojim,dite od narozeni spi celou noc,nema koliky atd.,ja se nemusim nutit do lepku,kdyz mam na nej alergii atd. Navic si.dnes neumim představit kojit na veřejnosti. Ale psychika utrpela ne tim,jestli chci nebo nechci kojit,ale nasilnym přístupem sester a jejich "kojit za kazdou cenu".

liska01
6. únor 2017

@arwen_arina Kdo ti řekl, že při kojení musiš jíst lepek? 🙂 Tak tohle jsem ještě neslyšela. Pěkná blbost...

nnnka
6. únor 2017

@arwen_arina
Mne je jasny, ze se na nekojeni snažíš najit sama pozitiva, ale věř, ze mm je pro dite vždy lepší. Dokáže se mu přizpůsobit, je to přirozené, protilátky atd atd. Každopádně ber to opravdu tak, ze se sestry snažily delat co nejvíc pro přirozené stravování TVÉHO dítěte. Jiste nebylo cílem te psychicky zničit. Uz jsem četla tolikrát, ze byl v porodnici pravý opak. Nejde to - OK, okamžitě um. A potom to holky řešily s lp soukromě a některým to vyšlo. Kojení neni módní vlna, je to to nejprirozenejsi co můžeš kojenci (proč asi název kojenec?) dat. Samozřejmě je um dnes na skvěle úrovni, ale stále se to neda srovnat, proto bych to nevyzdvihovala jako pozitivum. Je dokázáno, ze deti krmeni um jsou klidnější, protože jsou prejedeny. Takže si nevyberes. Pokud mas bratra psychologa, určitě ti pomůže, nebo doporučí někoho. Poporodni deprese se musi řešit. A věř, ze pomlouvání kojících tady ti nepomůže. Myslim, ze celkově neni tato diskuze ani tak o kojení, jako spis o nějakém problému, který mas, ale s tim my ti nepomuzeme. Je mozne, ze problem vubec neprameni z kojení, ale jen te přístup v nemocnici dorazil a ty jsi tak našla "příčinu" ale poporodní deprese muze byt úplně bez důvodu. Proto vyhledej pomoc, vypovidej se, vybrec se, dostaň to ze sebe a pak uz si budes vse jen užívat, jedno jestli s um nebo s kojením. Přeji tobe a tvé rodině hodne štěstí

panickatlamicka
6. únor 2017

@arwen_arina koliku mivaji i deti na um, zrovna tak celonocni spanek neni vysadou pouze nekojenych deti. pravda, deti na mm se budi vice, ne vsak nezbytne.

prostejina
6. únor 2017

Po precteni diskuze jsem se dozvěděla, ze jsem posahana biomatka, protože kojim (o mliko jsem přišla 4tydny po porodu, a dělala jsem všechno pro to, abych se zas rozkojila - povedlo se), že chci bejt jen "in", a proto kojim (přirozený je vlastně dávat umělý mliko), mateřský mliko je vlastně špatný, protože zeru chemii. No.. Byt tebou vyhledam odbornou pomoc. Je úplně normální, ze se sestry snaží rozkojit maminky. Je naprosto fyziologický a normální, ze miminko po porodu ubere na váze a ti miminko dokáže existovat par dnu ze zásob. Příroda to takhle proste zařídila, ze to miminko " počká" na rozjeti laktace. Proto ty "strašný fanatičky" nestrcily vašemu miminku flasku. A pardon, ale to, ze se nerozkojite, opravdu nikdo dopředu nepozná, leda by mel křišťálovou kouli. Prestante obviňovat všechny kolem a zbrojit proti kojicim. Děláme to, co je přirozený. A hold to někomu nejde, na tom neni nic špatnýho, to se příště stává. Ale není to důvod kojicim nadávat do silenejch biomatek, a dělat z nich mrchy, co si dovolily kojit. At vám miminko roste i s um, a vy se dejte dokupy, to je snad důležitější než kojení.

arwen_arina
autor
6. únor 2017

@prostejina at si koji kdo chce deti treba do duchodu,moje diskuse byla o tom,proc nekoho v porodnici nuti do neceho,co ve vysledku prinese jen trapeni. Vzdyt ty sestry musi vedet,ze matka,s kterou hybou hormony,se hádat nebude...je to tyrani a manipulace. Mela by existovat volba nekojit.

tulikiss
6. únor 2017

@arwen_arina a ty si v porodnici rekla ja nechci kojit... promin ale prijde mi to jako vyrvavani jak chudak zenska nemela prirozeny porod, ale pritom na sale vsechny ty zasahy odkyve a ani jednou nerekne ze to nechce. promin ale netvrd mi ze prisla sestra a nasilim ti vytahla prso a nutila te krmit dite.

arwen_arina
autor
6. únor 2017

@tulikiss to ne,ale rekla mi,ze mi um neda

nnnka
6. únor 2017

@arwen_arina ale ty tu volbu nekojit mas. Hlavně si nemysli, ze kojení je nějaká super příjemná záležitost. Rozhodne nejde na zacatku o splynutí matky a dítěte. Tak to proste neni. Uz tu někdo popisoval tu bolest, kdy se ti kroutí prsty u nohou. To si proste neuzivas. Kvůli spatny technice popraskany bradavky a další libustky. A ty sestry prave vědí, ze to neni automatické mit mléko a kojit. Rozhodne císařský rez neznamená automaticky nekojit, i kdyz je to složitější, jsou holky, co to zvládnout. Ale proste sestry se snažily ti pomoct. Ty to vidis jako teror, ony to myslely dobre pro tvou dceru i pro tebe (protože předpokládaly, ze každá matka chce kojit) vidím to jako chybu v komunikaci a svalování viny na druhé. Jak jsem řekla uz výše, ze sester deprese nemáš.

