Jak přestat kojit? Co pomáhá k zastavení laktace?

niliho
19. kvě 2020

Maminky,
ze zdravotních důvodů musím přestat s kojením. Co pomáhá k zastavení laktace? Četla jsem, že pomáhá pít šalvěj a mátu a užívat homeopatika k zastavení laktace. Jen se bojím, abych nechytila zánět, protože prsa se mi stále dost nalévají. Nějakou dobu kojím 2-3 x za den, protože už má příkrmy. Mám už mu dávat jen jednou za den aby si on i prsa zvykli? Je mi jasné, že ze dne na den to nepůjde, tak proto prosím o každou radu. Moc děkuji.

jjasmina
19. kvě 2020

@niliho Pokud to máte ze zdravotních důvodu domluvila bych se především s lékařem 🙂

puhelin
19. kvě 2020

Cim mene kojis, tim mene mleka se ti bude tvorit.

zavodnice
19. kvě 2020

Já jsem kojila z každého prsa jednou denně a myslela jsem si, že přestat bude easy, prsa se mi nenalévaly, byly spíš splasklé. První dva dny to šlo, třetí jsem myslela, že mi prsa prasknou. Gradovalo to ještě pár dní a začalo se to zlepšovat. Co jsem googlila, dočetla jsem se, že ženský trpí až 14 dnů. Tak dlouho to naštěstí netrvalo, vydržela jsem neodsávat, abych si to zbytečně neprodloužila.

squezy
19. kvě 2020

Bude to drobet bolet, ale postupně ještě odstrikavej, nebo koj, ale jen tak, aby sis ulevila od bolesti. Ja kojila dvojcata a v 8.mesici jsem je chtěla přestat kojit pres den, tak jsem si jednou denně a pak ve sprse drobet odstrikala, aby to nebolelo a za 3 dny relativně ok. Kojila jsem jen rano a večer. Když se pak kluci ze dne na den odstavika, dělala jsem to samé. Každý to má však jinak a i ty homeo jsem cetla, ze mohou být fajn. Zeptej se v lékárne.

niliho
autor
19. kvě 2020

@puhelin Už jsem z plného kojení snížila na dvě, někdy tři denně a stejně se mi prsa nalévají, jako bych kojila plně

niliho
autor
19. kvě 2020

@zavodnice Popravdě mám z toho obavy, ale stejně dříve nebo později by k tomu došlo. Už tak kojím málo a přesto se mi pořád nalívají. No tak uvidím, snad to proběhne bez komplikací.

niliho
autor
19. kvě 2020

@squezy Určitě se na ně poptám, snad to pomůže, protože i tak když kojím dva krát někdy tři krát za den stejně se mi nalévají.

puhelin
19. kvě 2020

@niliho To muzou delat i hormony. Bohuzel pokud nejsi sama rozhodnuta, tak to staci myslet na dite a mleko se tvori dal.

cilkat
19. kvě 2020

Šalvěj u mě laktyci brzdila, ale děti ji prechlastaly. Ale když jsem usnula kojení u staršího, druhý a třetí den jsem trochu odstrikala a pak už nic. Po cca dvou měsících mléko nebylo v prsu vůbec (respektive nešlo z něj dostat).

janablizka
19. kvě 2020

Pokud se vám nedaří přestat kojit a prsa se neustále naplňují mlékem, nechte si od gynekologa či praktického lékaře předepsat Dostinex či jiný lék na zastavení laktace. Účinkuje prakticky okamžitě a do dvou dnů zastavuje laktaci.