ttm
Autor odpověď smazal
mr_falko
6. únor 2017

mne nikdo kojit nenutil, kdyz jsem byla na nervy, ze to nejde, tak mi dokonce sestricka povidala, at klidne reknu, ze kojit nechci a ze me to netesi a vrazime maly lahev a prestanem se trapit. To bylo jak rudej hadr pred ksichtem, ja se zaprela, ze to sakra dam a dala 🙂 Jsem rada. Prvni dceru jsem kojila jen 6 tydnu a pak se mi zastavila laktace a bylo po srande. I kdybych ted prestala, budu rada za ty 3 mesice, co jsem kojit mohla a hroutit se nebudu ani z nekojeni ani z UM....

kokina90
6. únor 2017

Je to zvláštní..fakt magorismus.Mas pravdu, co to vsem cpou jak kdyby nevím co.Stejne úplně v úplném finale:D je fakt sumak jestli decko pilo mleko nebo sunar, jak kdyby to UM mely calovat ty sestry!... My jsme na UM, ale z důvodu, ze maly se narodil o dost driv a všechno bylo jine.Mela sem malo mleka a tak.Ale co ctu co resi holky co koji je sila někdy.Ja nevim, ja sem spokojena uplne takto, muzu jíst co chci a vecer si dam sklenku vino.Rikam si az budu mit druhe, ze chci snad taky hned na UM:D🙂

prostejina
6. únor 2017

@arwen_arina představte si, ze by miminku daly flasku, vám se laktace nerozjela a az by se vám hormony uklidnily, jak byste nadavala. Proste kojení k mateřství patří od pradávna a je v pořádku, ze se sestry snažily vám pomoct laktaci rozjet. Kdyby daly mimcu umělý mliko hned, tak tím se snižuje šance na normální rozjeti laktace. Takže ještě jednou - miminko počká na vaše mliko klidně 3dny, je k tomu přizpůsobeny 🙂 nikdo vám nechtěl ublížit..

astyna
6. únor 2017

@panickatlamicka

To myslíš vážně???! že kojící nikdy neoznačila nekojící hanlivě? stačí tady pohledat v diskuzích, ale i tady -hned je to líná matka, která se nesnažila, neodstříkávala celé noci, nekojila s krvavýma bradavkama, že ji to bolelo. To jsou zase kecy. Kurna, až se mi zvýšil tlak 😀

Já jsem si tolik vyslechla, od kamarádek kojilek, že to až pěkné nebylo. Ale nikdy by mě nenapadlo říct kouřící kojilce, jak je špatná matka. Kdežto naopak mě to jednou řečeno bylo. A nejen od vlastních, ale i od cizích lidí, když jsem 6měsíčnímu míchala mléko v metru.

astyna
6. únor 2017

@prostejina

Tak hlavně aby to věděly i sestry v porodnici. Protože mě zatvrzele říkaly, že musí přibrat, a když nepřibere, nepusí nás domů. (svůj příběh jsem psala výše) Takže nějaké automatické fyziologické ubrání na váze nebylo bráno v potaz a to není jediná porodnice. Tohle je všude.

Spíš ty fanatičky jsou takové ty ženský, který kojení budou propagovat za jakékoli situace a ikdyž je diskuze o odstavení, budou stále mlet svou. Ty mají podle mě mléko na mozku. Já teda občas nechápu, kde berou ty ženský čas na moníka, protože já v době kojení toho měla plné kecky a ještě mít čas na internet? 😀 scifi

arwen_arina
autor
6. únor 2017

@prostejina ja nevim...ted zpetne mi prijde,ze nekojeni ma mnohem vic vyhod,na ktere me nikdo neupozornil,porad.jen ze vsech stran vyhody kojeni...ale to,ze je treba nekomu neprijemne se na verejnosti svlekat apod.,to nikdo v potaz nebere. Prostě by mi stacilo: chcete si zkusit kojit? OK. Nejde to? Nic se nedeje,dame UM. To.je prece bezny lidsky demokraticky pristup. A krom toho,byly jsme na pokoji tri a vsechny jsme na to.mely stejny nazor a ani jedna diky pristupu sester dnes nekoji.

arwen_arina
autor
6. únor 2017

Jinak pro vsechny rypaly-po navratu z porodnice jsem dusledne kazdou hodinu odsavala,pripadala jsem si jak dojnice,sebevědomí.v čudu a stejne jsem denne "nadojila" max.20 ml.denne. Kdyby mi manzel nerekl,at toho necham,houpu se na vetvi.

astyna
6. únor 2017

@arwen_arina

Vidíš, já jsem se paradoxně zklidnila, když jsem si koupila krabici umělého mléka 🙂 najednou jsem věděla, že kdyby něco, bude jídlo. A neotevřela jsem ho 5 měsíců 🙂 To byl taky tenkrát nápad muže, který se na mě už nemohl dívat.

kika266
6. únor 2017

sama teda rozhodne nejsi, rekla bych, ze v dnesni dobre jsou zenske silene s kojenim, prozila jsem si neco podobneho, ale ja jsem se nenechala asi tolik ovlivnit, vykasli se na vsechny, mysli na sebe, mimisko a svou rodinu a vsichni at si delaji co chteji, taky bych si klidne donesla umele mleko sebou do porodnice, dneska se na nas matky co nekoji divaji zkrs prsty jako by jsme byly horsi mamy ☹

Strana
z7